Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2001
‎Anana oso fruta ahula da, eta bat bateko tenperatura aldaketen aurrean sentikorra. Egun batzuetan leku fresko eta lehorrean gorde daiteke, eta inoiz ez hozkailuan, 7 °C tik beherako tenperaturetan hondatzen baita. Zuritu eta moztu ondoren, anana toki fresko batean gorde behar da, bilgarri plastikoz estalirik, eta lehenbailehen jatea komeni da.
2006
‎Landatu ere egin daiteke, ez baitu zainketa berezirik behar. Komeni da sukaldean aritzea eta hozkailuan astebetez edukitzea, baina inoiz ez hozkailuan gordinik gordetzea. Erostean, komeni da ale sendoak aukeratzea, oso produktu ahula baita.
‎Tenperatura altua bada, ernamuindu edo hartzitu egin daiteke. Hori saihesteko, komeni da janaria prestatzea eta tuberkulua hozkailuan astebetez edukitzea, baina inoiz ez hozkailuan gordinik gordetzea. Batatotik almidoia ateratzen da, ehungintzan erabilgarria itsasgarriak egiteko eta ehunak garbitzeko produktuak egiteko.
2008
‎Tomate helduegiak, oso bigunak edo magulaturen bat dutenak, baita zurtoinetik hurbil berdeguneak edo horiak dituztenak ere, bota egin dira. Heltzea behar duen tomatea leku freskoan gorde behar da, eguzkiaren zuzeneko argirik gabe, eta inoiz ez hozkailuan, tenperatura hotzak ez baitu uzten heltze prozesuari jarraitzen, zaporeari eragiteaz gain. Ongi itxitako plastikozko poltsa batean jartzen badira, azkartu egin ditzakegu heltze prozesuak, eta, behin poltsan sartuta, hozkailuan gorde, sei egunetik zortzi egunera.
2009
‎Plater horiek menuak aldatzeko aukera ematen dute, betiere ogitartekoak eta sandwichak erabili gabe. Ez mikrouhin laberik, ez hozkailurik Etxetresna elektrikorik ez badago, ontziak, poltsak edo hozkailu isotermikoak erosi behar dira, elikagaiak tenperatura egoki eta seguruan, beroan edo hotzean, janariaren arabera (gutxienez 65º C berorako eta 5º C eta 8º C hotzerako). Horrela, elikagaiek eragindako toxiinfekzioen arriskua saihesten da.
2014
‎Arroza ozpinarekin nahastuz gero, biak epelduta daudela ziurtatu behar dugu. Tenperatura hori lortzeko haizagailu edo haizagailu bat erabil dezakegu, baina inoiz ez hozkailuarena. Hozkailuko hotza, gehiegizkoa izateaz gain, arroza gogortu eta lehortzen du.
‎Jatorrian, sushiko arrozari ozpina eransten zitzaion, bere kontserbazioa luzatzeko, baita arrain edo itsaski gordinari ere. Beraz, arroz ontzi ondua kontserbatzeko, gainean trapu heze bat duen egurrezko ontzi bat erabil dezakegu, giro tenperaturan (baina ez hozkailuan).
‎Arroza eta ozpina nahasten ditugunean, biak epel daudela ziurtatu behar dugu, hotzak direla gehienbat. Tenperatura hori lortzeko, haizagailu bat edo haizemaile bat erabil dezakegu, baina inoiz ez hozkailua. Hozkailuko hotza gehiegizkoa izateaz gain, arroza gogortu eta lehortzen du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia