2003
|
|
Bere osasuna zaintzean herritarrak ezarritako inplikazioa normal eta mesedegarritzat jotzen
|
dugu
egun, bizi aztura osasuntsuagoen bila bultzatzen gaituztelako eta patologiak garaiz detektatzea, pazientearen osasunean inpaktua arintzen eta gaitzaren kaltegarritasuna urritzen lagungarri gertatzen delako gehien gehienetan.
|
2006
|
|
Populazio osoaren elikabide azturak aztertuz gero ondorioztatuko
|
dugu
egunean 800 miligramo FOS kontsumitzen ditugula, adituek 2 6 gramo hartzea aholkatzen duten arren.
|
2007
|
|
...a daukan produktu batek zenbattransgantz daukan kalkula ahal daiteke. Produktu batentransgantzen kopurua hidrogenazio graduaren arabera aldatzen da, baina datu hori fabrikatzaileak bakarrik daki.Espainian, etiketa nutrizionalean datu hori agertzea derrigortuko duen arautegia indarrean sartu arte itxaron da (dena den, enpresa batzuek datu hori dagoeneko agertzen dute). Zenbattransgantz kontsumitzen
|
dugu
egunean. Ezin jakin daiteke doi doi zifra hori, elikagaiek zenbattransgantz daukaten ez dakigulako.Consumer EROSKI k eginiko konparaketa analisien arabera, sobao izeneko opil lagin batzuek edukiaren %1, 42raino daukate, croissantek %1, 58raino, snack ek%0, 2 eta %0, 5 artean, magdalenek %0, 05 eta %0, 2 artean eta margarina asko ez dira iristen %0, 5eraino (gogoan izan, orain dela urte batzuk kop...
|
2010
|
|
Bestetik, gauez jardunez gero, hurrengo egunean akituta egoten gara, eta lo egin beharra izaten
|
dugu
egunaren zati batean, behintzat; ondorioz, aski modu etenean ikasten dugu eta hori ez da izaten eraginkorra.
|
2013
|
|
Etxean gosaltzeak, gainera, aukera ematen du norberak nahi duena eta nahi duen kopuruan hautatzeko, eta, segur aski, modu osasungarriagoan hasiko
|
dugu
eguna.
|
2014
|
|
Ahogozo onarekin hasi nahi izaten
|
dugu
eguna, eta gozoa estimu handitan daukagu gosaritarako.
|
|
Eta are gehiago: elikagairen batekin ez
|
dugu
eguna hasi behar. Lerro hauetan galdera hauei erantzuten zaie eta baraurik zer hartzea komeni den eta zergatik azaltzen da.
|
|
Irudia: Philippe Put Ura, beti eskura Gogoan izan behar
|
dugu
egunean zehar nahikoa ur edan behar dugula, eta, hala ere, pertsonen% 70ek onartzen du Hidratazio eta Osasun Behatokiak (OHS) ez dituela bi litro hartzen egoera normaletan. Askok eseri egiten dira egarri diren edo janarien edo bestelako likidoen bidez hidratatzen diren.
|
2018
|
|
Pixabay Giharrak berreskuratzeko ariketak Ariketa fisikoa ere funtsezkoa da muskuluaren galera prebenitu eta murrizteko. “Gomendatzen
|
dugu
egunean 15 minutu inguru oinez ibiltzea, pauso kementsu eta azkarrean”, dio López Mongilek. Baina eguneroko edozein jarduerak, erratza pasatzea edo hautsa garbitzea barne, lagundu eta batu egiten du.
|
2019
|
|
Europako zentro anitzeko azterketetan [investigaciones clínicas realizadas en más de una institución médica] ikusi da Europan haragi gorri gehien Donostian eta Iruñean kontsumitzen dela. Esaten
|
dugu
egunean hilabete batean jan behar litzatekeena hartzen dela. Eta hirugarren ohitura negatiboa irentsitako kopuruetan egongo litzateke, errazioen tamaina handiegia delako.
|
2020
|
|
Ez. Ez
|
dugu
egunean bi litro ur (zortzi bat edalontzi) edan behar. Botilaratutako ura saltzen duen industriak antolatutako mantra bat da —duela 25 urte inguru— Mantra horrek arrakasta handia izan du sideralean; izan ere, badirudi halako gauza osasungarria, zoragarria eta fisiologikoa neurri handian hartu behar dela, eta zenbat eta gehiago, hobeto.
|
|
Gauza bera da gatza eta sodioa? Zenbat gatz kontsumitzen
|
dugu
egunean. Zein da muga?
|
2023
|
|
Baina azalpen hori kolokan dago gaur egun inguruan ditugun gomendioen eta informazioen arteko kontraesan horiek aurkitzen ditugunean. Adibidez, egun batean prentsan irakurriko
|
dugu
egunean kopa bat hartzea “onuragarria da osasunerako” dela, eta hurrengo astean, berriz, egunkarian bertan ikusiko dugu “edozein alkohol dosi kaltegarria da”. Beraz, zeri lotu behar diogu?
|