2004
|
|
Adinekoek, batez ere, egunero ardoa edatearen egokitasunaren auzia oso ezaguna dute dietistek, hitzaldi bat ematen duten aldiro edo kontsulta dietetikoan elikadura ohiturei buruz hitz egitean errepikatzen baita. Janariarekin eta afariarekin edo
|
eguneko
beste une batzuetan ardoa hartzea gure herrialdean hain sustraitua dagoen ohitura da, eta ohitura duenak ez du planteatzen ardoak bere osasunean eraginik izateko aukerarik. Aspalditik, mahatsondoak lantzen eta saldak egiten aritzen dira herrialde horretan, eta horietako askok ospe handia eta zapore hobea dute.
|
2010
|
|
Orangek hilean 100 megabyteko tarifa eskaintzen du 60 euroren truke, baina kontsumoa gainditzen bada, eguneko 10 euroko tarifa fakturatuko da. Aldiz, erabiltzaileak ezarritako kontsumo muga gainditzen badu,
|
eguneko
beste tasa bat kobratuko zaio, berriro gainditu arte. Spotify bezalako zerbitzu batean roaming eko disko bat entzuten bada (70 megabytera edo hortik gora kontsumi ditzake), 30 euro gehiago ordaindu behar dira Vodafone n, BEZa kontuan hartu gabe, eta beste operadoreetan 70 euro baino gehiago, BEZa barne.
|
2013
|
|
Gainerako herena prestatutako edo aurrez prestatutako haragia eta janaria da (%6, hurrenez hurren), hestebeteak (%5), zizka mizkak (%4), kontserbako elikagaiak (%4), arrainak eta itsaskiak (%3), arrautzak (%3) eta edariak (%7). Bazkalorduan botatzen dira elikagai gehien (%35); ondoren, afaria (%27), gosariak (%20) eta
|
eguneko
beste une batzuk (%19). Botatzen duguna Badakigu zenbat elikagai erabiltzen ditugun zaborrontzirako?
|
|
Espainiako 413 etxek, ausaz aukeratuak, kontrolatu egin zituzten jatordu bakoitzean edo egunean zehar botatzen zituzten elikagaiak. Erreferentzia gisa gosaria, bazkaria, afaria eta
|
eguneko
beste une batzuk hartu ziren (horniduren berrikuspena, hozkailuko ikuskapena, etab.). Ez dira sartu ongarritarako, animaliak elikatzeko edo antzeko helburuetarako diren hondakin guztiak. Ez patata, fruta edo barazkien azalak, ez hezurrak, ez zuzeneko kontsumorako ez den beste edozein osagai.
|
|
Ohitura bat apurtzeak ez du urratzailea izan behar osasunaren zerbitzuan bazaude. Otordu oparoen eta gehiegikerien aurrean, ez legoke birplanteatzerik «gozotasunaren» zerbitzua
|
eguneko
beste une batera, eta, bere tokian, arinagoa eta freskagarriagoa eskaintzen du, sorbetea, fruta mazedonia, jogurt eta fruta irabiaki arina, infusio apur bat, etab. Gozo hori merendatzeko hartzen bada, nahiz eta kaloriak berdinak izan, digestioak eskertu egiten du, eta, ondorioz, hantura gutxiago, gas gutxiago eta urdaileko pisu gutxiago izaten du.
|
2014
|
|
Baina beste errezeta batzuetan ere erabil daitezke, baita
|
eguneko
beste une batzuetan ere.
|
2015
|
|
Gainera, fruta eta barazkien kontsumo handia errazten duten ebidentziak daude pisua galtzeko eta pisu galdua mantentzeko. Hala ere, ez dago
|
eguneko
beste une batean baino kaloria gehiago edo gehiago gizentzen duenik adierazten duen ebidentziarik. Hain zuzen ere, frutak eta barazkiak pisua galtzen lagun dezaketen mekanismoetako bat asetasunaren gaineko eragina da.
|
2018
|
|
Eta etxeko gainerako iturrietatik? Trebatze erraz hori
|
eguneko
beste une batzuetan ere aplika daiteke: eskuak garbitzean, bizarra kentzean edo platerak garbitzean.
|