Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 67

2006
‎Bata Estatutuko Sukaldaririk Onenaren Lehiaketa da eta bestea Europako Sukaldaririk Onenarena. Historiari begiratuz gero, txapelketa hauek oso ongi joan izan zaizkie euskal sukaldariei. Izan ere, aurreneko bost sailkatuen artean gure herriko sukaldariak topatzea nahiko arrunta izaten baita.
2007
‎Mallorcakoan bizi den Koldo Royo euskal sukaldariak argitara emaniko aldizkari gastronomiko elektroniko honetan errezetak, sukaldean aritzeko aholkuak, albisteak eta gogoetak eskaintzen ditu.
2008
‎erakargarri izatea, batetik, Herensuge Handiaren ekonomia hiriburuan bizi diren 300.000 atzerritarrentzat; baina, bestetik, baita herrialderik populatueneko hiribururik aberatsenen horretan bizi diren 20 milioi biztanle txinatarrentzat ere. Hala, egia bilakatuko da euskal sukaldariaren aspaldiko ametsa, zeinak ibilbide luzea egin baitu asiar erraldoian: besteak beste, Garçon Chinoise ko hango espainiar jatetxerik ospetsueneko sukaldariburu izan da, eta ostalaritzako enpresari ere aritu da azkenaldian; alor horretan ekimen arrakastatsua izan du, catering edo otorduak zerbitzatzeko eta banatzeko zerbitzu bat dela bitarteko Asturiasko printzeari ere prestatu izan dio otorduren bat.
2009
‎Juan Mari Arzak sukaldariari buruzkoa izan da lehen dokumentala. Dokumental hauek, euskal sukaldariak nola bizi, lan egin eta pentsatzen duten erakusten dute. Oro har esan da, sukaldaritza nola ulertzen duten.
‎Juan Mari Arzak sukaldariari buruzkoa izan da lehen dokumentala. Dokumental hauek, euskal sukaldariak nola bizi, lan egin eta pentsatzen duten erakusten dute. Oro har esan da, sukaldaritza nola ulertzen duten.
‎Ekimena Mondragon Unibertsitateak bultzatuko du, euskal sukaldari ezagunen eta instituzioen laguntzaz, eta mundu osotik heldutako profesionalak trebatzea izango du helburu. Gainera, goi mailako sukaldaritzako titulua lortu ahal izango dute ikasleek.Era berean, euskal sukaldaritza sustatzeko eta bereganatutako izen onari eusteko helburua izango du, baita egun profesionalen trebakuntzan dauden zenbait hutsune betetzekoa ere.
‎Barbara Goenagak eta Marivi Bilbaok, besteak beste. Juan Mari Arzak edota Martin Berasategi euskal sukaldariek ere agerpen laburrak egin dituzte.
‎11 euskal sukaldarik parte hartuko dute Espainiako Pintxo Txapelketan
‎Azaroaren 9an lehiaketaren aurkezpen ofiziala eta parte hartze ordenaren zozketa egin ziren. Astelehenetik asteazkenera bitartean euskal sukaldariek Ramon Freixak zuzentzen duen epaimahaiaren aurrean aurkeztuko dituzte euren pintxoak.
‎Hauek dira lehiaketan parte hartuko duten 11 euskal sukaldariak: Bar Nuevo Hostaf Sonia Zaratiegui Sagado (Tafalla) Baserri Ernesto Dario Aller Marañon (Iruña Pamplona) Chelsy Raul Fernández Vecino (Iruña Pamplona) Bar Toloño Enrique Fuentes Aristu (Vitoria Gasteiz) Marmitaco Jose Antonio Merino (Vitoria Gasteiz) Abeletxe Jose Luis García Galindo (Zizurkil) Gaztelumendi Antxon Felix Manso (Irun) Gran Sol Jose Bixente Muñoz Esnal (Hondarribi...
‎Hondarribiko Sugarri jatetxeko Bixente Muñozen, Ondarroako Cantabrico tabernako Pantxo Bedialauneta tabernako eta Donostiako Aloña Berri tabernako Conchita Bereciartua eta Jose Ramon Elizondo senar emazteen abentura amaitu da Danimarkan. Taste The Art ekimenaren azken egunean pintxo barra erraldoi bat ezarri zuten euskal sukaldariek. Pintxo barrari esker gastronomia egiteko modu berezi hori transmititu zuten.
