Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2003
‎Segurtasuna, Trazabilitatea eta Elikagaien Kalitatea izan dira joan den martxoaren 26, 27 eta 28an gai horri buruz Errioxan egin den Europako V. Topaketan landu diren oinarrizko gaiak. Edizio honetan, aurreko deialdietan ez bezala, elikagaien segurtasuna kontrolatzeko erakunde publiko berrien ordezkariak izan dira, lehen ez zeudenak, hala nola Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentzia eta Europako Elikagaien Segurtasunerako Agentzia. Kontsumitzaileak produktu osasungarri eta seguruak eskatzen ditu, baina horiek ere etikoki ekoitzi behar dira, ingurumena errespetatuz.
2004
‎Espainian, 2000 urtean lehenengo behi eroak diagnostikatu ziren. «Kontsumitzaileen konfiantza berrezartzeko, EBk hainbat lege ekimen jarri zituen abian, hala nola elikagaien segurtasunari buruzko liburu zuri bat argitaratzea, eta polizia talde bat sortu zuen albaitaritza araudiak betetzen direla zaintzeko», gogoratu du Polok. Lema:
2005
‎Animalien azpiproduktuen kudeaketak hainbat arlotan du eragina, hala nola elikagaien segurtasunean, animalien osasunean eta ingurumenean.
‎Araudiaren helburua da animalien azpiproduktuak modu seguruan ezabatzea, nekazaritzako elikagaien industriaren edo abeltzaintzaren bideragarritasuna arriskuan jarri gabe. Gaia hain da garrantzitsua, eta hainbat eremuri eragiten die, hala nola elikagaien segurtasunari, animalien osasunari eta ingurumenari, eta horrek estatu kide guztietako agintari nazionalen planteamendu integrala eskatzen du. Espainian, eta Europar Batasuneko legeria indarrean jartzearen babesean, giza kontsumorako ez diren animalia jatorriko azpiproduktuen Batzorde Nazionala eratu zen.
2006
‎Metodologia klasikoak, hala nola elikagaien segurtasuna bermatzeko tratamendu termikoak, gero eta gehiago erabiltzen dira sortzen ari diren teknologia berriekin. Adibidez, jatorri naturaleko konposatu antimikrobianoak erabiltzen dira, produktu osasuntsu eta seguruak eskaintzeko aukera erakargarria.
2009
‎Carlos Escribano Ingurumen, Landagune eta Itsas Inguruetako Ministerioko Nekazaritza eta Abeltzaintza Baliabideen zuzendari nagusiak, Carlos Escribanok, amaiera eman dio Oilasko Haragiaren Hegazti hazkuntzaren Urteko I. Biltzarrari, sektoreko Lanbide arteko Elkarteak, Prooiloak, antolatuta. Topaketan, sektorearen funtsezko erronka batzuei heldu zaie, hala nola elikagaien segurtasunari, trazabilitateari edo animalien ongizateari. Arlo horietan egindako ahalegina kontsumitzaileari informazioa hobetuz transmititzeko modua aztertu da ekitaldian, etiketatzearen eta sustapenaren bidez, besteak beste.
2010
‎Garrantzitsua da erabilitako iturria eta fabrikazio prozesua identifikatzea, baita elikagaien eraginpean egotea eta datu toxikologikoak ebaluatzea ere. EFSAk datu base bat du arriskuen ebaluazio zientifikoan laguntzeko, eta informazio zabala ematen du arlo zientifikoei eta adituei buruz, hala nola elikagaien segurtasunari, nutrizioari, toxikologiari, kimikari eta animalien ongizateari buruz.
2013
‎«Kirola beharrezko osagarria da, eta aukera ematen die arrisku egoeretan daudenei motibazioa eta ihes egiteko bidea izateko», deskribatzen du Cristina Díaz, Red Deporte y Cooperación Fundazioko zaindariak. GKE honek kirolean sinesten du, pobretutako herrialdeetako haur eta gazte askok oinarrizko eskubideak eskura ditzaten, hala nola elikagaien segurtasuna, osasuna, hezkuntza eta bakea. Kirol programetan parte hartzeak eskatzen du ahalegina, dedikazioa, motibazioa eta talde lana.
2016
‎Etxeetako ia% 70ek dute edateko ura, GIBaren prebalentzia kontrolatu da eta lehen hezkuntzako matrikulazio tasak bultzatu dira. Hala ere, haitiar askok borrokan jarraitzen dute hainbat erronkarekin, hala nola elikagaien segurtasunik eza, ura eskuratzeko eta saneatzeko falta. Nola lagundu Ekuadorrera?
2021
‎Catering enpresa batzuek, laneko arriskuen prebentzioari buruzko nahitaezko prestakuntzaz gain, ikastaro zehatzagoak ere eskaintzen dizkiete, hala nola intolerantziei eta alergiei buruzkoak. “Zerbitzu bikaina ziurtatzeko modurik onena da gure langileak hainbat arlotan prestatzea, hala nola elikagaien segurtasunean, elikadura ohitura egokietan, haurren etapetan, aisialdian eta denbora librean, inteligentzia emozionalean, inklusioan, prebentzioan eta bitartekotzan, covid aurrean protokoloak”, azaldu du Aksel Helbek Serunion Educako zuzendari komertzialak. Iratxe Casado Askorako Berrikuntza zuzendariak (EAEko 16 jantoki kudeatzen ditu) bere langileen prestakuntza nabarmendu du, bere kudeaketaren oinarri nagusietako bat baita.
2022
‎kanpoko eztula eta doministikua alde batera utzita. Gogoratzen duzu? Testuinguru kaotiko horretan, osasun erakundeak, hala nola Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA) jakinarazi zuten ez zegoela frogarik elikagaiak SARS CoV2 ren transmisio bide bat zirela frogatzeko, kovid gaixotasuna eragiten duen koronabirusa. Hala ere, sukarra ontziak eskudirutan eta ezbeharrez desinfektatu hilabete luzez iraun zuen.
2023
‎Nahiz eta amaren esnea izan haurtxoarentzako elikagairik onena, hainbat arrazoirengatik ama guztiek ezin dituzte beren seme alabak maitatu, eta formula esnearekin elikatzea besterik ez zaie geratzen. Aukera hori segurua eta egokia da, baina, betiere, zenbait gomendio egiten badira, hala nola Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) dokumentu berri batean jasotzen dituenak, non gogorarazten baita hori bereziki garrantzitsua dela haur jaio berrien eta beste haur ahul batzuen kasuan. Ondoren, biberoia segurtasunez prestatzeko zer jarraibide ematen dituen ikusiko dugu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia