Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2001
‎Hala, mende hasieran, kutsu tifoideak edo kolera ziren ezagunagoak. Aurrerapen teknologikoek eta horiek elikagaien segurtasunaren arloan aplikatzeak nabarmen murriztu dituzte arriskuak. Aldaketa horien oinarrizko zutabeen artean daude, besteak beste, esnea pasteurizatzea, elikagaiak kontserbatzea eta ura edangarri bihurtzea.
2004
‎Etorkizunean, ontzi horiek elikagaien segurtasunerako oinarrizko baldintzen berri emango diote kontsumitzaileari.
‎Nazioarteko topaketan zerbitzu ofizial horien antolaketa eta kudeaketa hobetzeko hainbat metodo eztabaidatuko dira. Metodo horiek elikagaien segurtasunari buruzko araudiak errespetatzeko moduan egon lukete. Eztabaidagaiak ez du zalantzan jartzen elikagai industriak elikagai seguruak bakarrik eman behar dituenik, baina ezartzen du kontsumitzaileak elikadura arriskuetatik behar bezala babesteko eta nazioartean merkaturatzen diren elikagaiekiko konfiantza izateko betebeharra beren gobernuen esku dagoela.
‎Ildo horretatik, materialen eta objektuen fabrikazioan erabiltzeko baimena duten substantzien zerrenda bat onar daiteke, bai eta substantzia horiek eta substantzia horiek dituzten material eta objektuak erabiltzeko baldintza espezifikoak ere; substantzia horien purutasun zehaztapenak; osagai edo osagai talde batzuk elikagaietara edo haien azalerara migratzeko muga espezifikoak; eta giza osasuna babesteko xedapenak, material eta objektu horien trazabilitateak eragiten dituen arriskuetatik babesteko, edo trazabilitate espezifikoetarako. Neurri horiek Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari kontsultatu zaizkio, osasun publikoari eragin diezaioketenean. Bibliografía Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1935/ 2004 (EE) Erregelamendua, 2004ko urriaren 27koa, elikagaiekin kontaktuan jartzeko materialei eta objektuei buruzkoa, 80/ 590/ EEE eta 89/ 109/ EEE Zuzentarauak indargabetzen dituena (Europar Batasunaren Aldizkari Ofiziala DOCE L 338, 2004ko azaroaren 13koa).
2007
‎Europako Erkidegoen Batzordeak elikagaietako akrilamida mailen kontrolari buruzko Gomendio bat argitaratu du, EBko 2007/ 331/ EE Aldizkari Ofizialak jasotzen duenaren arabera. Txosten horretan, EBko estatuei eskatzen die hiru urtez (2007tik 2009ra) maila horiek zaintzeko eta datu horiek Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari (EFSA, ingelesezko sigletan) helarazteko. Agintaritza hori arduratuko da konpilazioaz.
2008
‎Hainbat estamentutatik arauak sortu dira, modu egokian ezarri eta ziurtatu ondoren, produktuaren elikadura segurtasuna indartzeaz gain, berme hori kontsumitzaileari helarazteko. Borondatezko protokolo horiek elikagaien segurtasunaren arloko baldintzak ezartzen dituzte, eta gero eta enpresa gehiago ari dira zabaltzen eta finkatzen, eta ez soilik kontsumitzaileek. Arau horiei esker, maila guztietako elikagaien segurtasuna bermatzen da.
‎Emaitzetatik ondorioztatzen da azken bi iturriak ez direla kasuen %3an sartu. Emaitza horiek Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) gaixotasun zoonotikoei buruz 2007 urtearen amaieran aurkeztutakoen antzekoak dira. Agintaritza horrek onartzen zuen ukuiluko hegaztiak direla kutsadura bide nagusia.
2009
‎Elikagaiak eta haien manipulazioa kritikak izan dira askotan, hala nola gehigarriak txarrak direla, elikagai prozesatuak ez direla osasungarriak, gatza prozesu teknologiko guztietan erabiltzen dela edo txerritik dena erabiltzen dela. Baieztapen horiek elikagaien segurtasuna etengabe zaintzeko lana ezkuta dezakete, kontsumitzen diren produktu guztiak kaltegabeak izan daitezen. Nazioartean, ikerketa batzuen arabera, elikagai industriek eta unibertsitateek elkarlanean jardun behar dute kontsumitzaileek elikagaien segurtasunean duten konfiantza hobetzeko.
‎Ez da erraza pestiziden aurrean kokatzea. Produktu kimikoak erabiltzea eta horiek elikagaien segurtasunarekin duten lotura arazo konplexua da oraindik ere. Europako agintariek parte hartzen duten alderdi guztientzako konponbiderik onenak planteatu nahi dituzte, baina, askotan, konponbideak ez ditu denen interesak asetzen.
2011
‎Mikroorganismo horiek elikagaien segurtasuna alda dezakete, forma patogenoan agertzen badira edo organismoarentzat babes funtzio bat garatzen badute.
2012
‎Produktu batek segurtasun maila onargarria izango du baldin eta KKP jakin batean kontrolatzen den parametroarentzako neurketak muga kritikoen barnean mantentzen badira. Parametro horiek elikagaiaren segurtasunaren adierazleak dira, beraz, eta beraien neurketa erraza eta sinplea izan dadin saiatu behar da (zenbakizko neurketak badira hobe), eurak aztertuta erabaki azkarrak hartzeko aukera egon dadin. Ohiko adierazleak dira:
2014
‎Hori dela eta, haragiaren, esnearen edo arrautzen ekoizpena, ustiategitik hasita, edozein arrisku mota murrizten saiatu behar da. “Baserritik mahaira” hitzak behar hori identifikatzen du, eta ekoizpenaren lehen urrats horiek elikagaien segurtasunerako funtsezko elikadura katearen zati gisa nabarmentzen ditu. Hain zuzen, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) iritziz, funtsezkoa da “animalia gaixotasunak zaintzeko sistemei laguntzea”.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia