2006
|
|
Nekazaritzako Ekoizleen Nazioarteko Federazioko David King-ek adierazi duenez, nekazariak dira munduko jenderik ikusezinena, “nahiz eta pobrezia nekazaritzaren arloko axolagabekeriak eragin:
|
munduan
gosea pasatzen duten gehienak nekazariak dira”. “Nekazaritzaren hazkundeak ondorio positiboak izango ditu pobrezia errotik kentzeko” Egoera horri aurre egiteko, Juan José Vera del Carpiok, Peruko nekazaritzaren konbentzioaren kudeatzaileak, honako hau proposatu zuen:
|
2009
|
|
Horregatik, munduko liderrei eskatzen die baliabide gutxien dituzten herrialdeak babesteko presazko neurriak har ditzatela. Erakunde horren datuen arabera, krisi ekonomikoak mila milioi baino gehiago handitu du
|
munduan
gosea pasatzen duten pertsonen kopurua, hau da, planetako zazpi biztanletik batek ez du zertan jan. Oxfamek azpimarratu du garapen bidean dauden herrialdeetako gobernuek kanpoko laguntza behar dutela klima, ekonomia eta elikadura krisiei aurre egiteko, eta, aldi berean, biztanleen oinarrizko gizarte zerbitzuak mantentzeko borrokan ari direla.
|
|
Oroitzapena Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) eta Elikagaien Mundu Programak (IEP) argitaratutako txosten baten datuek markatzen dute. Txosten horretan,
|
munduan
gosea pasatzen duten pertsonen kopurua %9 handituko dela salatzen da, eta 1.020 milioi izango direla, 1970az geroztik daturik okerrena. “El estado de la seguridad alimentaria 2009” dokumentuak, besteak beste, krisi ekonomikoari egozten dio gosearen gorakada hori, “garapen bidean dauden herrialdeetako pertsona pobreenak indartsuago jo baititu, eta horrek agerian uzten du munduko elikadura sistemaren ahultasuna eta hura berritzeko premia larria”.
|
2012
|
|
Hori dela eta, zenbait sektorek azpimarratzen dute ingurunearekiko begirunetsuagoak diren eta ohiko moduekin bat datozen elikagaiak ekoizteko moduetara itzuli beharra dagoela, elikagai ekologikoak; izan ere, beste batzuentzat, eraginkortasun urriagatik, ez dira gai munduko eskaerari erantzuteko. Klima aldaketa eta elikagaien segurtasuna Arazoa larriagotzen duten faktore gisa, klima aldaketa aipatu behar da, munduko leku askotan elikagaien ekoizpena zailtzen baitu, eta krisi ekonomiko globala ere bai, egoerak okerrera egiteaz gain, 2015erako ezarritako helburuak lortzea eragotziko baitu, eta, besteak beste,
|
munduan
gosea pasatzen duten pertsonen kopurua erdira murriztu nahi baitu. Datu garrantzitsu bat hartu behar da kontuan:
|
2013
|
|
Datuek berresten dute: herrialde garatuetan, 200 milioi tona elikagai botatzen ditugu urtero; eta, are larriagoa dena, AEBetan alferrik galtzen den janaria. eta Europako Batasunak
|
munduan
gosea pasatzen duten 1.000 milioi pertsonak elikatu ditzake. Ekoizpena, biltegiratzea, eraldaketa, banaketa?
|
2015
|
|
urtetik hona,
|
munduan
gosea pasatzen duten pertsonen kopurua 216 milioi murriztu da (orduan, 1.000 milioi ziren).
|