2003
|
|
– Establezimenduak mugikor bidezko ordainketa onartzea, dauden sistemetako edozeinekin. – Kostua zein den jakinda, dendari sakelako telefonoaren zenbakia ematen zaio edo, hala badagokio, horretarako erreferentzia bat (erreferentzia
|
hori
etiketa bat izaten da, eta kode hori mugikorrari berari edo beste nonbait itsatsita joan daiteke, eta erosketak egiteko erabiltzen da). – Une horretara mezu bat iritsiko da telefono mugikorrera zenbatekoa eta ordainketa nork eskatzen duen esanez (denda, jakina).
|
2006
|
|
Gainera, etiketak fabrikatzailearen, ontziratzailearen edo banatzailearen izena eta helbide osoa aipatu behar ditu, baita osagaien zerrenda osoa ere. Zerrenda
|
hori
etiketaren zati nagusian edo, hala badagokio, informazio zatian jarri behar da, garrantzi handienetik txikienera. Osagaiaren izen arrunta erabiliko da beti, araudi berezi batek beste termino bat aurreikusten ez badu, eta arreta berezia jarriko zaio kontserbatzaile kimikoen zerrendari, bai eta espeziei edo aromei ere.
|
2007
|
|
Informazio
|
hori
etiketa nutrizional osatzen duena, alegia Europar Batasunak oraingoz aukerazkotzat jotzen du, hots, elikagai batek eduki ditzakeen nutrienteen berri ezagutzea arras baliagarria bada ere, jangaien ekoizpen, transformazio eta ontziraketa lanetan diharduten enpresak erabat aske dira informazio hori beren produktuen etiketan sartuko duten erabakitzeko.
|
|
Horrela, erabiltzailea sartu eta establezimendu bat bilatu, plano bat aurkitu egoera, harremanetarako datuak (helbidea eta telefonoa), beste erabiltzaileen iruzkinak eta zifra, garrantzitsua izan daiteke lekuaren ospeari dagokionez, zenbati erabiltzaileek gogokoen artean gorde dute establezimendua. Dena
|
hori
etiketa sistema batekin osatzen da, helburu honekin: sailkapen alternatiboa eta librea eskaintzea web gune honetan agertzen diren negozioak.
|
2011
|
|
Zergatik arduratu palma olioaz Supermerkatuko bi produktuetatik batek palma olioa erabiltzen du, WWF erakunde kontserbazionistaren arabera: margarina, zerealak, patata frijituak, gozokiak, xaboiak, kosmetikoak, etab. Kontsumitzaileek ez dakite datu
|
hori
etiketa irakurri arren; etiketa horrek “landare koipe edo olio” gisa aipatzen du. Adituek gogorarazten dute olio mota horrek gantz saturatuak dituela, osasun kardiobaskularrarentzat kaltegarriak direnak.
|
2015
|
|
Ontzia tamaina txikikoa bada, eskatutako datuak ontziarekin batera emango den erabilera orri aparteko batean adieraztea baimen daiteke. Erabilera orri
|
hori
etiketaren ataltzat joko da, ondorioei dagokienez.
|
2016
|
|
24 orduz normal erabiltzeko testa emaitzetan oinarritzen dira. Zifra
|
hori
etiketa guztietan aurki daiteke, eta oso baliagarria da erabilera «mantentzea» zenbat kostatzen den argiago ikusteko. Urteko ur kontsumoa (litrotan).
|
|
Egun horretatik aurrera, haragi honek Adierazpen Geografiko Babestua (IGP) dauka, Alisteko txahalarena. Haragi mota
|
hori
etiketek identifikatua izan daiteke, eta, gutxienez, honako hauek jasoko ditu: «Adierazpen Geografiko Babestua» eta «Alisteko Txahalkia», eta Adierazpen Geografiko Babestuaren logotipoa, Adierazpen Geografiko Babestuaren logotipoaz gainera, baldintza orrian agertzen den bezala.
|
2021
|
|
Horretaz gain, berriki jakin da oliba olioa Nutri Score sistematik kanpo geratuko dela. Kontsumo Ministerioak otsailaren hasieran jakinarazi zuenez, produktu
|
hori
etiketa berritik kanpo geratuko da, algoritmoak Mediterraneoko dietako oinarrizko elikagai bat ez zigortzeko. Gogoratu behar da, halaber, elikagai bat D edo E letraz sailkatzeak ez duela esan nahi ez denik kontsumitu behar; elikadura orekatu batean, informazio gehiago duen kontsumitzaile batek jakingo du nutrizio kalitate hobeko alternatiba bat aukeratu nahi duen edo D edo E elikagai bat aukeratu nahi duen, kontuan hartuko baitu kopuru txikiagoetan eta gutxiagotan hartzea komeni dela.
|