Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2001
‎Guraso batzuen kezka eta informazio falta direla eta, egoera hobetu beharrean, luzatu egin daiteke. Jateko gogorik eza edo jateko gogorik eza, elikagai jakin batzuk jateari uko egitea…, obesitatea eta haurren arrisku kardiobaskularra. Egoera horiek elikadura ohiturei buruzko ikaskuntza desegokiaren ondorio direnean, arreta berezia behar dute gurasoen aldetik, eta, batzuetan, eskarmentu handiko adituen aholkularitza.
‎Jolas ordua une egokia da jarduera fisikoren bat egiteko (futbolean jokatu, konbaren gainera jauzi egin…). Gutako bakoitzak nahi duen kirola probatu eta praktikatu behar du. 10 Gogoan izan ez dagoela elikagai onik, eta ez zarela errudun sentitzen elikagai jakin batzuk jateagatik. Hori bai, saihestu gehiegikeriak, eta ziurtatu zure dieta orekatua izateko bezain askotarikoa dela.
2004
‎Helduen arazoen jatorria haurtzaroko elikadura izan daiteke, hala nola obesitatea, gaixotasun kardiobaskularrak, hipertentsioa, diabetesa, txantxarra, elikadura alergiak edo zenbait minbizi mota, Aranceta doktoreak azaldu duenez. Aldiz, elikagai jakin batzuk jatea onuragarria izan daiteke, adibidez, mineralak eta C, D eta bitaminak, zeinak zenbait patologia prebenitzen baitituzte, hala nola 1 motako diabetesa edo kaltzioa, nutrizio babesa baita osteoporosiarentzat. Nutrizioa haurtzaroan Aste honetan aurkeztuko den “Haurren eta gazteen elikadura” azterlanaren arabera, Espainiako haur eta gazteek kaloria, koipe eta sodio gehiegi kontsumitzen dute, mineral eta bitaminen kaltetan.
2005
‎Batzuetan, arauak ezarritako legezko kontrola baino zerbait gehiago behar izaten da, eta kontsumitzaileari behar bezala informatu behar zaio elikagai jakin batzuk jateak ekar ditzakeen arriskuei buruz, ez bakarrik agintari eskudunek, baita arraina edo hortik eratorritako produktuak merkaturatzen dituenak ere azken kontsumitzaileari. Orain, Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziak (AESA) etxean kontsumitzeko manipulazio jarraibide sinple batzuk eskaini ditu, anisakirik ez izateko.
2006
‎Nola eragiten dio dietak minbiziari? Ba al dago elikagai jakin batzuk janez halako edo minbizi baten garapena prebenitzerik? ‘Milioitik’ Bai minbizi motak bai elikagaiak asko direnez, eta gaixotasun honetan beste ingurumen faktore batzuek eta, jakina, genetikoak ere parte hartzen dutenez, minbiziaren eta dietaren arteko ikerketak emaitza onak emateko modu bakarra lagin oso zabala izatea da.
2009
‎Amaren esneak prebiotiko horiek eduki ditzan, elikagai jakin batzuk jan behar ditu, horien bitartez agertzen baita esnetan: txikoria, alkatxofa, baratxuria, porrua, tipula, zainzuria eta platanoa.
‎Eta gutizia horrek, janari jakin batzuk jateko nahi bizi horrek, betekadak egitera eraman gaitzake.
‎Jokabide horrek ez du azalpen erraza; are gehiago, zenbait psikologok ikusi dute elikagai jakin batzuk jatea debekatutakoan juxtu horiek jateko gogoa areagotu egiten dela pertsona batzuetan. Depresioa duten pertsonetan ere maiz ikusten da elikagai jakin batzuk jateko apeta dutela, hala nola txokolatea, alkohola, izozkia, patata frijituak, hanburgesak...
‎Jokabide horrek ez du azalpen erraza; are gehiago, zenbait psikologok ikusi dute elikagai jakin batzuk jatea debekatutakoan juxtu horiek jateko gogoa areagotu egiten dela pertsona batzuetan. Depresioa duten pertsonetan ere maiz ikusten da elikagai jakin batzuk jateko apeta dutela, hala nola txokolatea, alkohola, izozkia, patata frijituak, hanburgesak... Antzeko jokabidea izaten dute emakume batzuek hilekoaren aurreko egunetan.
2010
‎Horien artean, zenbait sendagai aipatzen dira, errezetarekin eta errezetarik gabe, landarez egindako erremedioak eta nutrizio osagarriak, legez kanpoko drogez gain. Pertsona bakoitzak bere erritmoa badu ere produktu horiek prozesatzeko eta metabolito toxikoak kentzeko, beste faktore batzuek, hala nola erretzeak, alkohola edateak eta elikagai jakin batzuk jateak, sendagai eta landare batzuen toxikotasuna areagotzen dute. “C Support Project” hepatitisetik, medikamentuak ahotik irentsi ondoren, horiek hestetik gibelera garraiatzen direla jakinarazten da; han, substantzia kimiko aktibo eta produktu eratorri (metabolito) bidez metabolizatzen dira.
‎). Erretzeak, alkohola edateak eta elikagai jakin batzuk jateak sendagai eta sendabelar batzuen toxikotasuna areagotzen du. Osagarri dietetiko jakin batzuekin antzeko zerbait gertatzen da.
2012
‎Izerdia, berez, usaingabea da, eta usainik baldin badu, elikagai jakin batzuk jan direlako izaten da (baratxuria edo sardinak, adibidez), edo sendagai batzuk hartu direlako (zenbait psikofarmako eta antibiotiko); horiek aldatzen dute guk jariatzen dugun usaina.
‎Ezin dugu ahaztu zenbaitetan ez dutela janari jakin batzuk jan nahiko, eta garai batzuetan jateko gogo gutxiago izango dutela. Hezitzaileek tolerantziaz tratatu dituzte egoera horiek.
2013
‎Guraso askok presioa egiten diete seme alabei, txikiak direnean, jan dezaten. Batzuek gehiago jaten dute, eta “plater garbia” uzten dute; beste batzuek, berriz, modu hertsian debekatzen dute elikagai jakin batzuk jatea. Haurrak behartu egiten ditu, halaber, haurrak hobeto jan dezan (elikagai osasungarri gehiago), eta haurrak behartuta daude “dena” edo “zenbat eta gehiago, hobeto” jan dezaten.
‎Baysek dioenez, ikerketa askok erakutsi dute «ikusmena oso indartsua dela elikadura portaeran eragiteko, eta asetasun seinaleak ere baliogabetu ditzake». Zer neurritan eragiten digu alderdi horrek elikagai jakin batzuk jateko. Irudia:
‎Adibidez, zapore gozoagatiko lehentasuna jaiotzetikoa dela eta bizirik irauteko, espeziea mantentzeko joera genetiko batek zehazten duela aztertzen da. Espezialistak elikagai jakin batzuen premia organikotzat hartzen du gosea, elikagai jakin batzuk jateko: txokolatea, azenarioak, almendrak (eta ez beste fruitu lehor batzuk), gazta, sardina latatuak… Era berean, ohartarazi du «gorputzak behar bezala funtzionatzeko eskatzen duela, nahiz eta gutariko gehienok eskatzen ari zaiguna entzuteko gaitasuna galdu dugun», jokabide horiek «antojo» gisa identifikatzen baitira.
2015
‎Egarria oinarrizko sena da, eta organismoan ur maila jaisten denean edatera bultzatzen du. Baina egarri sentsazioa areagotu egin daiteke elikagai jakin batzuk jaten direnean, hala nola oso gaziak edo oso gozoak. Hurrengo artikuluan azaltzen da zein diren egarri gehien sortzen duten elikagaiak eta zein gomendatzen diren hidratazio egoera ona bermatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia