2001
|
|
Gorringoa gantz iturri ona da, funtsezko gantz azidoak, muina (nerbio sistemak ongi funtzionatzeko beharrezkoa den substantzia, hartatik abiatuta azetil kolina sortzen baitu), A, bitaminak eta burdina. Klarak batez ere balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen ditu, baina horien artean dago oboalbumina, hamabi hilabete baino lehen sartuz gero alergiak eragiteko ahalmen handia duena. Lekaleak.
|
2003
|
|
Ontzien upategietan gordetzen da, 15 egunez, hainbat prozeduraren bidez. Oso kalitate onekoak dira, baina amukoa baino apalagoak. Legatzaren propietate elikagarriak Osagai nagusia ura da, %80 Balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen ditu %15, eta %2, berriz, koipeak, batez ere asegabeak. Kaloria gutxi ematen ditu, batez ere, jan daitekeen 100 gramo bakoitzeko 90 kaloria baino ez ditu ematen, eta garrantzitsua da gatz mineralak (magnesioa, fosforoa, burdina…) eta B multzoko bitaminak izatea.
|
2008
|
|
Proteina kopuru handiak ere badituzte, beren pisuaren %20 inguru. Proteina horiek aminoazido esentzial mugatzailea dute, metionina (kantitate txikiagoan), eta, beraz, zerealekin konbinatu behar dira balio biologiko
|
handiko
proteinak emateko, arrautzarenaren parekoak (erreferentziako elikagai proteikoa). Gainera, bitamina eta mineral iturri oparoa dira, bitamina ugari dute, eta eragin antioxidatzaile handia dute, batez ere hurretan eta almendretan.
|
2016
|
|
Horientzat, lekaleak eta fruitu lehorrak oso aintzat hartzeko elikagaiak dira, kalitate
|
handiko
proteinak ematen dizkietelako, eta horiek ordezko ezin hobeak dira haragiaren, arrainen, esnekien edo arrautzen bidez hartuko zituzketen lekuan hartzeko.
|
|
Tunidoek beste ezaugarri on bat ere badute: balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen dituzte, gainerako ia arrain eta haragi guztiek baino gehiago.
|
2017
|
|
uste zen jatea kolesterol «txarra» zela. Gaur egun badakigu oso elikagai osasuntsua dela eta balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen dituela. Arrautzak prestatzeko modu asko daude (batzuk osasuntsuagoak dira), baina goiza hasteko, eskailerak egin daitezke, ogi txigortua eta landare pate bat, nahasian edo tortilla frantsesean, landareekin.
|
2019
|
|
Berdurak soilik kontsumitzen dituztenei dagokienez, abantaila bat dute: esnekiak sartzeabalio biologiko
|
handiko
proteinak ematen dizkie, eta kaltzio iturri garrantzitsua ere badira. «Esnearen eta haren deribatuen baturarekin errazago orekatzen da elikadura.
|
|
Hurrengo lerroetan ohikoenak ikusten ditugu, arrain hori ondo nola kontserbatu jakiteaz gain. Magro, arin eta aberatsa mineral batzuetan (kaltzioa barne), zapoak balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen dizkigu eta plater arinak eta zaporetsuak egiteko aukera ematen digu. Plantxan egindako 100 gramoko xerra batek 87 kaloria eskas ditu; oso erraza da zaporea limoi zukuarekin eta belar usaintsuekin ematea, eta entsaladarekin edo barazki salteatuekin lagundu daiteke.
|
|
Burdin gutxiago izan arren, oilo arrautzak ere aurkitu ditugu. Kolesterolaren eraginez hain fama txarra izan duen elikagai hori aukera ona da, balio biologiko
|
handiko
proteinak ematen baitizkigu eta ez baitute hiperkolesterolemia eragiten, lehen uste zen bezala. Eta mito faltsuak direla eta, esan behar da espinakak ez direla burdin iturri onak.
|
2020
|
|
Proteina ekarpen ona du, eta azken notan positiboki zenbatzen da. Produktu osasungarria da, kalitate
|
handiko
proteinak ematen dituena. Osasunerako onura nabarmenak —probiotikoak eta “laktosaren digestioa hobetzen du digeritzeko arazoak dituzten pertsonengan”— ez dira biofidobakterioen presentziaren ondorio, baizik eta jogurt guztietan dauden bi bakterio motaren ondorio, eta, beraz, nutrizioaren ikuspegitik, oso antzekoak dira:
|