Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2001
‎Gorringoa gantz iturri ona da, funtsezko gantz azidoak, muina (nerbio sistemak ongi funtzionatzeko beharrezkoa den substantzia, hartatik abiatuta azetil kolina sortzen baitu), A, bitaminak eta burdina. Klarak batez ere balio biologiko handiko proteinak ematen ditu, baina horien artean dago oboalbumina, hamabi hilabete baino lehen sartuz gero alergiak eragiteko ahalmen handia duena. Lekaleak.
2003
‎Ontzien upategietan gordetzen da, 15 egunez, hainbat prozeduraren bidez. Oso kalitate onekoak dira, baina amukoa baino apalagoak. Legatzaren propietate elikagarriak Osagai nagusia ura da, %80 Balio biologiko handiko proteinak ematen ditu %15, eta %2, berriz, koipeak, batez ere asegabeak. Kaloria gutxi ematen ditu, batez ere, jan daitekeen 100 gramo bakoitzeko 90 kaloria baino ez ditu ematen, eta garrantzitsua da gatz mineralak (magnesioa, fosforoa, burdina…) eta B multzoko bitaminak izatea.
2008
‎Proteina kopuru handiak ere badituzte, beren pisuaren %20 inguru. Proteina horiek aminoazido esentzial mugatzailea dute, metionina (kantitate txikiagoan), eta, beraz, zerealekin konbinatu behar dira balio biologiko handiko proteinak emateko, arrautzarenaren parekoak (erreferentziako elikagai proteikoa). Gainera, bitamina eta mineral iturri oparoa dira, bitamina ugari dute, eta eragin antioxidatzaile handia dute, batez ere hurretan eta almendretan.
2016
‎Horientzat, lekaleak eta fruitu lehorrak oso aintzat hartzeko elikagaiak dira, kalitate handiko proteinak ematen dizkietelako, eta horiek ordezko ezin hobeak dira haragiaren, arrainen, esnekien edo arrautzen bidez hartuko zituzketen lekuan hartzeko.
‎Tunidoek beste ezaugarri on bat ere badute: balio biologiko handiko proteinak ematen dituzte, gainerako ia arrain eta haragi guztiek baino gehiago.
2017
‎uste zen jatea kolesterol «txarra» zela. Gaur egun badakigu oso elikagai osasuntsua dela eta balio biologiko handiko proteinak ematen dituela. Arrautzak prestatzeko modu asko daude (batzuk osasuntsuagoak dira), baina goiza hasteko, eskailerak egin daitezke, ogi txigortua eta landare pate bat, nahasian edo tortilla frantsesean, landareekin.
2019
‎Berdurak soilik kontsumitzen dituztenei dagokienez, abantaila bat dute: esnekiak sartzeabalio biologiko handiko proteinak ematen dizkie, eta kaltzio iturri garrantzitsua ere badira. «Esnearen eta haren deribatuen baturarekin errazago orekatzen da elikadura.
‎Hurrengo lerroetan ohikoenak ikusten ditugu, arrain hori ondo nola kontserbatu jakiteaz gain. Magro, arin eta aberatsa mineral batzuetan (kaltzioa barne), zapoak balio biologiko handiko proteinak ematen dizkigu eta plater arinak eta zaporetsuak egiteko aukera ematen digu. Plantxan egindako 100 gramoko xerra batek 87 kaloria eskas ditu; oso erraza da zaporea limoi zukuarekin eta belar usaintsuekin ematea, eta entsaladarekin edo barazki salteatuekin lagundu daiteke.
‎Burdin gutxiago izan arren, oilo arrautzak ere aurkitu ditugu. Kolesterolaren eraginez hain fama txarra izan duen elikagai hori aukera ona da, balio biologiko handiko proteinak ematen baitizkigu eta ez baitute hiperkolesterolemia eragiten, lehen uste zen bezala. Eta mito faltsuak direla eta, esan behar da espinakak ez direla burdin iturri onak.
2020
‎Proteina ekarpen ona du, eta azken notan positiboki zenbatzen da. Produktu osasungarria da, kalitate handiko proteinak ematen dituena. Osasunerako onura nabarmenak —probiotikoak eta “laktosaren digestioa hobetzen du digeritzeko arazoak dituzten pertsonengan”— ez dira biofidobakterioen presentziaren ondorio, baizik eta jogurt guztietan dauden bi bakterio motaren ondorio, eta, beraz, nutrizioaren ikuspegitik, oso antzekoak dira:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia