2003
|
|
Ekainean aurkeztu ziren emaitzak. Europan egunero kontsumitzen diren isoflabonen, genisteinaren eta dadzeinaren (sojako fitoestrogenoen) batezbestekoa baloratzea zen VENUS
|
honen
helburuetako bat. Horretarako, Irlandako, Italiako, Erresuma Batuko eta Herbehereetako zenbait ospitale eta epidemiologia zentrok biztanleen elikadura aztertu zuten, ohiko menuak kontuan hartuta, bai eta soja eta haren eratorriak, lekaleak eta fruitu lehorrak, ogia, gosaritarako zerealak eta beste elikagai batzuetako isoflabonen edukiari buruzko informazio zientifikoa ere.
|
2007
|
|
Interes handiko lana da, urte batean administrazio publikoekin hitz egiteko ildoak bilatu dituzten elkarte batzuek egindako lanaren emaitza, Informazioaren eta Komunikazioaren Teknologia berrien esparruan konponbide bateratuak garatzeko. “Txosten
|
honen
helburuetako bat da GKEen eta gizarte ekintzako taldeen beharretara hobeto egokitzeko etorkizuneko deialdietarako proposamenak egitea”, dio txostenak. Gai honi buruz atera daitekeen lehen ondorioa da “ez dagoela informazio nahikorik eta eguneraturik IKTen erabilerari buruz GKEetan eta gizarte ekintzaren onuradun diren kolektiboetan, beharrak modu fidagarrian ezagutu ahal izateko”.
|
2009
|
|
Gainera, horietako askok, fenomeno klimatikoen aurrean ahulak direnek, ez dituzte biztanleak ohartarazten. Lan
|
honen
helburuetako bat da 2019 baino lehen 1994tik 2003ra bitartean gertatutako hondamendiei lotutako heriotzak erdira murriztea. Ekintza plana Txostenak neurri batzuk proposatzen ditu.
|
2011
|
|
Programa hori urtarrilaren 27an jakinarazi zen Gironan, “Prozesu termikoen diseinua eta baliozkotzea” izeneko jardunaldian. Tresna informatiko
|
honen
helburuetako bat mikroorganismoen desaktibazio termikoa azkar eta erraz ebaluatzea da, eta, hala, enpresak berak APPCC planean (Puntu Kritikoen Analisia) elikagaien segurtasunari dagokionez ezarritako irizpideak dokumentatzea. “Oraingoz programaren beta bertsioa besterik ez dugun arren, zerbitzu hori dagoeneko eskura du CENTA zentroak, bai industria handientzat, bai ETEentzat, bai eta jatetxe arloko sektorearentzat ere”, esan zuen Marc Permanyer CENTA zentroko proiektu teknikoen arduradunak.
|
|
Zopak eta saldak aukera onak dira organismoak behar duen hidratazio maila ziurtatzeko. Giza gorputzak %60 bitarteko ura du, eta egunean zehar likido galera konstantea da (izerdia, gernua, etab.). Salda ere ekarpen kaloriko txikiko elikagaia da, eta azterketa
|
honen
helburuetako bat digestioa errazten duela frogatzea da, vhir ek azaltzen duenez. Gainera, Dieta Mediterraneoaren Fundazioak gaur egungo zoparen kontsumoa gehitzea eta astean gutxienez lau aldiz hartzea gomendatzen du.
|
2012
|
|
Wikia Elika Euskal Fundazioaren 10 urte baino gehiagoan bildutako informazio kopuru handia antolatzearen emaitza da. Tresna berri
|
honen
helburuetako bat elikagaien segurtasunari buruzko informazio fidagarria, argia eta eskuragarria emango duen leku bat sortzea da, bai eta arriskuaren berri ematen denean nola jokatu jakitea ere.
|
|
Erradiazioaren beste efektu bat konposatu antioxidatzaileak sortzeko duen gaitasuna da, produktuak ultramoreek irradiatzen duten energia defentsa mekanismo bat ezartzen duen eraso gisa hautematen baitu. Proiektu
|
honen
helburuetako bat da higienizatzaile kloratuak (lixiba) erabiltzeko alternatiba bat lortzea barazki eta fruta produktuak desinfektatzeko prozesuetan, ingurumena errespetatzen duen eta hondakinik sortzen ez duen teknikarekin. Hala ere, IV. gamako produktuen kasuan, UV C argia ez da ordezko gisa planteatzen, beste desinfektatzaile batzuen osagarri gisa baizik; izan ere, horrelako produktuen ebakitze azalak duen forma irregularraren ondorioz, erradiazio ultramorea ez da zirrikitu guztietara iristen.
|
2016
|
|
Horretarako, haragia hutsean ontziratu behar da, adibidez. Sukaldariak tipula xehatu egin du, ez baitago prestatuta, eta, beraz, egiteko denbora murriztu egingo da, eta hori da, hain zuzen ere, eskaintza berri
|
honen
helburuetako bat. Hona hemen janaria prestatzeko modalitate berri honen beste abantaila batzuk, zerbitzu hau ematen duten enpresa batzuen arabera:
|