Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2003
‎APPCC sistema ezartzeak eta kontserbak egiteko prozedura modernoak aplikatzeak aukera eman dute Clostridium botulinum garatzeko arriskua kentzeko. Hala ere, kasu batzuk gertatzen jarraitzen dute, batez ere etxeko kontserbak egiteko ohitura tradizionala dela eta. Hutsean edo atmosfera aldatuetan ontziratutako produktu erdi galkorrak gero eta maizago egiten dira.
‎Kontserbak egiteko prozedura modernoei esker, oro har, Clostridium botulinum en arriskua desagerrarazi ahal izan da. Hala ere, kasu batzuk noizbehinka gertatzen dira, batez ere etxeko kontserbak egiteko ohitura tradizionalagatik, batez ere prozesu horrek Portugalen duen eragin handia nabarmenduz. Agente birikoen artean, A hepatitisaz gain, Irlandan eta Erresuma Batuan bereziki deskribatutako beste eragile kausal batzuk nabarmendu behar dira, Norwalk motako birusek eragindako prozesu gastroenteriko arinak eragiten dituztenak.
‎Frantziako elikagai iturri ohikoenak txerri produktuak eta etxeko landare kontserbak dira. Espainian, arrazoi nagusia etxeko kontserbak egitea da, bai animalia jatorrikoak, bai landare jatorrikoak. Kutsaduraren arrazoia mikroorganismoaren ubikuotasunarekin lotu behar da, nonahi aurki baitaiteke, baina bereziki lurzoruetan eta hautsean.
‎Industriari dagokionez, nahikoa da taldearen mikroorganismoen ohiko kontrola, zehatz mehatz jakiteko zer kutsadura maila duten eta zer egoeratan dauden. Etxean, ez da komeni etxeko kontserbak egitea, mikroorganismoak kentzeko gutxieneko bero eskakizunak behar bezala ezagutzen ez badira. Kasu honetan garrantzitsua da beroaren eta denboraren arteko erlazio egokiena zein den jakitea, eta ez fidatzea gutxi gorabehera lagun eta ezagunek esaten digutenarekin.
2005
‎Zalantzak argitzeko, elkarte mikologikoetara jotzea gomendatzen da, ale guztiak behar bezala identifikatzeko laguntza eta ezagutza zientifikoak ematen baitituzte. Oharraren arabera, gainera, ez da komeni perretxiko gehiegi jatea, zuntz asko duten indigestio arazoak direla eta, eta etxeko kontserbak egiteko orduan arreta handia jartzea, botulismoa izateko arriskua baitago. Halaber, kontsumitu gabe denbora gehiegi ez gordetzea gomendatzen da.
2016
‎Ura irakin edo etxeko kontserbak egin dira gaur egungo elikagaien segurtasunera iritsi ahal izan diren teknika tradizionaletako batzuk
‎Jakien elaborazioan eta kontserbazioan esku hartzen duten mekanismo fisiko kimikoei buruzko jakintza tradizionala eta gaur egungo ezagutza zientifikoa metatzeak elikadurarekin lotutako diziplina berriak ekarri ditu. Barazkiak irakitea, haragia izoztea edo etxeko kontserbak egitea etxean prozesatzeko teknikatzat har daiteke Etxeko eremuan, elikagai baten gaineko ebakuntzarik errazena prozesatze teknika gisa ere har daiteke: barazkiak irakiten hasi eta haragia izoztu arte, etxeko kontserbak egin edo, jan aurretik, frutak zuritu.
‎Barazkiak irakitea, haragia izoztea edo etxeko kontserbak egitea etxean prozesatzeko teknikatzat har daiteke Etxeko eremuan, elikagai baten gaineko ebakuntzarik errazena prozesatze teknika gisa ere har daiteke: barazkiak irakiten hasi eta haragia izoztu arte, etxeko kontserbak egin edo, jan aurretik, frutak zuritu. Ekintza horietako bakoitzean, era batera edo bestera aldatu egiten dira elikagaien ezaugarri organoleptikoak, eta bermatu egiten da horien kontsumoa segurua izatea.
2021
‎Ikuspuntu praktikotik, azken horiek arinagoak dira eta argiaren igarotzea eragozten dute; beraz, produktua oxidazioetatik babesten dute. Beirazkoak, berriz, errazago irekitzen dira, eta, produktua bukatutakoan, ontzia berrerabil dezakegu (nahiz eta ez diren egokiak etxeko kontserbak egiteko; izan ere, horretarako, tapatu berriak behar dira, gutxienez, hermetikoki itxi eta produktuaren segurtasuna arriskuan jar dezaketen kalteak izan ez ditzaten). Iraunkortasunari dagokionez, oso zaila da batzuen eta besteen ingurumen eragina konparatzea; izan ere, horretarako, produktuaren bizi ziklo osoa hartu behar da kontuan, ekoizpenetik hasi eta garraiatu eta birziklatu arte.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia