2004
|
|
Sukaldaritzako teknikak: elikagaiak prestatzea Kontuan izan behar da dietako elikagaiez gain garrantzitsua dela
|
horiek
prestatzeko modua. Adibidez, frijitzean, olioaren tenperatura kontrolatu behar da eta ez da gehiegi berotu behar edo ez da ke puntura iritsi behar, bestela substantzia kaltegarriak eta potentzialki kantzerigenoak sortzen baitira.
|
|
Gehien kontsumitzen direnak izokina eta arraina, igel arraina ere deitzen zaion arrain mota puxika puztuaren itxurarekin. Amuarrainak ere maiz erabiltzen dira eta olo arrautzaztatua duten sardinzarrak,
|
horiek
prestatzeko modurik ezagunena. Postreetan komeni da horietako bi probatzeari ez uztea.
|
2005
|
|
Xerra
|
horiek
prestatzeko modua desberdina da kasu bakoitzean; izan ere, nahiz eta denak izan behiaren aldaka, babilla, tapa eta tapilatik lortzen dira. berezko ezaugarriak ditu.
|
2008
|
|
Oso elikagai gomendagarria da, ur asko (%75) eta koipe gutxi (frijiturik kontsumitzen ez bada) duelako. Hala ere,
|
horiek
prestatzeko moduek aldatu egin dezakete haien nutrizio osaera. Patataren azalak zuntz eta mantenugai gehienak ditu, batez ere bitamina, larruazalaren inguruan, eta horiek, hein batean, bere azalarekin egosten baditugu lortzen dira.
|
2009
|
|
Digestioa hobetzeko janari hori arintzeak zurrungak arintzen lagun dezake. Afaltzeko aukeratutako elikagai motak, janari kopuruak eta
|
horiek
prestatzeko moduak digestioari eta lo hartzeko gaitasunari eragiten diete. Komeni da kopuruekin jatea, urdaila ez saturatzeko eta digestioa luzatzeko, eta hobe da koipe gutxirekin prestatzea, erraz (lurrunetan, egosita, plantxan, labean, etab.).), frijitu beharrik ez izatea, gozagarri sendo eta minak gehiegi ez hartzea eta kafea saihestea.
|
2010
|
|
Oro har, barietate luze eta finak egokiagoak dira frijitzeko, eta mamitsuenak, berriz, erretzeko edo betetzeko erabiltzen dira. Labean erretzea da
|
horiek
prestatzeko modurik osasuntsuena. Behin erreta, saltsak, mokaduak, pureak edo haragia, arraina eta arrautzak laguntzeko erabil daitezke.
|
|
1 Egunean ehun kaloria gutxiago. Elikagai gutxi eta
|
horiek
prestatzeko moduak oztopo badira errezeta liburua berritzeko, errezetak arintzeko trikimailuak ikastea komeni da. Egunero ehun kaloria ken daitezke keinu txikiak dituzten plater tradizionalak prestatzean, adibidez, pizzei gazta gutxiago gehitzea, ogitartekoei begetal gehiago jartzea eta entsaladak olioz ontzeko aerosolak erabiltzea.
|
2011
|
|
Era berean, erlijio eta kultura alderdiek elikadura ohitura desberdinak sustatu dituzte aspalditik: zenbait sinesmenek produktu batzuk debekatzea,
|
horiek
prestatzeko modua, aurkezpena, ordutegiak eta, are gehiago, mahai tresna berezi bat erabiltzea. Hori dela eta, irizpide batzuk ezarri dira talde baten ohiturak definitzeko.
|
|
Osoko zerealak eta lekaleak bi egunetik behin hartzea gomendatzen da. Gainera, elikagaiak ongi hautatzea bezain garrantzitsua da
|
horiek
prestatzeko modua (hobe da lurrunetan, labean, plantxan edo wokean prestatzea). Piramidean esneki hartzituak ere sartzen dira, hala nola jogurtak eta bifidobakterioekin hartzitutako esneak.
|
2012
|
|
Hori dela eta, ez dira onartzen elikagai eta/ edo espezia minak, azidoak, koipetsuak edo oso ondutako platerak; ezta kitzikagarriak ere, hala nola kafea, tea, kakaoa edo edari alkoholdunak. Elikagaiak hautatzea bezain garrantzitsua da
|
horiek
prestatzeko modua. Urdaila babesteko dieta bigunean, bereziki egokiak dira egosketa leunak:
|
2023
|
|
Zer abantaila ditu haragiak mahai handi batentzat, zaporeaz eta testuraz gain? Zein dira
|
horiek
prestatzeko modurik onenak. Zein haragi ezin da falta Gabonetan?
|