Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2006
‎Lapikotik atera, gorritu eta gorde. Haragia gorritu dugun olioan, erregosi oliotan juliana eran zatitutako barazki marinatuak (zerrenda meheetan), sueztitu kipula, azenarioa eta baratxuri hortzak juliana eran moztuta. Barazkiak gorritu ondoren, bota lapikora urre koloreko haragia, gehitu ardoa, eta espero dugu alkoholaren zati bat lurruntzea eta busti haragi saldarekin, kanela makilarekin, erramu hostoarekin eta Jerezko ozpinarekin batera.
2008
‎Olioa epel dagoenean, hirugiharrea bota eta guztiz frijitu baino lehen aterako dugu zartaginetik (berakatzak gustua emateko baino ez dira). Hirugiharrea frijitzeko erabili dugun olioa (guztiz erreta ez badago) entsaladaren ozpin olioa edo binagreta egiteko erabiliko dugu, iragazi ondoren. Aurkezteko modua Plateraren azpian letxuga ipiniko dugu.
2009
‎junmon603 Olioa ez ezik, barazki eta barazki ongailua ere erabiltzen da ozpinak gastronomian, zapore berezia izan dezaten. Nahiz eta askotan ozpinari merezi duen garrantzia ematen ez zaion eta erabiltzen dugun olioa asko kontuan hartzen den, gure prestakinei gehitzen diegun azidoan aldaketa batek ñabardura eta sentsazio berriak emango dizkigu. Bestalde, askoz ere gehiago erabiltzen da, osagai garrantzitsua baita zenbait produktutan, hala nola eskabetxetan, marinatuetan, ziapeetan edo maionesa motako saltsetan, elikagaiak ez degradatzeko duen gaitasun kontserbatzaileagatik.
2010
‎Etxean erabili dugun olioa harraskatik behera botatzea aski kaltegarria izaten da ingurumenarentzat.
2012
‎Lehenengo biak ia gorrituta daudenean, atera eta plater batean edo bol batean jarri, gainerakoekin bukatu bitartean. Urdaiazpiko guztiak eginda ditugunean, platerean gordeko ditugu, eta urdaiazpikoek egin dugun olioan, ardo zuri pixka bat botako diegu, ez asko, olioa lapikotik atera eta olio hori itsatsi gabe egin ahal izateko. Ardo zuri pixka bat lurrundu bada, eta oliorik gabe eman badugu, bota pixka bat gehiago, eta tipula txiki txiki bat eta azenario zurituak eta xerra meheetan moztuak egin, lapikoa su bizian jarri, eta mugitu noizean behin, hondoan ez heltzeko.
2014
‎Gatzez eta piperbeltz beltzez ondu galeperrak kanpotik, eta zartagin batean oliba olio pixka batekin, gorritu azala eta gorde. Tipulak xerra meheetan moztu (juliana eran moztu), azenarioa xerratan, baratxuria xerratan eta sagarra zatika, eta kazola batean frijitu, galeperrak salteatzeko erabili dugun olio beroa erabiliz, eta su ertainean egin 10 minutuz. Barazkiak eta sagarrak kozinatuta eta bigun daudenean, galeperrak sofritoan sartu, multzoa sueztitu, kalitatezko ardo beltza, piperbeltza eta gatz apur bat bota.
‎Barazkiak saltsarako prestatuko ditugu. Tipulak xerra meheetan moztu (juliana eran moztu), azenarioa xerratan, baratxuria xafletan eta kalabaza zatika, eta erregosi kazola batean, galeperrak salteatzeko erabili dugun olio beroa erabiliz. Su ertainean egin 10 minutuz.
2015
‎Labean dagoen elikagaiaren zukua berreskuratuz lortzen dena da, erabili dugun olioarekin, usain belarrekin eta barazkiekin nahasiz sortzen dena.
‎Beste aukera gustagarri bat izaten da ukitu berezia ematea etxean dugun olioari.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia