Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 33

2001
‎fruitua txikitu egiten da, ore bihurtu arte, mamia lehertu eta, horrela, olioa kanpora atera dadin. Ore hori astindu eta, astiro astiro, irabiatuko dute olio partikulak elkartu eta tanta handiagoak osa ditzaten. Irabiaketa hori arreta handiz egin beharra dago, bitarte horretan oliba mamia airearekin kontaktuan dagoelako eta, horrenbestez, olioaren azidotasuna eta peroxido indizea altxatuko luketen oxidazio prozesuak gerta litezke.
2002
‎Pemmington en dieta, Atkins doktorearen iraultza dietetikoa, Shelton doktorearen elikadura konbinazioak, Montignac en dieta disoziatua, Scardale dieta, Mayo dieta, Messini dieta, dieta hiperproteikoa, etab. Koiperik gabeko erregimenak: Ez dute oliorik, gurinik, margarinarik eta bestelako gantzik onartzen. Funtsezko gantz azidorik eta bitamina liposolublerik (A, D, E) ez izateko arriskua dago.
2004
‎DO horren azpian babestutako olioak behar adinako isolamendu termikoa duten sotoetan biltegiratzen dira; amuarrain eta biltontziak material geldoz egin edo estaliko dira eta itxita egongo dira. Atal berezi bat merezi dute olioa sartzeko ontziek, olio errotek eta ontziratze plantek bidal ditzaten, oliba olio birjina estra horren kalitatea eta ospea ez kaltetzeko. Bibliografía EPAIA Justizia Auzitegiaren epaia, 2000ko irailaren 26koa, C/ 98 auzian emandakoa.
‎patata birrinduzko edo “sufganiot”* pastel frijituak. masa bolak frijituak oliotan eta gozoz beteak. Zortzi egun horietan, juduak dieta kontuez ahazten dira, eta jakiez gozatzen dute olioa dute prestatzeko ezinbesteko produktua, zortzi minutuz sugarra piztuta eduki zuen olio ontziko miraria egunak.
2005
‎Elkarren artean edo gantz azidoekin konbinatzen diren erradikal askeek polimero linealak (luzera eta adarkatze maila desberdinekoak) edo ziklikoak (batez ere lotura bikoitzen presentzian) eratzen dituzte. Konposatu horiek tamaina eta pisu molekular handiagoa dute, eta, beraz, olioaren biskositatea handitzeko eta aparra sortzeko joera dute, eta trinkotasun plastikoko geruza bat eratzen dute olioaren azalean eta ontzian, eta hori oso zaila da ezabatzeko. Bibliografía Yagüe Aylón MA.
2006
‎Bonduellek eta Carretillak, kristalezko flaskoan biak, ez dute oliorik eta 530 eta 345 gramoko laginetan ohi daude salgai.
‎Bonduellek eta Carretillak, kristalezko flaskoan biak, ez dute oliorik eta 530 eta 345 gramoko laginetan ohi daude salgai.
‎Bonduelle eta Carretilla laginek, kristalezko flaskoan, ez dute oliorik eta 530 eta 345 gramoko pisua adierazten dute.
‎Bonduellek eta Carretillak (kristalezko flaskoetan biak) ez dute oliorik, ozpina, azukrea, gatza eta ura baizik.
2007
‎gezurra badirudi ere, olio gehiegi kaltegarria izan daiteke motorrarentzat. Gaur egun, transmisioak eta diferentzialak ez dute olio aldaketarik behar. Are gehiago, pieza askok ez dute inolako mantentze lanik behar.
2008
‎Patsaren berezitasunak Landare olioek jangarri (fintze prozesua) bihurtzeko jasan behar dituzten prozesu teknologiko guztiek, substantzia elikagarriak galtzeaz gain, organismoarentzat kaltegarriak diren erradikal aske edo peroxidoak sortzen dituzte. Oliba olio birjinak bakarrik kontserbatzen ditu olibaren zaporea, usainak eta bitaminak; izan ere, prozedura mekanikoen bidez edo beste bitarteko fisiko batzuen bidez lortzen da, eta ez dute olioa aldatzen, eta garbiketak, dekantazioak, zentrifugazioak eta iragazteak baino tratamendu gehiago ez dute izan. Hala ere, oliba patsaren olioari buruz egindako azken ikerketen arabera, olioaren edukia konposatu bereziki osasungarria da.
2009
‎Oliba olioetan gehien saltzen dena, hala ere, oliba olioa izenarekin saltzen dutena da; oliba birjina eta oliba findua nahasiz lortzen dute olio mota hori (olioa fintzen dute akastuna delako eta dituelako gainditu lurrin, zapore eta azidotasun probak).
‎“Landare koipeak edo olioak”, hobe ez Elikagai prozesatu askok izaten dituzte olioak edo bestelako koipeak, azken produktua lortzeko ezinbestekoak direnak, baina kontsumitzaileak ez daki beti zer koipe erabiltzen duen fabrikatzaileak. Elikagai askok ez dute olio horren jatorria adierazten. Osagaien artean “landare koipeak edo olioak” bakarrik adierazten dira.
2010
‎Alhama-n, berriz (Granada), bazterketa arriskua duten pertsonei lana emateko erabiltzen dute olioa.
‎Ildo horretan, zenbait ikerketak frogatu dute funtsezko olioak, ondo toleratuak izateaz gain, eraginkorrak direla zenbait bakterio eta onddoren kontra. Greziako ikertzaileek uste dute olio horiek edo haien printzipio aktiboak denbora gutxian sar daitezkeela pomada edo gel desinfektatzaileetan, ontziratutako janariaren bilgarrietan mikrobioen aurkako hesi gisa erabil daitezkeela, eta, gainera, kontserbatzaile sintetiko jakin batzuk ordezka daitezkeela prestatutako elikagaietan.
‎Ibaiak, lurzoruak kutsatzea edo hodiak kaltetzea saihesteaz gain, hainbat produktu ekologiko sortzeko baliatzen da, hala nola biodiesela edo xaboiak. Oraindik bide luzea egin behar den arren, gero eta udalerri gehiagok erabiltzen dute olio erabilia biltzeko sistemaren bat, gero birziklatu ahal izateko. Aukerak askotarikoak dira, eta, batzuetan, originalak; adibidez, ekologismoa, enpresa espiritua eta elkartasuna konbinatzen direnean.
‎Beste degradazio arrazoi batzuk Faktore horiei guztiei (airea, hezetasuna eta tenperatura) beste batzuk gehitzen zaizkie degradazio iturri gisa. Egoera horretan eragina dute olio aniztasunak, beste olio berri batekin ordezteak, frijitzen den elikagaiak, berotze/ hozte zikloen kopuruak edo berotze denbora totalak. Alderdi hauek hartu behar dira kontuan:
2011
‎Analisi teknika berriek, kaosaren teoriarekin lotutako batzuek, aukera ematen dute olio aizunketak modu zehatz eta seguruan detektatzeko.
‎margarina, zerealak, patata frijituak, gozokiak, xaboiak, kosmetikoak, etab. Kontsumitzaileek ez dakite datu hori etiketa irakurri arren; etiketa horrek “landare koipe edo olio” gisa aipatzen du. Adituek gogorarazten dute olio mota horrek gantz saturatuak dituela, osasun kardiobaskularrarentzat kaltegarriak direnak. Palma olioaren erabilera masiboak ere kalte egiten dio ingurumenari.
2012
‎Produktu askok eta askotarikoek izaten dute olio mota hori: zizka mizka gaziek (krispetak, patata frijituak...), fruitu lehor frijituek, zenbait saltsak (tomate saltsa, maionesa...), margarinak, gurinak, galletek, opilek eta gozoek, arrain kontserbek, berdura edo lekale kontserbek, edo aurrez prestatutako produktuek (enpanadillak, kroketak, kaneloiak, pizza...).
‎Espainiako etxeek aurrekontuaren %1, 9 bideratzen dute olioa erostera
2015
‎Bi eraikin horien artean, atzealdean, patio bat dago, estali gabea, eta han iragazten dute olioa, upeletan sartzeko. Dozena erdi bat metro iparralderago, lantegiko hirugarren eraikina dago:
2017
‎maionesek kopuru txikiagoetan izaten dute olioa (%20), eta ugariago ura eta almidoia, zeinak emultsionatzaile gisa jarduten baitu (beti kopuru handiagoa eskatzen dute maionesa arinek).
‎Horretarako, olio ekoizpenaren inguruko hainbat ikastaro antolatuko dituzte. Besteak beste, ekoizleek ikasiko dute olio kalitate ona nola lortu. Bestetik, Arabako Errioxako olio markak ezagutarazi nahi dituzte, jaietan edota komunikabideetan presentzia edukitzeko.
‎Txatok legatzaren padera zakar utzi duenez, jauzi egin dute olio tanta batzuek gainera, eta han gelditu dira ehuna berazten, mahaiaren egurretan barneratzen.
2018
‎oliba olio birjina estra, oliba olio birjina, oliba olioa edo oliba patsaren olioa.Enpresaren jatorria edo identifikazioa.Sorta zenbakia eta kantitate garbia.Gutxieneko iraupen data (aurretik hitz hauek dituela consumir preferentemente antes de...). Oliba motaren eta kontserbatzeko moduaren araberakoa izango da epe hori.Biltegiratzeko jarraibideak.Osagaiak eta nutrizio arloko informazioa.Olioaren mailari buruzko informazioa.ZER AGERTU DAITEKEEN, EKOIZLEAK NAHI BADU: Zaporearen ezaugarriak eta ezaugarri organoleptikoak (oliba olio birjina estra eta oliba olio birjina denean). Azidotasuna, peroxidoen maila (oxidazio maila), argizari kantitatea eta ultramoreen xurgagarritasuna.Ezaugarri horiek adieraziko dute zenbateraino den osasungarria, zein neurritan hondatu den ekoitzi denetik, zenbateko purutasuna duen eta zenbateraino kontserbatu den modu egokian.Peroxidoen maila: ...primarioarekin, hau da, airearen oxigenoaren eragin saihetsezinarekin.Hortaz, zenbat eta denbora gehiago pasatu, handitu egiten da.Zer nolako oxidazio egoera duen adierazten du eta zenbateraino hondatu diren polifenolak, bitamina... Zenbat eta maila handiagoa, olioak hainbat eta gaitasun gutxiago edukiko du herdoilaren aurka egiteko.Argizari kantitateak eta ultramorearen xurgagarritasunak zehazten dute olioaren purutasuna.Argizariak olibaren azalean egoten dira; argizari kantitatea murrizteak esan nahi du kalitate hobea duela olioak.Lehenbizikoak ez luke gainditu behar 250 mg/ kg ko kantitatea, eta bigarrenari dagokionez, eredu gisa, 0,20ko zifra bat legokioke birjina estra bati (K270 esaten zaion koefiziente batekin neurtzen da). Oliba olioarekin beste abizenik gabe edo oliba patsarena beste o... contiene aceite de oliva refinado y aceite de oliva virgen" (oliba olio findua eta oliba olio birjina daramatza)..
2019
‎Aitor Sánchezek, Mi dieta cojea, Juan Revenek, El nutrcionista de la General, Julio Basultok, juliobasulto.com, Miguel Ángel Lurueñak, Gominolas de Petroliok eta Lucía Martínezek, Dime que comes en bidez, besteak beste, artikuluak eta erreportajeak egiten dituzte kontsumitzailea arriskuan jartzeko. Begi askok zaintzen dute olio horren erabilera eta abusua, batez ere aurrez prestatutako jakietan eta, bereziki, haurren artean. Ingurumen arazo batetik osasunerako produktu batera Komunikabideek eginkizun erabakigarria dute gai jakin bati buruzko iritzi publikoa eratzeko mezuak sortzeko eta zabaltzeko, are gehiago gai horrek aurkari eta defendatzaile argiak baditu.
‎Olio berezi bat ere ateratzen dute hurrak xehetuz: margolariek maite dute olio hau, usainik gabea izanik, edozein margoketara plegatzen dena izaki.
2022
‎La Equidad kooperatiban 1947 urteko dolarea dute, eta harekin ekoizten dute olioa olibondoak dituzten 85 bazkideek. 2003an zaharberritu zuten prentsa, baina harriak 1947koak dira.
‎Ikasleek ez dute hamaiketakorik ekarri behar. Izan ere, Ereindajanetik astean hiru egunetan fruta ekartzen dute eta beste bi egunetan Iurretako baserri batetik ekartzen duten ogia jaten dute olioarekin. Modu horretan lortzen dugu, batetik, hamaiketakoa osasungarria izatea.
‎Ilargirik ez dago; edo bai, badago, baina zeruko laino trinkoen atzean ezkutatuta. Hodeiek isurtzen dituzten malko lodiek hautsi egiten dute oliozko urmael bat bezain bare ageri den itsasoaren harmonia. Ez lirateke kondiziorik onenak surfa egiteko, baina bai azken gertakariek ostu dioten bakea berreskuratzeko.
‎Hartzen dute olio botila eta erraten.
2023
‎Neurriak urtarrilaren 1ean jarri dira indarrean. Sanchezek azken Ministroen Kontseiluaren bileraren ostean prentsaurrekoan iragarri duenez, sei hilabetez kenduko dute %4ko BEZ (TVA) premiazko elikagai guziei aplikatzen zaiena, besteak beste, ogiari, esneari, irinei, gasnari, arrautzei, frutei, barazkiei, lekaleei, patatei eta zerealei, %10etik %5era jautsi dute olio eta pastarena. Espainiako Gobernuak laborantzarako zuzeneko laguntzak ere onartu ditu, ongarrien prezioaren gorakada konpentsatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia