2006
|
|
Lapikotik atera, gorritu eta gorde. Haragia gorritu
|
dugun
olioan, erregosi oliotan juliana eran zatitutako barazki marinatuak (zerrenda meheetan), sueztitu kipula, azenarioa eta baratxuri hortzak juliana eran moztuta. Barazkiak gorritu ondoren, bota lapikora urre koloreko haragia, gehitu ardoa, eta espero dugu alkoholaren zati bat lurruntzea eta busti haragi saldarekin, kanela makilarekin, erramu hostoarekin eta Jerezko ozpinarekin batera.
|
2008
|
|
Olioa epel dagoenean, hirugiharrea bota eta guztiz frijitu baino lehen aterako dugu zartaginetik (berakatzak gustua emateko baino ez dira). Hirugiharrea frijitzeko erabili
|
dugun
olioa (guztiz erreta ez badago) entsaladaren ozpin olioa edo binagreta egiteko erabiliko dugu, iragazi ondoren. Aurkezteko modua Plateraren azpian letxuga ipiniko dugu.
|
2009
|
|
junmon603 Olioa ez ezik, barazki eta barazki ongailua ere erabiltzen da ozpinak gastronomian, zapore berezia izan dezaten. Nahiz eta askotan ozpinari merezi duen garrantzia ematen ez zaion eta erabiltzen
|
dugun
olioa asko kontuan hartzen den, gure prestakinei gehitzen diegun azidoan aldaketa batek ñabardura eta sentsazio berriak emango dizkigu. Bestalde, askoz ere gehiago erabiltzen da, osagai garrantzitsua baita zenbait produktutan, hala nola eskabetxetan, marinatuetan, ziapeetan edo maionesa motako saltsetan, elikagaiak ez degradatzeko duen gaitasun kontserbatzaileagatik.
|
2010
|
|
Etxean erabili
|
dugun
olioa harraskatik behera botatzea aski kaltegarria izaten da ingurumenarentzat.
|
2012
|
|
Lehenengo biak ia gorrituta daudenean, atera eta plater batean edo bol batean jarri, gainerakoekin bukatu bitartean. Urdaiazpiko guztiak eginda ditugunean, platerean gordeko ditugu, eta urdaiazpikoek egin
|
dugun
olioan, ardo zuri pixka bat botako diegu, ez asko, olioa lapikotik atera eta olio hori itsatsi gabe egin ahal izateko. Ardo zuri pixka bat lurrundu bada, eta oliorik gabe eman badugu, bota pixka bat gehiago, eta tipula txiki txiki bat eta azenario zurituak eta xerra meheetan moztuak egin, lapikoa su bizian jarri, eta mugitu noizean behin, hondoan ez heltzeko.
|
2014
|
|
Gatzez eta piperbeltz beltzez ondu galeperrak kanpotik, eta zartagin batean oliba olio pixka batekin, gorritu azala eta gorde. Tipulak xerra meheetan moztu (juliana eran moztu), azenarioa xerratan, baratxuria xerratan eta sagarra zatika, eta kazola batean frijitu, galeperrak salteatzeko erabili
|
dugun
olio beroa erabiliz, eta su ertainean egin 10 minutuz. Barazkiak eta sagarrak kozinatuta eta bigun daudenean, galeperrak sofritoan sartu, multzoa sueztitu, kalitatezko ardo beltza, piperbeltza eta gatz apur bat bota.
|
|
Barazkiak saltsarako prestatuko ditugu. Tipulak xerra meheetan moztu (juliana eran moztu), azenarioa xerratan, baratxuria xafletan eta kalabaza zatika, eta erregosi kazola batean, galeperrak salteatzeko erabili
|
dugun
olio beroa erabiliz. Su ertainean egin 10 minutuz.
|
2015
|
|
Labean dagoen elikagaiaren zukua berreskuratuz lortzen dena da, erabili
|
dugun
olioarekin, usain belarrekin eta barazkiekin nahasiz sortzen dena.
|
|
Beste aukera gustagarri bat izaten da ukitu berezia ematea etxean
|
dugun
olioari.
|