‎Pintxo barrari esker gastronomia egiteko modu berezi hori transmititu zuten. Danimarkako Aarhus hiriko Musikhuset museora gerturatu zirenek euskal sukaldariekin elkar eragiteko aukera izan zuten.
‎Taste The Art lehiaketari amaiera emateko euskal sukaldariek afariko lehen platera prestatu zuten. Afariko gainerako platerak prestatzeko ardura Danimarkako Sukaldaritza Talde Nazionalak izan zuen.
‎Asteazkenean hasi eta igandera bitartean iraungo du artea eta musika goraipatzen dituen ekimen horrek. Hondarribiko Ostalaritza Elkarteak koordinatuta eta La Bacaladera etxearen babesari esker hainbat euskal sukaldari Danimarkara joan dira euren pintxoak aurkeztera.
‎Lehen hiru sariez gain lau accesit banatu dira. Lau accesit horietatik bi euskal sukaldarientzat izan dira. Pintxo kontzeptu onenaren accesit saria Hondarribiko Gran Sol eta Sugarri jatetxeetako Bixente Muñoz sukaldariak irabazi du.
‎Cristina Garmendiaren hitzetan, Espainiako Gobernuak bultzatu nahi duen produkzio eredu aldaketaren adibide da Basque Culinary Center: Espainiako sukaldariek, eta euskal sukaldariek bereziki, jarduera tradizional bat berritzailea, sortzailea eta nazioartean lehiakorra izan daitekeela demostratu dute. Ildo beretik jo du Zelaak:
2010
‎Kongresua, batez ere, arloko profesionalentzat izan arren, gaurko egunez herritar guztientzat izango da zabalik (eta dohainik). Zenbait euskal sukaldari gaztek Kursaaleko Ganbera aretoan hitzaldiak emango dituzte, 11:00etan hasita. Eta jauregi kanpoan Etiopia Utopiaren aldeko parrillako haragi dastaketa bat izango da.
‎Bihar eta asteazkenean, beste herrialde batzuetako izen handiko bisitak tartekatuko dira euskal sukaldariekin Sukaldaritza urbano kosmopolita titulupean.
‎Urte berriak hitzordu gehiago ekarriko dizkie, nola ez, euskal sukaldariei. 2010eko lehen hiru hiletan beste horrenbeste topaldi izango dituzte Estatuko sukaldariek eta Euskal Herriko gastronomiaren oihartzuna bertaraino helduko da, ohi bezala.
‎2009 urtearen amaieran geurean izandako topaketa, bilgune eta batzarrek utzitako biharamuna kentzeko astirik ere izan ez dugula (gogoan ditugu oraindik San Sebastian Gastronomikak, Algustok eta gainerakoek utzi zizkigutenak), hasi berri dugun 2010 honek ere hainbat topaketa garrantzitsu utziko ditu euskal sukaldari eta gastronomoen agendetan bere lehen hiru hiletan.
‎Urtarrilean bertan izango da lehen zita, Madrilen, Madrid Fusion izeneko nazioarteko biltzarrean. Han, egungo sukaldari puntakoenetakoak izango dira, hala nola Sergi Arola, Ferrán Adrià, Alain Ducasse... eta haiekin batera 15 euskal sukaldari izango dira: Arbeltaitz, Arzak aita alabak, Eneko Atxa, Berasategui, Aduriz, Subijana, Iñigo Lavado, Iñaki Azpitarte, Koldo Rodero, Aitor Elizegi...
‎Proiektua oraingoz Madrilgo El Corte Ingles Goya merkatalgunean jarri dute martxan. Aipaturiko espazioan euskal sukaldariak sukaldaritzako elementu berritzaileak eta euskal sukaldaritzako produktu tradizionalak eskaintzen ditu.
‎15 euskal sukaldarik parte hartuko dute Madrid Fusion kongresuan
‎Australia izango da herrialde gonbidatua eta 15 herrialdeetako 90 sukaldarik parte hartuko dute, tartean 15 sukaldari euskaldunek. Beste behin, geratuko da euskal sukaldarien kalitatea. Ondorengo sukaldariek hartuko dute parte kongresuan:
‎Nafarroak ardoak Madrid Fusion kongresuan15 euskal sukaldarik Euskal Herriko gastronomia eramango dute Madrid Fusion kongresura, baina ez da kongresuak izango duen euskal ukitu bakarra izango. Izan ere, Nafarroako Jatorri Izendapena duten ardoak ere VIII Gastronomiako Gailurrean izango dira.
‎Azti Tecnaliak eta Basque Culinary Centerrek bat egin dute Europako gastronomia eta elikadura alorreko proiekturik handienetako bat garatzeko. Mondragon Unibertsitateak eta euskal sukaldariek bultzaturiko fakultatea 2011n jarriko da martxan eta Donostian egongo da. Miramonen kokatuko den espazio berri horretan Zientzia Gastronomikoen Fakultatea eta Zientzia Gastronomikoen Ikerketa eta Berrikuntza Zentroa egongo dira.
‎Andoni Luis Aduriz eta David Garcia euskal sukaldariek Tierra Madre Cocineros jardunaldian parte hartuko dute, azokaren azken egunerako antolaturiko ekintzen baitan
‎Bixente Muñoz euskal sukaldariak sukaldaritza ikusteko duen ikuspegi berezia jasotzen du Un Mundo de Sabores liburuan. Argitalpenak Espainia mailan aitorpena lortu duen sukaldariaren 34 errezeta biltzen ditu.
‎Gainera, euskal sukaldariak berrikuntzaren eta tradizioaren adibide jarri zituen. Euskal sukaldariek esan digute zein den jarraitu beharreko bidea gizarte bezala hazteko:
‎Martin Berasategi euskal sukaldariaren iritziz, krisia tarteko, goi sukaldaritzako profesionalek zentzuz, koherentziaz, eta inteligentziaz jokatu behar dute. Halaber, konpromisoa erakutsi behar dute lanbidearekin eta inguruko merkatariekin.
‎Irabazleari dagokionez, Najat Kaanache munduko jatetxe onenetan ikasten diharduen euskal sukaldariak bertan lan egin zuen, baita Alinean, sailkapeneko zazpigarrenean, ere. Gainera, Heston Blumenthal eta Thomas Keller handiekin ere lan egindakoa da.
‎2009ko martxoan sortu zen BCC proiektua Mondragon Unibertsitateak, erakunde publikoek eta euskal sukaldariek bultzatuta. 2011ko irailean hasiko dira eskolak.
‎Pedro Subijana euskal sukaldaria Santanderren egon zen atzo, Menendez Pelayo Nazioarteko Unibertsitateak antolatutako Produktua eta sukaldaritza interpretazioa mintegian parte hartzeko. Mintegia hasi aurreko prentsaurrekoan, sukaldariak gastronomia alorreko azken albisteak errepasatu zituen.
‎Euskal gastronomiak oihartzun erraldoia hartu du azken egunotan nazioarteko agerkarietan. Udako erdialde honetan ozen entzun da nonahi, gure mugez haraindi, euskal sukaldarien lanaren berri. Uztailaren 29an New York Times ek eman zuen Hondarribiko taberna jatetxeetan aurki ditzakegun altxorren berri, eta oraingoan Haaretz ek, hebrear kazetarik zaharrenak, argitaratu du en (Gastronomia eztanda euskal herri txiki batean) erreportajea, nola paperezko egunkarian hala edizio digitalean.
‎Goi mailako euskal sukaldaritza Txinako merkatuan sustatu nahian dabiltza euskal sukaldariak egunotan. Oso zaila da merkatu txinatarrean tokia egitea oinarrizko produktuak garestiak direlako eta populazioaren zati handi batek eroste ahalmen txikia duelako.
‎2009ko martxoan Mondragon Unibertsitateak eta hainbat euskal sukaldarik Basque Culinary Center (BCC) Fundazioa sortu zuten, erakunde publikoen babesarekin. Miramon Parke Teknologikoan kokatuko den guneak Zientzia Gastronomikoen Fakultatea eta Ikerketa eta Berrikuntza Gunea izango ditu, eta 2011 urtetik aurrera martxan izango da.
‎Patxi Lopezek Espainiaren pabiloiko auditoriumean euskal moda etxe batzuen arropekin jantzitako bost euskal sukaldari ospetsuren (Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Martin Berasategui, Eneko Atxa eta Andoni Luis Aduriz) ikuskizuna aurkeztu du, ehunka euskal enpresari eta hainbat kazetari txinatarren aurrean.
‎Amaitu gabeko sukaldeaBestalde, ostiralean, azaroaren 26an, Mugaritz: Amaitu gabeko sukaldea dokumentalaren aurkezpena garatuko da Guggenheim Museoan, 20: 00etan.ETBk, Gentzane Martínez de Osabak, José María Argoitiak eta Alex García de Bikuñak egindako lanak Andoni Luis Aduriz euskal sukaldariaren Mugaritz jatetxearen sute eta berreraikitze lanen prozesua du oinarri.2010eko otsailaren 15ean sute batek munduko bosgarren jatetxe onenaren sukaldea suntsitu zuen. Sutearen osteko hilabeteen kronika da dokumentala; denboraldi horretan, Mugaritz jatetxearen lan taldeak bikaintasuna bilatzen jarraitu zuen, berreraikuntzaren langileak bizikide zituen bitartean.Ustekabeko istripu batek eragindako etenaldiak hausnarketarako eta proiektu baten birdefiniziorako aukera bilakatzen da.
‎Mugimendu hau Euskal Herrira ere heldu zen, 1977 urtean Juan Maria Arzak eta Pedro Subijana euskal sukaldariak Paul Bocuse ren jatetxera ikastera joan ondoren. Lyonen (Frantzia) bakarrik hamabost egunez egon baziren ere, han ikasitakoak hemen antzeko mugimendu bat sortzeko lagundu zien:
2011
‎«Euskal sukaldaritza asko maite du presidenteak, eta jatetxe eta sukaldari euskaldunak nahi zituen. Berak, espreski, Donostiako euskal sukaldari bat eskatu zion eskolari». Sukaldaritza asko maite du Georgiako presidenteak, eta «oso jatun ona» dela dio Calderonek.
2012
‎Hurrengo urtean uztailaren 23an egingo da XXIX. Santa Anako artisau azoka.Robin Food i omenaldiaBisitari ezagun bat izan zuen Santa Anako artisau azokak. Telebistan horren ezagun buihurtu den David de Jorge sukaldaria omendu nahi izan zuen Cesar Bozal labangileak.Azken lau urtetan Arzak edota Berasategi bezalako euskal sukaldariak handiak omendu ostean, hondarribiar handiaren txanda izan zen. Opari gisa, Sueziako altzairuz egindako eta eskuz landutako labana bat oparitu nahi izan zion Bozalek.
‎Beti hitz egin dugu oso maila altuko euskal sukaldari ezagunei buruz, baina herritarrok ez dugu normalean jatetxe horietara joateko aukerarik. Horregatik, Ingalaterratik etorritako bi bidaiari hauek, gure etxetik oso hurbil eta denon eskuetan dauden platerak eta proposamenak egingo dizkigute.
2013
‎Ez zen gau ona izan atzokoa euskal sukaldarientzat Londresen. Gastronomiako Restaurant aldizkariak munduko 50 jatetxe onenen zerrenda aurkeztu zuen, eta euskal sukaldariek ez zuten aurreko urteetako zorte onik izan:
‎Ez zen gau ona izan atzokoa euskal sukaldarientzat Londresen. Gastronomiako Restaurant aldizkariak munduko 50 jatetxe onenen zerrenda aurkeztu zuen, eta euskal sukaldariek ez zuten aurreko urteetako zorte onik izan: Andoni Luis Adurizen Mugaritz jatetxeak postu bat behera egin du, hirugarrenetik laugarrenera pasatu da.
‎Onenen artean jarraitzen dute biek, beraz. Zerrendan dauden gainontzeko euskal sukaldari gehienek ere ez dute posturik igo. Iñaki Aizpitartek Parisen duen Chateaubriand jatetxea 15 postutik 18 postura jaitsi da, eta Bittor Arginzonik Axpen duen Etxebarri (Atxondo, Bizkaia) 31 tokia utzi eta 44 tokira igaro da.
‎Mugaritzek atarian duen haritzaren azpian eseri eta futuristen bankete horien eta euskal sukaldari berriak 1977tik aurrera antolatzen hasi ziren talde afarien artean loturarik ba ote zegoen pentsatzen ari nintzela, komisarioa autotik irteten ikusi nuen. Bere haragiak dantzan zituela abiatu zen nigana, izerdia xurgatzeko eskuan zeraman zapia astinduz.
‎baga, Chiapastik oraindik noizean behin albisteak heltzen dira, eta horrela jakiten dugu zapatistek segitzen dutela bertako antolamendu alternatiboak eta demokraziaren forma berriak eraikitzen, mass medien arretarik gabe baina jendearen poz eta haserreei erantzunez; biga, geroz eta jende gehiagok ikusten du munduan gure zirkulu etikoa zabaldu behar dugula, pertsona guztiek duintasunerako eskubidea dugula eta fisonomikoki gure antz handia duten abere eta piztiek ere duintasuna merezi dutela: ezta gure euskal sukaldari distiratsuenak ere ez duela eskubiderik ahateak eta antzarak torturatuz lortzen den foiea saltzeko, gure kulturaren gailurra bailitzan; higa, orain urte batzuk alterglobalismoaren ikurra zen Tobin tasa orain Europako agintariek ezarri nahi dute, eta gutxi dela eta berandu datorrela iruditzen ahal zaigu, baina, enfin...; laga, Ipar Euskal Herrian bertan propio sortutako dirua, euskoa, eh...
2014
‎Hirugarren ekintza nagusia sukaldarien erakustaldiak izango dira. Ibilbidean zehar egongo diren lau guneetan euskal sukaldaririk garrantzitsuenetariko batzuk euren sekretuen berri emango dute, herritarrek gertutik ezagutu ditzaten goi mailako sukaldaritzaren sekretuak. Parte hartuko duten sukaldarien artean daude:
2016
‎Epaimahai teknikoan euskal sukaldari ezagunek parte hartuko dute, 10 taberna aukeratuko dituzte lehenik eta hamar horien artean, irabazlea.
‎BORDELEN SUKALDARI. Eta gaurkoa Bordelen bururatzeko, erranen dugu euskal sukaldari baten bila ari direla Bordelen. Maiatz hunen ondarra da izenen emaiteko epea.
2018
‎Auzapezarekin eta herriko negozioekin mintzatu dira eta besta arrakastatsu eta oihartzuntsua antolatzeko xedea hartu dute. Horrendako, euskal sukaldariak komitatu dituzte (New Yorketik eta Floridatik), pintxoak, paella eta euskal gutizia batzuk zerbitzatzeko; dantzariak ekarriko dituzte (Kaliforniatik: San Frantziskotik eta Chinotik; eta Nevadatik, Lamoilleko Ardi Baltza), eta baita trikitilari eta musikariak ere.
2019
‎hotsak atera zituena? euskal sukaldariak ere ingurukoak edo ingurukoen ingurukoak ez ziren, bada! Jarraian, entsaladak, paellak eta txuletak auziperatu ez ote zituzten?
‎Distritu Federalean lan egiten zuten euskal sukaldarien eta jatetxeen helbide batzuk ere bazekartzan. Diru goxoa poltsikoan zutela, hotel on batean jarri ziren bizitzen hasieran, Reforma auzoan dagoen Hotel Palace ospetsuan, eta dirua izanik Mexikok eskaini ditzakeen plazerez disfrutatzen hasi ziren, ohartzeke hasieran zein bizkor xahutzen ari zen dirutza hura.
2020
‎NASAko fisikaria zara, eta ehun ingeniaritzan egin duzu lan, euskal sukaldariekin ere kolaboratu duzu Nondik nora hain lan desberdinetan?
‎Ordurako Lujua ez zen niretzat ezta lan aukera ere. Gogoan daukat garai hartan euskal sukaldari berrien inguruko dokumental modukoa atontzen ari ginela. Telebista baten enkargua zen.
2021
‎Michelin izar bat lortu zuen lehen euskal sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da euskal sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina euskal sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe.
‎Michelin izar bat lortu zuen lehen euskal sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da euskal sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina euskal sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe.
‎Michelin izar bat lortu zuen lehen euskal sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da euskal sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina euskal sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe. Atzo zendu zen, Donostian, 91 urte zituela.
‎Hain zuzen ere, jatetxe horrekin, Michelin izarra jaso zuen lehen euskal sukaldaria izan zen Luis Irizar. Traza baino gehiago zuen jada, eta izena ere bai sukaldaritzaren munduan.
