2001
|
|
Kotxea lantegian utzi eta gastuaren azkeneko kostua, guztira, zenbat izango zain eta beldurrez
|
egon
behar genueneko garaia pasea dugu, zorionez: 1987 urteaz geroztik, baldintza jakin batzuk bete behar izaten dituzte tailerrek ere, kontsumitzailearen eskubideak bermatzeko.
|
|
Era berean, ohiko zerbitzu ordutegiak eta prestazio berezienak ere agerian
|
egon
behar dute.
|
|
Haizeak, euriak, elurrak, izotzak eta lainoak gidatzea eragotzi egiten dutenez, horiek sortzen dituzten arriskuen aurrean erne
|
egon
behar dugu.
|
|
denak garbi garbi
|
egon
behar du.
|
|
inbertsio edo gastuaren %15ekoa da kenketa; erosketa gertatzen baldin bada, ondasun horiek Interes Kulturaleko Ondasunen Erregimen Orokorrean alta emanik
|
egon
behar dute.
|
|
Armentiarentzat funtsezkoa da zientzia zabaltzea, egiazko eta erabateko demokrazia lor dezagun: adibidez, informaturik
|
egon
behar dugu jaki transgenikoez eta horri buruzko iritzi kritikoa izan.
|
|
Euroa iristerako, den denek
|
egon
behar dute prestaturik.
|
|
Prozesu horrek erabat burututa
|
egon
behar du 2002ko martxoaren 1erako.
|
|
Luzaro etxetik kanpo
|
egon
behar baduzu egun bat ego gehiago, deskonektatu erabat gerogailua.
|
|
Bidaiak egin eta beste leku batzuetako teknikak bere sukaldera, bere lurrera egokitzen ditu, baina teknikoki ere oso jantzita
|
egon
behar du eta horretarako, ezagutu eta dastatu egin behar du beste leku batzuetan egiten dena.
|
|
Jostailuak ez badira ere, liburuek eskura
|
egon
behar dute, norbereak zein besterenak.
|
|
Lanagatik denbora asko eserita edo zutik geldirik
|
egon
behar baduzu, mugitu noizean behin.
|
|
Jantziek ere erabat lehor
|
egon
behar dute.
|
|
altzari, gortina eta tapizerietatik gutxienez metro batera
|
egon
behar dute.
|
|
Literak dauden logeletan, goiko ohera igotzeko eskailerak finko
|
egon
behar du.
|
|
Kontuan izan biek lehor lehor
|
egon
behar dutela eta zu zeu ere azalera lehorrean.
|
|
Estatu espainoleko bidaia erregularretan, hegaldiaren ordua baino 30 minutu aurretik
|
egon
behar duzu enbarkatzeko lekuan eta nazioarteko hegaldietan 90 minutu aurretik.
|
|
Bake garaian beste eginkizun batzuetarako prestaturik
|
egon
behar dute, adibidez lurrikara, uholde eta antzeko hondamenak gertatzen diren lekuetara hegazkin handiekin arin arin joateko.
|
|
Ikasgelek, haurrek jolaserako erabiliko dituzten lekuek, komunek eta, azken batean, haurrek egunean zehar bisitatuko dituzten lekuek egoera onean
|
egon
behar dute.
|
|
Gainera, gidariaren jarlekuak pantaila garden baten bidez babesturik
|
egon
behar du eta ateek ireki eta ixteko sistema automatikoa izan behar dute, haurren eskueratik urruti.
|
|
Webguneak zerbitzari seguru batean instalaturik
|
egon
behar du.
|
|
Blindatua ez baldin bada, gutxienez ixteko bi puntu izan behar ditu, ez du tarterik egon behar atetik lurrera eta giltzarriek altzairuzko pibotez eta metalezko angeluz indarturik
|
egon
behar dute.
|
|
Saltokian hozkailuetan aurkituko dugu. Ontziak egoera onean
|
egon
behar du, deformaziorik eta kolperik gabe. Etiketa eta iraungitze data edo kontsumo data lehenetsiak jarri behar ditugu.
|
|
Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean
|
egon
behar du. Freskoa, elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko.
|
|
Arauen arabera, horietako asko autonomia erkidegoetara transferituta, untxia araudi tekniko sanitarioak zehaztutako baldintzak betetzen dituen eta Batasunaren barruko merkataritzarako eta hirugarren herrialdeetara inportatzeko haragi freskoen trukeari eragiten dion establezimendu baimendu batean lortu behar da. Hiltegiek eta zatiketa gelek behar bezala baimenduta eta osasun erregistraturik
|
egon
behar dute. Haragiak, osasun arrazoiak direla medio, inolako debekurik ez duen ustiategia edo jatorrizko eremua duten animaliena izan behar du.
|
|
Horretarako, nahikoa da beirazko flasko bat izatea etxeko lekurik beroenean. Haziek eguzkiaren zuzeneko argitik urrun
|
egon
behar dute, eguzkiak ernamuinduko baititu kimuak. Hauek dira egin beharreko urratsak:
|
|
Barazkiek, “freskoan kontsumitzeko” erabili ahal izateko, hainbat baldintza bete behar dituzte: bildu berriak edo kontserbazio egoera ezin hobean
|
egon
behar dute; kanpoko hezetasun anormalik eta usain edo zapore arrotzik gabeak izan behar dute; produktuaren itxura edo itxura kaltetzen duten kolperik ez dute izan behar; eta, hala badagokio, ez dute izan behar harrik, moluskurik eta horietako edozeinen zati edo gorotzik. Fruten kasuan, freskoak, lehortuak, deshidratatuak eta izoztuak bereizi behar ditugu, beren egoeraren arabera.
|
|
Normalean, freskoa saltzen da. Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean
|
egon
behar du. Elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko.
|
|
Azterlanak argitzen du haurrek arreta berezia behar dutela eta, ahal den neurrian, garapen bidean dauden herrialdeetara joan ez daitezen gomendatzen du. Nolanahi ere, prebentzio eta tratamendu neurriek gai ordenan
|
egon
behar dute, eta ondo ezagutu behar dira. Nabigazio egunkaria Bidaia bat prestatzean, itsas bidaietan bezala, komenigarria litzateke gure osasuna arriskuan jartzeko saihestu ditzakegun oinarrizko arriskuak idatzita izatea.
|
|
Shen Nung enperadore txinatarra gizon jakintsua eta jakintsua zen. Behin eta berriz esaten zuen edateko ur guztia garbituta
|
egon
behar zuela. Egun batean, K.a. 2737 urtean, enperadorea eta mozketa zuhaitz bakarti baten azpian etzan ziren.
|
|
Arroz zuriak. Errazena da.Ur eta gatz ugariko arroz egosia da, eta osorik eta solte
|
egon
behar du. Sukalderako aukera handiak ditu, eta, beraz, oso egokiak dira janari lasterra inprobisatzeko.
|
|
Toailazoari eskuekin eustea komeni da, eta, horizontaltasuna bermatu ondoren, horman markak egitea, zulatu behar den tokia zehatz mehatz ezagutzeko. Toaila ontziak konketatik eta bainuontzitik edo dutxa plateretik ahalik eta hurbilen
|
egon
behar dute. Alikatatuaren gainean zulatzeko makina erabili aurretik, komeni da, azulejuetan arrakalak saihesteko, bi karrozero zinta gurutzatu perpendikular jartzea, zuloa egin behar den puntuaren gainean ebakidura gera dadin.
|
|
Zurezko taulek 7 eta 12 cm arteko lodiera izan behar dute, eutsiko duten pisuaren arabera. Zabalerari dagokionez, 6 eta 12 cm artean
|
egon
behar du. Hurrengo urratsa da zenbat taula behar diren kalkulatzea, haien arteko tartea bakoitzaren zabalerari dagokiola kontuan hartuta.
|
|
Tonalitateak leunak dira, akabera zuriak eta beixa dituzte, eta diseinu arkitektoniko klasikoak emulatzen dituzte. Estaldura mota hau instalatzeko, gehienetan etxeak horman sartuta
|
egon
behar du, eta frontea, berriz, ikusgai. Azken joerak Etxea obra handirik gabe estaltzen duten estaldura aurrefabrikatuak Leundu gabeko zura, harri naturala eta bistako adreilua dira landa armazoiak osatzen dituzten materialak.
|
|
Landareen koloreekin sakonera sortzen ere saiatu behar da, kolore argiko landareak jarriz goiko solairuen aurrean eta kolore ilunekoak. Landareek, tonu urdin eta moreetan, lorategiaren alderik urrunenean
|
egon
behar dute, kolore horiek sakontasun efektu ikusgarria sortzen baitute. Azpimarratu beharreko beste gomendio bat lorategia inguruko paisaiarekin integratzea da, jarraitutasun efektua emateko.
|
|
Hala, itzuleraren aurkako balbula bat izan behar dute, “ez hautsi ez banandu behar”, eta, gainera, “ez du izango irensteko arriskua sor dezakeen pieza txikirik”. Bestalde, produktu horiek Europako Erkidegoaren siglekin etiketatuta
|
egon
behar dute, Europako segurtasun markari dagokiona, eta produktuak kalitatea bermatzen duen eta kalterik egiten ez duela berresten duen kontroletik igaro dela bermatzen du. Halaber, etiketan nahitaez adierazi behar da objektu horiek “bakarrik” erabili behar direla uretan, haurrak zutik eta pertsona heldu baten etengabeko zaintzapean egiten duen eremuan.
|
|
izozkiari testura edo plastikotasun egokia emateko, airea gehitzen zaio, eta proportzio hori izozkia osatzen duten materia solidoen hirukoitza izan daiteke. Erabiltzen den airea ingurumeniragazia edo presiopean iragazitako airea da, eta azken produktuaren artean behar bezala banatuta
|
egon
behar du. Jakina, kontsumitzaileak ezin ditu burbuilak hauteman, haien bolumenak 200 mikromilesimatik beherakoa izan behar baitu.
|
|
Hala, baldintza batzuk ezartzen dira izotza fabrikatzeko lokal eta eranskinetarako. Horiek etxebizitzetatik edo gaua ematen den edo janaria egiten den lokaletatik bereizita
|
egon
behar dute, etxeko animaliak eta karraskariak sartzea debekatzen duten sistemak erabili behar dituzte, eta aireztapen, higiene eta garbiketa egokiak izan behar dituzte. Zoruak, paretek bezala, iragazgaitza izan behar du eta hustubideak izan, garbiketa errazteko.
|
|
Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Itsas aingira freskoa bada, saltokian izotz txikitua duen gainazal inklinatu baten gainean
|
egon
behar du, aldian aldian berritzen dena. Itsas aingiraren kontserbazioa tenperatura baxuetan egin da, usteltzea eta egoera txarra eragiten duen bakterio hazkuntza saihesteko.
|
|
“Estra” kategoria kalitate gorenekoa da, eta espeziearen forma, garapena, testura eta kolorea izan behar ditu. Gainera, garbi
|
egon
behar dute, intsektu edo larbarik gabe, zauririk, kolperik eta uniformerik gabe, tamainari eta garapen mailari dagokienez. Kategoriari dagokionez, kontu handiz ontziratu eta aurkeztu behar da.
|
|
Lehen kasuan, osasun agintariek zenbait espeziek gure osasunerako dituzten intoxikazio arriskuen berri ematen digute; izan ere, jangarritzat jotzen diren beste batzuekin nahas daitezke eta ondorio hilgarriak izan ditzakete. Bigarren kasuan, merkatuan edo saltoki espezializatuetan eskuratuta, produktuaren segurtasuna funtsezko alderdia da, eta bermatuta eta behar bezala kontrolatuta
|
egon
behar du, kontsumitzailearen itxaropenak benetan handiak baitira. Onartezina litzateke, izan ditzakeen ondorioengatik, produktuaren identifikazioan edo haren kontsumoari buruzko aholkuetan akatsen bat egitea.
|
|
Hala ere, arau horrek baldintza bereziak ezartzen ditu perretxikoentzat, eta baldintza horiek barazkietarako orokorrean aurreikusitakoekin osatzen dira. Baldintza orokorrek zehazten dute bildu berriak edo kontserbazio egoera ezin hobean
|
egon
behar dutela, kanpoko hezetasun anormalik eta usain eta zapore arrotzik gabe, eta ez dutela izan behar, ez aurkezpenari edo itxurari eragiten dioten jatorri fisiko edo mekanikoko lesio edo traumatismorik, ez gaixotasun kriptogamikorik, ez agente mikrobiano patogenorik, ez animalia espezierik (artropodoak, harrak edo moluskuak), ez zatirik, ez gorotzik. Gainera, ez dute zimeldura zatirik eta beren azalerari itsatsitako materia arrarorik izango, eta ez dute izango pestiziden ezpurutasunik tolerantzia mugak baino proportzio handiagoan.
|
|
Gainera, ez dute zimeldura zatirik eta beren azalerari itsatsitako materia arrarorik izango, eta ez dute izango pestiziden ezpurutasunik tolerantzia mugak baino proportzio handiagoan. Ezartzen diren baldintza bereziak kontsumorako baimenari dagozkio, aldez aurretik azterketa fakultatiboa egin ondoren; aurkeztean, osorik
|
egon
behar dute, beste espezie batzuekin nahastu gabe, eta egoera ezin hobean egon behar dute. Bestalde, debeku orokorra da perretxiko pozoitsuen gainean edozein desintoxikazio tratamendu aplikatzea, saltzeko edo kontsumitzeko.
|
|
Gainera, ez dute zimeldura zatirik eta beren azalerari itsatsitako materia arrarorik izango, eta ez dute izango pestiziden ezpurutasunik tolerantzia mugak baino proportzio handiagoan. Ezartzen diren baldintza bereziak kontsumorako baimenari dagozkio, aldez aurretik azterketa fakultatiboa egin ondoren; aurkeztean, osorik egon behar dute, beste espezie batzuekin nahastu gabe, eta egoera ezin hobean
|
egon
behar dute. Bestalde, debeku orokorra da perretxiko pozoitsuen gainean edozein desintoxikazio tratamendu aplikatzea, saltzeko edo kontsumitzeko.
|
|
Gutxieneko kalitate ezaugarriak perretxiko kategoria guztien antzekoak dira. Horiek osoak izan behar dute, itxura freskoarekin, osasuntsuak, garbiak (ezin da garbitu), kanpoko hezetasun anormalik gabeak, izozteek eragindako kalteak, usainak eta/ edo zapore arraroak (barne kontsumoaren kasuan, gainera, intsektuetatik eta beste parasito batzuetatik salbuetsita
|
egon
behar dute). Perretxikoaren garapena kontuan hartu beharreko alderdi garrantzitsua da, manipulazioa eta helmugarako garraioa jasan ahal izateko aukera emango baitu.
|
|
Esterilizatutakoan, buruz behera jarri, sukaldeko zapi garbi baten gainean, lehortzeko (ez da komeni guk barrutik lehortzea). Kontserbatuko ditugun produktuek egoera ezin hobean
|
egon
behar dute, helduegi edo kolpe handirik gabe; kalitate onekoak izan behar dute. Kontserbatuko dugun produktua manipulatu eta botatzean, poteak itxi egingo ditugu, eta, ur hotzeko eltze batean, ez ditugu elkarrekin talka egiteko moduan jarriko; izan ere, egosten ari diren bitartean kolpatzen badira, puskatu egingo lirateke (ezpain-zapi batzuetan edo lasto zorroetan sar ditzakegu, eta horiek ontzi dendetan saltzen dira).
|
|
Ontziari dagokionez, etxeko kontserbetan gehien erabiltzen dena metalezko estalkia duen beirazko potoa da, gomazko zigilu zirkularra duena. Ahalik eta garbien
|
egon
behar dute, eta erabili aurretik irakiten badute, askoz hobeto. Pertsona batzuek uste dute ontzi garbigailuan programa indartsu batetik igaro ondoren nahikoa dela, baina prozesu horretan lortzen den tenperatura 70º C da, eta balio hori ez da nahikoa esporak suntsitzeko.
|
|
Kontsumitzaileen beldurra arintzeko, sakon aztertu dira elikaduran erabiltzen diren gehigarriak, eta, horren ondorioz, herrialde askotako legediek zerrenda positiboak argitaratu dituzte elikagaiak prestatzeko onargarritzat jotzen diren guztien artean. Elikagai gehigarriak zuhurtziaz erabili behar direnez, haien baimenak behar bezala justifikatuta
|
egon
behar du, haien beharrari, eraginkortasunari eta, batez ere, segurtasunari buruzko irizpideen arabera. Estatu bakoitzak bere arauak ematen ditu elikagai gehigarriak erabiltzeko baimenari dagokionez.
|
|
Zartagin bat erabiliz gero, olioa ez da busti behar, osagaiak hondatzen ari direla adierazten baitu. – Olioarekin kontaktuan jarriko diren elikagaiek ahal den neurrian lehorrak
|
egon
behar dute, urak olioaren deskonposizioa errazten du – Frijitu ondoren, olioa iragazi egin behar da, flotatzen geratzen diren eta oxidatzen eta deskonposatzen laguntzen duten elikagai hondarrak kentzeko. – Komeni da frijitzeko olioa nolabaiteko maiztasunarekin aldatzea.
|
|
Horiek erostean, buru lau, sendo, estutu eta astunak hautatu behar dira. Zurtoinaren eremuak garbi
|
egon
behar du eta zuria izan behar du. Baztertu egin behar dira orbanak edo zimeldutako puntuak dituzten azak, horrek esan nahi baitu denbora gehiegi daramatela gordeta; hala, murriztu egin da haien balio elikagarria, eta lizun zapore arina izaten dute.
|
|
Euroarekin zerikusia duten kontuez gain, CECUk beherapenei buruzko zenbait alderdi orokor kontuan hartzea gomendatzen du, hala nola establezimendu bakoitzak aldi hori noiz ireki eta ixten duen egiaztatzea —ikusgarria izan behar du— edo merkealdiak preziokoak baino ez direla ziurtatzea, eta ez produktuen kalitatekoak. Beheratutako produktuek aurretik
|
egon
behar dute salgai establezimenduan, eta ezin dira hondatuta egon; beraz, ondo egiaztatu behar dira etiketetako prezioak, eta ziurtatu behar da produktua ez dela aurreko denboraldietakoa. Beherapenek epe hori baino lehen eskuratutako artikuluen berme, aldaketa eta itzulketa berberak izan behar dituzte, produktua erabili ez bada behintzat.
|
2002
|
|
bulgaricus) gehitzearen bitartez hartziriko esne mamituzko produktua da; horrez gainera, hartzidura horren eragile diren mikroorganismoek bideragarri
|
egon
behar dute produktuan, gramo bakoitzeko 10 milioi koloniako kopuruan, gutxienez.
|
|
nibelatu egin behar da erdiko ardatzarekiko (pedalen besoek koadroarekin bat egiten duten tokiarekiko) perpendikular egon dadin eta jarlekuaren alderik meheenak behar bezain aurrean
|
egon
behar du, koxisari minik ez eragiteko.
|
|
erraz balaztatzeko, eroso
|
egon
behar dute.
|
|
Eta jabeturik
|
egon
behar dugu aldatzeko proposamenak gogo txarrez ere har daitezkeela.
|
|
Gogoan izan animaliaren kartilak arauz
|
egon
behar duela; hala eskatzen badigute, gainerako guztiek ere hala izango dutela adieraziko digu horrek.
|
|
Ihinztagailu oszilagarriak baliatzen badira, landarerik altuenen gainetik
|
egon
behar dute, horrelako tantaiek urak toki osoa bustitzea galaraz ez dezaten.
|
|
Adierazi non
|
egon
behar duten eta distantziaren berri, eurek ulertzeko moduan (adibidez, etxetik eskolarako bidea sei bider).
|
|
Areago, inportatzeko garaian, elementu transgenikoen eta ez transgenikoen produkzio lineek elkarrengandik bereiz
|
egon
behar dute.
|
|
Labe, garbigailu, lehorgailu eta lisaburdinek haurrengandik urrun edo segurtasun itxierarekin
|
egon
behar dute.
|
|
Edozein gizartetan presente
|
egon
behar du etikak.
|
|
Eta jabeturik
|
egon
behar du eginkizun aktibo horretaz eta bere egin eta eguneroko bizitzan baliatu.
|
|
Horrek injustizia arazoak planteatzen ditu eta horregatik etikak garapen zientifikoaren prozesu osoan
|
egon
behar du presente eta ez azken emaitzan bakarrik.
|
|
Kokapen ona. Landareak kokatzen diren tokiak bero iturrietatik (berogailu oradiadoreak) urrun
|
egon
behar du, eta ez du aire korronteen eta bat bateko tenperatura aldaketen eraginik jasan behar. Landareak terraza edo balkoietan badaude, sabaiaren azpian jarri behar dira, euri eta izozteetatik babesteko.
|
|
Zura orientatzeko modua aldatu egiten da erabiltzen den erremintaren arabera. Nolanahi ere, modu egoki eta seguruan zerratzeko, bai erremintak bai zurak finko
|
egon
behar dute. Pieza lan mahaian ainguratzeko, panel bat ebaki arren, sarjentu bat edo gehiago erabiltzen dira, zuraren neurrien arabera.
|
|
Erabiltzen den erreminta motaren arabera aldatzen da prozesua. Eskuzko zerrote bat erabiliz gero, piezaren aurpegi ikusgarriak (paramentuak) goiko aldean
|
egon
behar du, zerratze lerroak ezpalak sor baititzake. Horiek behealdean sortzen badira, errazago disimulatzen dira.
|
|
Ur beroaren kasuan, depositu metatzaileak, iturriak eta dutxak aztertu behar dira. Horiek beti garbi eta aktibo
|
egon
behar dute, eta, beraz, komeni da erabiltzen ez diren txorrotak astean behin irekitzea, gutxienez, eta urari minutu batzuk uztea. Ur hotzeko sarea berrikusteak eta garbitzeak txorrotei eta dutxei ere eragiten die.
|
|
Eragiketa hori egiten den bitartean, matxuratutako piezak konpontzeko edo egoera onean ez badaude ordezteko aprobetxa daiteke. Horretarako, hodiek agerian
|
egon
behar dute, bao erregistragarrietan sartuta, edo kutxetak edo erregistroak izan behar dituzte.
|
|
Elikagaien kontsumo gordina Ostrak, ostioiak, beirak eta txirla mota batzuk gordinik jaten dira. Oso produktu preziatuak dira, kalitate gorenekoak baitira; izan ere, animaliak bizirik
|
egon
behar dute erosteko eta kontsumitzeko unean, eta, beraz, ahalik eta freskotasun handiena duen jakia jaten ari dira. Halako animalia bizien bila dabiltzala, kontsumitzaile askok ikusi nahi dute limoi zuku tanta batzuk gehitzean gorputza mugitu egiten dela.
|
|
– Mahatsak aukeratzerakoan kontuan hartu behar da uzta bildu ondoren ez dela heltzen. Beraz, zurtoinek ondo lotuta
|
egon
behar dute fruituarekin, eta komeni da mahats mordoak hoztuta egotea. Kolorea barietateen araberakoa da:
|
|
Hondakin Erradiaktiboen Enpresa Nazionalak (Enresa) jakinarazi zuenez, zentral nuklearren jarduera handiko hondakin erradioaktiboetarako Aldi Baterako Biltegi Zentralizatua, 2010 urtea baino lehen martxan
|
egon
behar duena, ganga formako eraikin berri batean jarriko da, silo baten antzekoa, eta bi edo hiru urtean kokatuko da. Hala ageri da Enresak Espainian egingo duen lehen aldi baterako biltegi zentralizatua (ATC) eraikitzeko egin duen proiektuan.
|
|
Berogailu elektriko bat paretan edo euskarrian jartzeko urrats garrantzitsuenetariko bat termo elektrikoa finkatzea da. Aukeratutako tokiak kontsumo puntutik ahalik eta hurbilen
|
egon
behar du, eta beti bertikalean. 100 litro bitarteko biltegi baterako, hormak 14 eta 25 zentimetro bitarteko lodiera izan du.
|
|
“Argi eta garbi adierazten du, esan bezala, protokoloa, bere egutegia eta legez eska daitezkeen helburuak kontuan hartuta, planetaren berotze globalaren mehatxuari aurre egiteko nazioarteko esparru baliagarri bakarra dela”. Kyotoko Protokoloa indarrean sar dadin, beharrezkoa da 55 naziok berrestea, eta horien artean
|
egon
behar dute 1990ean berotegi efektua eragiten duten gasen emisioen %55en erantzuleek. Orain arte, 47 herrialdek berretsi dute protokoloa, eta, Batzordearen iturrien arabera, zantzu nahikoak daude ondorio hau ateratzeko:
|
|
“Jendea bere aho arazoarekin etortzen da farmaziara, eta gomendatu eta errezetatzea nahi du. Horregatik, dentistekin harremanetan
|
egon
behar dugu, eta zehatzago esanda, periodontistekin. Adituen lana indartu behar dugu”.
|
|
Klausula hori zerrenda horretan sartzea irtenbide egokia litzateke Gobernuak hartutako konpromisorako, alegia, “biribiltze klausula” izenekoa amaitzeko konpromisorako, Rodrigo Rato ekonomiako lehendakariordeak duela egun batzuk adierazi zuen bezala, Ramón Espasa Progrésko Entesa Catalanako senatariak egindako galdera bati erantzunez. Gorantz biribiltzeko klausula, etikoki gaitzesgarria den itun bat izateaz gain, ondasunen eta zerbitzuen prezioen arloan indarrean
|
egon
behar duen zehaztasunaren eta gardentasunaren guztiz aurkakoa da, eta kontsumitzailea babesteko araudia argi eta garbi urratzen du, 2001eko irailaren 11n Madrileko 1 Auzialdiko 50 Epaitegiak onartu zuen bezala, eta, Bankuen Erabiltzaileen Elkarteak (Ausredbanc) aldeztutako tesiak onartuz, Caja de Madrido k errekurritutako klausula Epaileen errekonozimendu hori alde batera utzita, benetan adierazg... Interes orokor horren alde, Ausbancek hainbat erakunderen aurkako demandak aurkeztu ditu, beren eskaintzetan “biribiltzeko klausula” mantentzen dutenak.
|
|
Zerbitzuaren izaera jakinaraztea, zerbitzua ematen duen enpresa identifikatzea eta prezioei buruzko informazioa ematea erabiltzailearen esku
|
egon
behar duten datuak dira
|
|
Ekipoa prest dagoela, aplikazioa hasten da. Pintatu nahi den gainazaletik 25 bat zentimetrora
|
egon
behar du pistolak. Prozesuan zehar eskumuturra erlaxatuta eduki behar da, pistola besoaren mugimendu osoekin erabiltzeko, gainazalarekiko paraleloan.
|
|
Beraz, elikadurak kaloria gutxiago eman behar ditu bizitzaren aurreko etapetan baino, eta hala ez bada, erraz eta pixkanaka gizentzeko joera dago. 65 urtetik aurrera, odoleko azukre maila ohi baino altuagoa da, eta, horregatik, hobe da gutxiago edo gutxiago kontsumitzea gozokiak, gozokiak, edariak azukrearekin… Ez da hori zerealak (ogia, arroza, pasta…), patatak eta lekaleak bezalako elikagaien kasua; gure elikaduraren oinarria, eguneko otordu bakoitzean
|
egon
behar baitute. Saiatu animalia jatorriko elikagai koipetsuak gehiegi ez erabiltzen (maionesa,, gurina, gazta onduak, haragi koipetsuak, hestebeteak, fianbreak eta pateak…), kolesterol maila handiekin eta bestelako gantzekin (triglizeridoak) zerikusia baitute gaixotasun kardiobaskularrekin.
|
|
Zein dira babes ofizialeko etxebizitzen maizterren eskubideak? Lehenik eta behin, babes ofizialeko etxebizitza bat egiteko, etxebizitzak horretarako kalifikatuta
|
egon
behar du. Maizterren eskubideak funtsean berberak dira, salbu eta kontratuak babes ofizialeko etxebizitzatzat jotzen denetik hogeita bost urtera arte iraun dezakeela.
|
|
Hazkuntza ezin hobea izateko, lurrak heze
|
egon
behar du eta ureztatzeko urak gozoa izan behar du, ez kareduna.
|
|
Komeni da, halaber, materia organikoa (zohikatza edo konposta) ongi ekartzea. Ureztatzeko beharrei dagokienez, lurrak heze
|
egon
behar du, %60tik gorako portzentajean. Ez da mindu behar, ez eta erabat lehortzen utzi ere.
|
|
Aurrerapen gisa, Rasca eta Teno punten artean dauden 69.595 hektareak, Las Ballenasko Itsas Parke Naturaleko bost milia barrura arte, Europar Batasuneko Intereseko Leku (BIL) izendatu dira. Lege aurreproiektuak egungo aisialdi jarduerak erabilera plan batekin lotzen ditu, eta plan horrek urtebete baino gutxiagoan idatzita
|
egon
behar du. Santutegiaren babesa finantzatzeko hartuko diren neurrien artean, turista bakoitzeko euro bateko tasarekin zetazeoen behaketa zergapetzeko aukera nabarmentzen da.
|
|
Barrualdean kokatu ordez, lorategian mantentzea erabakitzen bada eta klima hezean bizi bada, ahaztu egin daiteke, ia dena jasaten baitu. Hala ere, urte osoan kanpoan
|
egon
behar badu, komeni da zurtoin loredunak inausi gabe uztea, izozteetatik babesteko balioko baitie. Neguan inausiko dira, adar berrietako bi hosto pare, berdeak eta pikardatuak, baina ez zurezkoak.
|
|
Jakin beharreko gutxienekoa Mantentze edo konponketa lanei ekiten zaienean, kableen egoerari erreparatu behar zaio. Korronte elektrikoa haietatik igarotzen da eta, beraz, egoera onean
|
egon
behar dute. Kable zuritu batek eta beste batekin kontaktuan dagoenak txinpartak eta zirkuitulaburrak eragin ditzake, eta horiek instalazioa kaltetu dezakete.
|
|
Ez da nahikoa baso bat esne eta korrika egitea. Gaua luzea izan da, eta hurrengo goizean ondo elikatuta
|
egon
behar du, “karbohidratoekin”, eskola errendimendu hobea lortzeko. Baso bat esne gomendatzen da, “beti osoa; ez du balio erdigaingabetuak ere”, ogiarekin, frutekin eta zerealekin.
|
|
Kostaldeen urbanizazioaren ondorioz, eraikinek hondartzen zerrenda okupatu dute eta bi elementu natural suntsitu dituzte. “Hondartzak orekan
|
egon
behar duten hiru eremuz osatuta daude”, azaldu du Erregek. “Bigarren mailako dunak (hondartzako lehen zerrenda, zuhaitz landaredian aberatsa) erabat desagertu dira; lehen mailako dunak, leunagoak, oso leku jakinetan baino ez dira kontserbatzen, hala nola Artolan (Marbellako kostan).
|
|
Programa horietan, instalazioaren planoa egingo da, eta ura tratatzeko programa bat gauzatuko da, kalitatea bermatzeko, garbiketa eta desinfekzio prebentiborako plan bat garatuko da eta instalazio bakoitzaren mantentze lanen erregistroa sortuko da. Ur instalazioen kasuan, ur hotzaren eta ur bero sanitarioaren barne sistemek isolatuta
|
egon
behar dute, eta ura etengabe birzirkulatu behar dute, ur hotza ahalik eta tenperatura baxuenean eduki (20 °C) eta ur beroaren tenperatura 50 °C tik gorakoa izan behar da. Nahiz eta etxeetan eta etxebizitza partikularretan arriskua oso txikia izan, Osasun Sailaren arabera, prebentzio neurri batzuk aplikatu behar dira.
|
|
Emailea izateko, osasun ona izan behar da, 18 eta 55 urte bitartekoa, B eta hepatitisaren birusen edo HIESaren infekziorik izan gabe, eta berrogeita hamar kilo baino gehiago pisatu behar dira. Gainera, solidarioa izan behar du, eta ziur
|
egon
behar du hautatu ondoren ez dela atzera egingo. Bestalde, VIVE del Campo de Gibraltar elkarteak laguntza kanpaina bat hasiko du Zaida Sánchez Madueño neskatoarentzat, 11 urteko Concepción (Cádiz) lineako bizilaguna, Iruñeko Klinika Unibertsitarioan presako operazioa egin behar duena, muin aplasia baitu.
|
|
kanpainan parte hartu nahi duten prestakuntza zentroetarako ekipamendu informatikoko lau eskakizunen artean, “Internet Information Server” 4.0 bertsioan edo bertsio berriagoan instalatuta duen web zerbitzari bat eta “Windows 98” edo “Windows 2000” sistema eragile gisa duten beste ordenagailu batzuk eduki behar dira, guztiak Microsoftenak. Elkarte horren arabera, “Gobernuak elementu distortsionatzaile bat sartu du “Interneten sartzeko sistema eragile egokien “softwarearen”, Interneterako aplikazioen eta bere aukeren erabileraren” esparruan
|
egon
behar duen gaitasun legitimoan”. Eragin negatiboa AIko lehendakari Víctor Domingoren iritziz, kanpaina honen bidez, Zientziak eta Teknologiak “eragin negatiboa du” lehiakortasunean; izan ere, baztertu egiten ditu helburu berak dituzten sistema eragileak eta aplikazioak fabrikatzen dituzten “software” konpainiak.
|
|
Polita da beltzaran kolorea izatea, baina itsusi eta kaltegarria da azala belztuta edukitzea. Bakoitzak bere azala ezagutzea eta zer babes erabili behar duen eta eguzkitan zenbat denbora
|
egon
behar duen jakitea. Gaur egun erredura bat saihestea oso garrantzitsua da, eta bere azalak duen eguzki kapitaletik ahalik eta gutxien kenduko da.
|
|
Produktu horiek arriskurik badute? Ontzia kutsadurari aurrea hartzeko elementurik garrantzitsuena denez eta elikagai horren segurtasunean erabakigarria denez, ukitu gabe eta egoera ezin hobean
|
egon
behar du. Produktu freskoa, gordina eta manipulatuagoa denez, arrisku maila handitu egiten da; hala ere, egia da ez duela zertan landare freskoak etxean manipulatzeak baino gehiago.
|
|
Ukondoek ere arazo batzuk sortzen dituzte. Hobe da askorik ez jartzea, eta harraskatik hurbilen dagoenak gutxi gorabehera palmondo batera
|
egon
behar du, erraz oztopa ez dadin.
|
|
Salmenta baldintzak ezin hobeak izan daitezen, araua merkaturatzearen fase osoan aplikatu da; distantzia luzeko garraioa, iraupen jakin bateko biltegiratzea, eta haren bilakaera biologikoari eraginez aldaketak eragin ditzaketen produktuekin egindako manipulazioak, hain galkorrak ez direnak. 2003ko urtarrilaren 1etik aurrera, merkaturatzen diren txanpiñoiek osorik eta osasuntsu
|
egon
behar dute. Araudian ez dira sartzen ez ustelkeriak eragindako produktuak, ez oinaren kolore nabarra dutenak.
|
|
Villalobosek esan zuen estetika zentroak eta gimnasioak ikuskapen zorrotzak egin behar direla, UVA izpien aparatuak osasunerako kaltegarriak izan ez daitezen. Era berean, esan zuen horiek maneiatzeaz arduratzen diren pertsonek behar bezala prestatuta
|
egon
behar dutela, «material delikatuenetako batekin egiten baitute lan: larruazala».
|
|
Zutik egonda: Denbora luzez
|
egon
behar baduzu, lisatzeko adibidez, erabili kaxa bat oin euskarri gisa hanka batentzat. Saia zaitez lantzen duzun azalera altuera eroso batean gera dadin.
|
|
Trapuak hautsik ez duela ziurtatu behar da, partikula horiek pintura itsastea eragozten baitute. Trapuak garbi eta hautsik gabe
|
egon
behar du, pintura ongi itsasten dela bermatzeko Prozedurari dagokionez, komeni da pintura kantitate txiki bat ontzi baten gainean isurtzea, trapua bertan bustitzea, gehiegizko kolorea paper garbi baten gainean kentzea, trapua arrabol gisa biribiltzea eta apaindu nahi den gainazalaren gainean pasatzea. Aukerak askotarikoak dira.
|
|
Azkenik, koadro bat zintzilikatzea komeni den altuera, efektu bereziren bat sortu nahi ez bada behintzat, begien altuera da: koadroaren erdiguneak altuera ertaineko pertsona baten begien lerroa baino zertxobait gorago
|
egon
behar du. Obra bat baino gehiago jarri behar badira, multzoaren erdiguneak egon du lerro horren gainetik.
|
|
Hori gutxi balitz, garai honetan ibilgailuaren proba gogorra da, tenperatura altuak, desplazamendu luzeak eta pisu gainkargak jasan behar dituena. Hori guztia dela eta, gidariak eta turismoak baldintza ezin hobeetan
|
egon
behar dute oporrak tragikoak izan ez daitezen: lehenengoko arreta neurriak hartu behar dira, eta horien artean dago autoa egoera mekaniko ezin hobean ateratzea.
|
|
Helduen arteko harremanak beste arrazoi bat dira haur jeloskorrarentzat; izan ere, «bikote asko ez daude prestatuta, eta eztabaidatu egiten dute egoera ez dakitelako», azaldu du Jimenezek. Bestalde, Iturriek adierazi du gurasoek «ados
|
egon
behar dutela hezkuntza irizpidearekin, haurrekin eta zaharrenarekin nola esku hartu, arreta banatzeko eta denak elkarrekin gauza dibertigarriak egiteko». «Ezkontza kontsultara etortzen da haurra sufritzen ikusten dutelako eta ez dakitelako nola tratatu gaia.
|
|
Orain, uste da kaltea eragiten duen ekintza edo omisio oro erruzkoa dela, eta “ustezko erantzuleak” erakutsi behar du arduraz jokatu duela eta ez dela kaltea eragin duena izan; eta, gainera, berariazko eginbide bat ere eskatzen da, administrazio araudi arautua hertsiki betetzetik haratago doana, eta kontuan hartu behar da ez dela nahikoa frogatutako kaltea erantzukizunetik salbuesteko arauzko xedapenak betetzera mugatzen den zerbait egitea. Kondenatuak egindako alegazioak, gertakariak ustekabeko kasu baten ondorio izan zirela eta “gutxienez kaltea aurreikusteko aukera
|
egon
behar duela eta hori ezin dela aurreikusi erabilitako produktuak egoera onean zeudenean, eta langileek osasun kontrolak pasatu zituztenean”, ez ziren aski izan eta ez ziren kontuan hartu erantzukizunetik libratzeko, aipatutako teoria aplikatuz. Epaiak frogatutzat eta eztabaidaezintzat ematen du natillak sukaldari batek prestatu zituela ikastetxean, natilletarako eta esne pasteurizaturako hautsak erabiliz, eta digestio arazoak eragin zituen agentea, bai haurrena, bai ikastetxeko beste langile batzuena, salmonelosiagatik izan zela, aurrez azterketa bat eginda, haurren bazkalostean ernamuinetatik geratu zen soberakinean.
|