Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2004
‎baita euskal sukaldaritza berria dastatzeko afariak
2005
‎Sukaldaritza ekintza sozial erabatekoa delakoan daudenez, hori agerian uzteko Euskal Herriko Sukaldaritza lanean honako gaiak jorratu dituzte: ...musulmanak eta Nafarroa, Santiago bidea, euskaldunak eta itsasoa, Amerika eta euskal elikadurari egindako ekarpenak, otordu komunitarioak gure herrian, Frantziako iraultzak gastronomian izan zuen eragina, gai horretan garapen industrialak eta turismoak izandako eragina, emakumezko sukalkinak euskal sukaldaritzan, urtaroak eta jakiak, txakolindegi askaldegiak, sagardotegiak, gastronomia kofradiak, euskal sukaldaritza berria, eta ardoak Euskal Herrian.
‎Egia esan, platerak saltsekin apaintzeko estiloan, igartzen da Mutsumik Euskal Herrian emandako denbora. Berak aitortu dienez, euskal sukaldaritza berri horretatik hainbat ideia atera du, liburu bat baino gehiago erosi zuen eta.
2006
‎Euskadik nortasun ezaugarria du sukaldearen kalitatean. Nazioartean duen ospea euskal sukaldaritza berriaren abangoardiari zor zaio, baita erretegi eta sagardotegietan prestatutako plater tradizionalei ere. Txipiroiak, bere tintan prestatutako txibiak, legatz eta bakailaoarekin batera, euskal karta osatzen duten arrainak dira.
2010
‎Ez gara kontziente izan, euskal sukaldaritza berriak suposatu zuen oihartzunaz kontziente izan ez ginen gisan. Dena borrokalari senez eta konbentzimenduz egin izan dugu beti, ez marketin ikuspegitik.
2011
‎Ametsa gauzatua ikusten duenaren pozaz ageri dira argazkian, Basque Culinary Center sukaldaritza goi eskola berriko sukalde estreinatu gabeko batean. Orain hogeita hamar berrogei urte bi amets izan zituztela diote, bata euskal sukaldaritza berria mugimendua sortzea, eta bestea, sukaldaritza ikasketei unibertsitate maila ematea. Lehena azken hamarkadotan gauzatzen, eraikitzen eta indartzen joan dira, harik eta sukaldaritza euskal kulturaren eta Euskal Herriaren adierazgarri identitario kasik nagusia bilakatua arte, eta sukaldariak euskal kulturaren enbaxadore legitimoenak izendatu arte.
‎Dena den, gure betiko sukaldaritzaren aldeko elkarte eta mugimendu honek, sukaldariak ez ezik, beste hainbat profesional ere erakarri ditu. Kritiko gastronomikoak â?, duela hogeita hamar urte euskal sukaldaritza berriaren mugimendua gertutik jarraitu zuten berberakâ?, elkartearen barruan daude.
2014
‎Gauza berrien bila zabiltza etengabean, orain arte egindako guztitik bereiziko dena, atsegina izango dena, eta eskaintzen duzunean, zure jatetxean edo sukalde liburu bat ateratzean, guztientzat erakargarria izatea nahi duzu. Errepikatu ohi duzu euskal sukaldaritza berriaren oinarrietako bat dela etxekoandreek urteetan egindako sukaldaritza dela. Behar beste aitortu zaie egindako lana?
‎kontua da ez zirela ikusten, baina guk bezain ondo edo hobeto egiten zuten lan. Zer osasun du euskal sukaldaritza berriak. Zein etorkizun du?
‎Maila gorenera iristea zaila da, baina are gehiago hor mantentzea. Zeintzuk dira euskal sukaldaritza berriaren prestigioa mantentzeko gakoak. Hori da zailena, noski.
2015
‎Ni dena jatekoa naiz; jaten dela esanez gero... Baina, norberak ikusi behar du prest dagoen ala ez, bakoitzaren kultura eta ohituren araberakoa da.Zer da euskal sukaldaritza berria deritzon hori. Apur bat moda kontua ere bada. Hala ere, gure herrialdeari indarra ematen diolakoan nago.
2016
‎Haragiak nagusitzen dira, baina badira bestelakoak ere. Errezeta gehien gehienak bitxiak suerta litezke, beraz, deituriko euskal sukaldaritza berria, benetan berria bada, ezen hagitz nekoso agi bekigu ehun urte eskas gertatu aldatze ikaragarria azaltzen. Edozein modutan ere, sukaldari gazteek badute horretan harrobi unduskia, inspirazio iturrama, plateren artean kontu zaharrez ongi hornitu irudimena nabasiki eskarpitzeko.
2017
‎Behin baino gehiagotan mintzatu nintzaion Goldsmithi euskal sukaldaritza berriari buruz. Iruditzen zitzaidan Literatura Ez Sortzailearen irizpide nagusietako batzuk erabili zituztela Arzakek, Subijanak, Hilario Arbelaitzek eta abarrek bide hori zabaldu zutenean, eta benetako irrika zuen aitzindari horiek ezagutzeko.
‎Gaur hasiko ditugu euskal sukaldaritza berriari buruzko eskolak. Basakabiren modernizazioaren beste adierazgarri bat!
‎Hauxe da euskal sukaldaritza berria: bizkotxo dekonstrukzioa Basakabiko erara!
2022
‎Gurean puntu hori ondo igarota prestatu ditugu jakiak, tradizioz: iraganean, bi eta hiru uretan (2 aldiz) egosi izan ditugun aza, azalore eta gainerakoak, euskal sukaldaritza berriaren bestelako aginduak betetzen hasi aurretik, higieneagatik edo aurreiritziengatik. suk Al dente egosteko aski da pasta (parte bat) ur irakinetan (bost parte) murgildu, etiketan agertzen den denbora bete eta, tarteka, palotearekin eragitea, aleak askatzeko. Eginikoan, eltzetik atera eta ur hotz edo freskoan murgildu edo berez epeltzen utzi da une batez, egosaldia gelditzeko.
‎Bezero dirutsu, boteretsu edo ospetsuak kalitatea eskatzen zuen, prezioak prezio, masifikaziotik at. Horrelakoetan jarri ziren lanean Ingalaterra eta Frantziatik etorritako sukaldariak eta, ondoren, horiei begira, goi mailako sukaldaritzan ikasi berriak zien hemengo emakume asko. Hauek, jatetxeak sortu eta horietako batzuk findu eta ostatu ezagun bilakatu ziren, gerora; XX. mendearen 3 laurdenean euskal sukaldaritza berria sortu zen, establezimendu horietako seme alabek, gehienbat, eta atzerrian ikasi berriak diren ostalaritzako profesional handiek bultzaturik. bakailaoa sin: marluza.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia