2003
|
|
Urdailaren edo duodenoaren mukosaren lesioa da, eta
|
horren
sorreran azido gastrikoak eta pepsinak zerikusi handia daukate; azken hori urdaileko muki mintzak jariatzen duen entzima da, proteinak digeritzen dituena.
|
2004
|
|
Obesitatearen eragina Bularreko minbiziaren agerpenean eragina duten faktore gehienak ezin dira kontrolatu, hala nola genotipoa edo familiaren aurrekariak. Badira aldatu ezin diren beste faktore batzuk ere, hala nola lehen hilekoaren adina, haurdunaldi kopurua, emakumea haurdun geratzeko adina edo menopausia gertatzen den adina.Hala ere, bada kontrolatzen ahal den faktore bat, eta horrek ere eragina du minbizi mota
|
horren
sorreran, hala nola gehiegizko pisuaren eta elikadura ohituren kasuan. Estatu Batuetako Minbiziaren Institutu Nazionalaren aldizkarian argitaratutako azterlan baten arabera, obesitateak areagotu egiten du odoleko estrogeno kopurua, eta horrek areagotu egiten du menopausia ondoko emakumeengan bularreko minbizia izateko arriskua.
|
2007
|
|
Konposatu hori elikagaietan egon zitekeelako alarma piztu zen Suedian 2002an, Stockholmeko Unibertsitateko ikertzaileek langile talde batean akrilamida ugari egotea beren dietarekin lotu ondoren. Hasieran, elikadura kateetako ordezkarien eta komunitate zientifikoaren parte baten sinesgaiztasunak emaitza gutxi egiaztatutako azterketa teknikei egozten bazien ere, ondorengo lan kualifikatuek berretsi egin zuten substantzia
|
horren
sorreraren hasierako teoria, tenperatura handien eraginpean dauden karbohidratoen proportzio handia duten elikagaietan, hala nola frijituetan edo labeetan, patata frijitu, galleta edo ogietan. Hala ere, zaila da akrilamida irensteko atalase toxiko bat ezartzea eta giza osasunean duen benetako eragina zehaztea.
|
2012
|
|
Arraza txikiko txakurkumeak dira kaltetuenak, eta horrek arrastoak ematen ditu eritasun horren jatorri genetikoari buruz, eta, beraz, txakurkumea hazten ari den bitartean ondorengoei transmititzeko arriskuari buruz. Gaixotasun
|
horren
sorrera, ordea, ez dago argi albaitaritzako medikuntzaren profesionalen artean. “Gaixotasunaren jatorria ez da ezagutzen”, onartzen du AMVACek.
|
2017
|
|
Zenbait gastronomok bestelako teoria batzuk dituzte saltsa
|
horren
sorrera azaltzeko, baina garbi dago maionesa Mediterraneoari lotu lotua dagoen produktua dela.
|
|
sendagileen herenak ez zuen behar bezala baloratu aukeratutako laginaren nutrizio egoera (5 eta 18 urte bitarteko 91 haur). Zalantzarik gabe, konpromiso politikorik eza, haurren janariaren publizitatea haurrei zuzendua, errazioen tamaina edo bizi ohiturak aldatzea faktore garrantzitsuak dira haurren gehiegizko pisuaren epidemia
|
horren
sorreran eta mantentze lanetan. Baina, era berean, pentsatu beharra dago egunero adingabekoak bisitatzen dituzten osasun zerbitzuak hobetu behar direla, batez ere lehen mailako arretan, haurren gehiegizko pisua lehenbailehen ezagutu ahal izan dezaten eta familiei aholku onak eman diezazkieten.
|