2011
|
|
" Barne produktuari kasu eginez gero, armetan gastaturiko milioi bat eurok eta liburutan gastaturikoak balio bera dute. Eta soldaduek gerran eginiko milioi bat orduk badute baliorik; etxekoandreek lanean
|
eginikoak
, aldiz, baliogabeak dira, ez baitira lan-ordutzat hartzen".
|
2016
|
|
Erromako bidaztiak ekialdera
|
eginikoak
baino askozaz orrialde guttiago bereganatzeagatik ere ez dugu garrantzi gutxikoa, eta hori hasiera hasieratik nabarmena den gauza genezake:
|
|
Eta 1913.eko segidari amaiera emateko txepetxari
|
eginikoak
ditugu gustagarri (Troglodytes):
|
|
Zendu zelarik ohar nekrologiko luzanga agertu zuen Idoya sinatzen zuen batek Zeruko Argia kaputxinoen aldizkari berrituan. Bertan Azkaratek bere sorterriari zion maitasunarengatik
|
eginikoak
goraipatzen zizkigun:
|
|
Bortuz bestaldera igaroz, Bernardo Gazteluzar josulagunaren Eguia catholicacsalvamendu eternalaren eguiteco necessario direnac, escaldunen favoretan façoiñ huntan moldatuac ezin utzi aipatzeke Pauen, erregearen inprimatzailea zen loannes Desparatz baitan, 1686.ean. Lan horretan aztertzaile euskaldun biren baimenak datoz, Ortzaizeko Basile minoritak eta lagundiko Jakes Oihenardek
|
eginikoak
. Bukaera aldean infernuari buruzko elkarrizketa goxoa dugu:
|
2019
|
|
lehenak, Nere olerki eta kantak deiturikoak, 1945 urtetik 1978 urtera idatzi zituen testuak biltzen ditu. Bigarrenak, Egutegia 1999 koadernoan bildurikoak, aldiz, urte artean
|
eginikoak
. 21 urte pasatu dira batetik bestera.
|
2022
|
|
Osagaiez urez
|
eginikoak
|
|
(sorbeteak, kazkabarrak) esnez
|
eginikoak
kopak terrinak korteak kukurutxuak tartak kremazkoak esnezkoak esne gaingabetuzkoak mantekadoak esnez bestelako gantzezkoak urezkoak frutazkoak girotzeko. Zenbat eta hotzago, orduan eta gezagoak dira jan edan guztiak, aromen lurruntzea ahulagoa delako.
|
|
Bero bidez
|
eginikoak
|
|
Ongailu, espezia eta gehigarriekin elaboratutako gihar edota gantzez
|
eginikoak
, hondakinekin edo gabe.
|
|
Euskal Herri osoan egin izan dira aparteko zerbait zeukaten opilak, ahalbideen arabera: esne opilak (esnez
|
eginikoak
), txerriki opilak (oratzean txorizoa edo txingarra sartzen zitzaiena), ezkopilak (argizariz ordaindu beharrekoak), piperropilak, moropilak, garropilak (su garren tartean erretzen zirenak), sutopilak (errautsen azpian), artopilak (arto irinezkoak), arroltzopiledo arrautzopilak... eta, gainera, toki eta egun seinalatuei zegozkienak: martopilak, hostopilak, opil txikiak (Gip), morroko (Beh Naf) edo marrokotunak (Lapurdi), samarkopilak (Bidasoa, Oiartzualdea), etc. arrautzopila sin:
|
|
Plater antzeko ontzi honek metal, zur edo bakelitazko kirten luze bat du, eskua babesteko. Antzinaroan Mesopotamia, Grezia eta bestetan oso erabilia (kobre edo terrakotazkoa eta ez beti kirtenduna, ordea), XI. mendean" berrasmatu" zen eta, egun, jangai solidoak olio edo koipetan kozinatzeko (erre, frijitu, salteatu, erregosteko) baliatzen da gehienbat, eta gehienak (aluminioz
|
eginikoak
) geruza itsasgaitz batez (tefloiz, zeramikaz edo, gutxitan, karbono amorfoz) estalita daude, elikagaiak hondoari ez itsasteko, gantz gutxiago erabiltzeko eta ontzia aiseago garbitzeko.
|
|
arrain itsaskiena, begetarianoak, etab. Patea moldetan egiten da normalean (terrine), baina ore (en croute) edo zapi batean (au torchon) bildurik eta, areago, hestebete gisa ere prestatzen eta presentatzen da. Jatorrizkoak, dena den, txerrikiz eta ahatekiz
|
eginikoak
dira.
|
|
• soilak: malta, labore, sagardo, sagar, udare, mahats, gerezi, abrikot, aran, fruta bat baino gehiago, esne, kanabera azukre eta bestelakoez
|
eginikoak
(halaz ere, ardotatik distilatutakoari aplikatzen zaio zehazkiago), hots, ron, calvados, whiski, tequila, kirsch, armagnak, koñaka, • onduak (patxarana, anisa, ratafia), • lurrintsuak (absenta, ouzo, pastis, ginebra, curaçao, aquavit)
|
|
• edo konposatuak: vodka, bitter, anisdun, esnedun, belardun, ginebra, krema eta bestez
|
eginikoak
.
|
|
Bero bidez
|
eginikoak
|
|
Ongailu, espezia eta gehigarriekin elaboratutako gihar edota gantzez
|
eginikoak
, hondakinekin edo gabe.
|
|
maltatu gabeko hazi gordin edo egosiak, espeziak (koriandroa, kalamua), eztia, laranja azalak... Badira orain glutenik gabeko garagardoak (sorgo, arroz eta arto beltzez
|
eginikoak
), alkoholik gabekoak, etab.
|
|
• ardi esnez
|
eginikoak
: Idiazabal, Gorbeia, Urduña, Karrantza, Aralar, Lea Artibai, Erronkari, Ultzama, Urbasa, Andia, Lantz eta Bardeetakoa;
|
|
• behi esnez
|
eginikoak
, Labarren eta Arangoakoak.
|