Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 61

2001
‎Itsas aingira freskoa bada, saltokian izotz txikitua duen gainazal inklinatu baten gainean egon behar du, aldian aldian berritzen dena. Itsas aingiraren kontserbazioa tenperatura baxuetan egin da, usteltzea eta egoera txarra eragiten duen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian jakingo dugu freskoa dagoela haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
‎Esne hartzituek, nutrizio balio handia dutenez, proteina, bitamina eta mineral kopuru bikaina ematen diote dietari, eta laktosaren digestioa hobetzen dute, batzuetan beherako akutua duten haurrengan eragina duena. Birusen eta, bereziki, rotabirusaren kontrako erantzun immunitarioa hobetzen duen bakterio azido laktikoekin tratatzeak, mekanismo ez espezifikoen bidez, tratamendu horren eraginkortasuna azal dezake. Esteka interesgarriak:
2003
‎Antraxa edo karbunkoa eragiten duen bakterioaren genoma osoa sekuentziatzea lortu du Ikerketa Genomikoaren Institutuko (TASTRO) zientzialari estatubatuar talde batek. Gaur “Nature” aldizkarian argitaratzen den aurkikuntzak aukera ematen du gaixotasun horren aurkako txertoak eta sendagaiak garatzeko, batez ere aziendari eragiten diona, baina urtean batez beste 40 pertsona hiltzen dituena Estatu Batuetan.
2004
‎Ikertzaileen ustez, aipatu bakterioa Photorhabdus luminescens bakterioaren eboluzioa da eta honek intsektuak hiltzen dituenean, hauek distiratsu bihurtzen dira. Azterketa genomikoen arabera, izurritea sortzen duen bakterioa, Yersinia pestis alegia, Yersisnia psuedotuberculosis bakterioaren ondorengoa da eta honek intsektuak gaixo arazteko ahalmena du. Intsektutik gizakiarenganako gaixotasunaren eboluzioa 1.500 urtetan gertatu da, hots, eboluzioaren historian oso epe laburrean.
‎Freskoa: Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du.Tenperatura baxuetan gorde behar da, usteltzen duen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irrist egiten badugu, baina azala askatzen ez bada.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
‎Estatu Batuetako adituek metodo bat garatzea lortu dute, AEBetako merkatuetan saldutako ahuntz esnean bruzelosia edo Maltaren sukarra eragiten duen bakterioa detektatzeko.
‎Saltokian, gainazal inklinatu baten gainean egon behar du, aldian behin berritzen den izotz xehatua. Bajetan gorde behar da Usteltzen duen bakterio hazkuntza saihesteko tenperaturak. eta egoera txarrean.
‎izpien difrakzioaren bidez lortutako irudiak erakusten du toxina nerbio zeluletako berariazko proteina batzuen inguruan nola biltzen den, «suge anakonda bat bezala», ikertzaileek azaltzen dutenez, eta horrek botulismoaren ohiko paralisia eragiten du. Botulismoarekin eta tetanoarekin lotutako paralisia eragiten duen bakterioaren neurotoxinek zenbait entzima (proteasak) dituzte. Entzima horiek nerbio zeluletako berariazko proteina batzuetan ainguratzen dira, SNARE izenekoetan.
2005
‎Zapo freskoa bada, saltokian bertan jarri behar da izotz txikitua duen gainazal inklinatua, aldizka berritzen dena. Zapoaren kontserbazioa tenperatura baxuetan egingo da, usteltzea eragiten duen bakterio hazkuntza ekiditea. egoera.
‎Monsanto Hazi horiek merkaturatzen dituzten enpresen artean, Greenpeacek Monsanto aipatu du; izan ere, erakunde ekologistaren arabera, 2004ko iraileko prentsa aldizkari batean, Batzordeak berariaz adierazi zuen enpresarentzat sortutako ikuskapen planak beharrezko eskakizun guztiak betetzen zituela eta estatu kideek onartzen zutela. Hala ere, Danimarkak, Alemaniak eta Austriak adierazi zuten ez zegoela horrelako ikuskapen planik BT izeneko toxina bat duen artoarentzat; normalean, landareak alea zulatzen duen bakterio baten aurka babesteko erabiltzen da. Monsantoren hazi horiek 1995eko ikuskapen planaren arabera aztertzean, toxina hori ager zitekeela uste zen.
2007
‎Badirudi hainbat gazta motaren hartziduran laguntzen duen bakterio baten eta eltxoen ziztaden artean ere lotura zuzena dagoela. Bakterio hori izerdian dago.
‎Tuberkulosiak urtero bederatzi milioi pertsonari eragiten die munduan. Orain, Santiagoko Unibertsitateko (USC) zientzialariek arrastoak aurkitu dituzte, gaixotasuna eragin duen bakterioaren kontrako antibiotiko berri bat garatzeko. Ikerketa lanak bost urte iraungo du, eta orain aldizkari espezializatu batzuetan zabalduko da.
‎Koloneko zenbait bakterio kolonizatzailek DNA zelularra kaltetzen dute eta prozesu kantzerigeno baten abiapuntua markatzen dute. American Journal of Clinical Nutrition en argitaratutako artikulu batean, SynCan eko ikertzaileek azaltzen dute nola bakterio ekosistema asaldatzea lortzen duen produktu prebiotikoen (inulina eta oligofruktosa) eta probiotikoen (laktobaziloak eta bifidobakterioak) konbinazio sinbiotiko batek, eta nola ekiditen duen bakterio fekalek zelularen DNA beren metabolitoekin kaltetzea. Azterketan, 80 gaixo (43 polipoarekin eta 37 koloneko minbiziarekin diagnostikatu ziren) bi tratamendu talderi esleitu zitzaizkien, eta ondoren 12 aste.
2008
‎Hala, zientzialariak liburutegiko BAC bat behar duenean, bakterioak 37 ºC an berpiztu besterik ez du egin behar. Gainera, DNA zatia barruan duen bakterioa ugaltzen denean, DNA zati hori ere harekin batera ugaltzen da. Hala, bakterioei gau batez hazten uztea nahikoa da barruan duten DNA zatiaren milioika kopia lortzeko.
‎Helicobacter pylori k gastritis kronikoa eragiten duen bakterioak sortzen duen infekzioaren tratamendu goiztiarrak urdaileko minbizia garatzeko arriskua murriztuko luke.
‎). Eredu murino transgeniko baten bidez, gaixotasunak aurrera egiteko faseetan gastritisa eragiten duen bakterioa erabat desagerrarazi arte tratatzeko efektua baloratu da. Animaliak antibiotikoen bidez tratatu ziren eta haien aldaketa zelularrak aztertu ziren.
‎Kontrako genetikaren teknikak erabiliz, ikertzaileek CelC2 genea aurkitu, karakterizatu, blokeatu eta osatu dute. Gene hori “Rhizobium” nitrogenoa finkatzen duen bakterioak bere ostalaritza instalazioarekiko interakzio sinbiotikoa ezartzeko behar du, eta, hala, genearen nutrizioan lagunduko diote. Aurkikuntza hori aurrerapauso handia da nekazaritzako laboreetan bioongarri mikrobiarrak erabiltzea bultzatzeko, kimikarien kaltetan.
‎H7, E. coli ren andui arriskutsuenetako bat da, eta gizakiak kutsatzeko bide nagusia elikagaiak dira. Kontuan hartu behar da haragia eta, bereziki, xehea, mikrobio patogenoak transmititzeko bidea izan daitekeela, salmonellatik hasi eta sindrome uremiko hemolitikoa eragiten duen bakterioraino. Gaixotasun larria da, batez ere haurrengan, eta Escherichia coli enterohemorragikoa (E. coli verotina) bere agerpen kliniko larrienean infekzioak eragiten du.
2009
‎Arto arteko itzaletan, leka horren aleak eguzki galdatan hazten denak baino azal finagoa izango du. Era berean, babarrunak sustraietan sinbiosian, elkarri laguntzen, duen bakterio batek lurra nitrogenoz aberasten du, arto eta kuien mahuka! Horien tarteetan eta ipularretan kurkubi eta kuiak haziko dira.
‎Gainera, zientzialariek ikusi zuten ikerlanaren subjektuek brokoli kimuak jateari utzi eta zortzi astera bakterioaren balioak aurreko mailetara itzultzen zirela, eta horrek iradokitzen du elikagaiak infekzioa murrizten duela, baina ez duela desagerrarazten. Duela ia bi hamarkadaz geroztik ezagutzen dira sulforafanoaren (brokoliaren fotokimikoa) minbizitik babesten duten efektuak, baina ikerketa hori da gizakiengan eragina duen lehena, urdaileko minbizia eragiten duen bakterio infekzioari dagokionez. “Brokolia duela gutxi sartu da kontzientzia publikoan agente dietetiko babesle gisa.
‎Leku horretan, bakterio zelulak hestetik odol isurira pasa dezake infekzioa abiarazteko. Zizailatze efektu txikiak “orain kutsatzeko unea da” adierazten du, eta, beraz, zizailatze efektu txikia duen bakterioarentzat zentzua izango luke ahalmen infekziosoa areagotzen duten geneak aktibatzeak. Birulentzia handiagoa Simulazioko programa informatikoetan oinarrituta, ikertzaile horiek frogatu dute bakterioek grabitaterik gabeko ingurunean, hots, ingurune espazialean, jasandako zizailatze efektua heste paretako espazio txiki horietan gertatzen denaren antzekoa dela.
‎Konturatu dira kalterik egiten ez duen bakterio batek indioilarrak gaixotu ditzakeela.'
‎Uste da infekzioa izurri bubonikoak eragiten duen bakterio berak eragin dezakeela.
‎Beste hamaika pertsona, gehienak hildakoen familiakoak, kutsatuta daude. Uste da pneumonia epidemia hori izurri bubonikoak eragiten duen bakterio berak eragin dezakeela, Erdi Aroan Europan 25 milioi bizitza baino gehiago kostatu zen gaixotasun beldurgarriak. Hala ere, eta izurri beltza ez bezala, ez da eskumuturraren ziztadatik transmititzen, arnasbideetatik baizik, eta horren ondorio larriak eragiten ditu, eta pertsona bat hil dezake 24 orduko epean, tratamendurik jasotzen ez badu.
‎Gainera, bakterioek beste espezie batzuen presentzia detektatzeko eta horri erantzuteko ere erabil dezakete mekanismoa. Sistemak, aktibatzen duen bakterioan aldaketak eragiteaz gain, bertan dauden gainerako bakterioetan ere aldaketak eragiten ditu. Bakterio horiek antzeko erantzunak artikulatzen dituzte, kideek D aminoazidoen ekoizpena hautematen dutenean.
2010
‎Elikagaien segurtasuna arriskuan jartzen duen bakterioetako bat “S. aureus” da, ingurune eta desinfekzio baldintzekiko erresistentzia handia duen mikroorganismoa. Edozein elikagai kutsatzeko gaitasuna du.
‎' Nature' aldizkariak nazioarteko aditu batzuen azalpenak bildu ditu, Venter en lanaren benetako irismena baloratzen dutenak. Egia esan, ezin da %100eko" zelula sintetiko" batez hitz egin, Venter en taldeak sortutako genoma txertatua duen bakterio normala baita. Horregatik, bakterioaren zati txiki bat baino ez litzateke" artifiziala" izango.
‎Sei eta zortzi hilabete bitartean irauten du, garbitu aurreko dorre baten denboraldiari dagokiona. “Legionella pneumophilla” legionarioaren legionelosi edo pneumonia izeneko patologia eragiten duen bakterioa da, eta kasuen %15ean hilgarria izatera irits daiteke. Legionela mikroorganismo arrunta da ur ingurunean, eta, beraz, ohikoa da urarekin funtzionatzen duten hozte sistemetan.
2011
‎Norbaitek antibiotiko bidezko tratamenduari erantzuten ez badio, hazkuntza bat egin daiteke gaitza eragin duen bakterioa isolatu eta tratamendu espezifikoagoa emateko.
‎Ikusi du animalia batek bruzelosia duela. Gaixotasun hori eragiten duen bakterioa 3 arrisku kategoriakoa da.a) Nolakoa da kategoria horretako agente biologikoen infekzio arriskua, b) Kutsatuz gero, badu tratamendu eraginkorrik gaixotasun horrek, c) Gonzalok ez ditu eskularruak jantzita, eta, gainera, urdaiazpiko ogitarteko bat jaten ari da lagina aztertzen ari den bitartean. Zuzena da haren jarrera?
‎Tuberkulosia eragiten duen bakterioa da. Gaixotasun kroniko errepikagarria da tuberkulosia, eta birikei eragiten die batez ere.
‎10 Esan gernu infekzioetan esku hartzen duen bakterio baten izena. Esan zer infekzio iturri dauden.
‎Antigorputz batek osteomielitisa eragiten duen bakterioaren azala zeharkatzen du
‎Hala ere, zientzialariek ikusi zuten aurrerapausoak eman behar zirela “Pseudomonas syringae” bakterioak aurrera egin ez dezan, nahiz eta jatorri kimikoko tratamendu fitosanitarioak murriztu. Ikertzaile horiek, hala, gaixotasuna eragiten duen bakterioaren anduiek sortutako toxina batzuen karakterizazio genetikoa lortu dute, eta herbizida biologiko gisa erabili dira.
‎Tenperatura altuek eta hezetasunak mikroorganismoak garatzen laguntzen dute. Horregatik, aire girotuko aparatuen iragazkiak eta saretak desinfektatzeak legionelosia eragin duen bakterioa ezabatzen laguntzen du. Gaixotasun horrek pertsona askori eragin dio azken urteetan.
‎Oro har, meningitis (garuna estaltzen duten mintzen hantura) edo septizemia (odolaren infekzioa) gisa agertzen da. Ekoizten duen bakterioari Meningokokoa deitzen zaio eta pertsonen eztarrian kokatzen da, eramaile osasuntsuak izan baitaitezke. Meningokoaren ernamuinak hamar familia ditu, eta horien artean dago C. Adar hori ez da gure ingurunean meningitis kasu gehien eragiten dituena, baina txerto seguru eta eraginkor bat garatu ahal izan den bakarra da.
2012
‎Nafarroako Unibertsitateko Osasun Tropikaleko Institutuko (UNAV) ikertzaileek liburu bat argitaratu dute, Brucellako azken aurrerapenak biltzen dituena. Bruzelosia eragiten duen bakterioa da, eta Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) planetako zoonosi bakterianorik hedatuenetakotzat jotzen du. Obraren arduraduna Ignacio López Goñi da, UNAVko Osasun Tropikaleko Institutuko mikrobiologo eta ikertzailea.
‎Kasu horretan, haurraren organismoa zaurgarriagoa izango da ondorengo infekzioekiko. Familia eta Komunitate Medikuntzako Andaluziako Elkartearen (SAMFYC) “Arnas traktuko infekzioak lehen mailako arretan diagnostikatzeko eta tratatzeko gida” k dioenez, faringoamigdalitisaren herena bakarrik sortzen dute bakterioek, eta tratamendu antibiotikoa behar duen bakterio etiologia bakarra A talde estreptokozikoa da (kondoi ktokitoa). Zer motatakoa den zehazteko, frotis baten bidez hartzen dira zelula laginak bi amigdaletan.
‎Antigorputzen armada naturala berrarmatu egiten da, hau da, haurra indartsuago eta babestuago hazten da infekzioen eta gaixotasunen aurrean. “Animaliek etxera ekarritako zikinkeria lotuta dago haurtxoa ukitzen duen bakterio aniztasunarekin”, azaldu dute ikertzaileek. Mikroorganismoen aniztasunak haurtxoaren defentsa sistema indartzen du, eta, beraz, “gaixotasun infekziosoak izateko arriskua” “murrizten” du.
2013
‎Baina minbizia kutsatzen denean, errazagoa da gero mikroorganismo gaiztoa pertsonengana iristea. Leptosposiak txakur eta gizakiei eragiten die mundu osoan, baina, ura maite duen bakterio batek eragindakoan, maizago gertatzen da zona heze eta istilduetan. Espainian ere agertzen da, baina, aldi berean, José Manuel Barragan doktorea buru duen zientzialari talde bat erakusten du ‘Scielo’ zientzia aldizkarian argitaratutako estudio batean.
‎Espainiako gainerako eskualdeetan, erakunde txiki horietan aditua da aditua, «gaixotasunaren eragina txikiagoa da». Ura atsegin duen bakterio bat Leptopirosiaren bakterioari ura gustatzen zaio. Beroa ere bai.
‎Agintari nagusiek ematen duten oharretako bat da mikrobioen aurkako erabilera neurritsua egitea, bai giza gaixotasunetan, bai animalia ekoizpenean. Elikadura Segurtasunerako Europako Agintaritzaren arabera, antibiotiko askoren aurkako erresistentzia lortu duen bakterio baten adibidea Staphylococcus aureus da. Animaliak hazteko metodoak, higiene prozedurak eta txertaketa estrategiak (produkzioko jardunbide egokiak) sustatzeak lagundu dezake ahalik eta gehien murrizten animaliak ekoizteko animalien hazkuntzan antimikrobianoak erabiltzeko beharra, Munduko Osasun Erakundearen (OIE) arabera.
‎Denbora hori igarotakoan, C. colik poluzio iturrien diagnostikoa eta segimendua baieztatzen lagunduko duten tresnak izatea espero dute adituek. Gainera, proiektuak lagundu egin behar du inguruko hegaztietan infekzioa noiz hasten den, zein diren kutsadura puntu komunak, zein etapatan izaten diren eraginkorrena kontrol neurriak, zein diren kontrol biologikorako metodorik eraginkorrenak eta nola elkarreragiten duen bakterioa animaliekin. Oraingoz badakigu C. jejuni eskortako hegaztien hesteetan kontzentrazio handitan aurkitzen dela, eta horietako askok ez dute gaixotasuna garatzen, ez eta sintomarik ere.
2014
‎Salmonella, pertsonen eta animalien hesteetan dagoen bakterioa, haragi gordinetan, oilategiko hegaztietan, arrautzetan eta pasteurizatu gabeko esnea da Europako herrialdeetan elikadura intoxikazioaren arrazoi nagusietako bat, eta elikadura gehien transmititzen duen bakterioetako bat da. Nahiz eta bere intzidentzia altuenetakoa izan, Campylobacter aldean, azken bost urteetan detektatutako kasuak murriztu egin dira eskortako hegaztien kontrol programei eta elikadura kate osoan zehar beste ikuskapen neurri batzuei esker.
2015
‎Datu honekgarrantzi handia izan dezake giza sistema immuneak bakterioaren kontra duen erantzunaaztertzeko, erantzun hau oso desberdina delako bakterioa extrazelularra edo intrazelularra bada (Higgs et al., 2012). Bi infekzio mekanismo hauen eredu ezagun eta gehien aztertuenak Vibriocholerae, kolera sortzen duen bakterio extrazelularra eta Mycobacteriun tuberculosis, makrofagoen barnean bizitzeko eta tuberkulosia sortzen duen bakterioak dira (Duclos andDesjardins, 2000).
‎Datu honekgarrantzi handia izan dezake giza sistema immuneak bakterioaren kontra duen erantzunaaztertzeko, erantzun hau oso desberdina delako bakterioa extrazelularra edo intrazelularra bada (Higgs et al., 2012). Bi infekzio mekanismo hauen eredu ezagun eta gehien aztertuenak Vibriocholerae, kolera sortzen duen bakterio extrazelularra eta Mycobacteriun tuberculosis, makrofagoen barnean bizitzeko eta tuberkulosia sortzen duen bakterioak dira (Duclos andDesjardins, 2000).
2016
‎2 Zenbat denboran bikoizten da kolera eragiten duen bakterioaren hedatze maila. Zer esan nahi du
‎Kolera eragiten duen bakterioaren ugalketa hazkunde esponentzialaren modeloari lotzen zaio, non denbora
‎Maria bainuan egosten dira, 60 bat minutuz produktua 100 bat ºC ko tenperaturan jartzeko. Saihestu behar den arriskuetako bat Clostridium botulinum da, toxina bat duen bakterioa, botulismoa eragiteko gai dena. Hoztu.
2018
‎Nosemosis a (Nosema apis) erlearen metabolismoa kaltetzen duen bakterioa da (erreginaren obarioen ala langileen guruin hipofaringeoen disfuntzioak). 15 egunetik gorako erle helduak dira zaurgarrienak.
2019
‎Era berean, ikerlariek uste dute proteina toxiko horien ekoizpena blokeatzeko gai diren farmakoek dementziarekin lotutako garuneko endekapena geldiarazi edo, gutxienez, prebenitu dezaketela. Casey Lynch mikrobiologoak adierazi duenez, «ikerketa honen emaitzek berretsi egiten dute, bai bakterioaren gaixotasuna agertzean eta garatzean, bai garunean gingipainas proteina duen bakterioak duen presentzia». Eta, esan du horrek eremu berri bat ireki dezakeela ikerketari tratatzeko gai den botika aurkitzeko.
‎Kontuz etxeko arrautzekin Irudia: altze Arrautzei lotutako arrisku nagusietako bat Salmonellaren presentzia da, salmonelosia eragiten duen bakterioa, oso gaixotasun larria izan daitekeena. Baina ez da elikagai horrekin lotzen den patogeno bakarra.
‎Hala ere, baliteke produktuak itxura ona izatea eta, hala ere, segurua ez izatea. Kontserbei lotutako arrisku nagusia Clostridium botulinum bakterioa da, botulismoa sortzen duen bakterioa, hilgarria izan daitekeen gaixotasun arriskutsua. Hori dela eta, ezinbestekoa da hainbat neurri hartzea:
2020
‎Gehigarriak ez dira erabiltzen elikagaiari nutrizio balioa eransten diotelako, kasu horretan elikagaitzat hartuko liratekeelako. Bere funtzio nagusia elikagaiaren ezaugarrietako bat edo batzuk hobetzen laguntzea da, hala nola segurtasuna (adibidez, haragi produktuetan nitritoak gehitzeak toxina botulinikoa eragiten duen bakterioaren hazkuntza eragozten du), kontserbazio denbora, zaporea, kolorea edo testura. Segurua da gehigarriak kontsumitzea?
‎Elikagaiak dira transmisio bidea. Listeriosia eragiten duen bakterioa elikagaien kontsumoaren bidez heltzen da pertsonengana. Prestatutako hainbat elikagai klase izaten dira normalean:
2022
‎Haatik, azkenengo 600 milioi urte begiztatu beharrean, bilakaera ebolutibo guztiari begirada ematen badiogu eta zelula mota bacará duen bakterioarekin hasten bagara (duela 4.000 milioi urte) edota baita ere 4 edo 5 bakterio desberdinen sinbiosiaren ondorioz lehen zelula eukariotoarekin plurizelular espezie bat, batean erabat fusionatua (duela 1.500 milioi urte). Orduan ikusten dugunak antzekotasun nabarmena du Gaia Organikoaren Teoriaren iragarpenarekin:
‎Hirusta mota hori hazten ari da Europan, Erdialdeko Asian eta Ipar Amerikan. Haren sustraiek nodulu bereziak dituzte, eta horiek nitrogenoa eraldatzen duen bakterioa hartzen dute. Beraz, belar txarra izan beharrean, neurri justuan oso onuragarria da landarako.
‎Izoztea elikagaiak kontserbatzeko metodo bat da, denbora tarte batez tenperatura jakin batean edukita, ez delako usteldura eragiten duen bakteriorik bizirik agertuko elikagai horretan. Elikagai osoa —18° C taraino hoztu denean, hor ez dago inongo bizi aztarnarik, ur likidoa solido bilakatu delako.
2023
‎Oilasko gordinaren gisako elikagaiekin ere kontuz ibili behar dugu, Campylobacterra eduki baitezake modu naturalean. Bakterio hori gastroenteritisa eragiten duen bakterio eragile nagusia da planeta osoan. Irten aurretik:
‎Clostridium botulinum en hazkuntza tenperatura egokiena 35 ºC tik 40 ºC ra bitartekoa da. Kontuan hartu behar da toxina ez dela garatzen elikagaia irekitzean edo prestatzean, baizik eta toxina sortzen duen bakterioa kontserban produktua sartzen den unean bertan dagoela. Gainera, ez du ez usainik, ez kolorerik, ez dastamenik irenstean; beraz, ezin da zentzumenen bidez ikusi.
‎Hala adierazi du haren familiak. 2017an, haren gorpuzkiak aztertu zituztenean, botulismoa eragiten duen bakterioa aurkitu zuten haren hezurretan. Auzibide bat abiatu zuten kasuaren inguruan, eta nazioarteko aditu talde bat lanean aritu da geroztik; atzo aurkeztu zizkion ondorioak epaileari.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia