2005
|
|
Hala
|
ere
sagardo botilaren prezioa ez da oso altua... Ez al genuke gehiago ordaindu behar botilagatik?
|
2006
|
|
70eko hamarkadan ia desagertzear zegoen Euskal Herriko sagardogintzak susperraldia bizi izan zuen eta sagardoaren kontsumoa igotzen hasi zen. Sagardoa txotxetik edatea izan da batez
|
ere
sagardoa kontsumitzeko modua, eta txotxetik edatearen modak ekoizpena areagotu du.
|
|
Arrantzaleek
|
ere
sagardoa eramaten omen zuten urrutietara joatean.
|
2007
|
|
Oxford-era ere joan ginen, Ingalaterrara, eta sekulako ustekabea hartu genuen han. Oxford konderrian, sagardo gehien egiten den lekua baita, nolabait esateko, baina batez
|
ere
sagardo zukuak izaten dira. Munduko sagardo zukugilerik handiena da Oxford konderria.
|
|
Jersey uharteanere nahiko deigarria egin zitzaigun, Anglo normandar uharteak dira. Eta irla horietan
|
ere
sagardo kontsumoa sekulakoa da, Oxforden bezain handia gutxienez, eta uhartean ikusten dituzun sagardiak ere izugarri handiak dira. Gero, jakina, Normandian ere izan ginen, eta han sagardoa beste gauza bat da.
|
|
Gaur egun, taldeko kideak batez
|
ere
sagardoaren munduaezagutzera ematen aritzen dira. Mundu hori ezagutaraztea baserritarrek eta sagardogileek aurrera daramaten lan handiaren osagarri garrantzitsua baita.
|
2008
|
|
Hor 10 batek egingo dute aurrera eta bigarren bueltan egingo dute azkeneko epaiketa. Lehiaketa ofizialaz gain, ordea, herritarrek
|
ere
sagardo onenari botoa emateko aukera izango dute. Herriko elkarte ezberdinetako bina ordezkarik, herritarren izenean, aukeratuko dute beraien ustezko sagardo onena.
|
2011
|
|
Sukaldean jo eta ke ari ziren lanean, txingarren artean. Gonbidatuak sagardotegiko ohiko menuaz eta batez
|
ere
sagardoaren kalitateaz erabat asebeteta geratu ziren. Orain erromesaldiak hasiko dira, eta sasoiak iraun artean, gutxi gorabehera milioi bat pertsona igaroko dira sagardotegietatik.
|
2013
|
|
Italiara. Han
|
ere
sagardoa egiten da, baina iparraldean, gutxi eta gozoa. Batzuek euskal erakoa edan nahi, baina, kanpotik ekarri beharrean beraiek egiteko adinako ausardiaz otarra bete eta ekin diogu.
|
2014
|
|
otordua. Betiko bakailao tortilla, bakailao frijitu eta txuletaren menutik aterata eta aukera hori kendu gabe, noski, begetarianoak
|
ere
sagardoa probatzera gerturatzeko arazorik izan ez dezaten, eurentzat menu berezia eskaintzen dute orain hiru lau urtez geroztik. Sagardo ekologikoarekin eta Labelarekin hasi ziren garai horretan, eta edarian ez ezik elikagaietan ere kalitatezko produktua zaindu nahi zutela azaldu du Arantxa Eguzkitza sagardogileak.
|
2015
|
|
Gaztaina jatea Joanden astekotzat aipatu bezala, oroitarazten dugu Otxaldetarrak elkarteak antolatzen duen ohiko gaztaina jatea iraganen dela azaroaren 28an, larunbat arrats huntan, 20:00etatik goiti, trinket gibeleko sala berotuan. Gaztainarekin izanen da
|
ere
sagarno, fruitu jus, bixkotx eta kantu. Bakotxari galdeginen da haatik gastuetan parte hartzea, libroki, bakotxak emanez nahi duena.
|
2016
|
|
Honez gain, bide ezberdinotatik jaso dugu eskaintza guztiaren berri:sagardoarenlurraldea.comtwitter.com/sagarlurfacebook.com/SagardoarenlurraldeaNewsletterrak bidaliko dituzte.Promozio kanpainak.Kazetarien harrera.Sagardo Bideak sortzeaAstigarragako eta Santiagomendiko baserrien historia, bertakoen bizimodua, Santiago Bidea, eta sagardoaren kultura erakusten ditu Astigarragako" Santiagomendiko Sagardo Bidea" k. Bide hau erreferentzia gisa hartuta, Hernanin eta Usurbilen
|
ere
Sagardo Bideen sorrera sustatuko da. Eta hauek gauzatzean, hiru udalerrien arteko bideak lotu nahi dira.Sagardoetxea Museoan parte hartzeaAstigarragan kokatua dagoen Sagardoetxea Museoan bere txoko propioa izango dute aurrerantzean, Usurbilek eta Hernanik.
|
|
Beti bezala, gaualdi goxo baten parada dugu hor, bereziki neguari buruz goazin huntan. Etor beraz goxoan, gaztaina izanen da ausarkian, eta
|
ere
sagarno eta sagar jus.
|
2017
|
|
" Txoko, lokal eta behe etxeetan hainbat talde hasi ziren elkartzen sagardoa edateko. Talde horietako asko soziedadeetan elkartu dira, eta elkarte asko dira oraindik
|
ere
sagardoaren kultura hori mantentzen dutenak". Horrez gain, sagardoaren bueltan auzo lanak" leku inportantea" izan duela azpimarratu du.
|
2018
|
|
Ohi bezala, gauerdian hasita plazan bertan erreko duten Eusko Label txekorraren eta hegaluzearen pintxoak ere aukeran izango dira plazan txapelketaren garaian, pintxo bakoitza 2 eurotan; aurten ere, pintxoekin jasotako dirua garapen bidean diren herrialdeetan proiektuak garatzeko bideratuko da. Goikabi eta Landeta elkarteek antolatu dute aurten
|
ere
sagardo txapelketa, Udalaren eta Gipuzkoako Sagardozaleen Elkartearen babesarekin.
|
2021
|
|
Izugarrizko pena duzu aurten
|
ere
Sagardo Eguna ez delako egingo. Hileko aholkua: Mantendu espiritua, jantzi baserritarrez, ireki sagardo botila eta TXOTX egin... segurtasun neurriak hartuta.
|
2023
|
|
Zer nolako sagardo goxo goxoa, benetan, ohituta gaude Gipuzkoa aldekoa edatera, batez ere kostaldera oporretan goazela, eta ez da gauza bera, ez, Asturiasekoa askoz eztiagoa begitantzen zaigu, guztiz atseginagoa, arinagoa, irensgarriagoa. Hori dela eta, ez da harritzekoa
|
ere
sagardo botilak ia erreskadan edatea. Bagoaz Llaneseko alde zahar mehar eta apainean zehar tabernarik taberna eta bakoitzean bostontzat bi botila eskatzen ditugu.
|
|
Sagarraren mundua gustatu zitzaigun, eta duela hamar urte hasi ginen proiektu honekin: Txilen
|
ere
sagardoa egin daitekeela erakutsi nahi dugu.
|
|
" Eta orain on egin diezuela janak, eta kalterik ez edanak." Koilarakada handi bat hartu eta zapore gozoz bete zaio aho-sabaia. Luisek eta Inaxiok
|
ere
sagardoak edan eta babarrunak jateari ekin diote eta, janariarekin batera, berotasun moduko bat nabari dute gorputzean sartzen, zauriak sendatzen, azken orbainak ixten.
|