2015
|
|
Horrek argi erakusten du beste leku batzuetako sukaldaritzaren eragina iritsi dela gurera ere,
|
gure
kontsumo eredua globalizatu egin dela eta, zalantzarik gabe, gure bizimodu presatuak denbora kentzen digula etxean oinarrizko jakiak prestatzeko, adibidez tomate saltsa edo gatzozpina bera.
|
|
Udazkena heltzearekin batera eguneroko eginkizunei ekiten diogu berriro modu trinkoan. Honen harira, momentu egokia da gure buruari buruz hausnartzeko eta ea benetan ikusten ditugun
|
gure
kontsumo ereduak harrarazten dizkigun arriskuak.
|
2016
|
|
Gizarte talde bateko edo beste bateko kide izateak kontsumo lehentasunetan eragiten du, beste pertsona batzuekiko harremanek zehazten dutelako
|
gure
kontsumo eredua.
|
2019
|
|
Bateragarria al da giza espeziea eta planetaren iraupena. Hemen gaude, eta mugak dauzkagu. Ekonomia, gure bizimodua eta
|
gure
kontsumo eredua muga horien araberakoak izan lirateke, baina gaur gaurkoz ez dira. Naturarekiko harremana galdu dugu, baina lotura hor dago; naturaren parte gara ezinbestean, eta guk bizirik irautea guztiz lotua dago ama lurrak irautearekin.
|
2020
|
|
Gure bizimoduak eragindako larrialdi klimatikoa, habitaten degradazioa eta zoonosi berriak ikusita, litekeena da epidemiek aldizka gizartea asaldatzea. Behingoz, hausnartu dugu krisialdi sozioekologiko honi adarretatik heldu nahi diogun, benetan
|
gure
kontsumo eredua birplanteatzeko prest ote gauden. Izan ere, txertoek bere horretan ez dute ezer konponduko, ez badatoz beste neurri batzuen eskutik.
|
|
Ekosistema guztietan sartu dira jada, eta eztabaidan dago zer arrisku ekar ditzakeen maila zelularrean sartu izanak. Bitartean, ez dirudi
|
gure
kontsumo eredua nabarmen aldatuko denik erraz. Zein da irtenbidea?
|
2021
|
|
Baina ertz asko dituen fenomeno batez ari gara: familietan heztea, enpresak, komunikabideak eta abar transmititzeko modua… Denok gaude
|
gure
kontsumo ereduen atzean dauden mezu katean. Hirigintzarekin ere zerikusia du:
|
|
Kasko polarrak eta basamortuak kenduz, elikagaien ekoizpenak lurrazalaren %43 estaltzen du, eta biodibertsitatea galtzearen arrazoi nagusietako bat da. Espainiako kasua aztertuz gero,
|
gure
kontsumo ereduari buruzko ondorioak antzekoak izan daitezke. 2020an Madrilgo Unibertsitate Politeknikoko (UPM) ikertzaileek egindako azterketa baten arabera, Espainiako elikaduraren karbono aztarna osoaren% 81 animalia jatorriko produktuei lotuta dago (1,6 tona CO2 baliokide urtean pertsonako), eta 0,4 tona, berriz, barazkiei.
|
|
Badirudi, kasu honetan ere,
|
gure
kontsumo ereduak basoen eta, horrenbestez, planetaren osasuna arriskuan jartzen duela berriro.
|
2022
|
|
Zerbait apurtzen denean, bota eta gauza batzuen ordez beste batzuk eskuratzen ditugu, estreinatzeko eta kontsumitzeko dugun beharra asetzeko. Gaur egun bizi dugun klima krisi egoeran, beharrezkoa da
|
gure
kontsumo eredua aldatzea eta bota baino lehen konpontzen duen beste eredu arduratsuagoa ezartzea. Hori dela eta, ‘Konpondu.amurrio’ proiektua funtsezkoa da produktuei bigarren bizitza emateko eta mundu jasangarriagoaren, bidezkoagoaren eta solidarioagoaren alde egiteko”, adierazi du Molinuevok.
|