2004
|
|
Adituak azaldu duenez, min kronikotzat jotzen dute sei hilabetez baino gehiagoz nagusitzen dena eta bere garrantzia eremu pertsonaletik haratago doana; izan ere, inkestatutakoen %58k onartzen du bere gaixotasunak familiako harremanak asaldatu dituela. Era berean, EGSk
|
egindako
lanak erakusten du “hiru urte eta erdi” behar direla, batez beste, pazienteak ospitale unitate espezializatuetara bidaltzeko, nahiz eta “unitate horietan terapiarik egokiena jasotzen duten eta beren bizi kalitatea nabarmen hobetzen den”. Bestalde, EGZk eskatu du osasun zentroetan min unitate gehiago sortzeko eta min kronikoaren tratamenduan lehen mailako arretako medikuak gehiago prestatzeko.
|
2006
|
|
Nolanahi ere, aditu horren arabera, azpian dagoen nahaste emozional bat edo gehiegizko erantzukizunen aurreko estres handi bat izan litezke pika agertzeko joera duten egoerak, serotoninaren edo triptofanoaren gabeziarekin batera. Danimarkako Statens Serum Institut eko Epidemiologia Zentroak Kopenhagen
|
egindako
lanak erakusten duenez, ondo elikatutako emakume haurdunen arteko pika mitoa da, ez litzateke ideiarekin kontraesanean egongo. Gómez Jarabok adierazi du nutrizioa egokia ez den baldintzetan gerta daitekeela nahasmendua agertzearen oinarrian egon litezkeen defizitak.
|
2011
|
|
Hala ere, bi azterketa berrik ezusteko emaitzak erakusten dituzte, kaloria guztiak berdinak ez direla eta batzuk besteak baino gehiago gizentzen dutela frogatzen baitute. Nafarroako Unibertsitateko Elikadura, Fisiologia eta Toxikologia Saileko zientzialariek
|
egindako
lanek erakutsi dutenez, balio energetiko bera (kaloria kopuru bera) duten bi elikagai mota desberdin metaboliza daitezke modu desberdinean, eta, beraz, pertsona pisu gehiago edo gutxiago har dezake. Artikuluak “Molekular Genetics and Metabolism” eta “Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics” aldizkarietan argitaratu dira.
|
|
Kutsakorrak ez diren gaixotasunak areagotu egingo dira etorkizunean Saharaz hegoaldeko Afrikan, eta horrek infekzio arazoak ekarriko lituzke, “eremu horretan kontrolatu gabe jarraitzen dutenak”, Nafarroako Unibertsitateko eta Harvardeko ikertzaileek Estatu Batuetako, Hego Afrikako, Tanzaniako, Nigeriako, Ugandako eta Suediako zentroekin batera
|
egindako
lanak erakusten duenez. Juan José Beunza Nafarroako Unibertsitateko Medikuntza Prebentiboko eta Osasun Publikoko saileko irakasleak azaldu zuenez, “gaixotasun infekziosoak izan dira, tradizioz, Saharaz hegoaldeko Afrikan heriotza eta erikortasuna eragiten duen lehen arrazoia”.
|
|
CSICeko Cajal Institutuko? Morales eta Ruth Diez del Corral taldeek
|
egindako
lanak erakutsi du zein diren seinale molekularrak bizkarrezur muineko zelula neuralen eta nerbio sistema periferikoaren zelula neuralen garapen koordinatu eta jarraitua ahalbidetzen dutenak, enbrioia hazten doan bitartean. “Seinale horiek azido erretinoikoa (A bitaminaren forma aktiboa) eta FGF (Fibroblast Growth Factor, ingelesez) dira, eta berariaz kontrolatzen dute hodi neuraleko gandor neuraleko zelulak ateratzeko une egokia”, azaldu zuen Moralesek.
|
|
Hala ere, RED teknologiaren eta bakterio exoelektrogenoen konbinazioak materia organikoa kontsumitzen eta korronte elektrikoa sortzen duten bakterioak bost pare murriztu zituen RED pilak. Elektrolisi mikrobiarreko zelulekin aldez aurretik
|
egindako
lanek erakutsi zuten 0,3 volt elektrizitate inguru sor zezaketela, baina ez erregai zeluletan hidrogenoa sortzeko behar den 0,414 volt kopurua. Orain, 0,2 volt baino gutxiagoko elektrizitatearekin, hidrogenoa askatzea lortu da.
|
|
Polonian, Grezian, Espainian eta Herbehereetan Europako ISAFRUIT proiektuaren esparruan egindako kontsumitzaileen azterlan baten ondorioetako bat da. Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Institutuak (IRTA) eta Wageningengo (Herbehereak) Ikerketa Zentroko eta Unibertsitateko Nekazaritza Ekonomiarako Institutuak
|
egindako
lanak erakusten du Europako hegoaldeko kontsumitzaileek zapore gazien alde egiten dutela, eta Europako ekialdekoek, berriz, azidoen alde. Ikerketaren helburua zen frutaren kontsumoa zehazten duten faktoreak aztertzea.
|