2000
|
|
beste titulurik gabe bidali duenaOargui ra, harekin batera argitaratzekoa zenez gero Egan en. Susmatzen dudanez, Berasaluze-k berea, ez dakit zergatik, Euzko Gogoa n argitara ematean (edonola ere, Arantzazuko belaunaldi
|
hau
oraindik Euzko Gogoa zaleago zen, Egan zalea baino), Txillardegiren kritika hori argitaratu gabe geratu eta galdu egin da. Zorionez, berriro, Oargui ko laugarren Sariketen kronistak (E, tar N. oraingoan:
|
2010
|
|
Lehenengoan, jakia errautsen artean sartzen zen eta bakarrik bero zuzena jasan zezaketen elikagaiak kozinatzeko erabiltzen zen, hau da, oskol gogorra zutenak: ezkurrak, gaztainak, intxaurrak, hurrak, arrautzak, etab. Gaur egun gure gizartean teknika
|
hau
oraindik erabiltzen da odolostea eta txorizoa aluminiozko paperarekin estaltzen direnean txingarretan erretzeko. Errautspean erretzearen bigarren motan, lurrean egindako zulo batean janaria sartzen zen, gero harrizko edo zeramikazko plaka batekin zuloa estaltzen zen, eta bukatzeko, honen gainean errauts gori asko jartzen ziren pixkanakako beroketa uniformea lortzeko.
|
|
Errautspean erretzearen bigarren motan, lurrean egindako zulo batean janaria sartzen zen, gero harrizko edo zeramikazko plaka batekin zuloa estaltzen zen, eta bukatzeko, honen gainean errauts gori asko jartzen ziren pixkanakako beroketa uniformea lortzeko. Egun teknika
|
hau
oraindik erabiltzen da Afrikako iparraldean, batik bat, ogia prestatzeko.
|
|
Ketzeko teknikak animalia jatorrizko jakien metatzearen arazoa konpondu zuen eta behin hori lortuta, gizakiarentzat errazagoa zen leku berean denbora luzeagoz bizitzea. Gaur egun teknika
|
hau
oraindik erabiltzen da, adibidez, izokina ketzeko edo Idiazabal gazta egitean, baina askotan ez kontserbazio metodo moduan, baizik eta zapore eta usain bereziak lortzeko.
|
|
Argi ultramorearen (UV ultraviolet ingelesez) iturri nagusia Eguzkia da, eta azalaren beltzarantzea, zelulen ADNa kaltetzea eta minbizia eragiten ditu. Elikagai industrian jakiak kontserbatzeko erabiltzen da argi pultsuen bidez, baina teknika
|
hau
oraindik ez dago oso zabalduta (ikusi 3 gaia). Argi ikusgaiak eta erradiazio ultramoreak elikagaien pigmentuen aldaketa eta lipidoen oxidazioa eragin ditzakete.
|
|
Irradiazioa mundu osoan zehar erabiltzen da medikuen tresnak esterilizatzeko. 1905 urtean bi zientifiko britainiarrek elikagaiak kontserbatzeko patentatu zuten, baina kontserbazio metodo
|
hau
oraindik ez da oso ohikoa, eta Europan elikagai gutxitan dago baimenduta (gaur egun estatuan bakarrik espezietan, eta Belgikan, Frantzian, Italian, Holandan, Polonian eta Erresuma Batuan haragietan, barazkietan, frutetan eta arrainetan ere). Gainera, legediak ezartzen du jaki irradiatuen etiketetan adierazita egon behar dela tratamendu hau jaso dutela.
|
2011
|
|
Dena dela, hipotesi genetikoei kasu egiten badiegu, paranoia nozitzen duten pertsona askok, baita eskizofrenia pairatzen dutenek ere, HLA A 03 aleloa dutela aurkitu da, hau da, eldarniozko nahastearen adierazlea izan daitekeen aleloa (Mur, 2010). Hala ere, esan beharra dago bide
|
hau
oraindik ere jorratzeke dagoela.
|
2017
|
|
Teknika
|
hau
oraindik oso berria dela kontuan harturik, ikerkuntza sakonagoa espero daondorengo urteetan. Gainera, zelulen banako kontrolak zelulen biologia ezagutzeko aukeraematen duenez, orain arteko teknika konbentzionalek dituzten mugak gainditzeko aukera zabalaeskaintzen du.
|
2019
|
|
Honako
|
hau
oraindik garapenean dagoen ikerketa bat da. Nafar Gobernuaren hiru urteko bekabati esker burutzen ari da, eta epe guztiak betez gero, 2020ko bukaeran aurkeztekoaurreikuspena dago.
|