2001
|
|
Hala, mende hasieran, kutsu tifoideak edo kolera ziren ezagunagoak. Aurrerapen teknologikoek eta
|
horiek
elikagaien segurtasunaren arloan aplikatzeak nabarmen murriztu dituzte arriskuak. Aldaketa horien oinarrizko zutabeen artean daude, besteak beste, esnea pasteurizatzea, elikagaiak kontserbatzea eta ura edangarri bihurtzea.
|
2004
|
|
Etorkizunean, ontzi
|
horiek
elikagaien segurtasunerako oinarrizko baldintzen berri emango diote kontsumitzaileari.
|
|
Nazioarteko topaketan zerbitzu ofizial horien antolaketa eta kudeaketa hobetzeko hainbat metodo eztabaidatuko dira. Metodo
|
horiek
elikagaien segurtasunari buruzko araudiak errespetatzeko moduan egon lukete. Eztabaidagaiak ez du zalantzan jartzen elikagai industriak elikagai seguruak bakarrik eman behar dituenik, baina ezartzen du kontsumitzaileak elikadura arriskuetatik behar bezala babesteko eta nazioartean merkaturatzen diren elikagaiekiko konfiantza izateko betebeharra beren gobernuen esku dagoela.
|
|
Ildo horretatik, materialen eta objektuen fabrikazioan erabiltzeko baimena duten substantzien zerrenda bat onar daiteke, bai eta substantzia horiek eta substantzia horiek dituzten material eta objektuak erabiltzeko baldintza espezifikoak ere; substantzia horien purutasun zehaztapenak; osagai edo osagai talde batzuk elikagaietara edo haien azalerara migratzeko muga espezifikoak; eta giza osasuna babesteko xedapenak, material eta objektu horien trazabilitateak eragiten dituen arriskuetatik babesteko, edo trazabilitate espezifikoetarako. Neurri
|
horiek
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari kontsultatu zaizkio, osasun publikoari eragin diezaioketenean. Bibliografía Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1935/ 2004 (EE) Erregelamendua, 2004ko urriaren 27koa, elikagaiekin kontaktuan jartzeko materialei eta objektuei buruzkoa, 80/ 590/ EEE eta 89/ 109/ EEE Zuzentarauak indargabetzen dituena (Europar Batasunaren Aldizkari Ofiziala DOCE L 338, 2004ko azaroaren 13koa).
|
2007
|
|
Europako Erkidegoen Batzordeak elikagaietako akrilamida mailen kontrolari buruzko Gomendio bat argitaratu du, EBko 2007/ 331/ EE Aldizkari Ofizialak jasotzen duenaren arabera. Txosten horretan, EBko estatuei eskatzen die hiru urtez (2007tik 2009ra) maila horiek zaintzeko eta datu
|
horiek
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari (EFSA, ingelesezko sigletan) helarazteko. Agintaritza hori arduratuko da konpilazioaz.
|
2008
|
|
Hainbat estamentutatik arauak sortu dira, modu egokian ezarri eta ziurtatu ondoren, produktuaren elikadura segurtasuna indartzeaz gain, berme hori kontsumitzaileari helarazteko. Borondatezko protokolo
|
horiek
elikagaien segurtasunaren arloko baldintzak ezartzen dituzte, eta gero eta enpresa gehiago ari dira zabaltzen eta finkatzen, eta ez soilik kontsumitzaileek. Arau horiei esker, maila guztietako elikagaien segurtasuna bermatzen da.
|
|
Emaitzetatik ondorioztatzen da azken bi iturriak ez direla kasuen %3an sartu. Emaitza
|
horiek
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) gaixotasun zoonotikoei buruz 2007 urtearen amaieran aurkeztutakoen antzekoak dira. Agintaritza horrek onartzen zuen ukuiluko hegaztiak direla kutsadura bide nagusia.
|
2009
|
|
Elikagaiak eta haien manipulazioa kritikak izan dira askotan, hala nola gehigarriak txarrak direla, elikagai prozesatuak ez direla osasungarriak, gatza prozesu teknologiko guztietan erabiltzen dela edo txerritik dena erabiltzen dela. Baieztapen
|
horiek
elikagaien segurtasuna etengabe zaintzeko lana ezkuta dezakete, kontsumitzen diren produktu guztiak kaltegabeak izan daitezen. Nazioartean, ikerketa batzuen arabera, elikagai industriek eta unibertsitateek elkarlanean jardun behar dute kontsumitzaileek elikagaien segurtasunean duten konfiantza hobetzeko.
|
|
Ez da erraza pestiziden aurrean kokatzea. Produktu kimikoak erabiltzea eta
|
horiek
elikagaien segurtasunarekin duten lotura arazo konplexua da oraindik ere. Europako agintariek parte hartzen duten alderdi guztientzako konponbiderik onenak planteatu nahi dituzte, baina, askotan, konponbideak ez ditu denen interesak asetzen.
|
2011
|
|
Mikroorganismo
|
horiek
elikagaien segurtasuna alda dezakete, forma patogenoan agertzen badira edo organismoarentzat babes funtzio bat garatzen badute.
|
2012
|
|
Produktu batek segurtasun maila onargarria izango du baldin eta KKP jakin batean kontrolatzen den parametroarentzako neurketak muga kritikoen barnean mantentzen badira. Parametro
|
horiek
elikagaiaren segurtasunaren adierazleak dira, beraz, eta beraien neurketa erraza eta sinplea izan dadin saiatu behar da (zenbakizko neurketak badira hobe), eurak aztertuta erabaki azkarrak hartzeko aukera egon dadin. Ohiko adierazleak dira:
|
2014
|
|
Hori dela eta, haragiaren, esnearen edo arrautzen ekoizpena, ustiategitik hasita, edozein arrisku mota murrizten saiatu behar da. “Baserritik mahaira” hitzak behar hori identifikatzen du, eta ekoizpenaren lehen urrats
|
horiek
elikagaien segurtasunerako funtsezko elikadura katearen zati gisa nabarmentzen ditu. Hain zuzen, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) iritziz, funtsezkoa da “animalia gaixotasunak zaintzeko sistemei laguntzea”.
|