2003
|
|
APPCC sistema ezartzeak eta kontserbak egiteko prozedura modernoak aplikatzeak aukera eman dute Clostridium botulinum garatzeko arriskua kentzeko. Hala ere, kasu batzuk gertatzen jarraitzen dute, batez ere
|
etxeko
kontserbak egiteko ohitura tradizionala dela eta. Hutsean edo atmosfera aldatuetan ontziratutako produktu erdi galkorrak gero eta maizago egiten dira.
|
|
Kontserbak egiteko prozedura modernoei esker, oro har, Clostridium botulinum en arriskua desagerrarazi ahal izan da. Hala ere, kasu batzuk noizbehinka gertatzen dira, batez ere
|
etxeko
kontserbak egiteko ohitura tradizionalagatik, batez ere prozesu horrek Portugalen duen eragin handia nabarmenduz. Agente birikoen artean, A hepatitisaz gain, Irlandan eta Erresuma Batuan bereziki deskribatutako beste eragile kausal batzuk nabarmendu behar dira, Norwalk motako birusek eragindako prozesu gastroenteriko arinak eragiten dituztenak.
|
|
Frantziako elikagai iturri ohikoenak txerri produktuak eta etxeko landare kontserbak dira. Espainian, arrazoi nagusia
|
etxeko
kontserbak egitea da, bai animalia jatorrikoak, bai landare jatorrikoak. Kutsaduraren arrazoia mikroorganismoaren ubikuotasunarekin lotu behar da, nonahi aurki baitaiteke, baina bereziki lurzoruetan eta hautsean.
|
|
Industriari dagokionez, nahikoa da taldearen mikroorganismoen ohiko kontrola, zehatz mehatz jakiteko zer kutsadura maila duten eta zer egoeratan dauden. Etxean, ez da komeni
|
etxeko
kontserbak egitea, mikroorganismoak kentzeko gutxieneko bero eskakizunak behar bezala ezagutzen ez badira. Kasu honetan garrantzitsua da beroaren eta denboraren arteko erlazio egokiena zein den jakitea, eta ez fidatzea gutxi gorabehera lagun eta ezagunek esaten digutenarekin.
|
2005
|
|
Zalantzak argitzeko, elkarte mikologikoetara jotzea gomendatzen da, ale guztiak behar bezala identifikatzeko laguntza eta ezagutza zientifikoak ematen baitituzte. Oharraren arabera, gainera, ez da komeni perretxiko gehiegi jatea, zuntz asko duten indigestio arazoak direla eta, eta
|
etxeko
kontserbak egiteko orduan arreta handia jartzea, botulismoa izateko arriskua baitago. Halaber, kontsumitu gabe denbora gehiegi ez gordetzea gomendatzen da.
|
2016
|
|
Ura irakin edo
|
etxeko
kontserbak egin dira gaur egungo elikagaien segurtasunera iritsi ahal izan diren teknika tradizionaletako batzuk
|
|
Jakien elaborazioan eta kontserbazioan esku hartzen duten mekanismo fisiko kimikoei buruzko jakintza tradizionala eta gaur egungo ezagutza zientifikoa metatzeak elikadurarekin lotutako diziplina berriak ekarri ditu. Barazkiak irakitea, haragia izoztea edo
|
etxeko
kontserbak egitea etxean prozesatzeko teknikatzat har daiteke Etxeko eremuan, elikagai baten gaineko ebakuntzarik errazena prozesatze teknika gisa ere har daiteke: barazkiak irakiten hasi eta haragia izoztu arte, etxeko kontserbak egin edo, jan aurretik, frutak zuritu.
|
|
Barazkiak irakitea, haragia izoztea edo etxeko kontserbak egitea etxean prozesatzeko teknikatzat har daiteke Etxeko eremuan, elikagai baten gaineko ebakuntzarik errazena prozesatze teknika gisa ere har daiteke: barazkiak irakiten hasi eta haragia izoztu arte,
|
etxeko
kontserbak egin edo, jan aurretik, frutak zuritu. Ekintza horietako bakoitzean, era batera edo bestera aldatu egiten dira elikagaien ezaugarri organoleptikoak, eta bermatu egiten da horien kontsumoa segurua izatea.
|
2021
|
|
Ikuspuntu praktikotik, azken horiek arinagoak dira eta argiaren igarotzea eragozten dute; beraz, produktua oxidazioetatik babesten dute. Beirazkoak, berriz, errazago irekitzen dira, eta, produktua bukatutakoan, ontzia berrerabil dezakegu (nahiz eta ez diren egokiak
|
etxeko
kontserbak egiteko; izan ere, horretarako, tapatu berriak behar dira, gutxienez, hermetikoki itxi eta produktuaren segurtasuna arriskuan jar dezaketen kalteak izan ez ditzaten). Iraunkortasunari dagokionez, oso zaila da batzuen eta besteen ingurumen eragina konparatzea; izan ere, horretarako, produktuaren bizi ziklo osoa hartu behar da kontuan, ekoizpenetik hasi eta garraiatu eta birziklatu arte.
|