2002
|
|
Gaur egun genetikoki eraldatutako organismoekin (GEO) ikertzen ari den industria bioteknologikoaren kezka nagusietako bat da merkatuan sartu nahi diren produktuek kalterik egiten ez dutela ziurtatzea. Kezka hori Europako legerian eta munduko beste herrialde batzuetakoan islatzen da, eta produktuaren kalitatea eta
|
hori
lortzeko erabilitako prozesua bermatzeaz gain, ingurumena edo pertsonen edo animalien osasuna urrunetik aldatu edo kaltetzeko edozein aukera baztertzen du. Aipatutako gogoetak zalantzan jartzen dituzten ondorio kaltegarriak mugatzeko kezken katalogoan, azken urteotan, GEOek elikagaiek alergia motaren bat eragiteko duten arriskuaren azterketa gehitu da.
|
2007
|
|
Elikagai horrek gaitasun antioxidatzailea duten zenbait substantzia ditu, eta naturako beste produktu batzuetan ere badaude (frutak, barazkiak), baina ardoaren kontzentrazioa eraginkorragoa da bihotzerako eta osasunerako duen eraginari dagokionez. Ardoa, ordea, ez da, berez, ekintza
|
hori
lortzeko erabiltzen den produktua (hartziduragatik edo jasaten dituen prozesuengatik); aitzitik, ardo beltzaren barietate helduak dira benetan interesgarriak. Ardoa, bai ala ez?
|
2010
|
|
Tarja Jalonen Finlandiako lehendakaria eta Jacob Zuma Hegoafrikakoa buru dituen Panelean, karbono emisio gutxiko hazkunde jasangarrirako proiektu berri bati ekiteko eginkizuna dago, pobrezia nola gainditu aztertzeko eta horri buruzko eztabaidan oinarrituta, eta, aldi berean, ingurumena babesten da. Ondorioek erantzun zehatzak eta konponbideak eman dituzte
|
hori
lortzeko erabili behar diren finantza eta erakunde mekanismoei buruz. Ban Ki moonek adierazi zuen Panelak karbono gutxiko hazkunde jasangarria sustatu behar duela eta klima aldaketaren aurkako borroka indartu.
|
2011
|
|
Bide horretatik, munduko edozein pertsonak edo pertsonaia famatuak bere sinpatia argitara dezake modako dieta baterantz edo besterantz, eta horrek, zoritxarrez, sinesgarritasuna areagotzen du. Hala ere, kontuan hartu behar da ospakizunen gorputz irudia eta egoera fisiko onak, kasu askotan, kirurgia estetikoaren ondorio direla ariketa eta elikadura plan zorrotzak, beste hainbatetan, baita gorputz “perfektu”
|
hori
lortzeko erabiltzen den ukitu digitalaren ondorio ere. Elikadura edo osasun arriskurik gabe epe labur, ertain edo luzean dieta arrotzik ez dagoenez, Dietetikako Elkarte Britainiarrak bere jarrera azaldu du bost herri dietaren inguruan.
|
2012
|
|
Parte hartzaileen odol hodien osasuna ere ebaluatu zuten, pisua galtzeko programaren aurretik eta ondoren, eta egiaztatu zuten zenbat eta sabelaldeko koipe gehiago galdu pertsona batek, orduan eta odol gehiago zebilela zainetan, arterien funtzionamendu onaren seinale. “Azterlan horrek frogatzen du hodiak hobetzea zuzenean lotuta dagoela indibiduoek galdu duten gantz abdominalaren edo zentralaren kopuruarekin,
|
hori
lortzeko erabili duten dieta edozein dela ere”, azaldu du Stewartek. Aurkikuntza horren garrantziaren arabera, ikertzailearen arabera, “karbohidrato gutxiko dietak —koipe gehiago hartzea dakartenak— kaltegarriak izan zitezkeelako osasun kardiobaskularrarentzat”.
|
2014
|
|
Erditu ondoren pisua jaistea eta haurdun geratu aurretik zegoen itxura berreskuratzea lehentasunezko helburua da ama bihurtzen diren emakume gehienentzat, bai arrazoi estetikoengatik bai osasunagatik. Baina kontuz ibili behar da
|
hori
lortzeko erabiltzen diren moduekin eta metodoekin. Garrantzi handiegia eman behar zaio umea izan ondoren pisua galtzeko ahaleginari, eta horrek arazoak ekar ditzake haurrarekiko harremanean.
|