Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2005
‎Bakterio hori ez da oso erresistentea ingurumen baldintzekiko (eguzki argia, lehortzea, beroa edo gatz kontzentrazio handiak, besteak beste), baina badirudi atzeraka ez duela. Mikroorganismo horren berezitasunetako bat da oso ondo egokitzen dela pertsonetara eta animalietara. Patogenoa elikagaietara iristen denean, edozein produktu freskotan biderka daiteke oso abiadura handian.
2007
‎Cardedeu 15.500 biztanle inguruko herria da, eta Ekialdeko Vallés eskualdean dago, Bartzelonan. Montsenyren magalean bizi den biztanle lasai horren berezitasunetako bat da 500 bizilagunek eta erakundek baino gehiagok parte hartzen dutela Udalaren gaurkotasun handiko gaiak eztabaidatzen diren posta zerrenda batean, betiere herritarren ikuspegitik.
2010
‎Proba berriaren helburua da osasun publikoko arduradunei laguntzea Staphylococcal enterotoxin A tarteko den elikadura intoxikazioen agerraldien iturria atzematen, eta elikagaien industriari beharrezko tresnak ematea elikagaien segurtasuna bermatzeko. Metodo horren berezitasunetako bat haren doitasun maila da, gai baita toxina gaur egungo probetan detektatutakoak baino mila milioi aldiz maila txikiagoetan emateko. Elikagaiekin egindako saiakuntzetan, hala nola abelgorriarekin, esnearekin edo oilaskoarekin egindako saiakuntzetan, metodoa “toxina aktiboa eta ez aktiboa bereizteko” gai izan da, eta faktore horrek adierazten du haien doitasun maila.
‎Ematen dituzten gantzetatik, azido gamma linolenikoa nabarmentzen da, dietak eman lukeen funtsezko mantenugaia. Konposatu horren berezitasunetako bat da prostaglandinak sortzeko balio duela, hanturaren kontrako eragina duten molekulak. Pipen desabantaila da horietako asko gaziak direla, eta, beraz, gehiegi kontsumitzea ez da osasungarria, oro har, eta are gutxiago hipertentsioa, likidoen atxikipena eta zenbait gaitz kardiobaskular daudenean, mineral horren dieta txikiak behar baitituzte.
2013
‎Kanu Hawaii Hidroponia edo uretako laboreak Laborantza hidroponikoa (hydro, ura; pono, lana) baratze landareak lurzorurik behar ez duen ingurune batean haztea da, baizik eta ureztatze uretatik abiatuta mineral ekarpena egitea. Labore mota horren berezitasunetako bat da ongarriak aurrezten direla. Gehienetan, sistema hidroponikoak, batez ere eremu epeletan, egitura itxietan egoten dira, berotegietan, adibidez, eta, hala, tenperatura gehiago kontrolatzen da, lurruntzearen ondorioz ura galtzen da eta gaixotasun eta izurriteak arrisku gutxiago izaten dira, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen arabera (FAO).
2014
‎Irudi horren berezitasunetako bat da erabat simetrikoa dela, hau da, mugimenduak lau aldiz errepikatu behar direla bukaerako irudira iristeko. Eta, azkeneko pausoan, putz egin behar zaio sortutako egiturari, ur bonba bat izateko hiru dimentsioko irudia behar baita.
2016
‎Garrantzitsua da, halaber, elikagai gordina (kasu honetan arraina) lehendik prestatutako beste elikagai batzuekin ez nahastea, hala nola arroza, barazkiak edo oilaskoa. Plater horren berezitasunetako bat da banbuzko eta plastikozko esterilla batzuk erabiltzen direla hura prestatzeko. Tresna horiek, besteak bezala, erabili ondoren garbitu dira; biltzeko erabiltzen den plastikoa aldizka aldatuko da.
‎Fruta garbitzearen helburua da balizko lur hondarrak, landare osasunerako hondarrak, ongarriak, bakterioak, birusak eta intsektuak desagerraraztea. Fruta garbitzea da elikagaiek transmititutako gaixotasunak murrizteko modurik egokienetako bat, batez ere, kontuan hartzen badugu elikagai horren berezitasunetako bat gordinik kontsumitzea dela, eta, beraz, ez dela patogenoek desagerrarazten duten egosteko inolako prozesurik egiten. Zenbait frutaren larruazala (sandia edo meloia, adibidez) jaten ez bada ere, komeni da garbitzea pieza osoa dagoenean, hasi aurretik.
‎Halaber, frogatu behar da kutsatu gabeko haragiak denboraren joanarekiko desberdintasunak edo ezbeharrak erakusten dituela. Aurkikuntza horren berezitasunetako bat zientzialariek diotenez, ez da beharrezkoa haragiarekin kontaktu fisikorik sortzea, urrunetik erabil baitaiteke, eta, beraz, sistema ez inbaditzailea da. Plastikozko ontzien bidez ere ikus daiteke, horiek ez baitute inolako eraginik.
2017
‎Bakterio hori oso zabalduta dago ingurumenean, tenperatura baxuetan hazi daiteke, gatz kontzentrazio handietarako tolerantea da eta, beraz, elikagai prozesatua, hestebeteak, esnekiak eta prestatutako entsaladak bezalako elikagaietan bizitzeko gaitasuna du. Patogeno horren berezitasunetako bat, Salmonella edo E. coli bezalako beste batzuk ez bezala, hozte tenperaturekiko oso ondo jasaten du, hau da, tenperatura baxuetan ugaltzeko gaitasuna du. Barazkiak lurraldetik edo ongarri gisa erabilitako simaurraren bidez kutsa daitezke; animaliak ere bakterioaren eramaile izan daitezke, eta, beraz, baita elikagai prozesatuak, gazta freskoak edo haragi hotzak ere.
2022
‎Hitz horren berezitasun bat da, gaztelaniaz ere sarri adizlagun edo adberbio egitura modura erabili ohi dela: " en estampida" edo" de estampida" ihe si joatea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia