Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 36

2001
‎Kirtenetako zura lehortu eta hautsi ez dadin, liho olioa ematea komeni da. Zati metalikoak ere garbitu behar dira noizean behin, koipe geruza txiki batez bustitako zapi batekin. Kotila (zati metalikoa) zikina edo marratua badago, ale ertaineko lizpaperarekin leundu behar da.
2002
‎Ez ahaztu kondentsazioko espiralak ere garbitzea.
‎Horretarako tresnarik egokienak kristal profesionalek erabiltzen dituzten eskuilak eta lehorgailuak dira, eta diru askorik gabe merkatura daitezke. Bestela, oihalez edo paperez ere garbitu daiteke, nahiz eta kristalean orbanak edo iletxoak gera daitezkeen. Papera erabiliz gero, hobe da sukaldeko papera (edo antzekoak) saihestea eta egunkari papera edo kafe iragazkiak erabiltzea, haien testura eta trinkotasunari esker hobeto garbitu eta gainazalean arrasto gutxiago uzten baitira.
‎litro bat ur, sei koilarakada ozpin eta ontzi garbigailuaren zorrotada batekin egin daiteke, eta limoi baten zukua gehitu daiteke. Lortzen den likidoan disolbatutako maikenak ere garbitzeko propietateak ematen ditu. Kasu guztietan, komeni da ura epel egotea (ez beroa).
2006
‎biniloa, akrilikoa, nailona, poliesterra, polietilenoa, PVCa, etab. Merkeagoa izateaz gain, horietako batzuk erraz garbitzen dira, batez ere ilerik ez dutenak. Zenbait eredu lanbasa erabiliz ere garbitu daitezke. Ezaugarri hori dela eta, oso aukera ona da haurrentzako geletarako edo haurrek jolasten duten lekuetarako, baita zikintzeko joera duten lekuetarako ere, hala nola sukalderako.
2010
‎Prozesu horrek zikinkeria kentzen eta mikrouhinak askatzen dituen usain txarrak suntsitzen laguntzen du. Eskuak eta junturak ukitzen dituen kanpoko zatia (atea) ere garbitu behar da. Batzarretako gomak edo heldulekua askotan ez dira kontuan hartzen, baina zeregin erabakigarria dute elikagaien arriskuen prebentzioan.
‎Funtsezkoa da higiene eta manipulazio neurri zorrotzak aplikatzea, mikroorganismoen sorrera eta ugaltzea saihesteko edo geldiarazteko. Kutsadura maila ez da iristen haragia eta arraina kutsatzera, batez ere garbitu ondoren. Usain txarrik eta kalterik gabeko piezak Barazkiak eta frutak kutsatzeko arriskua gutxitzeko, zenbait arau bete behar dira erosten diren unetik beretik.
‎Gainerako lekaleek ez bezala, egosi aurretik ur epeletan beratu behar da, gatz pixka batekin, hamabi orduz, gogortu ez dadin. Denbora hori igarotakoan, ur epeletan ere garbitzen dira, ezpurutasunak eta gatz gehiegi kentzeko. Barazkiekin edo haragiarekin kuzinatu daitezke, eta salda aberats batekin edo barazki krema leun batekin lagun daitezke.
2011
‎Esnatu eta begiak makarraz itxita agertzen direnean, ahal dela, gazur fisiologikoarekin garbitu behar dira, esterila baita, nahiz eta kamamilaz ere garbi daitezkeen.
‎Barreneko osagaiak ere garbitu behar dira: ura biltzekoa, hozkailu barreneko isurbideak (azken horiek ur epelez eta lixiba tanta batzuez)...
‎Hozkailuaren kanpoaldea ere garbitu behar da, ahaztu gabe, eta behar bezain maiz, gainera: gomazko junturak eta ateen heldulekuak (kutsadura bide arriskutsuak izaten dira horiek).
‎Hozkailuaren atzealdeko sareta ere garbitu behar da, urtean behin, xurgagailu batekin.
‎2 Garbitu. Letxuga edo fruta bezalako elikagaiak beti garbitu behar dira, baita zuritu behar badira ere. Kontsumitzeko prest dauden entsalada ontziratuak ere garbitu daitezke, ondorengo manipulazio gehigarriak kutsatzaile berriak sar baititzake. Kontuan izan behar da garbiketarik osoenak ere ez duela beti arriskua ezabatzen.
‎Garbiketa eta desinfekzioa beharrezkoa den guztietan eginen da, eguneroko jarduera baino lehen eta ondoren, baina inoiz ez elikagaiak daudenean. Garbiketako tresnak ere garbitu eta desinfektatu dira, hala nola zapiak, espartzuak edo eskuilak. Garbiketa eta desinfekzio produktuek elikagaiekin erabiltzeko baimena izan behar dute, elikagaietatik bereizita biltegiratu eta etiketatuta eta jatorrizko ontzietan gorde behar dira.
‎Iraungitze data errespetatzea ezinbestekoa da esnearen segurtasuna bermatzeko; horrez gain, ontziak behar bezala itxita eduki behar dira erabilera bakoitzaren ondoren, eta inoiz ez da izan behar ireki eta hilabete baino gehiago. Biberoi bat manipulatu aurretik, hura prestatzen dutenek oso ondo garbitu behar dituzte eskuak, baina biberoia ukitu aurretik eta ondoren ere garbitu behar dituzte biberoia hartzen duten haurren eskuak. Horiek ez dira inoiz mikrouhin labean edo labean berotu behar, beroa ez baita modu uniformean banatzen eta gune hotzak gera baitaitezke.
2012
‎Hesteak garbitzeko, koloneko hidroterapia eta enemekin egindako garbiketa antzekoak dira, edo ahotik hartzen diren prestakinekin ere garbitu daitezke.
‎Hala egiten ez bada, bakterioak azalaren barrutik pasa daitezke zuritzerakoan. Kutsadurarik ez izateko, tresnak eta lan eremua ere garbitu behar dira. Zikinkeria handiko landareak hozkailuan biltegiratu aurretik garbitu behar dira.
2013
‎eskuak garbitu, eta erabiltzen diren tresnak, izarak eta arropa garbitu. Bainua erabili edo pixoihalak aldatu ondoren ere garbitu behar dira eskuak. Transmisio arrazoiei dagokienez, honako hau jakin behar da:
‎Nolanahi ere, beti saiatu behar da garbigarri leun bat izaten, baina olanak denbora asko darama ondo garbitu gabe, eta, gainera, amoniakoa duten produktuak ere izan daitezke osagaien artean. Olanen barnealdea ere garbitu behar da, hautsa, armiarmak eta oxidoa metatzeko. Xaboi zuria baino produktu indartsuagoak erabiltzen badira, olana garbitu ondoren iragazgaizgarrizko geruza bat aplikatzea komeni da.
‎Ondoren, utzi beratzen bi orduz ontzi batean, ur hotzez estalita, ozpin zorrotada on batekin. Bi ordu igaro ondoren, beratu eta berriz ere garbitu. Sartu tripakiak lapiko batean, txerri muturra garbi eta txerri hanka duela.
2014
‎Beraz, modu erregularrean garbitu behar dira urez eta xaboiz, batez ere elikagaiz aldatzen den bakoitzean eta, bereziki, jaki bat manipulatzen den bakoitzean, eta, ondoren, gordinik. Telefonoz hitz egin ondoren, komunera joan edo sudurra zintz egin ondoren ere garbitu behar dira. 4 Poluzio gurutzatua elikagaien artean, hau da, kutsatutako elikagai baten patogenoen transmisioa (kasu gehienetan gordinik) ez zegoen eta prestatua zegoen beste batera.
2015
‎Mikrouhin labean, zati desmuntagarriak, hala nola plater birakaria eta oinarri duen oinarria, ur epel eta detergentearekin bustitako zapi leun batekin atera eta garbitu daitezke. Kanpoko aldea (atea) ere garbitu behar da, batez ere eskuekin eta junturekin kontaktuan dagoena. Labea noizbehinka erabiltzen da, eta, erabilera bakoitzaren ondoren garbitzen ez bada, koipe eta likido lurrunak barneko paretetan itsasten dira eta zikinkeria geruza sortzen da.
‎Irudia: Jim_ Filim Eguberrietan ere garbi daiteke arropa, eta aurreztu. Aholku hauek, jantzien garbiketan elektrizitate eta ur gutxiago kontsumitzen laguntzen dute.
2016
‎Irudia: Alan Turkus Txakurrak Eguberrietan ere garbitu behar dituzte. Trikimailu horiei esker, Gabonetako kantxak garbi eta indartsu mantenduko ditugu.
‎Kasu horietan, higienizazioa urarekin garbituko litzateke, lurrezko hondarrak kentzeko eta desinfektatzeko. Fruta ere garbitu egin behar da, bai azalarekin, bai bestela. Arraina bezalako elikagaietan, berriz, anisakis larbak izan ditzake, eta, gordina irentsiz gero, arazoak sor ditzake.
2017
‎Arropa, kuxinak, gortinak, izarak, toallak… Alfonbrak izan ezik, oinarrian zurruntasuna baitago. Bainatzeko alfonbrak edo malguak ere garbitu daitezke. Irudia:
‎Gainera, letxuga bat garbitu eta labatu egiten da. Tomate pare bat ere garbitu behar da, eta horiek moztu egin behar dira, eta entsalada ontzi batean nahasi, letxugarekin, olibekin eta pepino xukatuekin. Xerra mehetan moztutako tipulina gehitu, eta gazta feta laukitxotan moztuta.
2019
‎Oso zikinak egoten dira, lurrarekin kontaktuan gehien ukitzen duten oinetakoen alde egiten baitute. Autoa ere garbi dezakegu, bideo honen jarraibideei jarraituz:
2021
‎kutsadura gurutzatua kontuan hartu beharreko arrisku garrantzitsua da. Beste ontzia ere garbitu dezakegu arrautza bat kendu eta beste bat jartzen dugun bakoitzean, baina inkordioa da”. Benetako arriskua da arrautzak erretako atean jartzea?
2022
‎Ez erosi bigarren eskuko koltxoi edo burkoak. Zimitzak eta haien arrautzak arropa zikinezko saskietan ezkutatzen direnez, haiek ere garbitzea gomendatzen da. Murriztu ezkutaleku kopurua:
‎Koipeaz gain, beste substantzia menderakaitz batzuk garbitzeko ere balio du, hala nola kafea, zukuak eta odola. Zoru eta hormez gain, produktu honekin moketak eta alfonbrak ere garbitu daitezke. Amoniakoa erabiltzearen alde txarra usain txarra eta arnastean intoxikatzeko arriskua dira:
2023
‎Bestalde, tipulin gorri erdia xerra meheetan moztu eta bi piper gorri zerrendatan. Sagar pare bat ere garbitu eta xafla mehetan mozten dira, sagar gorria eta berdea konbinatuz (barietatea, gustuen arabera). Era askotako letxugen oinarria prestatzen da arto tortitaren gainean; horien gainean, ongailuko dilista xukatuak jartzen dira, xafla meheetan ebakitako barazkiekin eta sagarrekin batera.
‎5 Aho pastazko tututxoak fruta freskozko mazedoniarekin Errezeta hau egiteko, garbitu, pisatu eta txikitu melokotoia, sagarra eta kiwia. Gereziak eta aranak ere garbitu eta zatitzen ditu. Nahastu frutak jogurt natural frijitu pare batekin, eta jarri azukre puntua, fruta lodituta gera dadin, baina ez gehiegi (gero aho pastako tututxotik atera ez dadin).
‎Belarriak, begiak, hortzak eta azazkalak zaintzea Belarriak erregulartasunez aztertu behar dira, argizaria metatzen, gorritzen edo su hartzen duten ikurrak bilatzeko. Begiak ere garbitu behar dira, gorririk edo narritadurarik ez dagoela egiaztatzeko. Hortzak garbitu eta azazkalak astero moztu behar zaizkio.
‎Begiak beti garbi eduki behar dira, infekzioa edo ultzerak sor ditzakeen zikinkeria pilaketa guztiak kenduz. Hortzekin ere garbitzeko ohitura hartu behar da. Txakurrentzako hortzetako pasta batekin astean behin eskuilatuz gero, janari hondarrak kenduko ditugu, eta hortz plaka ez sortzen lagunduko dugu.
‎Modu zehatzean garbitu behar da boniatoen azala, eta gainazalean duen lurra kentzeko arraspatu. Patata azala ere garbitu behar da. Banan banan biltzen dira bonatoak eta patatak aluminiozko paperez, labe erretiluan jartzen dira eta 150 ºc tan sartzen dira 60 minutuz.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia