Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 50

2001
‎Mikroorganismoek jarduera desinfektatzailearekiko duten erresistentzia prozesuan, mikroorganismoak gainazaletara atxikitzen dira, eta gainazal tentsio bat sortzen da, mikroorganismoak metatzeko. Substratu hori sortu ondoren, bertan hazten diren mikroorganismoek erresistentzia handiagoa izango dute bakterioen kontrako substantziekiko eta beroarekiko. Baina zenbat denbora behar du mikroorganismo batek gainazal bati “itsasteko”?
2003
‎Zergatik egoera batzuetan ustezko infekzioek ez dute erantzuten antibiotikoen aurrean? Halakotan esaten dute bakteriak erresistenteak bihurtu direla. Baina agian kontua da bakteria ez dela kausa, baizik eta beste kausa batzuek dituen gaixotasunaren ondorioa.
‎Desinfektatze prozesuak eragin handia izaten du desinfektatzaile kimikoak aplikatzeko baldintzetan (kontaktu denbora, kontzentrazioa, tenperatura eta azidotasuna), gainazalen ezaugarrietan (konposizio kimikoa, azaleko karga eta zimurtasuna) eta mikroorganismo kutsatzaile motan. Biofilma sortu ondoren, gainazaletan metatzen den geruza gisa eratzen den bakterio agregatua, hura osatzen duten mikroorganismoek erresistentzia handiagoa dute bakterioen kontrako substantziekiko eta beroarekiko. Zenbat denbora behar du mikroorganismo batek gainazal bati “itsasteko”?
‎perfringens edo B. Cereus Sarritan, tenperatura altuagoak erabiltzen dira, 65ºC tik gorakoak, segurtasun neurri gisa. Hoztu eta berotu egositako elikagaiak Tenperatura hotzek atzeratu egiten dute bakterio hazkuntza, eta funtsezkoak dira Cl-aren ugalketa saihesteko. perfringens eta B, cereus.
‎Hala ere oso baldintzatuta egoten da hori. Gorpua eguraldi berotan edo leku hezean aurkitzen bada, prozesu guztia azkartu egiten dute bakterioek. Hotz egiten badu ostera, gorpua elur gainean baldin badago adibidez, prozesu guztia geldotu egiten da.
2004
‎AEBn infekzio horren kasu gutxi hauteman dira 1972tik. Hala ere, adituek ezinbestekotzat jotzen dute bakterioa herrialde barruan sar ez dadin zaintzea. B. melitensis bakterioa bereziki ohikoa da Latinoamerikan, erdialdeko eskualdeetan eta Asiako hego mendebaldean.
‎Azterlan honen ondorioetan biologo molekularrek eta mikrobiologoek parte hartu dute Suedian, AEBn. Peruk, Alemaniak, Japoniak, Puerto Ricok, Britainia Handiak eta Espainiak diotenez, duela 500 urte baino gehiago Mundu Berriaren konkistatzaileak zeramatzaten Europako mahatsondoetako mahatsondoen bilakaera izan dute bakterio horren Amerindiako mahatsondoek. Washingtongo Unibertsitateko Mikrobiologia Molekularreko irakasle Douglas Bergen arabera, lan hori aurrerapauso handia da agente patogeno horren aurkako txerto profilaktikoa lortzeko.
‎Elikadura produktu gordinetan ere aurkitu izan da, txekorra, indioilarra eta izkira barne. AEBko Nekazaritza Saileko ikuskatzaileek (USDA, ingelesezko sigletan) zuzenean aurkitu dute bakterioa elikagaian. Ikerketaren ondoren, adituek ondorioztatu dute beharrezkoa dela txikizkako saltokien gaineko kontrol neurriak indartzea, elikagaietako monocytogeneak detektatzeko.
2006
‎Adibidez, Columbia Britainiarreko Unibertsitateko talde batek, Kanadan, jakin zuen Mexikoko kostaldeko sufrearen bakterio berde bat eguzki argirik gabe bizi zitekeela. Zientzialariek uste dute bakterio horiek 2.400 metro ingurura urperatuta bizi direla, eta inguruan dituzten fumarola hidrotermalen argia lortzen dutela. Horrek ondorio oso garrantzitsuak ditu bizitzaren mugak eta bizirauteko gaitasuna aztertzeko, bai Lurrean bai beste planeta batzuetan.
‎Arrautzan gehien ugaritzen dena proteina da, batez ere oboalbumina, proportzio txikiagoan obotransferrina, obomukoidea, obomuzina, lisozima, avidina, zistatina eta obostatina dituena. Oskolaren babes fisikoaz gain, arrautzek babes kimikoa dute bakterioekiko. Bakterio horiek, proportzio diskretuetan, prest daude mikrobio patogenoen erasoaren ondoriozko enbrioia babesteko.
‎Zuhaitz bakoitzaren urtaroko bilakaerak, xarabeak kontsumitzeko irakiten duen tenperaturak, xarabea bere egoera naturalean kolonizatu zuten mikroorganismoek, destilatutako xarabea pausatzen utzi den denborak edo zuhaitzak hazi diren lurreraino, oso zapore aldagai garrantzitsuak sar ditzakete. Xarabearen itxura akaramelatua zein tenperaturatan dagoen, tonu iluna sukrosa glukosa eta fruktosa bihurtzen dute bakterioek. 1946an, Vermonteko gobernadoreak, Mortimer Proctorrek, duela mende erditik xarabea biltzen zuen astigar muino baten dohaintza jaso zuenean, Proctor Maple konpainia sortu zuen; 1988tik 1994ra pixkanaka puntako teknologia laborategi bihurtu zen, astigar xarabetik azukrea ateratzeko.
‎Ebidentzia zientifiko ugarik baieztatzen dute bakterioak beren ingurune naturalean garatzen direla, mikroorganismo komunitateak osatuz, eta horrek, zalantzarik gabe, bakterioak banakako izaki zelulabakar gisa kontzeptuari eragiten dio. Horrek guztiak justifikatzen du komunitate horiek nola sortzen diren eta komunitateak banakako bakterioekiko dituen fenotipo diferentzial berriak aztertzeko diziplina berri bat garatzea.
‎Ikertzaileek uste dute sistema berria garbiketa sistemak iristen ez diren lekuetara irits daitekeela, azken agerraldi horretan ikusi zen bezala. «Garbitze metodo guztiek laguntzen dute graduren batean, baina estaldura berriek metodo kontzentratuago eta luzeagoa eskaintzen dute bakterioak kentzeko», diote ikertzaileek. Gainera, bilgarriak barazki edo fruta purezkoak direnez, onura osasungarriak eransten dituzte, hala nola bitaminak, mineralak eta antioxidatzaileak.
2007
‎EBn, EFSAk duela gutxi argitaratu du halako haragia kontsumitzeak dituen arrisku nagusiei buruzko iritzia, zehazki, krokodiloetan, uretako dortoketan, muskerretan eta sugeetan. Arriskuak Krokodiloetako salmonelari buruzko ikerketa gutxik baieztatzen dute bakterio arrisku garrantzitsuena dela, %16tik %27ra bitarteko eragina duela. Europako Batzordearen eskaera bati erantzunez, EFSAren Arrisku Biologikoen Panelak azterketa bat aurkeztu berri du, eta bertan ondorioztatu du narrasti haragia kontsumitzeak dituen arrisku nagusiak bakterio (salmonela) eta parasito batzuekin lotuta daudela.
2008
‎Izan ere, Parisko Pierre et Marie Curie Unibertsitateko ikertzaileek ikusi dute marmokek ziztatu ahal izateko beharrezkoa duten gene bat bakterioen gene baten oso antzekoa dela. Ikertzaileen esanean, egin dituzten azterketa filogenetikoek iradokitzen dute bakterioen genomatik marmoken arbasoetara pasatu zela gene hori.
‎Hala ere, teknika hobeak eta garbiagoak aplika litezke: Kanadako ikertzaile batzuek proposatu dute bakterioak erabiltzea olio likatsua metano bilakatzeko.
‎Prozesu anaerobioa da, hau da, ez da oxigenoaren bitartez gertatzen, eta, beraz, erreakzio metabolikoen produktua ez da karbono dioxidoa, baizik eta metanoa. Ikertzaileek proposatu dute bakterioen jarduera metabolikoa handitzea, ongarriak erabilita. Horrek eskatzen du fosfatoak eta bitamina batzuk injektatzea hobietan, eta, ustez, bakterioek metanoa eratuko dute, modu naturalean baino azkarrago.
2009
‎Caulobacter crescentus bakterioek babarrun forma dute, eta antza beste proteinak batek ematen die kurbadura hori. Izan ere, proteina hori kentzean, zilindro itxura hartzen dute bakterio horiek. Kreszentina da proteina hori, eta eukariotoen filamentu ertainaren oso antzekoa da.
‎Oraingoan, Elikagaien Ikerketa Institutukoek Bacteroide ovatus eraldatu dute. Hesteetako mintza osasuntsu egoteko ezinbestekoa den proteina baten genea sartu dute bakterioaren DNAn (keratinozitoaren hazkuntza faktore 2), eta baieztatu dute bakterioak xilanoa jaten duenean bakarrik espresatzen duela gene hori, hau da, orduan bakarrik sortzen duela proteina. Hortaz, xilano dosiaren bidez kontrola daiteke proteina ekoizpena.
‎Oraingoan, Elikagaien Ikerketa Institutukoek Bacteroide ovatus eraldatu dute. Hesteetako mintza osasuntsu egoteko ezinbestekoa den proteina baten genea sartu dute bakterioaren DNAn (keratinozitoaren hazkuntza faktore 2), eta baieztatu dute bakterioak xilanoa jaten duenean bakarrik espresatzen duela gene hori, hau da, orduan bakarrik sortzen duela proteina. Hortaz, xilano dosiaren bidez kontrola daiteke proteina ekoizpena.
‎Edozein mikroorganismok, baldintza egokiak betez gero, biofilm bat osa badezake ere, ohikoenak “Bacillus”, “Enterobacteriaceae”, “Pseudomonas”, “Staphylococcus” eta “Salmonella” generokoak izan ohi dira. Elikagai freskoek, hala nola frutek eta barazkiek, dute bakterio kumulu hori sortzeko gaitasun handiena. Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, “Salmonella” edo “E.coli” bezalako patogenoek ihes egiten dute letxuga edo espinaka bezalako elikagaiak garbitzera.
‎Orain arte egindako ikerketen arabera, mikroorganismoen erresistentzia handiagoa da biofilm batean kontzentratuta daudenean ingurune likido batean sakabanatuta daudenean baino. Estatu Batuetako ikerketa baten arabera, zenbat eta handiagoa izan biofilmaren “adina”, orduan eta erresistentzia handiagoa dute bakterioek desinfektatzaileekiko; adibidez, “L” koek. egun batean eratutako monocytogenes” direlakoak, zazpi egunez osatutakoak baino errazago ezabatzekoak.
‎Zizailatze efektu txikiak “orain kutsatzeko unea da” adierazten du, eta, beraz, zizailatze efektu txikia duen bakterioarentzat zentzua izango luke ahalmen infekziosoa areagotzen duten geneak aktibatzeak. Birulentzia handiagoa Simulazioko programa informatikoetan oinarrituta, ikertzaile horiek frogatu dute bakterioek grabitaterik gabeko ingurunean, hots, ingurune espazialean, jasandako zizailatze efektua heste paretako espazio txiki horietan gertatzen denaren antzekoa dela. Espazioko hegaldi batean dauden inguruneak zizailatze efektua du, hesteetako mikroileak bezala.
2010
‎Latex goman, gainera, ez da akarorik izaten, eta espezialistek koltxoi mota hori gomendatzen dute bakterioek eta alergiek atsedenaldia galaraz ez dezaten.
‎Ikertzaile talde horren azkeneko helburua da konjugazioa deuseztatzera iristea, besteak beste konjugazioaren bitartez hedatzen delako bakteriotik bakteriora antibiotikoekiko erresistentzia. Konjugazio esaten zaio bakterioetan behatzen den DNA trukaketari, eta informazio asko partekatzen dute bakterioek horren bidez.
2011
‎Egindako azterketetan ez dute bakterioaren arrastorik aurkitu baina, hala ere, baliteke infekzioa arrastorik utzi gabe desagertu izana.
‎Sukar tifoidea duten gaixoek 4 asteren buruan ezabatzen dute bakterioa. Gaixoetatik% 3 inguru urtebetez izaten dira bakterioaren eramaile;% 1a, berriz, bizitza osoan.
‎“Streptococcus pneumoniae” ez da kalterik egiten sudur pasarteetan. Haur txikien %80k ere eramaten dute bakterioa sudurretik. Jakina da pertsona kolonizatu bat gripearen birusak kutsatzen badu, bakterioa joera handiagoa duela gorputzeko beste atal batzuetara zabaltzeko, eta infekzio larriak eragin ditzakeela, hala nola pneumonia, sepsia edo meningitisa.
‎Bestalde, E.coli O157: H7 produktu freskoetan intoxikazio agerraldi ugarirekin lotu da. Aurreko azterketek frogatu dute bakterioak landare ehunetan sar daitezkeela, eta alderdi horrek nolabaiteko babesa ematen die desagerrarazteko erabiltzen diren mikrobioen aurkako produktuei. Bakterio baten indarra AEBetako Nekazaritzako Ikerketa Zerbitzuko (ARS) adituek egindako beste ikerketa batean frogatu da E.colik gaitasuna duela urpeko sedimentuan hilabetetan irauteko eta, beraz, azaleko urak kutsatzeko.
‎Ikerketa hori “Nature Medicine” aldizkarian argitaratu da. Malaria duten pazienteek arrisku handia dute bakterio infekzio hilgarriak garatzeko, bereziki salmonellak eragindako infekzioak. Orain arte uste zen malariak eragindako immunosupresioagatik gertatzen zela hori, immunitate sistema ahuldu eta konprometituta geratzen delako.
2012
‎Espainiako Estatuan, nahiz eta datu epedemiologikoak falta diren, berriki argitaratu den dokumentu adostu batek dioenez, herritarren% 2k izaten dute bakterio bidezko sinusitisa urtean behin.
‎Bakterioarentzat txarra da, baina ez hain txarra, kontuan hartzen bada bakterio hori patogenoa izan daitekeela, hau da, gaixotasunak sor ditzakeela. Bakterio mota bakoitzerako oso mekanismo bakterizida espezifikoa eta hautakorra da, eta ikertzaileen artean interesa piztu du; izan ere, ikertzaileek arma eraginkorra ikusten dute bakterio populazioen aurka borrokatzeko hainbat arlotan, baita elikagaien segurtasunean ere. Fagoen ugalketa zikloa ziklo litikoa edo ziklo lisogenikoa izan daiteke.
‎Kasu horretan, haurraren organismoa zaurgarriagoa izango da ondorengo infekzioekiko. Familia eta Komunitate Medikuntzako Andaluziako Elkartearen (SAMFYC) “Arnas traktuko infekzioak lehen mailako arretan diagnostikatzeko eta tratatzeko gida” k dioenez, faringoamigdalitisaren herena bakarrik sortzen dute bakterioek, eta tratamendu antibiotikoa behar duen bakterio etiologia bakarra A talde estreptokozikoa da (kondoi ktokitoa). Zer motatakoa den zehazteko, frotis baten bidez hartzen dira zelula laginak bi amigdaletan.
2013
‎Trapu zikinak zikindu eta bustita utzi sukaldeko gainazaletan edo esekita, horri esker bakterioek elkar ukitzen baitute, eta harremanetan sartzen den guztiari transmititzen zaizkio. Gainazal porotsuek errazago hazten laguntzen dute bakterioak direnez, komeni da porotsuak ez diren ebakitzeko taulak erabiltzea. Garbitu ondoren, gainazalak eta tresnak zapi garbi batekin edo erabili eta botatzeko paper xurgatzailearekin lehortu behar dira.
‎O157: H7 haragi xehatua oliba hautsarekin. Hanburgesak barbakoan 70 °C inguruko barne tenperaturan erre eta bakterioaren maila neurtu ondoren, adituek egiaztatu dute bakterioa asko murrizten dela elikagaian. Oraingoz, adituek oraindik ez dute zehaztu zein diren efektu hori ahalbidetzen duten konposatu zehatzak edo nola aldatzen den hanburgesen zaporea oliba konposatuaren mendekotasunak.
‎Legamiek eta, bereziki, onddoek, hazkuntza motela izan dezakete elikagai honetan. Fruta eta barazkiek ere pH baxua dute, eta horregatik izaten dute bakterio flora ez hain ugaria, kasu gehienetan. Haragiak eta barazkiek ere pH baxua dute.
2014
‎Bi letra berri horiek E. coli bakterioan integratu dituzte, eta organismoak ondo funtzionatzea lortu dute, hainbat egunez. Ikertzaileek askotan erabiltzen dute bakterio hori haien ikerketak egiteko, manipulatzeko duen erraztasunagatik. Askotariko erabilerak Lorpena biologia sintetikoaren alorrean egin den pauso garrantzitsua dela diote adituek.
‎kutsadura fekala, bainua erabili edo janaria ukitu ondoren sortutako kutsadura; azaleko kutsadura handiko produktu gordinak manipulatzea; edo pertsonen artean (telefonoa, dirua, giltzak edo barandak) erabiltzen diren objektuak ukitzea. Hainbat ikerketak ebaluatu dute bakterioen biziraupena herrialde desberdinetako billeteetan eta nola transmititu daitezkeen pertsonei. Horietako azkena New Yorkeko Unibertsitateko adituek egin dute, eta 3.000 patogeno mota inguru aurkitu ditu dolar batean:
2017
‎Azken ikerketek frogatu dute bakterioek ere badituztela prioiak. Arg.
‎Orain arte, bakterioak ziren bizidunen artean prioi zantzurik erakutsi ez zuten bakarrak, baina azken ikerketek frogatu dute bakterioek ere badituztela. 60.000 genoma bakteriar analizatu dituzte, legamien prioien antzeko sekuentzia genetikoen bila, eta ikusi dute Rho izeneko proteinaren sekuentzia bat hautagai ona izan zitekeela.
‎Rho proteinaren bertsio arrunta injektatzeanEscherichia coli ren aktibitate genetikoa isilarazten zuela ikusi zuten, eta bertsio prionikoa injektatzean gene asko aktibatu egiten zirela. Hori ikusita, ikertzaileek uste dute bakterioen kasuan, geneen erregulazioaren bidez, prioiek inguruko baldintzen bat bateko aldaketetara egokitzen lagundu ditzaketela bakteriook. Horri esker, baldintzen aldaketen aurrean erantzun azkar bat emateko aukera izango lukete; adibidez, antibiotiko baten presentzian.
2020
‎Pates Zubia enpresaren lau sortatan aurkitu dute bakterioa, baina beste batzuk ere erretiratu dituzte, badaezpada. Oraingoz ez da inor gaixotu
‎Abenduan ekoiztutako lau sortatan aurkitu dute bakterioa, baina beste batzuk ere atera dituzte merkatutik, «badaezpada», enpresak adierazi duenez. Hauek dira erretiratu dituzten sailen zenbakiak:
2022
‎Tenperatura zenbat eta altuagoa izan, orduan eta denbora gutxiago behar dute bakterioek gaixotasunak sortzeko. ' Salmonella' eta' E. coli' dira udako bi mikroorganismo ohikoenak
‎Zein tenperatura jasaten dute bakterioek. Bakterio patogenoak:
‎Kopuru hori azkarrago iristen da 25 ºC tik 30 ºC ra 4 ºC ko hozketa tenperaturara baino (tenperatura horretan ez dira biderkatzen). Beraz, zenbat eta altuagoa izan tenperatura, orduan eta denbora gutxiago behar dute bakterioek gaixotasunak sortzeko. Neguan, udan ez bezala, tenperatura baxuen ondorioz, bakterioek denbora gehiago behar izaten dute kopuru handi horiek lortzeko, eta denbora hori, askotan, ez dute izaten, elikagaiak lehenago kontsumitzen direlako.
‎Imagen: ersler Praktika txar horiek guztiek gero eta hurbilago dute bakterioak agertzeko arriskua hauek: Control de la manera de la manera de la medida.
‎Beraz, ondorioztatu dute bakterio mota horiek aukera eman dezaketela minbizia aurreikusteko. Hau da, gizon baten gernu analisi batean espezie horiek topatuz gero, minbizia garatzeko arrisku handiagoa duela adierazi dela.
2023
‎Pertsona batek heste osasuntsuak dituenean, ostalaria mikrobio patogenoetatik babesten dute bakteriek. Hesteetako mikrobiotaren disbiosiak eragin dezake autismoaren agerpena.
‎Serum fisiologikoarekin bustitako gaza bat erabil daiteke. Txakur arraza txikiek eta aurpegi laukoek joera dute bakterio plaka metatzeko eta hortzoietan arazoak izateko. Prebentzio neurri gisa, garrantzitsua da hortzak astean behin baino gehiagotan eskuilatzea, ile zurietarako pasta eta eskuila leun batekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia