2000
|
|
Azken hamarkadetan Bizkaiak jasandako eraldaketen eraginez, lehen sektorea garrantzia galduz joan da. Karrantzako haranak nolabaiteko isolamendua bizi izan duenez, aipatutako eraldaketek ez dute eragin handiegirik izan Karrantzan, eta gaur egun
|
ere
lehen sektoreak, bereziki abeltzaintzak, ekonomiaren alorrik garrantzitsuena osatzen du. Duela hamarkada batzuk Karrantzako baserri gehienetan egiten zen sagardoa.
|
2002
|
|
Bestetik, Europako Batasunean bezala, Hego Euskal Herrian
|
ere
lehen sektorearen pisua oso txikia dela esan daiteke, hala ekoizpenari nola enpleguari eginikoekarpenaren ikusmiratik. Egoera hori nekazaritzaren eta arrantzaren gaur egungokinka larriaren erakuslea da.
|
2003
|
|
Hala ere, produkzioko gainkostu horiek ezin dituzte nekazari eta abeltzain askok beren gain hartu, azken prezioari eragiten ez badiote, eta hori ez da beti lortzen. Hainbat sektorek eskatu dute, kontrol neurri handiagoak ezartzen laguntzeko, Administrazioak elikagaien ekoizpena hein batean diruz laguntzea, batez
|
ere
lehen sektoreei dagozkien etapetan. Ahalegin handiagoa eskatzen da, halaber, sektore horietan higienearen arloko prestakuntza eta analisi eta kontrol sistemak berak bultzatzeko.
|
2004
|
|
Elikagaien segurtasunaren arloan urte hasieran gertatuko diren lege aldaketek kezka eragin dute tartean diren eragileen artean, batez
|
ere
lehen sektorekoen artean. Aldaketek zuzeneko eragina dute trazabilitatearekin, erantzukizunarekin eta elikagaien segurtasunarekin lotutako alderdietan.
|
2006
|
|
Eta gaur egun berdina egiten dugu. Baina globalizazio horrek kalte batzuk ekarri dizkigu, batez
|
ere
lehen sektorean. Eta horri buelta emateko aukera bakarra dago, kalitatea eta hurbiltasuna.
|
2017
|
|
Ez ditut medaila guztiak gure lepoan jarri nahi, baina Nafarroan, lurraldearen %80 nekazariok kudeatzen dugu, onerako eta txarrerako?. Herriek jarduera eta bizitza izateko
|
ere
lehen sektorea ezinbestekoa dela gaineratu du. –Mendialdean bizi naiz ni, eta herri batzuetan jada ez dago abeltzainik.
|
2019
|
|
Euskal Herrian kontsumitzen ditugun produktu gehienak Euskal Herritik at ekoitzi dira, eta batez beste, elikagai horiek 5.000 km-ko «bidaia» egiten dute gure ahora iritsi baino lehen (Biolur). Horrek inpaktu handia du gure ekonomian, batez
|
ere
lehen sektorean, kulturan eta, nola ez, lurralde antolaketan: gure hirietan baratze parke edo teilatu berdeak proiektatu edota eraikitzen ari diren bitartean, azpiegitura erraldoiak diseinatu eta garatzen dira hiri horiek konektatu eta kanpotik hornitzeko.
|
2021
|
|
izan ere, 50 urtetik gorakoen langabezia tasa gorantz doa etengabe, Espainiar Estatu osoan maiatzaren amaieran, 2,5 milioi pertsona zeuden langabezian. Adin tarte horretako pertsonek
|
ere
lehen sektoreko aldi baterako lanak edota zerbitzuetakoak egiten dituzte: “tenporero” gisa ezagunak direnak, turismoari lotutakoak...
|