2001
|
|
Anana oso fruta ahula da, eta bat bateko tenperatura aldaketen aurrean sentikorra. Egun batzuetan leku fresko eta lehorrean gorde daiteke, eta inoiz
|
ez
hozkailuan, 7 °C tik beherako tenperaturetan hondatzen baita. Zuritu eta moztu ondoren, anana toki fresko batean gorde behar da, bilgarri plastikoz estalirik, eta lehenbailehen jatea komeni da.
|
2006
|
|
Landatu ere egin daiteke, ez baitu zainketa berezirik behar. Komeni da sukaldean aritzea eta hozkailuan astebetez edukitzea, baina inoiz
|
ez
hozkailuan gordinik gordetzea. Erostean, komeni da ale sendoak aukeratzea, oso produktu ahula baita.
|
|
Tenperatura altua bada, ernamuindu edo hartzitu egin daiteke. Hori saihesteko, komeni da janaria prestatzea eta tuberkulua hozkailuan astebetez edukitzea, baina inoiz
|
ez
hozkailuan gordinik gordetzea. Batatotik almidoia ateratzen da, ehungintzan erabilgarria itsasgarriak egiteko eta ehunak garbitzeko produktuak egiteko.
|
2008
|
|
Tomate helduegiak, oso bigunak edo magulaturen bat dutenak, baita zurtoinetik hurbil berdeguneak edo horiak dituztenak ere, bota egin dira. Heltzea behar duen tomatea leku freskoan gorde behar da, eguzkiaren zuzeneko argirik gabe, eta inoiz
|
ez
hozkailuan, tenperatura hotzak ez baitu uzten heltze prozesuari jarraitzen, zaporeari eragiteaz gain. Ongi itxitako plastikozko poltsa batean jartzen badira, azkartu egin ditzakegu heltze prozesuak, eta, behin poltsan sartuta, hozkailuan gorde, sei egunetik zortzi egunera.
|
2009
|
|
Plater horiek menuak aldatzeko aukera ematen dute, betiere ogitartekoak eta sandwichak erabili gabe. Ez mikrouhin laberik,
|
ez
hozkailurik Etxetresna elektrikorik ez badago, ontziak, poltsak edo hozkailu isotermikoak erosi behar dira, elikagaiak tenperatura egoki eta seguruan, beroan edo hotzean, janariaren arabera (gutxienez 65º C berorako eta 5º C eta 8º C hotzerako). Horrela, elikagaiek eragindako toxiinfekzioen arriskua saihesten da.
|
2014
|
|
Zigor ziegetan direnen baldintzak okerragoak dira: egunean ordu eta erdiz ateratzen dituzte, eta ziegan ez dute ez telebistarik,
|
ez
hozkailurik. Kontrolatzaile Nagusiak ere esan zuen, 2009an, argiztapen urria dutela zigor ziegek.
|
|
Arroza ozpinarekin nahastuz gero, biak epelduta daudela ziurtatu behar dugu. Tenperatura hori lortzeko haizagailu edo haizagailu bat erabil dezakegu, baina inoiz
|
ez
hozkailuarena. Hozkailuko hotza, gehiegizkoa izateaz gain, arroza gogortu eta lehortzen du.
|
|
Jatorrian, sushiko arrozari ozpina eransten zitzaion, bere kontserbazioa luzatzeko, baita arrain edo itsaski gordinari ere. Beraz, arroz ontzi ondua kontserbatzeko, gainean trapu heze bat duen egurrezko ontzi bat erabil dezakegu, giro tenperaturan (baina
|
ez
hozkailuan).
|
|
Arroza eta ozpina nahasten ditugunean, biak epel daudela ziurtatu behar dugu, hotzak direla gehienbat. Tenperatura hori lortzeko, haizagailu bat edo haizemaile bat erabil dezakegu, baina inoiz
|
ez
hozkailua. Hozkailuko hotza gehiegizkoa izateaz gain, arroza gogortu eta lehortzen du.
|
|
483 $; Frantzian 40.000 $, Espainian 30.000 $. Riziam deitu herrian pasatu baitut denborarik handiena, ez zuten argi indarrik, beraz ez zen
|
ez
hozkailu, ez telebistarik: edaria 30 gradutan edaten zen nuen! eta gauaz ez zen ez estalki ez mihise beharrik.
|
2020
|
|
Amak gorroto duela, gauez mozkortuta dagoenean ohera hurbildu eta esnatu egiten duela, bere zoritxar guztien erruduna dela esateko eta iraintzeko. Lanetik bota dutela egun askotan, mozkortuta zegoenez, joaten ez zelako, harekin daudenean etxea hankaz gora dagoela, kopak eta botilak nonahi, sukaldea astebetez garbitu gabe, janaririk
|
ez
hozkailuan...
|
2022
|
|
Orain inork ez du lorerik eramaten hilerrira. Sukaldean ez dago arrain zopa usainik, ezta babarrunik ere, erosketa zerrenda baino
|
ez
hozkailuko atean zintzilik, ni supermerkatutik noiz pasako zain. Aitak aspaldian ez du alkandorarik estreinatu.
|
|
" gatz eta piperra"," pipertu", etab.), gaurkoa izen zientifikora gerturatu delarik. Orain 3.500 urte gutxienez ezaguna,
|
ez
hozkailu, ez garraiobide azkar eta segururik ez zenean, usteltzeko arriskuan zeuden elikagaien zaporea ezkutatzen zuelako eta fungizida zelako hartu zuen berebiziko arrakasta (piperbeltz alea moneta ere izan zen mendetan).
|