‎Maestro de maestros. Sukaldariarekin izandako elkarrizketekin ondutako liburu bat da, eta, haren ibilbide eta gogoetak jasotzeaz gain, hainbat euskal sukaldarik haren omenez egindako errezetak biltzen ditu. Tartean dira, Argiñano eta Subijanaz gain, Andoni Luis Aduriz, Juan Mari eta Elena Arzak, Pili Manterola, Martin Berasategi, Hilario Arbelaitz...
‎Gainera, solasaldi luze bakoitzeko haren upategiko ardo botilaren bat ematen zidan opari», esan du Agirrek. Euskal Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu liburuak, eta asteazkenean aurkeztu zuten Irungo (Gipuzkoa) Singular jatetxean, Irizarren ikasle izandako Iñigo Lavadoren etxean, hain zuzen, maisuaren eskuetatik igarotako beste hainbat ikasle eta goi mailako euskal sukaldariren babesean.
‎Adriarena da dokumentalean entzuten den ahots nagusia. Baina badira euskal sukaldari batzuen lekukotzak, tartean Andoni Luis Adurizenak eta Juan Mari Arzakenak. Garrantzitsuak dira lanean Adriaren emazte Isabel Perezenak eta sukaldariaren anaia Albert Adriarenak.
‎Izen handien artean bikaintasun kontzeptu hori ere maila berean koka liteke. Eta, aldiz, badira ezaugarri batzuk euskal sukaldariak" euskal" bilakatzen dituztenak eta Euskal Herritik kanpoko sukaldariengandik bereizten. " Asko dira gure artean berdintzen gaituzten arrazoiak:
2022
‎Fisikako doktoreak praka motzetan, atsedenaldietan futbolean jokatzen; katedradunak eskolak ematen eta, amaitutakoan, gainerakoen hitzaldiak entzuten, beste ikasleekin batera; euskal sukaldaririk entzutetsuenak euren errezeten berri ematen gastronomia ikastaroetan; bertsolaritza lehenengo aldiz modu zientifikoan jorratzea; txangoak, kultur emaldiak, ikuskizunak. Bi hamarkada luze horietan, UEUk eta Larraonako ikastaroek sekulako bultzada eman zioten euskarazko unibertsitatearen ideiari eta, hori bezain garrantzitsua dena, komunitate bat sortzen ere lagundu zuten, batzuetan unibertsitateari egozten zaion elitismotik urrun.
‎ETBren zenbait dokumental ere badaude eskaintzan. Besteak beste, Hasier Etxeberriak zuzendu zuen Arzak, Aduriz, Arbelaitz, Berasategi eta Subijana euskal sukaldariei eskainitako dokumental saila dago eskuragai. Ahoan laztan dokumentalaz ere gozatu ahal izango da; ekoizpen horrek Eneko Atxa sukaldariaren sukaldaritza eta sorkuntza ditu ardatz.
‎Bakailaoa da euskal arraina, horrelakorik bada, bertoko arrantzaleek etxetik oso oso urrun harrapatua betidanik: horrek ospeaz jantzi ditu euskal arrantzalea eta euskal sukaldaria, baina aspaldi honetan neurriz gaineko ustiatzeak galbidean jarri du arraina. Barens itsasoan (Artikotik gertu), Iparreko Itsasoan, Ipar Atlantikoan, Baltikoan eta Mantxatik hasi eta Bizkaiko Golkoraino, ur hotzetako (0° C 12° C) planktonez eta arrainez elikatuz bizi da, normalean 500 600 metroko sakoneran, tarteka 200 metroraino ere datorrela.
2023
‎Biltzarrera hautagai bakarra bildu zen, Jean Flesher utah tarra, arras ibilbide luzeko pertsona NABO barnean, delegatu gisa, eta arras pertsona ezagutu eta estimatua Estatu Batuetako euskal komunitateetan, baita azken aldian Diaspora osoan ere, 2019ko Euskal Gizataldeen Mundu Batzarrak Euskal Etxeen hiru ordezkarietarik bat hautatu baitzuen Eusko Jaurlaritzako Diasporarako Aholku Batzordean. Horrez gain, musikari gisa —’Amerikanuak’ bandako buru— eta euskal sukaldari eta eskola emaile gisa ere lan polita egin izan du eta egiten du, bizitza zibilean Salt Lake City aldean etxegilea den Jean Flesherrek.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia