2007
|
|
Hala ere, azterlan ugarik diote Mendebaldeko dieta bat, haragia eta koipea dituena, minbiziari lotua dagoela. 2006ko azaroan, Harvardeko Unibertsitateko lan batek erakutsi zuen
|
egunean
errazio eta erdi haragi gorri baino gehiago jateak bularreko minbizi hormonal positiboa izateko arriskua areagotu dezakeela. Duela gutxi, maiatzean Epidemiology aldizkarian argitaratutako beste ikerketa batek iradoki zuen haragi ketuaren eta txingarretan erretako sukaldearen bizitza osoko kontsumo erregularrak bularreko minbiziaren arriskua gutxienez %50 areagotu dezakeela menopausia ondoko emakumeen artean.
|
2010
|
|
Ohartu ziren soda azukredunen kontsumoa handitzearekin batera tanta arriskua handitzen zela. Hilabetean errazio bat baino gutxiago kontsumitzen zutenekin alderatuta,
|
egunean
errazio bat kontsumitzen zuten emakumeek %74 tanta arrisku handiagoa zuten; egunean bi edari baino gehiago hartzen zutenek, berriz, 2,4 aldiz arrisku handiagoa zuten. Edari dietetikoak ez ziren tanta arriskuarekin lotzen.
|
2011
|
|
Beste osagai batzuekin batera prestatutako espinaketan, ume txikiei nitratoen esposizioa GNAren azpitik dago edo hurbil dago, eta, beraz, kasu horretan ere ez da osasunerako arriskurik sortzen. Hala ere, arriskua dago espinaka kontsumoa
|
egunean
errazio bat baino gehiago denean. Espinaken kasuan, kontsumo datuen eta nitratoen batez besteko edukiaren arabera, zenbatetsitako batez besteko esposizioa GNA baino zertxobait handiagoa izango litzateke.
|
2012
|
|
Baina kontua da
|
egunean
errazio bat baino gehiago hartzeak ez duela mesede gehiago egiten, eta ez dakigu zehazki zer nolako ondorio kaltegarriak eduki ditzakeen neurriz kanpo hartzeak.
|
|
Bazkaria eta esfinterren kontrola oporren ondoren Pazientzia izan behar da zakurra ordutegi berrietara berregokitu dadin, eta oporraldian hartutako akatsak zuzentzeko. Janariari dagokionez,
|
egunean
errazio gehiago banatu daitezke, baina gutxiago. Horrela, denbora libre gehiago izatean sor daitekeen gose eta antsietate sentsazioa murriztuko da.
|
2015
|
|
Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, edari begetalek gantz gutxi dute osotara, eta gantz saturatuak ere gutxi dituzte (koko edaria da salbuespena); ondorioz, behi esnearen ordez hartzen bada, zentzuzkoa da
|
egunean
errazio bat edo bi hartzea (basokada bat edo bi), kaltzioz aberastuta badaude.
|
|
Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren gomendio berezi bat dago haurrari ematen zaizkion barazkiei buruz, bereziki, zerba eta espinaka. Horietan nitratoak daudenez, komeni da urtebete baino gutxiagoko haurrei ez ematea, eta, gero, hiru urtera arte,
|
egunean
errazio bat baino gehiago ez sartzea. Era berean, esan du sukaldean egin behar diren zalantzak hozkailuan gorde behar direla, egunean bertan kontsumitu behar badira edo izoztu egin behar badira.
|
2020
|
|
Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziaren edo Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) azken txostenen arabera, milaka lagunen jarraipenari buruzko azterketa ugari egin ondoren, produktu horiek kolon ondesteko eta bularreko minbiziarekin, gaixotasun kardiobaskularrekin eta diabetesarekin duten harreman zuzena frogatuta dago. Espainiako ikerketek, hala nola Nafarroako Unibertsitateko SUN Proiektuaren azterketak, nabarmentzen dute
|
egunean
errazio bat baino gehiago hartzen duten 45 urtetik gorako pertsonen hilkortasun tasa %50 baino gehiago handitu dela, eta haurdunaldiaren aurretik kopuru handiak kontsumitzen dituzten emakumeen haurdunaldiko diabetesa garatzeko arriskua bikoiztu egin dela. Zientzia elkarteek gomendatzen dute “zenbat eta haragi gutxiago, hobeto”.
|
2023
|
|
Omid Armin Txakurkumeei, txakur arraza gehienetan gertatzen den bezala, hobe da egunean hainbat aldiz eta kopuru txikiagotan elikatzea. Helduak direnean,
|
egunean
errazio bat edo bi egin daitezke, oparoagoak. Elikagai komertzialetan oinarritutako dieta hautatzen bada, kalitate handikoa izan behar du.
|
|
Mastinek digestio arazoak izaten dituzte. Janaria
|
egunean
errazio txikiago batzuetan banatzea, txakurraren adina edozein dela ere, oso lagungarria izango da horiek saihesteko. Fabrikatzaileen edo konfiantzazko albaitariaren argibideak kontsultatzea eta jarraitzea komeni da.
|