2004
|
|
baita
|
euskal
sukaldaritza berria dastatzeko afariak
|
2005
|
|
Sukaldaritza ekintza sozial erabatekoa delakoan daudenez, hori agerian uzteko Euskal Herriko Sukaldaritza lanean honako gaiak jorratu dituzte: ...musulmanak eta Nafarroa, Santiago bidea, euskaldunak eta itsasoa, Amerika eta euskal elikadurari egindako ekarpenak, otordu komunitarioak gure herrian, Frantziako iraultzak gastronomian izan zuen eragina, gai horretan garapen industrialak eta turismoak izandako eragina, emakumezko sukalkinak euskal sukaldaritzan, urtaroak eta jakiak, txakolindegi askaldegiak, sagardotegiak, gastronomia kofradiak,
|
euskal
sukaldaritza berria, eta ardoak Euskal Herrian.
|
|
Egia esan, platerak saltsekin apaintzeko estiloan, igartzen da Mutsumik Euskal Herrian emandako denbora. Berak aitortu dienez,
|
euskal
sukaldaritza berri horretatik hainbat ideia atera du, liburu bat baino gehiago erosi zuen eta.
|
2006
|
|
Euskadik nortasun ezaugarria du sukaldearen kalitatean. Nazioartean duen ospea
|
euskal
sukaldaritza berriaren abangoardiari zor zaio, baita erretegi eta sagardotegietan prestatutako plater tradizionalei ere. Txipiroiak, bere tintan prestatutako txibiak, legatz eta bakailaoarekin batera, euskal karta osatzen duten arrainak dira.
|
2010
|
|
Ez gara kontziente izan,
|
euskal
sukaldaritza berriak suposatu zuen oihartzunaz kontziente izan ez ginen gisan. Dena borrokalari senez eta konbentzimenduz egin izan dugu beti, ez marketin ikuspegitik.
|
2011
|
|
Ametsa gauzatua ikusten duenaren pozaz ageri dira argazkian, Basque Culinary Center sukaldaritza goi eskola berriko sukalde estreinatu gabeko batean. Orain hogeita hamar berrogei urte bi amets izan zituztela diote, bata
|
euskal
sukaldaritza berria mugimendua sortzea, eta bestea, sukaldaritza ikasketei unibertsitate maila ematea. Lehena azken hamarkadotan gauzatzen, eraikitzen eta indartzen joan dira, harik eta sukaldaritza euskal kulturaren eta Euskal Herriaren adierazgarri identitario kasik nagusia bilakatua arte, eta sukaldariak euskal kulturaren enbaxadore legitimoenak izendatu arte.
|
|
Dena den, gure betiko sukaldaritzaren aldeko elkarte eta mugimendu honek, sukaldariak ez ezik, beste hainbat profesional ere erakarri ditu. Kritiko gastronomikoak â?, duela hogeita hamar urte
|
euskal
sukaldaritza berriaren mugimendua gertutik jarraitu zuten berberakâ?, elkartearen barruan daude.
|
2014
|
|
Gauza berrien bila zabiltza etengabean, orain arte egindako guztitik bereiziko dena, atsegina izango dena, eta eskaintzen duzunean, zure jatetxean edo sukalde liburu bat ateratzean, guztientzat erakargarria izatea nahi duzu. Errepikatu ohi duzu
|
euskal
sukaldaritza berriaren oinarrietako bat dela etxekoandreek urteetan egindako sukaldaritza dela. Behar beste aitortu zaie egindako lana?
|
|
kontua da ez zirela ikusten, baina guk bezain ondo edo hobeto egiten zuten lan. Zer osasun du
|
euskal
sukaldaritza berriak. Zein etorkizun du?
|
|
Maila gorenera iristea zaila da, baina are gehiago hor mantentzea. Zeintzuk dira
|
euskal
sukaldaritza berriaren prestigioa mantentzeko gakoak. Hori da zailena, noski.
|
2015
|
|
Ni dena jatekoa naiz; jaten dela esanez gero... Baina, norberak ikusi behar du prest dagoen ala ez, bakoitzaren kultura eta ohituren araberakoa da.Zer da
|
euskal
sukaldaritza berria deritzon hori. Apur bat moda kontua ere bada. Hala ere, gure herrialdeari indarra ematen diolakoan nago.
|
2016
|
|
Haragiak nagusitzen dira, baina badira bestelakoak ere. Errezeta gehien gehienak bitxiak suerta litezke, beraz, deituriko
|
euskal
sukaldaritza berria, benetan berria bada, ezen hagitz nekoso agi bekigu ehun urte eskas gertatu aldatze ikaragarria azaltzen. Edozein modutan ere, sukaldari gazteek badute horretan harrobi unduskia, inspirazio iturrama, plateren artean kontu zaharrez ongi hornitu irudimena nabasiki eskarpitzeko.
|
2017
|
|
Behin baino gehiagotan mintzatu nintzaion Goldsmithi
|
euskal
sukaldaritza berriari buruz. Iruditzen zitzaidan Literatura Ez Sortzailearen irizpide nagusietako batzuk erabili zituztela Arzakek, Subijanak, Hilario Arbelaitzek eta abarrek bide hori zabaldu zutenean, eta benetako irrika zuen aitzindari horiek ezagutzeko.
|
|
Gaur hasiko ditugu
|
euskal
sukaldaritza berriari buruzko eskolak. Basakabiren modernizazioaren beste adierazgarri bat!
|
|
Hauxe da
|
euskal
sukaldaritza berria: bizkotxo dekonstrukzioa Basakabiko erara!
|
2022
|
|
Gurean puntu hori ondo igarota prestatu ditugu jakiak, tradizioz: iraganean, bi eta hiru uretan (2 aldiz) egosi izan ditugun aza, azalore eta gainerakoak,
|
euskal
sukaldaritza berriaren bestelako aginduak betetzen hasi aurretik, higieneagatik edo aurreiritziengatik. suk Al dente egosteko aski da pasta (parte bat) ur irakinetan (bost parte) murgildu, etiketan agertzen den denbora bete eta, tarteka, palotearekin eragitea, aleak askatzeko. Eginikoan, eltzetik atera eta ur hotz edo freskoan murgildu edo berez epeltzen utzi da une batez, egosaldia gelditzeko.
|
|
Bezero dirutsu, boteretsu edo ospetsuak kalitatea eskatzen zuen, prezioak prezio, masifikaziotik at. Horrelakoetan jarri ziren lanean Ingalaterra eta Frantziatik etorritako sukaldariak eta, ondoren, horiei begira, goi mailako sukaldaritzan ikasi berriak zien hemengo emakume asko. Hauek, jatetxeak sortu eta horietako batzuk findu eta ostatu ezagun bilakatu ziren, gerora; XX. mendearen 3 laurdenean
|
euskal
sukaldaritza berria sortu zen, establezimendu horietako seme alabek, gehienbat, eta atzerrian ikasi berriak diren ostalaritzako profesional handiek bultzaturik. bakailaoa sin: marluza.
|