2001
|
|
arrisku mikrobiologikoa, gazura, egonkortasuna galtzea, produktua horixka eta iraungitze denbora txikia. Egiteko eta kontserbatzeko metodoa Produktua ontziratu ondoren, izoztu egiten da, 20 °C ko tenperaturan, eta
|
ez
dago elikagai gehigarririk gehitu beharrik. Izoztuta, egoera ezin hobean gordetzen da 18 hilabete arte, eta, horri esker, beti izan dezakegu stockean nahikoa, produktua hondatzeko arriskurik ez dagoelako.
|
|
Jolas ordua une egokia da jarduera fisikoren bat egiteko (futbolean jokatu, konbaren gainera jauzi egin…). Gutako bakoitzak nahi duen kirola probatu eta praktikatu behar du. 10 Gogoan izan
|
ez
dagoela elikagai onik, eta ez zarela errudun sentitzen elikagai jakin batzuk jateagatik. Hori bai, saihestu gehiegikeriak, eta ziurtatu zure dieta orekatua izateko bezain askotarikoa dela.
|
2002
|
|
Zerrenda luze luzea bada ere, honelako tipoa hurrengo ondasun eta zerbitzuei aplikatzen zaie: BEZ oso murriztuan sarturik
|
ez
dauden elikagaiak, bidaiarien garraioa, ostalaritza zerbitzuak, antzerki, zirku, zinema, kontzertu eta antzekoetarako sarrerak, ehorzketa zerbitzuak, ile apaindegiak, hortz klinikak, eraikuntzak, etxebizitzak eta garaje plazak (etxebizitzarekin batera erositako bi plazaraino gehienez ere) gaixotasunak diagnostikatu edo arintzeko aparatu eta osagarriak, etab.
|
|
Argi
|
ez
dauden elikagai funtzionalen etiketetan terminoak edo esamoldeak erabiltzeak nahasmena sor dezake kontsumitzaileen artean, eta, beraz, gero eta beharrezkoagoa da egiazko informazioa bermatuko duen kontrolen bat ezartzea. Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundearen (OCU) iritziz, bere aldizkarian berriki argitaratu den artikulu batean, Espainiako merkatuan gaur egun eskura daitezkeen kategoria horretako produktu askok edozein arautegiri ihes egiteko formulak erabiltzen dituzte.
|
|
Bestela, Muxikak azaltzen duenez, urte gutxiren buruan “alikamenduen” munduan sartuko ginateke, zenbait sendagai bezalako ezaugarri terapeutiko eta prebentiboak izan nahi dituzten elikagaiak, baina azterketa zientifikoen bidez frogatu direnak. Muxikaren arabera, gaur egun
|
ez
dago elikagai funtzionalei buruzko lege eredu esportagarririk nazioartean. Estatu Batuetan, ordea, FDAk (Ameriketako Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Administrazioak) mota horretako elikagaien kontrola egiten du, baina OCUren arabera “ez dira oso zuzenak” diren zenbait substantzia erabiltzea onartzen du.
|
|
Hala ere, minimizatu egin daiteke, ahal den neurrian eta zentzuz elikatze katean sartzea murriztuko duten ekoizleak eta gainerako teknikariak saiatuz eta kontsumitzen duguna ahalik eta gehien dibertsifikatuz. Azken hori egitea ez da soilik dietistek egiten duten gomendio zentzuzkoa,
|
ez
baitago elikagai osorik gure eguneroko nutrizio behar guztiak estaltzen dituen elikagairik, baizik eta toxikologoen aholkua ere bada; izan ere, badakigu (eta jakiten saiatzen gara) zenbait elikagaik ezustekoak ezkutatzen dituztela maiz, metal jakin batzuen gehiegizko edukiagatik, baita kopuru kezkagarriagatik ere. (*) Toxikologiako irakasle titularra.
|
2003
|
|
Ahiek, kristalezko ontzietan datozen beste elikagaiek bezala (zukuak, maionesak, marmeladak, kontserbak, eztia edo saltsak), substantzia kimiko bat dute, erdigaingabetua, ontziratze prozesuan sortzen dena, azaltzen du AESAk. Substantzia hori produktua berotzean eta azodikarbonamida gehitzean sortzen da, esterilizatzeko, eta
|
ez
dago elikagaietan hermetizatu aurretik. Europako Erkidegoko Gobernuari elikagaien arloan aholku teknikoa emateaz arduratzen den agentzia honen deia Sue Barlow ikertzaileak egindako panel zientifiko baten emaitzetatik dator; ontziratze prozesuaren ondoren produktu horietan erdigaingabetua dagoela adierazten du.
|
2004
|
|
Mikroorganismo bat edo horietako talde bat berariaz ezagutzeko gaitasuna duten antigorputzak erabiltzen dira. Nahiz eta errore indizea handiagoa izan, aztertzeko azkartasuna, zehazteko erraztasuna eta, are, erantzunaren berehalakotasuna direla eta, protokolo horiek oso aukera interesgarriak dira aldez aurreko analisi sistema gisa, kutsatuta
|
ez
dauden elikagai susmagarriak eta elikagai susmagarriak bereizteko. Etxerako kitak Laborategi espezializatuetako analisietan, azken kontsumitzaileak ez du inolako zereginik, probak ekoizpen sektoreei buruzkoak baitira.
|
|
Puntu horrek pronostiko zaila du, produktua elikagaien ondoriozko toxiinfekzio prozesu batean sartzeko aukerei dagokienez. Beste mikroorganismo batzuekin gertatzen den bezala,
|
ez
dago elikagai izozturik Salmonellarekin zerikusia duten infekzioen agerraldietan, izozkietan izan ezik, bereziki makinakoetan. Hori dela eta, ez dirudi litekeena denik lesio subletal horrek mikroorganismoa hestera atxiki eta infekzio prozesu bati ekitea.
|
|
Azkenaldian, era askotako produktuak agertu dira merkatuan," light"," arin" edo" arindu" kalifikazioarekin. Egia esan,
|
ez
dago elikagai horiei buruzko lege zehaztapenik. Hala ere, 1990eko Elikagaien Antolamendurako Ministerio arteko Batzordeko (CIOA) adituek egindako akordio baten arabera, elikagai bat light gisa kalifikatzeko, honako baldintza hauek bete lirateke:
|
2005
|
|
Espainian 600.000 pertsona inguru daudela kalkulatzen da. Orain arte,
|
ez
dago elikagaiei alergia izateko sendabiderik. Horiek saihestea da erreakzio alergikoak saihesteko modu bakarra.
|
|
Oso onartuta dago dieta HAPen eraginpean egoteko bide nagusietako bat dela, inhalazioarekin (erretzaileen edo inguru kutsatuen kasuan) eta azalarekin (petroliotik eratorritako produktuak ukitzeagatik) batera. Hala ere,
|
ez
dago elikagaien bidez ekarpen horri zifrak ematen dizkion azterlan nahikorik. «Tabakoa bezalako beste iturri batzuen eraginpean ez badago, HAPen iturri nagusia dieta izango da», azaldu du Raquel Ibáñezek.
|
|
Ikerketak HAPen kontsumoa kontabilizatzen du, kezkagarrienen baturari erreparatuz. 100 HAP baino gehiago daude, eta denak ez dira kantzerigenoak, eta denak
|
ez
daude elikagaietan. Elikagaietan gehien aurkitzen direnak 9 eta 17 HAP arteko multzoa dira.
|
2006
|
|
Mikroorganismoen erantzuna ez da berdina antzeko egoeretan. Bitxia da ikustea espezie bereko mikroorganismo guztiak, hala nola Listeria monocytogenes, biofilma osatzeko gai direla, baina, aldiz, serotipo gutxi batzuk baino
|
ez
daudela elikagaien industrian, eta horiek direla infekzio gehienen erantzuleak. Gaur egun frogatu da hazteko edo itsasteko gaitasun desberdina duela, ingurunean dagoen mantenugaien kontzentrazioaren arabera, eta horrek, zalantzarik gabe, eremu berri oso interesgarria irekitzen du.
|
|
Alde horretatik, eta hirugarren herrialdeetatik inportatutako elikagaien kaltegabetasuna bermatzeko, kontrol zehatzak ezarri dira, basa perretxikoei dagokienez, ez landatutakoei dagokienez. ...bidez, gas sulfurosoa edo ur gazia dutenak, sulfurosoa edo kontserbazio horretarako beste substantzia batzuk dituztenak), baina oraindik ez dira egokiak berehala kontsumitzeko; perretxiko lehorrak, osoak, zatietan edo bestelako ozpurretan prestatuak, edo ondo Prebentzio kontrolak Elikagai mota horiek inportatzeko baldintzei buruzko araudiak ezartzen du laginketa bat egin behar dela, bertatik kanpo
|
ez
dauden elikagai mota guztietarako gutxieneko arau batzuen arabera, edo elikagai animalien edo basa perretxikoen gaineko berariazko kontrolak. Kontrolaren intentsitatea estatu kidearen esku uzten da, eta horrek kontuan hartuko ditu jatorrizko herrialdeko kutsadura maila, produktuen ezaugarriak, aurretik egindako kontrolen emaitzak eta esportazio ziurtagiriak.
|
2007
|
|
Substantzia horiek hanturazko erreakzioak eta sintoma alergikoak eragiten dituzte, eta arnas aparatuari, traktu gastrointestinalari, azalari edo sistema kardiobaskularrari eragiten diete. Orain arte
|
ez
dago elikagaiekiko alergia sendatzeko tratamendu berezirik. Horiek saihestea da erreakzio alergikoari aurrea hartzeko modu bakarra.
|
|
Lurra arkatz edo barratxo batez zulatzea ere komeni da, aireztatzeko eta ureztatu ondoren ongarritzeko. Kontuan hartu behar da ongarriak ez direla produktu fitosanitarioak, ez dutela izurriteen kontra egiten, beren substratuan
|
ez
dauden elikagaiak ematen dizkietela aleei. Azkenik, oso garrantzitsua da gehiegizko argirik behar ez duten aleak leihoetatik urrutiratzea, adibidez, aldagarrak, eguzki izpiek hostoak tonalitate bakar batetik, berdetik, itzultzea saihesteko.
|
2008
|
|
Arriskuak Aztertzeko Sistemaren eta Kontrol Puntu Kritikoen Sistemaren (AKPKA) jarraibideen arabera, hau da, ekoizpen kalitatea bermatzen duten arauen arabera, higiene arriskuak behatuz eta saihestuz, metodo berriak diseinatu dira, erraz erabiltzen direnak eta funtzio ugari dituztenak, elikagaien segurtasunari dagokionez berme osoa ematen dutenak. Ekoizleek ezin dute zirkulazioan jarri arau hauen arabera kontrolatuta
|
ez
dagoen elikagairik. Tenperatura neurgailu berria Metodo berriek tenperatura azkar kontrolatzen dute, kutsatzeko arriskurik gabe.
|
|
Zerbait arinagoa eskaini nahi bada, fruta mazedoniak, fruitu lehorrekin eta natilla edo jogurtarekin, fruta irabiakiak jogurtarekin, esnearekin eta koloretako lastotxoekin, edo fruta zukuekin egindako izozkiak ere gustagarriak izan daitezke. Bere lagunekin egotean, litekeena da haur askok ohituta
|
ez
dauden elikagaiak edo horien konbinazioak probatzea, eta aukera gehiago dago haiek gustatzeko. Gero irekita geratzen da elikadurako hezkuntzaren eremua, eta ondo legoke gurasoek haurrei galdetzea zein izan den gehien gustatu zaien kanapea, berriz eskaini ahal izateko.
|
|
“halakoxea da elikagaien aniztasuna eta nahasketak, eta mantenugaien elkarreragina ikertzeak hain teknika sofistikatu eta garestiak dira”. Hala ere, irmo diote
|
ez
dagoela elikagai bateraezinik, eta ez dela ordena bat ezarri behar janariari dagokionez. Hala bermatzen dute, behintzat, digestio aparatuko digestioari eta xurgapenari buruzko gaur egungo ezagutzek eta milaka urteko giza esperientziak, hainbat ordenatan elikagaiak irensten, historiaren kulturaren eta garai zehatzaren arabera.
|
2009
|
|
“Antiaging”, antirreumatiko eta antikanzerigenoa bezalako adierazpenak antioxidatzaile ugari dituen produktu bat iragartzen duten prospektu edo dokumentuetan aurki daitezke. ORAC zerrenda egin duten eta zabaldu duten erakunde ofizialen seriotasuna eta egiaztapena gorabehera, oraindik
|
ez
dago elikagai baten gaitasun antioxidatzaileari eta horrek osasunean dituen eragin positiboei buruzko estrapolazioak egiteko adinako ebidentzia zientifikorik. Oraingoz, ORAC saiakuntzek substantzia kaltegarri jakin baten aurkako jarduera antioxidatzailea baino ez dute neurtzen, eta oraindik ez dakigu zer gertatzen den gainerako erradikal askeekin, berez organismo bizi batean aktibo egon baitaitezke.
|
|
Beraz, azken ikerketa horren arabera, elikagai mota horiei ematen zaien nagusitasuna ez litzateke “ebidentzia zientifikoetan” oinarrituko. FSAk defendatu du bere jarrera objektiboa dela eta
|
ez
dagoela elikagai organikoen “ez alde ez kontra”. Bere esanetan, aukera horiek aukeratzea, gehienetan, ingurumenaren eta animalien ongizatearen inguruko kezkarekin lotuago dago onurekin baino.
|
2011
|
|
Bestetik, ehunka metodo daude nutrizio profilak zehazteko, eta
|
ez
dago elikagaien sailkapen adosturik. Azkenik, ikuspegi mugatua ematen dute, elikagaiak zer duen neurtzen baitute, baina ez zer falta duen.
|
|
Batzuetan, hamaiketakoa izaten dira. Halaber, nabarmentzekoak dira osasuntsu
|
ez
dauden elikagaienganako zaletasunak eta gustuak dituzten lagunak, nahiz eta zapore oso markatuak izan; izan ere, azken buruan, afarien menua eta ospakizunak pizzekin, frijituekin, freskagarriekin, snackekin eta postre gozoekin jartzen dituzte. Hala ere, ikerkuntzan ikusten den bezala, lagunek parte positiboa dute, ohitura onak ere kutsakorrak baitira.
|
|
Polinizaziorik gabe ez dago landareen ugalketarik. Landarerik gabe
|
ez
dago elikagairik animalia belarjaleentzat. Belarjalerik gabe, ez dira biziko haietaz elikatzen direnak.
|
2012
|
|
Europako Batasunean (EB) ekoizten diren aurrez ontziratutako elikagai biologiko guztiek joan den uztailaren 1etik aurrera produktuaren izaera ekologikoa bermatzen duen logotipo berria izan behar dute, Europako Batzordeak (EB) adierazi zuenez. Bereizgarria borondatezkoa izango da ontziratuta
|
ez
dauden elikagaientzat eta inportatuentzat, eta ez ditu ordeztuko eskualdean, estatuan edo pribatuan dauden beste sinbolo batzuk, ontzian batera ager daitezkeenak. Fabrikatzaileek bi urteko trantsizioa izan dute araudi berria egokitzeko, Roger Waites Europako Batasuneko Nekazaritza arloko bozeramaileak gogorarazi duenez.
|
|
txokolatea, txiza, kinoa, espirulina, gojia, estebia, ajos y un largo largua eta abar. Elikagai jakin batzuek nutrizio osaera interesgarria izan dezaketela ukatu gabe, “superelikagaiei” (terapeutikoak, zahartzearen kontrakoak, argalgarriak…) egozten zaizkien propietate miragarriak
|
ez
daude elikagai horiei eusten dieten azterketa zorrotzetan oinarrituta. Gainera, gaitasun horiek elikagai bakar bati edo gutxi batzuei esleitzeak elikadura osasungarri baten garrantzia gutxiestea ekar dezake, oro har.
|
2013
|
|
Zapore eta gure gustuen intentsitatea eta integrazioa elikagaiaren onarpen handiagoa edo txikiagoa izango da. Bost zapore baino
|
ez
daude Elikagai batek ahoan sortzen dituen sentsazioen multzoak flavor deitzen zaio Garrantzitsua da jakitea oinarrizko bost zapore baino ez daudela eta, beraz, ez dagoela laranja zaporerik, ezta txokolaterik ere. Oinarrizko zapore horiek aromekin integratzea da (ahotik hartutako usainak, ahoa eta sudur barrunbea lotuta baitaude), ohiko moduan (eta gaizki), «zapore» gisa interpretatzen ditugunak.
|
|
Gauez irentsitako karbohidratoek pisua irabazten dutela adierazten duen informazioa aurkitzea erraza da, baina euskarri zientifikorik gabeko sinesmena da. Erreferentziazko gida dietetikorik
|
ez
dago elikagai bat irentsi behar den uneari buruz (ez dagoelako argumenturik). 3 Zein da pasta egosteko modu zuzena?
|
|
Une batetik bestera, txarra ez da hain txarra, eta hobetzeko marjina handia du… Zergatik aldatzen dira elikagai batzuk urteekin? Hurrengo artikuluak galdera honi erantzuten dio, eta bando batetik bestera aldatu diren produktuen adibide batzuk aipatzen ditu garrantzitsua da gogoratzea
|
ez
dagoela elikagai “osasungarri” eta “kaltegarririk”: gure osasunarentzat ona edo txarra izan daitekeen gauza bakarra dieta osoa da; hau da, jaten ditugun elikagaien kopurua, kalitatea, barietatea eta proportzioa.
|
|
Eduki horiek telebistako eta haurtzaroko edukiei buruzko autorregulazio Kodean zehazten dira. Osasuntsu
|
ez
dauden elikagaien publizitatea: gurasoen papera Telebistaren aurrean orduak mugatzea eta dieta osasuntsuaren eta bizitza aktiboaren adibide bat eskaintzea funtsezkoa da haurren obesitateari aurre egiteko.
|
|
Hori dela eta, funtsezkoa da «kontrol nabarmena» («ez da gehiago» edo «ez da komeni») eta «ezkutuko kontrola» bereiztea. Azken horren helburua da etxean
|
ez
dauden elikagaien eskuragarritasuna mugatzea. Horrek aukera ematen du haurrak bere elikadurarekiko independentzia izan dezan, eta mahaian murrizketak edo arau zorrotzak kontrajartzen zaizkio.
|
|
Buruko mina
|
ez
dago elikagai espezifikoekin lotuta, baina migrainak substantzia jakin batzuen aurrean eragin daitezke.
|
|
Mundu osoan 1.000 intsektu espezie inguru kontsumitzen direla kalkulatzen den arren, Europako Batasunean
|
ez
dago elikagai gisa arautzen dituen araudi espezifikorik. Orain arte, animalia ornogabeak ez dira eremu honetan sartzen:
|
2014
|
|
Irudia: Juan Andrés López Elikagai eta mantenugai egokienak Dieta osasungarri baten testuinguruan
|
ez
dago elikagai gaiztorik edo debekaturik: mantenugai guztiak funtsezkoak dira bizitzarako.
|
|
Zerbait txikitzeko gogoa badago, hobe ura edatea edo infusio bat hartzea, eta, ezin bada eutsi, aukeratu kopurua eta bilgarritik atera. Akatsak egiten baditugu, ohartuko gara inork ez duela nabarmentzen elikagaien aukeraketa, eta horrek baieztatzen du
|
ez
dagoela elikagai txarrik edo debekaturik. Errua bananari edo ogiari botatzeko joera kentzen da, gizentzen duena, eta ez hain zentzugabeak, baina baita irudimen kolektiboan oso sartuak ere.
|
|
Guztira, uste du nahikoa fruta eta barazki hartzeak urtean 1,7 milioi bizitza salbatuko dituela. Haurren eskura
|
ez
dauden elikagaiak Inkestan parte hartu zuten hamar heldutik ia zazpik etxean opil industrialak, gominolak, mokadutxoak eta bestelako elikagaiak izan ohi dituzte, oso erakargarriak haurrentzat. Etxean badaude, haurrek hartzen dituzte edo helduek hartzen dituzte (haurrek haienganako erakarpen handia sentitzen dutelako).
|
2016
|
|
Egoera onean
|
ez
dauden elikagaiek maizenik eragiten dituzten gaixotasunak beherakoen multzokoak dira.
|
|
Nutrizio arloko gida berrienek, ordea, argi esaten dute arazoa
|
ez
dagoela elikagaiek berez dituzten gantzetan (halakoxeak dira fruitu lehorrenak), elikagai oso prozesatuei eransten dizkietenetan baizik, adibidez opilei.
|
|
Bestalde, alkohola duten edariek eta ontziratuta
|
ez
dauden elikagaiek ez dute eman beharrik izango nutrizio arloko informazioa.
|
|
Funtsezkoa da sendagilea eta dietista nutrizionista izatea elikadura plan egokia ezartzeko. Ondorio gisa, eta ondorio gisa, esan daiteke
|
ez
dagoela elikagai perfekturik eta diabetesa duen pertsonak denetik jan dezakeela, beti neurrian, bitamina, mineral eta zuntz ugariko elikagaiei lehentasuna emanez, prozesatuen aldean.
|
2020
|
|
Arriskua erlatiboa da, baina gutxiestea zuhurtziarik gabea litzateke, zalantzarik gabe. COVID nagusiki pertsonatik pertsonara transmititzen da, eta gaur egun
|
ez
dago elikagaien bidez kutsatzen den ebidentziarik, baina badakigu, halaber, SARS CoV produktuak eta objektuak (orgatxoak, apalak, ateak) giro tenperaturan egon daitezkeela denbora jakin batez. Birusa ukituz gero, eskuak ahora, sudurrera edo begietara eramanez gero, gaixotasuna uzkurtu egin daiteke.
|
|
Txokolate tarta dagoenean, zaila da postreko fruta eskatzea, edo ura edatea, tartean freskagarriak daudenean. Zergatik dira hain erakargarriak osasuntsu
|
ez
dauden elikagaiak. Faktore askok eragiten dute gure hautaketan.
|
|
Azukre erantsirik gabeko aukerak hautatzea komeni da. 3 Laktosa Esneari dagokionez, laktosa kantitatea, berez duen azukrea, %4, 6koa da, baina ez dago ebidentziarik laktosaren kontsumoak osasunean eragin kaltegarririk duenik; beraz, dietan azukreak mugatzeari buruzko gomendioak
|
ez
dagozkio elikagai horri. 4 Kaltzioa eta bitaminak Esnearen aldean soja edaria kaltzioaren eta bitaminen osaeran (A, D, B2 eta B12) hartzen du gehien.
|
|
Lehenik eta behin, gatza, edo hobeto esanda sodioa, elikagaietan aurkitzen delako, oso gutxi bada ere: kontsumitzen dugun gatzaren %8 baino
|
ez
dago elikagai fresko ia guztietan. Eta bigarrenik, sodioa funtsezkoa delako gure organismoarentzat.
|
2021
|
|
Gauza bera gertatzen da soja formulako esnez elikatutako jaioberriekin. Egindako azterketa guztiek baieztatzen dute
|
ez
dagoela elikagai horren kontsumoak sexu organoei eragin dien haurrik. Soja laborantza deforestazioaren arrazoi nagusietako bat da EGIA.
|
|
Kolagenoa, proteina guztiak bezala, elkarrekin lotutako aminoazidoz osatutako egitura konplexua da, kate bateko katebegiak bezala. Bi aminoazido ugarienak, glizina eta prolina, gure gorputzean sintetiza daitezke, eta
|
ez
dago elikagaiekin ekarri beharrik. Irentsitako kolagenoa ezin da jatorrizko forman xurgatu, eta digestioak puskatu egiten du zati txikiagoetan bere aminoazidoak aprobetxatzeko, beste proteina batzuekin gertatzen den bezala.
|
2022
|
|
Elikagaia, berez, osasun babesle bada ere, gizakiari gaixotasunak transmiti diezazkioke eta, gainera, bakterioak ugaltzeko bide izan dakioke, intoxikazioak probokatuz. Baliteke zaintzapean
|
ez
dauden elikagaiek gaitzak kutsatzea, ekoitzi diren unetik kontsumitu arte, etengabe baitaude balizko kutsadurak nozitzeko paradan, dela eragile naturalen, dela gizakiaren esku hartzeen ondorioz. Mikroorganismo jakin batzuk ugaltzeko toki ezin aproposagoa da elikagaia, honen barruan baldintza egokiak dituelako:
|
|
Hainbat helbururekin egin izan da konfitura: erabat ongi
|
ez
zeuden elikagaiak ez alferrik galtzeko, fruta edo barazki lakar edo mikatzak (limoia, irasagarra, laranja azala) jangarri bihurtzeko edo jangarri horiek iraunarazteko. Erreximenta batzuk xede terapeutikoekin hartu izan dira:
|
|
seasoning, dressing, condiment. Erabat puntuan
|
ez
dagoen elikagaiaren prestaera burutzen duena(" Arrain freskoak gozagarri gutxi behar").
|
2023
|
|
Horiekin batera, azukre gehien duen beste produktua Pascual Tropical da (%4, 8); izan ere, esneak eta zukuak berez dituzten azukreez gain, azukre erantsiak ditu. Kasu horietan guztietan, azukreak modu askean egoten dira,
|
ez
baitaude elikagai matrizean sartuta, fruta osoan gertatzen den bezala. Horrek esan nahi du, kontsumitzen ditugunean, gure organismoak oso azkar xurgatzen eta metabolizatzen dituela, eta horrek ondorio negatiboak izan ditzake osasunean, normalean edo gehiegi hartuz gero, obesitatearekin, 2 motako diabetesarekin eta zerikusia duten beste arazo batzuekin lotzen baita.
|
|
Eta amaierako beste ohar bat (baina ez garrantzi gutxiagokoa): janari edo afari batek ukitu berezia izatea
|
ez
dago elikagaien menpe bakarrik. Aitzitik, baxera aukeratzea, mahaiaren dekorazioa eta plateren aurkezpena dira desberdintasuna markatzeko gai diren elementuak.
|