Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2001
‎Osagai begetalekin egindako edariak dira (zerealak, haziak eta abar). uretan birrinduak eta beratuak, sortzen den likidoari propietate elikagarriak transmititzeko. Edari horietako batzuk espeziekin gozatzen eta gozatzen dira, baina berezko zaporeaz ere goza daiteke.
2003
‎Euroganberak proposatzen du urez egindako edarietako ziklamatoen mugak murriztea
‎Beira: Beiraz egindako edarien edo likidoen ontziak edukiontzira bota behar dira, plastikozko, kortxozko edo metalezko tapoirik gabe. Itzultzeko beirazko ontziak erosteko ohitura zaharra berreskuratzea komeni da.
‎Azken egun hori dute ekoizle guztiek legeria berrira egokitzeko. Ohartarazpena ez da beharrezkotzat jotzen kafez, teez edo kafe edo te estraktuez egindako edarietarako, baldin eta saltze izenak «kafe» edo «té» hitza badu. Fabrikatzaile «arduratsuenek» ohar horiekin etiketatu ahal izango dituzte beren produktuak, 2003ko uztailaren 1etik aurrera ezarritako mugak agortu gabe.
‎Esne osoak, adibidez,% 34 arrisku asmatiko txikiagoa zuen, eta% 30 murriztu zuen asmaren edo atopiaren diagnostiko medikoa. Sojaz egindako edariek, aldiz, asmaren eragin normala bikoiztu zuten komunitatean. Sagarrek eta udareek ere babestu zuten asmaren aurka, baina autoreek azpimarratu zuten «oraindik ez dela frogatu aldaketa dietetiko batek ondorio onuragarriak dituenik asman».
2004
‎Gosari gogorraren lagun ez direnentzat, platerak hamaiketakoan dastatzeko zain egon daiteke, edo tamalak probatzera makurtu (arto irinez egindako pasta, mazora edo platano hostoetan bildua, lurrunetan egosia eta gustu guztietarako betegarriak: txerrikia, oiloa, landareak), atolea (artoz, esnez edo urez eta fruta edo txokolatez egindako edaria). Lodixeagoa da, eta ohikoa den arren, ez da egunero kontsumitzen hirietan) edo edozein gisatu opiltxoekin batera.
2005
‎Ebaluazio horren irizpena urtebete geroago aurkeztu zen, eta, haren arabera, Noni® tahitianoaren zukua, irenste maila antzean, onargarria zen. Batzordeak, eskatzaileak emandako informazioarekin bat etorriz, ez du onartzen beste fruta zuku batzuek ekar ditzaketen ondorio onuragarriez gain beste ondorio onuragarririk, nahiz eta AEBetako enpresari aukera eman dion elikagai osagai berri gisa merkaturatzeko, frutaz egindako edari pasteurizatuetan erabiltzeko. Muga bakarra jarri dio:
‎Muga bakarra jarri dio: “noni zukua” edo “morinda citrifolia zukua” terminoa produktuaren etiketan edo frutaz egindako edarien osagaien zerrendan agertzea. Bibliografía Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 258/ 97 (EE) Erregelamendua, 1997ko urtarrilaren 27koa, elikagai eta osagai berriei buruzkoa (Europako Batasunaren Aldizkari Ofiziala, L 43, 1997ko otsailaren 14koa).
2006
‎Horren ondorioz, zuku naturala, freskoa, kolore bakarrekoa eta zapore berezia. Limoiarekin prestatutako ur freskoz egindako edariak ere freskagarriak dira. laranja edo papaia.
2007
‎Hanburgoko (Alemania) Eppendorfeko Unibertsitate Ospitalean egindako azterlan baten arabera (The American Journal of Clinical Nutrition aldizkarian argitaratu zen), janari lasterraren alternatiba osasungarriek (aukera berriak hanburgesekin, patata frijituekin eta gasarekin eta azukrearekin egindako edariekin) ondorio berak izan ditzakete sistema baskularrean. Taldeak, 32 urteko 24 boluntario osasuntsutan (14 emakume eta 10 gizon), hasierako funtzio endoteliala (gaixotasun kardiobaskularraren adierazle garrantzitsua, asaldurak dituenean) eta gaixotasun kardiobaskularraren beste markatzaile batzuk ebaluatu zituen, elikadura berezirik eta bitamina gehigarririk gabe.
2010
‎Sasoiko frutekin egindako edari izoztu freskagarriak, fruta pure goxo goxoak, zuku soilak, mousse gustagarriak eta beste hainbat jaki gozo, batere azukrerik gabeak.
2011
‎Kafe kontsumoa erretzaileen portaera konpultsiboarekin lotzen da, eta berriz erortzeko arrisku faktorea da. Aldiz, te berde suabeak, infusioek, zuku naturalek, barazkiz egindako saldek, esne edariek edo sojaz, oloz edo arrozez egindako edariek beharrezko energia eman dezakete janari nagusien arteko denbora tarteei antsietaterik gabe aurre egiteko. Dietetika zentroak planteatzen dituen funtsezko aldaketa dietetikoen laburpena hauxe da:
2012
‎Hor daude, esaterako, zukuz eta esnez egindako edariak edo fruta zatiak dituzten jogurtak; inondik ere ez dira fruta errazio baten baliokide, ezta errazio erdiarena ere.
‎Zukuz eta esnez egindako edariak.
‎Berunez kutsatutako lurzoruetan barazkiak ez jatea. Ez kontsumitu berunezko urarekin egindako edaririk edo janaririk. Utzi ura minutu batzuez iturritik, erabili aurretik, eta gogoratu hobe dela beroa bero erabiltzea.
2013
‎haragi prestakinetan, termikoki tratatu eta tratatu gabeko koipe gutxiko haragi landuan, eta koipe gutxiko arrain eta arrantza produktuetan, moluskuak eta krustazeoak barne. Nabarmentzekoa da, halaber, gantz azidoen sukroesterrak (E 473) edari lurrinduetarako arometan urarekin egindako zuringoak, kontuan hartu baita emultsionatzaileak erabili behar direla gantz aromak egonkortzeko, horiek urarekin egindako edariei gehitzen zaizkienean. Emultsionatzailerik gehitu gabe, olio aromatizatzailea ez litzateke disolbagarria izango, eta gantz zirkulu bat osatuko luke edariaren azalean; horrek eragotzi egingo luke usaina modu uniformean sakabanatzea edarian, eta oxigenoarekiko esposizioa handitu.
2014
‎Hala ere, txostenak ez du ez arroz kontsumoa ez beste deribaturik aholkatzen. Zereal horretatik abiatuta egindako edarien ingurukoa da. Egileek diotenez, haurrek eta haurrek «dieta orekatua kontsumitu behar dute, karbohidratoen iturri gisa zereal mota bat barne hartzen duena».
2015
‎Zoragarria da horchata. Elikagai guztiekin gertatzen den bezala, beti dago zaporea onartzen ez duen norbait, baina herritar gehienek ontzat ematen dute txoferrez egindako edari hori, batez ere beroa estutzen duenean. Hala ere, jende askok uste du mantenugai garrantzitsu ugari ematen dituela.
2016
‎Edateko jogurta edo jogurtarekin egindako edariak, adibidez
2018
‎Egunero hartuko bagenitu txokolateak, kakao/ txokolate azukredunez egindako edariak edo kakao kremak, mendekotasun pixka bat sortuko liguke, baina kakao purua hartzeagatik koilarakada 1 edo 2, edo kakaoa %85etik gora duen txokolate ontza bat jateagatik ez zaigu ezertxo ere gertatuko.
2020
‎Adibideak: zukuak, sojaz egindako edari begetalak, almendrak, arroza, eztia, jogurta eta beste batzuk plater prestatuak. Pasteurizazioa Tenperatura altu samarrak aplikatzen dira (beti 100 °C tik behera) denbora luzez.
‎Getty Ez da gomendagarria. Te eta azukre base batekin egindako edaria da, eta hartzidura laktiko alkoholikoa eragiten duten bakterio eta legamiek eragiten dute. Pasteurizatu gabe daudenek (supermerkatuko hoztuen eremuan) hartzidurarekin jarraitzen dute, mikroorganismoek elikatzeko substratua duten bitartean.
2022
‎Té kombuchak onurarik badu? Kombuxa te azukredunaren hartzidurak egindako edaria da, bakterio eta legamien nahasketa baten bidez egina. Azken osaera osagaien eta hartzidura baldintzen araberakoa da, baina, funtsean, osagai hauek ditu:
‎Edateko fruta eta azukreak Frutarekin egindako edari guztiak ez dira zukuak, eta ezin dira izen horrekin merkaturatu. Bakoitzak bere ezaugarriak ditu, baina bat ere ez da fruta pieza baten parekoa eta ez da gomendagarria ohiko kontsumorako, batez ere azukre erantsiak eta zuku gutxi badu.
‎Adibidez, laranjaren edo melokotoiaren kasuan, edukiak gutxienez %50 izan behar du. Zuku baten eta fruta nektar baten arteko desberdintasunak Edari freskagarrien basea Aurrekoez gain, frutekin egindako edari ugari aurki ditzakegu: pureak, zuku zukutua, zuku kontzentratua… Hauek dira ezagunenak:
‎Baliokidea edo antzekoa: omega 3 (izokina, sardinak …) Kakao estraktua, koipegabetua hautsean Polifenol asko dituzte, baina koipe gutxiago dute, eta barratxo elikagarrietan eta esnez egindako edarietan egoten dira. Baliokidea edo antzekoa:
‎Esnez egindako edari horren erakargarritasuna eta osaera aztertuko ditugu. Omega 3 landare jatorrikoa da eta osasun adierazpen batzuk egiten ditu.
2023
‎Tradizionalki “freskagarri” hitza erabiltzen dugu zaporez karbonatatutako edariez hitz egiteko, batez ere kolaz, laranjaz eta limoiaz. Baina edari freskagarrien multzoan (legez horrela deitzen zaie), orain dela gutxi merkatuan sartu diren beste batzuk ere sartzen dira, hala nola edari energetikoak, kafeina asko dutelako izen hori jasotzen dutenak, esne eta zukuz egindako edariak edo zapore urez osatutakoak. Edarien itsaso honetan garbitzeko, legeriara jotzea komeni da.
‎Gaseosa: urez egindako edari koloregabea, anhidrido karbonikoa, aromak, azukreak edo gozagarriak eta baimendutako gehigarriak. Bestelako edari freskagarriak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia