2001
|
|
Kirtenetako zura lehortu eta hautsi ez dadin, liho olioa ematea komeni da. Zati metalikoak
|
ere
garbitu behar dira noizean behin, koipe geruza txiki batez bustitako zapi batekin. Kotila (zati metalikoa) zikina edo marratua badago, ale ertaineko lizpaperarekin leundu behar da.
|
2002
|
|
Ez ahaztu kondentsazioko espiralak
|
ere
garbitzea.
|
|
Horretarako tresnarik egokienak kristal profesionalek erabiltzen dituzten eskuilak eta lehorgailuak dira, eta diru askorik gabe merkatura daitezke. Bestela, oihalez edo paperez
|
ere
garbitu daiteke, nahiz eta kristalean orbanak edo iletxoak gera daitezkeen. Papera erabiliz gero, hobe da sukaldeko papera (edo antzekoak) saihestea eta egunkari papera edo kafe iragazkiak erabiltzea, haien testura eta trinkotasunari esker hobeto garbitu eta gainazalean arrasto gutxiago uzten baitira.
|
|
litro bat ur, sei koilarakada ozpin eta ontzi garbigailuaren zorrotada batekin egin daiteke, eta limoi baten zukua gehitu daiteke. Lortzen den likidoan disolbatutako maikenak
|
ere
garbitzeko propietateak ematen ditu. Kasu guztietan, komeni da ura epel egotea (ez beroa).
|
2006
|
|
biniloa, akrilikoa, nailona, poliesterra, polietilenoa, PVCa, etab. Merkeagoa izateaz gain, horietako batzuk erraz garbitzen dira, batez ere ilerik ez dutenak. Zenbait eredu lanbasa erabiliz
|
ere
garbitu daitezke. Ezaugarri hori dela eta, oso aukera ona da haurrentzako geletarako edo haurrek jolasten duten lekuetarako, baita zikintzeko joera duten lekuetarako ere, hala nola sukalderako.
|
2010
|
|
Prozesu horrek zikinkeria kentzen eta mikrouhinak askatzen dituen usain txarrak suntsitzen laguntzen du. Eskuak eta junturak ukitzen dituen kanpoko zatia (atea)
|
ere
garbitu behar da. Batzarretako gomak edo heldulekua askotan ez dira kontuan hartzen, baina zeregin erabakigarria dute elikagaien arriskuen prebentzioan.
|
|
Funtsezkoa da higiene eta manipulazio neurri zorrotzak aplikatzea, mikroorganismoen sorrera eta ugaltzea saihesteko edo geldiarazteko. Kutsadura maila ez da iristen haragia eta arraina kutsatzera, batez
|
ere
garbitu ondoren. Usain txarrik eta kalterik gabeko piezak Barazkiak eta frutak kutsatzeko arriskua gutxitzeko, zenbait arau bete behar dira erosten diren unetik beretik.
|
|
Gainerako lekaleek ez bezala, egosi aurretik ur epeletan beratu behar da, gatz pixka batekin, hamabi orduz, gogortu ez dadin. Denbora hori igarotakoan, ur epeletan
|
ere
garbitzen dira, ezpurutasunak eta gatz gehiegi kentzeko. Barazkiekin edo haragiarekin kuzinatu daitezke, eta salda aberats batekin edo barazki krema leun batekin lagun daitezke.
|
2011
|
|
Esnatu eta begiak makarraz itxita agertzen direnean, ahal dela, gazur fisiologikoarekin garbitu behar dira, esterila baita, nahiz eta kamamilaz
|
ere
garbi daitezkeen.
|
|
Barreneko osagaiak
|
ere
garbitu behar dira: ura biltzekoa, hozkailu barreneko isurbideak (azken horiek ur epelez eta lixiba tanta batzuez)...
|
|
Hozkailuaren kanpoaldea
|
ere
garbitu behar da, ahaztu gabe, eta behar bezain maiz, gainera: gomazko junturak eta ateen heldulekuak (kutsadura bide arriskutsuak izaten dira horiek).
|
|
Hozkailuaren atzealdeko sareta
|
ere
garbitu behar da, urtean behin, xurgagailu batekin.
|
|
2 Garbitu. Letxuga edo fruta bezalako elikagaiak beti garbitu behar dira, baita zuritu behar badira ere. Kontsumitzeko prest dauden entsalada ontziratuak
|
ere
garbitu daitezke, ondorengo manipulazio gehigarriak kutsatzaile berriak sar baititzake. Kontuan izan behar da garbiketarik osoenak ere ez duela beti arriskua ezabatzen.
|
|
Garbiketa eta desinfekzioa beharrezkoa den guztietan eginen da, eguneroko jarduera baino lehen eta ondoren, baina inoiz ez elikagaiak daudenean. Garbiketako tresnak
|
ere
garbitu eta desinfektatu dira, hala nola zapiak, espartzuak edo eskuilak. Garbiketa eta desinfekzio produktuek elikagaiekin erabiltzeko baimena izan behar dute, elikagaietatik bereizita biltegiratu eta etiketatuta eta jatorrizko ontzietan gorde behar dira.
|
|
Iraungitze data errespetatzea ezinbestekoa da esnearen segurtasuna bermatzeko; horrez gain, ontziak behar bezala itxita eduki behar dira erabilera bakoitzaren ondoren, eta inoiz ez da izan behar ireki eta hilabete baino gehiago. Biberoi bat manipulatu aurretik, hura prestatzen dutenek oso ondo garbitu behar dituzte eskuak, baina biberoia ukitu aurretik eta ondoren
|
ere
garbitu behar dituzte biberoia hartzen duten haurren eskuak. Horiek ez dira inoiz mikrouhin labean edo labean berotu behar, beroa ez baita modu uniformean banatzen eta gune hotzak gera baitaitezke.
|
2012
|
|
Hesteak garbitzeko, koloneko hidroterapia eta enemekin egindako garbiketa antzekoak dira, edo ahotik hartzen diren prestakinekin
|
ere
garbitu daitezke.
|
|
Hala egiten ez bada, bakterioak azalaren barrutik pasa daitezke zuritzerakoan. Kutsadurarik ez izateko, tresnak eta lan eremua
|
ere
garbitu behar dira. Zikinkeria handiko landareak hozkailuan biltegiratu aurretik garbitu behar dira.
|
2013
|
|
eskuak garbitu, eta erabiltzen diren tresnak, izarak eta arropa garbitu. Bainua erabili edo pixoihalak aldatu ondoren
|
ere
garbitu behar dira eskuak. Transmisio arrazoiei dagokienez, honako hau jakin behar da:
|
|
Nolanahi ere, beti saiatu behar da garbigarri leun bat izaten, baina olanak denbora asko darama ondo garbitu gabe, eta, gainera, amoniakoa duten produktuak ere izan daitezke osagaien artean. Olanen barnealdea
|
ere
garbitu behar da, hautsa, armiarmak eta oxidoa metatzeko. Xaboi zuria baino produktu indartsuagoak erabiltzen badira, olana garbitu ondoren iragazgaizgarrizko geruza bat aplikatzea komeni da.
|
|
Ondoren, utzi beratzen bi orduz ontzi batean, ur hotzez estalita, ozpin zorrotada on batekin. Bi ordu igaro ondoren, beratu eta berriz
|
ere
garbitu. Sartu tripakiak lapiko batean, txerri muturra garbi eta txerri hanka duela.
|
2014
|
|
Beraz, modu erregularrean garbitu behar dira urez eta xaboiz, batez ere elikagaiz aldatzen den bakoitzean eta, bereziki, jaki bat manipulatzen den bakoitzean, eta, ondoren, gordinik. Telefonoz hitz egin ondoren, komunera joan edo sudurra zintz egin ondoren
|
ere
garbitu behar dira. 4 Poluzio gurutzatua elikagaien artean, hau da, kutsatutako elikagai baten patogenoen transmisioa (kasu gehienetan gordinik) ez zegoen eta prestatua zegoen beste batera.
|
2015
|
|
Mikrouhin labean, zati desmuntagarriak, hala nola plater birakaria eta oinarri duen oinarria, ur epel eta detergentearekin bustitako zapi leun batekin atera eta garbitu daitezke. Kanpoko aldea (atea)
|
ere
garbitu behar da, batez ere eskuekin eta junturekin kontaktuan dagoena. Labea noizbehinka erabiltzen da, eta, erabilera bakoitzaren ondoren garbitzen ez bada, koipe eta likido lurrunak barneko paretetan itsasten dira eta zikinkeria geruza sortzen da.
|
|
Irudia: Jim_ Filim Eguberrietan
|
ere
garbi daiteke arropa, eta aurreztu. Aholku hauek, jantzien garbiketan elektrizitate eta ur gutxiago kontsumitzen laguntzen dute.
|
2016
|
|
Irudia: Alan Turkus Txakurrak Eguberrietan
|
ere
garbitu behar dituzte. Trikimailu horiei esker, Gabonetako kantxak garbi eta indartsu mantenduko ditugu.
|
|
Kasu horietan, higienizazioa urarekin garbituko litzateke, lurrezko hondarrak kentzeko eta desinfektatzeko. Fruta
|
ere
garbitu egin behar da, bai azalarekin, bai bestela. Arraina bezalako elikagaietan, berriz, anisakis larbak izan ditzake, eta, gordina irentsiz gero, arazoak sor ditzake.
|
2017
|
|
Arropa, kuxinak, gortinak, izarak, toallak… Alfonbrak izan ezik, oinarrian zurruntasuna baitago. Bainatzeko alfonbrak edo malguak
|
ere
garbitu daitezke. Irudia:
|
|
Gainera, letxuga bat garbitu eta labatu egiten da. Tomate pare bat
|
ere
garbitu behar da, eta horiek moztu egin behar dira, eta entsalada ontzi batean nahasi, letxugarekin, olibekin eta pepino xukatuekin. Xerra mehetan moztutako tipulina gehitu, eta gazta feta laukitxotan moztuta.
|
2019
|
|
Oso zikinak egoten dira, lurrarekin kontaktuan gehien ukitzen duten oinetakoen alde egiten baitute. Autoa
|
ere
garbi dezakegu, bideo honen jarraibideei jarraituz:
|
2021
|
|
kutsadura gurutzatua kontuan hartu beharreko arrisku garrantzitsua da. Beste ontzia
|
ere
garbitu dezakegu arrautza bat kendu eta beste bat jartzen dugun bakoitzean, baina inkordioa da”. Benetako arriskua da arrautzak erretako atean jartzea?
|
2022
|
|
Ez erosi bigarren eskuko koltxoi edo burkoak. Zimitzak eta haien arrautzak arropa zikinezko saskietan ezkutatzen direnez, haiek
|
ere
garbitzea gomendatzen da. Murriztu ezkutaleku kopurua:
|
|
Koipeaz gain, beste substantzia menderakaitz batzuk garbitzeko ere balio du, hala nola kafea, zukuak eta odola. Zoru eta hormez gain, produktu honekin moketak eta alfonbrak
|
ere
garbitu daitezke. Amoniakoa erabiltzearen alde txarra usain txarra eta arnastean intoxikatzeko arriskua dira:
|
2023
|
|
Bestalde, tipulin gorri erdia xerra meheetan moztu eta bi piper gorri zerrendatan. Sagar pare bat
|
ere
garbitu eta xafla mehetan mozten dira, sagar gorria eta berdea konbinatuz (barietatea, gustuen arabera). Era askotako letxugen oinarria prestatzen da arto tortitaren gainean; horien gainean, ongailuko dilista xukatuak jartzen dira, xafla meheetan ebakitako barazkiekin eta sagarrekin batera.
|
|
5 Aho pastazko tututxoak fruta freskozko mazedoniarekin Errezeta hau egiteko, garbitu, pisatu eta txikitu melokotoia, sagarra eta kiwia. Gereziak eta aranak
|
ere
garbitu eta zatitzen ditu. Nahastu frutak jogurt natural frijitu pare batekin, eta jarri azukre puntua, fruta lodituta gera dadin, baina ez gehiegi (gero aho pastako tututxotik atera ez dadin).
|
|
Belarriak, begiak, hortzak eta azazkalak zaintzea Belarriak erregulartasunez aztertu behar dira, argizaria metatzen, gorritzen edo su hartzen duten ikurrak bilatzeko. Begiak
|
ere
garbitu behar dira, gorririk edo narritadurarik ez dagoela egiaztatzeko. Hortzak garbitu eta azazkalak astero moztu behar zaizkio.
|
|
Begiak beti garbi eduki behar dira, infekzioa edo ultzerak sor ditzakeen zikinkeria pilaketa guztiak kenduz. Hortzekin
|
ere
garbitzeko ohitura hartu behar da. Txakurrentzako hortzetako pasta batekin astean behin eskuilatuz gero, janari hondarrak kenduko ditugu, eta hortz plaka ez sortzen lagunduko dugu.
|
|
Modu zehatzean garbitu behar da boniatoen azala, eta gainazalean duen lurra kentzeko arraspatu. Patata azala
|
ere
garbitu behar da. Banan banan biltzen dira bonatoak eta patatak aluminiozko paperez, labe erretiluan jartzen dira eta 150 ºc tan sartzen dira 60 minutuz.
|