2004
|
|
Banatu eguneroko elikapena
|
hiru
otordu nagusitan
|
2005
|
|
Bestalde, produktu horien publizitate mezuek ez dituzte sustatu edo aurkeztu behar osasungarriak ez diren elikadura ohiturak edo bizimoduak, hala nola neurriz kanpo, gehiegi edo konpultsiboki jatea edo edatea, eta ez dituzte sustatu, onartu edo aurkeztu behar bizimodu sedentarioak. Era berean, arau gisa hartu dute adingabeei zuzendutako publizitatean ezin dela produkturik aurkeztu
|
hiru
otordu nagusietako baten ordezko gisa (gosaria, bazkaria eta afaria). Eta, NAOS Estrategia eta PAOS Kodea, funtsean, prebentzioan oinarritzen diren arren, lortu nahi diren helburuak autorregulazioaren eraginkortasunaren eta neurriak elikagaien industrian duen orokortasunaren araberakoak izango dira, kontsumitzaileen osasunean eragin dezakeen edozein arrisku saihesteko, bereziki babesik gabekoenak.
|
2006
|
|
Jaietan bakarrik eta, kasu berezietan, plater nagusia haragi errea da, oso ondo apaindua, mahaiaren erdian jartzeko. Otordu nagusiak Oro har, Hondurasen
|
hiru
otordu nagusi egiteko ohitura dute. Gosariak banana heldua, aguakatea edo arrautzak bezalako elikagaiak.
|
2008
|
|
Kezkatuta, urduri edo haserre egonez gero, hobe da leku lasai batean etzatea, begiak ixtea, arnasa sakon hartzea eta erlaxatzea; ondoren, norbait ordezkatuta dagoenean, jaten ematea. Zatikatu elikadura zenbait hartualditan, gutxienez
|
hiru
otordu nagusitan (gosaria, bazkaria eta afaria), eta errespetatu otorduetako ordutegiak (ez da bat ere saltatu behar). Mahaian eserita jan, modu lasai eta ordenatuan (platerak nahastu gabe).
|
2009
|
|
Gutxi baina maiz janez gero, behar duten energia guztia eskuratzen dute. Alegia, egunean
|
hiru
otordu nagusiak egiten dituzte, eta bien bitartean mokadutxoak jateko aukera ere badute. Azkenburukoak ere eramaten dituzte astronautek.
|
2010
|
|
Egunean
|
hiru
otordu nagusi egin behar dira, eta goiz erdian edo arratsaldean, mokadutxo bat hartu behar da.
|
|
Era berean, populazioaren laurdenak baino gutxixeago genetikoki eraldatutako produktuak saihesten dituen bitartean, gainerakoei ez zaie axola. Eguneko
|
hiru
otordu nagusietan nutrizioa lehenesten da gainerakoen aldean, inkestatutakoen %46k adierazi bezala. Denbora gosariko bigarren aldagai garrantzitsuena da, eta zaporea lehen postuan dago, afarietako elikadurarekin.
|
2014
|
|
Espainiako Pediatria Elkarteak (AEP) proposatzen du 1 eta 12 urte bitarteko haurren eguneroko elikadura. Hau da,
|
hiru
otordu nagusiez gain (gosaria, bazkaria eta afaria), adin txikikoek ezin dute ahantzi hamaiketako hamaiketakoa eta, nola ez, merienda. Irudia:
|
|
kafesnea urdaiazpikodun ogitartekoa eta meloia, edo gazta freskoa eta tomatea xerratan, fruta mazedoniarekin, jogurt naturalarekin. ...agai elaboratuetan osagai gisa hidrogenatutako hestebeteak; elikagai prestatuak, elikagai elaboratuetan; jaki prestatuetan; elikagai elaboratuetan osagai gisa; elikagai prestatuetan (enpanadillak, kroketak, txerri gantzak); elikagai elaboratuetan osagai gisa; elikagai prestatuetan; elikagai prestatuetan; eta madalenak, croissant edo briochak bezalako gozotegietan eta opil eta opiletan; 5 Elikadura
|
hiru
otordu nagusitan eta bi otordu arinetan egituratzea, eta mokadutxoa saihestea. Dieta gosarian, bazkarian eta afarian antolatzen saiatu behar da, eta, ordutegien eta egunaren arabera, goiz erdian bazkari bat eta merienda bat ere programatu behar dira, janaria prestatzen ari den bitartean pikutara ez joateko.
|
2015
|
|
Gomendio hori gorabehera, ENPE azterketan ageri denez, erantzun duten herritarrek egunean
|
hiru
otordu nagusi egiten jarraitzen dute: gosaria, bazkaria eta afaria.
|