2002
|
|
Aldi berean, tenperatura jaitsi ahala, ura migratu egiten da, hau da, kanpoko tenperatura oso baxua denez, ura solidotu egiten da. Hala ere, barruan ez da horrela, ura
|
egoera
likidoan egongo da hozten ez den bitartean. Ondorioz, ur likidoa interes nutrizionala duten substantzietan kontzentratuz joango da, hala nola bitaminetan eta mineraletan, baita mikroorganismo batzuetan ere.
|
|
Kasu horretan, ura lurrundu daiteke, egoera solidotik gaseosora pasatuz. Azpimarratu behar da izotza, hutsean eta °C tik beherako tenperaturan, egoera solidotik gaseosora igarotzen dela
|
egoera
likidotik igaro gabe. Elikagaien nutrizio balioari gutxien eragiten dion teknika da.
|
2003
|
|
Kasu horretan, ura lurrundu daiteke, egoera solidotik gaseosora pasatuz. Azpimarratu behar da izotza, hutsean eta 30 gradu negatibotik beherako tenperaturan, egoera solidotik gaseosora igarotzen dela
|
egoera
likidotik igaro gabe. Elikagaien nutrizio balioari gutxien eragiten dion teknika da.
|
2004
|
|
Liofilizazioarekin, estraktu likidoa oso tenperatura baxuan izozten da, eta izotz bloke bat eratzen da; bloke hori pikortatu egiten da, eta jendeari saltzeko behin betiko tamaina ematen zaio. Hala, izotz formako kafe estraktua lortzen da, eta huts ganberetara igarotzen da berehala; han, ura zuzenean lurruntzen da,
|
egoera
likidotik pasatu gabe. Ondorioz, kafe disolbagarri liofilizatua lortzen da, eta, azkenean, ontzi sekziora pasatzen da, kontsumo sareen ondoren.
|
|
Baina jateko gogoa galtzea ez zen aski gozatutako uraren gehiegizko kaloriak konpentsatzeko. Bestalde, 2000 urtean, Purdueko Unibertsitateko ikertzaileek lau astez 450 karbohidrato kaloria eman zizkieten 15 gizon eta emakumeri,
|
egoera
likidoan (zopa gozatua) edo solidoan (gominolak). Efektua pisua «nabarmen» handitzea zen soda hartzen zutenean, baina ez gominolak hartzen zituztenean.
|
|
Ildo horretatik, badira beste azterlan batzuk ere, gutxienez bitxia den zerbait iradokitzen dutenak: giza gorputza ez dela hain zehatza kaloria gaindosia
|
egoera
likidoan dagoenean oreka kontrolatzeko orduan. Hipotesi horiek egiazkoak dira?
|
2005
|
|
Arazoa da, batzuetan, produktu egokia erabiltzen ez bada, uztai horiek berriro ager daitezkeela. Disoluzioa da produktu tixotropikoak erabiltzea, gelaren antzeko testura duten baina, irabiatzean,
|
egoera
likidora pasatzen diren pinturak. Hala, ez da komeni produktua tente jartzea, tantaka jartzea edo zintzilikatzea.
|
|
Askotariko formatuak Gehienetan, kolatze bikoitzeko itsasgarriak
|
egoera
likidoan daude. Komeni da horrela erabiltzea material malguak itsasteko, hala nola oihala, plastikoa edo feltroa.
|
|
gantz azidoak (AG), kate luzeko alkoholak eta esterolak, eta hidrokarburoak. Oro har, gantza terminoak triglizerido guztiak hartzen ditu, eta animalia jatorriko produktu lipidikoekin eta landare jatorriko beste produktu txiki batzuekin erlazionatzen da; olioa, berriz, landare jatorriko lipidoei dagokie, inguruneko tenperaturaren edo urtze puntuaren arabera hartzen duten
|
egoera
likidoa edo solidoa edozein dela ere. Elikagaien lipidoek, oso kasu bakanetan izan ezik, kate linealeko AG aseak edo asegabeak dituzte.
|
2008
|
|
Erregai hori, gainera, guztiz bateragarria litzateke petrolio azpiegiturekin: Sintetizatu ondoren eta
|
egoera
likidoan, oliobideek garraiatuko lukete eta gasolindegiak erregai gisa hornituko lirateke. Lockheed Martin multinazionalak eta Estatu Batuetako Energia Sailak parte hartzen dute Sandia laborategietan.
|
|
Azken horiek ere zulaketak izan ditzakete, baina haien bolumena ez da %10era iristen. Gainera, bistako adreilua edo eskuzko adreilua dago, artisau eran egiten dena eta itxura estetikoagatik erabiltzen dena; xurgatze txikikoa; hidrofugatuak, urarekiko iragazgaiztasun handiagoa dutenak
|
egoera
likidoan; eta adreilu klinker eta gresifikatuak, buztin bereziekin eginak, %6 baino ur gutxiago xurgatzen dutenak eta zeramikazko adreilu normala baino erresistenteagoak direnak. Adreilu hutsak eta zulatuak Trenkada edo horma bat eraikitzea proposatzen dugunean, ezinbestekoak diren bi adreilu mota daude:
|
|
Galdarei dagokienez, kondentsazio galdarak dira RITEk ezarritako baldintzei hobekien erantzuten dieten aparatuak. Teknologia horrek errekuntza gasetan sortzen den ur lurruna aprobetxatzen du eta
|
egoera
likidoan itzultzen du. Ohiko galdara batean, ur lurrun hori tximiniatik edo ke irteeratik galtzen da, baina kondentsaziokoetan energia bihurtzen da berriro.
|
2009
|
|
Karbono dioxidoa (CO2) gas koloregabea eta zaporegabea da. Konposatu hori asko erabiltzen da elikagaien industrian;
|
egoera
likidoan, hozgarri gisa erabil daiteke, bereziki produktu izoztuak garraiatu eta biltegiratzean. Atmosfera aldatuen bidez kontserbatzeko, freskagarri karbonatatuen produkzioan edo legamiaren hartziduraren azpiproduktu gisa ere erabil daiteke, baita ogia edo garagardoa egiteko ere.
|
2010
|
|
Izozte bidezko deshidratazioari esker, elikagai baten substantziak bereiz daitezke. Lehenik eta behin, produktua oso tenperatura baxuetan izozten da azkar, izotz kristal handiak sor ez daitezen; huts prozesu bat ezartzen zaio, ura
|
egoera
likidora igaro gabe lurrundu dadin (prozedura horri sublimazio esaten zaio); beroa ematen zaio izoztutako produktuari, eta kondentsatu egiten da berriro solido bihurtzeko. Ura egoera likidotik pasatzen ez denez, kolore eta aroma propietate guztiak mantentzen dira, baina modu lehorrean eta kolpeekiko sentikortasun handiagoarekin.
|
|
Lehenik eta behin, produktua oso tenperatura baxuetan izozten da azkar, izotz kristal handiak sor ez daitezen; huts prozesu bat ezartzen zaio, ura egoera likidora igaro gabe lurrundu dadin (prozedura horri sublimazio esaten zaio); beroa ematen zaio izoztutako produktuari, eta kondentsatu egiten da berriro solido bihurtzeko. Ura
|
egoera
likidotik pasatzen ez denez, kolore eta aroma propietate guztiak mantentzen dira, baina modu lehorrean eta kolpeekiko sentikortasun handiagoarekin. Elikagaia kontsumitu nahi denean, bost bat minutuz berrhidratatu behar da ur berotan.
|
|
Urtero milioika heriotza eragiten dituztela kalkulatzen da Azken azterketetako batzuek datu harrigarriak eman dituzte. Orain arte uste zen bigarren mailako aerosol organikoen (AOS) partikulak
|
egoera
likidoan zeudela. Hala ere, ‘Nature’ aldizkariak berriki argitaratu duen artikulu batek dio solido amorfoak direla (beirazko puxtarri txikien antzekoak).
|
2012
|
|
Lana osatzeko, koipe hauts horien bizitza erabilgarria ebaluatu da. Ondorioz, intxaur olioa sentikorra da, eta astebeteren buruan
|
egoera
likidoan bigundu egiten da; bost hilabetez egonkor egoten da, mikrokapsulatzeari esker, eta hori harrigarria da. Elikagaien sektorean erabilgarritasun teknologiko handia du, eta zenbait enpresak interesa dute dagoeneko landare olioak mikrokapsularatzeko teknika hori garatzeko.
|
2016
|
|
Ohiko jogurta ontzian bertan inkubatzen eta hozten da, eta jogurt likidoa, aldiz, leun leun irabiatzen da 5 edo 10 minutuz 20 oC an, mamitua beharrean
|
egoera
likidoan eta edateko testurarekin geldi dadin, ontziratu aurretik.
|
2021
|
|
OL Pikor horiek oliba olioan egoteak errezelo asko sortzen ditu, batez ere loditasunagatik eta koloreagatik. Pikorrak zuriak dira, gardenen ordez; izan ere, egoera solidoan daudenez,
|
egoera
likidoan daudenean baino gehiago sakabanatzen dute argia. Hori ez da oliba olioaren botiletan bakarrik gertatzen.
|
|
Material hori oso kutsatzailea da, eta asko erabiltzen da kosmetika industrian, urtean 120.000 milioi inguru kontsumitzen baititu. Gainera, ontzi horiek alde batera utzita, garraioa eta biltegiratzea errazagoa da, eta hori oso interesgarria da bidaietan;
|
egoera
likidoan ez dagoenez, kosmetika hori ez dago eskuko ekipajeari eragiten dioten aireportu mugetatik salbuetsita. Zergatik diren produktu garestiagoak Kosmetika solidoa ohikoa baino garestiagoa da, formulazioan erabiltzen diren osagai motagatik eta kontzentrazio mailagatik.
|
2022
|
|
Belaren luzera osoa bertikalki zeharkatu behar du metxak. ▪ Moldea aseguratuta dagoenean, argizaria berotu egin behar da (su motelean eta erne egon gabe),
|
egoera
likidoan geratu arte. ▪ Puntu honetan beste elementu batzuk sar daitezke:
|
|
zaharberritzea eta tindatzea altzariena. Brikolajean erabiltzeko, ohikoena da erabiltzea aguarrasa edo trementinan diluitua. Dendetan Judeako betuna saltzeko modurik ohikoena
|
egoera
likidoan, baina baita hautsetan edo solidoan (ore gisa), diluitzeko prest. Lekaren betuna zura zahartzeko erabiltzea Itxura zaharkitua emateko gaitasuna du ezaugarri nagusia:
|
|
Baina, berez, izotzezko kristalak jakiak ezinbestean izozten ditugun bakoitzean sortzen dira. Espero izatekoa da, elikagaien barruko ura
|
egoera
likidotik solidora igarotzen baita izozteak adierazten dituen ºC inguruko tenperaturak aplikatzen direnean. Elikagaiak izoztean, ahalik eta kristal gutxien sortu behar da, eta, ahal bada, baita txikiak ere.
|