2002
|
|
Ordu batzuetako irteera laburretarako, komeni da irteera txikiak egitea eta gaitasun fisikoaren arabera luzatzea, langile guztiak egoera onean daudenean izan ezik. Kasu horietan,
|
egunean
beharko den janari eta edari guztia motxilan gorde behar da, nahiz eta ahalik eta gutxien okupatu eta pisatu behar den; izan ere, ordezko arropa (beroki edo zira), kantinplora, argazki-kamera, labana, txanoa edo bisera edo eskularruak gordetzeko lekua utzi beharko du. Txangoa hasi aurretik, gosari ona egin behar da zerealekin (arroza, mueslia, ogia, bizkotxoa, galletak), likidoekin eta fruta fresko eta/ edo lehortuarekin.
|
2006
|
|
Hirurogei miligramo: horixe da
|
egunean
behar dugun C bitamina kopurua.
|
2009
|
|
Odoloste kopuru hori janda, heldu batek nahikoa luke
|
egunean
behar izaten den burdina kopurua bereganatzeko (burdina faltak anemia ferripenikoa ekar dezake).
|
2011
|
|
Zerrendatu ditugun berduren errazio bat janda (platera bete), izan gordinik, erregosita edo al dente egosita-prestatzerakoan ahalik eta C bitamina gutxien gal dezan-,
|
egunean
behar dugun C bitamina kopurura iritsiko ginateke (pertsona heldu batek 60 miligramo hartu behar ditu egunean).
|
|
Haragien batez besteko ekarpen proteikoa, gorriak zein zuriak, 20 g da 100 gramo bakoitzeko. 120 g-ko anoa batek pertsona batek
|
egunean
behar dituen proteinen herena ematen du. Oreka dietetikoa lortzeko, haragiaren kontsumoa beste animalia-proteina (arrainak, arrautzak, esnekiak) eta landare-proteina (lekaleak, osoko zerealak eta fruitu lehorrak) iturri batzuekin txandakatzen da.
|
2012
|
|
Afaritan jatekoa bada, elikagai energetiko gutxiago edukitzea komeni da,
|
egunean
behar dugun energiaren% 25 osatzeraino.
|
2013
|
|
Azterketa epidemiologikoek erakusten dute karbohidrato konplexuak jateak hobetu egiten duela bizitza-kalitatea, eta horregatik gomendatzen dute karbohidratoen bidez har dezagula
|
egunean
behar dugun energiaren zati handi bat.
|
|
Horregatik, Txakurrak jasotzen dituen janari-anoak ideia ona da. Diabetesa duen txakurrak
|
egunean
behar duen elikagai-kopurua hainbat zatitan banatu behar da (gutxienez bitan), egunean zehar banatuta. Zatiketa horri esker, lagun iletsuaren gorputza gai izango da eraso egin hobeto janariak dituzten glukosa molekulak baino.
|
2015
|
|
Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, zuntz dietetikoan ageri da alderik handiena barratxo batzuen eta besteen artean, zenbait kasutan(" All Bran" delakoarekin gertatzen den bezala) organismoak
|
egunean
behar duen zuntzaren %33raino eman baitezake barratxo batek.
|
2019
|
|
Izan ere, egunean hiru katilukada kafe hartu eta koilara bat edo bi azukre gehituz gero, gozagarri horren 10 -20 gramo kontsumitzen ariko zara, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ezarritako ia muga: 25 gramo egunean,
|
egunean
behar den energia guztiaren %5 Gainera, kafeak berez ez dituen kaloriak edo balio energetikoa handitzen ariko zara. Premisa horrekin eta ez gainditzeko, Andrea Calderón SEDCAko idazkari zientifikoak kafetik azukrea ateratzen ikastea gomendatzen du:
|
|
Zerrenda luzea da: piperrak (batzuetan laranjek baino C bitamina gehiago dute) eta azak (Bruselakoak, brokolia, aza, aza), zenbait fruta (papaia, marrubia edo mangoa) … Hau da, fruta eta barazki ugari dituen dieta egiten baduzu,
|
egunean
behar duzun burdina eta xurgapen egokia aseko dituzu. Zenbat burdina behar duzu egunean?
|
2023
|
|
Pastaren osagai nagusia karbohidratoak dira (%82), atzetik proteinak (%14) eta gantzak (%1 – %2). Hidrato-kopuru handi hori dela eta, pasta-platera tomatearekin, parmesanorik eta haragirik gabe, 400 kcal inguru ematen dizkigu, hau da, pertsona batek
|
egunean
behar dituen kalorien %20 inguru. Asko dirudite, baina karbohidratoak berak ez du gizentzen, gure gorputzak erretzen ez dituen gehiegizko kaloriak gizentzen ditu.
|