Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2004
‎Sukaldaritzako teknikak: elikagaiak prestatzea Kontuan izan behar da dietako elikagaiez gain garrantzitsua dela horiek prestatzeko modua. Adibidez, frijitzean, olioaren tenperatura kontrolatu behar da eta ez da gehiegi berotu behar edo ez da ke puntura iritsi behar, bestela substantzia kaltegarriak eta potentzialki kantzerigenoak sortzen baitira.
‎Gehien kontsumitzen direnak izokina eta arraina, igel arraina ere deitzen zaion arrain mota puxika puztuaren itxurarekin. Amuarrainak ere maiz erabiltzen dira eta olo arrautzaztatua duten sardinzarrak, horiek prestatzeko modurik ezagunena. Postreetan komeni da horietako bi probatzeari ez uztea.
2005
‎Xerra horiek prestatzeko modua desberdina da kasu bakoitzean; izan ere, nahiz eta denak izan behiaren aldaka, babilla, tapa eta tapilatik lortzen dira. berezko ezaugarriak ditu.
2008
‎Oso elikagai gomendagarria da, ur asko (%75) eta koipe gutxi (frijiturik kontsumitzen ez bada) duelako. Hala ere, horiek prestatzeko moduek aldatu egin dezakete haien nutrizio osaera. Patataren azalak zuntz eta mantenugai gehienak ditu, batez ere bitamina, larruazalaren inguruan, eta horiek, hein batean, bere azalarekin egosten baditugu lortzen dira.
2009
‎Digestioa hobetzeko janari hori arintzeak zurrungak arintzen lagun dezake. Afaltzeko aukeratutako elikagai motak, janari kopuruak eta horiek prestatzeko moduak digestioari eta lo hartzeko gaitasunari eragiten diete. Komeni da kopuruekin jatea, urdaila ez saturatzeko eta digestioa luzatzeko, eta hobe da koipe gutxirekin prestatzea, erraz (lurrunetan, egosita, plantxan, labean, etab.).), frijitu beharrik ez izatea, gozagarri sendo eta minak gehiegi ez hartzea eta kafea saihestea.
2010
‎Oro har, barietate luze eta finak egokiagoak dira frijitzeko, eta mamitsuenak, berriz, erretzeko edo betetzeko erabiltzen dira. Labean erretzea da horiek prestatzeko modurik osasuntsuena. Behin erreta, saltsak, mokaduak, pureak edo haragia, arraina eta arrautzak laguntzeko erabil daitezke.
‎1 Egunean ehun kaloria gutxiago. Elikagai gutxi eta horiek prestatzeko moduak oztopo badira errezeta liburua berritzeko, errezetak arintzeko trikimailuak ikastea komeni da. Egunero ehun kaloria ken daitezke keinu txikiak dituzten plater tradizionalak prestatzean, adibidez, pizzei gazta gutxiago gehitzea, ogitartekoei begetal gehiago jartzea eta entsaladak olioz ontzeko aerosolak erabiltzea.
2011
‎Era berean, erlijio eta kultura alderdiek elikadura ohitura desberdinak sustatu dituzte aspalditik: zenbait sinesmenek produktu batzuk debekatzea, horiek prestatzeko modua, aurkezpena, ordutegiak eta, are gehiago, mahai tresna berezi bat erabiltzea. Hori dela eta, irizpide batzuk ezarri dira talde baten ohiturak definitzeko.
‎Osoko zerealak eta lekaleak bi egunetik behin hartzea gomendatzen da. Gainera, elikagaiak ongi hautatzea bezain garrantzitsua da horiek prestatzeko modua (hobe da lurrunetan, labean, plantxan edo wokean prestatzea). Piramidean esneki hartzituak ere sartzen dira, hala nola jogurtak eta bifidobakterioekin hartzitutako esneak.
2012
‎Hori dela eta, ez dira onartzen elikagai eta/ edo espezia minak, azidoak, koipetsuak edo oso ondutako platerak; ezta kitzikagarriak ere, hala nola kafea, tea, kakaoa edo edari alkoholdunak. Elikagaiak hautatzea bezain garrantzitsua da horiek prestatzeko modua. Urdaila babesteko dieta bigunean, bereziki egokiak dira egosketa leunak:
2023
‎Zer abantaila ditu haragiak mahai handi batentzat, zaporeaz eta testuraz gain? Zein dira horiek prestatzeko modurik onenak. Zein haragi ezin da falta Gabonetan?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia