2002
|
|
Gero eta zabalduago dago elikagaien industrian, hala nola arroza, ogia, pasta eta abar. Beraz, merkaturatzen den azukre beltza melaza baino askoz txikiagoa da mineral edukiari dagokionez, eta
|
haren
nutrizio balioa azukre arruntarena baino zertxobait handiagoa da. Azukre beltza azukre gordina da, prozesatu edo findu gabeko azukre kanaberaren zukua kristalizatuz lortzen dena, eta, orduan, azukre integraltzat har daiteke, propietate guztiekin.
|
|
Gantz kantitate txikitan (batez ere asegabeak), proteinak eta mineralak ere badaude, hala nola magnesioa, fosforoa, kaltzioa eta burdina; azken bi horiek animalia jatorrikoek baino xurgapen okerragoa dute. Behi esnearen itxura izan dezakeen arren,
|
haren
nutrizio balioa oso bestelakoa da. Esnearekin alderatuta, hortxatan ez dago ez laktosarik, ez kaseinarik (esnearen azukre eta proteina bereizgarriak), ez eta B12 bitamina eta kolesterolik ere.
|
|
Alde horretatik, zenbait esnekik zenbat kaltzio ematen duten jakinda, horien ordez beste batzuk erabil ditzakegu, kantitatea errespetatuz. Hala, elikadura ahalik eta gehien aldatzen da,
|
haren
nutrizio balioa aldatu gabe. Praktika: Baso bat esne= 2 jogurt= 2 petit suisse= 4 gaztatxo= 40 g gazta ondu= 80 g gazta fresko.
|
|
Alde horretatik, zenbait esnekik zenbat kaltzio ematen duten jakinda, horien ordez beste batzuk erabil ditzakegu, kantitatea errespetatuz. Hala, elikadura ahalik eta gehien aldatzen da,
|
haren
nutrizio balioa ia aldatu gabe. Adibidez:
|
|
Ez dira beroaren tratamendurako erabiltzen eta, beraz, hotza behar dute kontserbatzeko (5 °C). Zein da
|
haren
nutrizio balioa. Jan daitekeen 100 gramo bakoitzeko 206 Kcal, 21,7 g proteina, 13,2 g lipido eta mineral ematen dituzte, hala nola magnesioa (42 miligramo) eta burdina (2,8 miligramo).
|
2005
|
|
Kasu berri honetan, argudio juridikoak zabaldu egin dira janari lasterreko kateen aurka planteatu zen lehenengoan alegatutakoen aldean. Hala, alegatu zuten enpresa horiek ez zituztela iragartzen azken produktuaren osagaiak, ez eta
|
haren
nutrizio balioa ere; ez zuten sumatzen mota horretako elikagaiak etengabe irensteak zer ondorio zituen kontsumitzaileen osasunean, gantz, gatz, azukre eta kolesterol maila handia izanik; eta beren produktuak mendekotasuna sortzen zutela planteatu zuten. Haren argudioaren zati bat hauxe zen:
|
2013
|
|
Zientzialari taldeak azaldu duenez, bilketaren ondoren fruta eta barazkien erloju zirkadianoei eusten bazaie eta osasunerako garrantzitsuak diren mantenugai eta fitokimikoen mailak kontrolatzen badira, interesgarria litzateke erloju zirkadianoei eustea eta elikagai horiek metabolito onuragarri gehien sortzen dituzten egunean jatea edo prestatzea. Hala,
|
haren
nutrizio balioek mesede egingo liokete kontsumitzailearen osasunari. Zer esan nahi du horrek?
|
2018
|
|
Kontserbazio tratamendua arrantza eta banaketa industriaren kontura izango da. kontsumitzaile bakoitzaren ardura da desizoztea. Garrantzitsua da arraina kontserbatzea eta desizoztea,
|
haren
nutrizio balioak ez daitezen murriztu eta zaporea eta testura ahalik eta gutxien hondatu daitezen. Nola eutsi arrainaren onura guztiei Arrain freskoa kozinatzeko asmorik ez badugu, izoztuta erostea da onena, etxean hozkailu batekin egin dezakegun tratamendua ez baita inoiz elikagaien industriak aplikatzen duena bezain eraginkorra izango.
|