2002
|
|
Ogi horri modu artifizialean gehitu zaizkio zahi zatiak irin zuriari. Ogi hori hozirik ez
|
duen
alearekin egin da, bitaminatan, mineraletan eta funtsezko gantz azidoetan aberatsena den zatiarekin. Ogi zuria baino kalitate elikagarriagoa du, baina benetako ogi integrala baino kalitate apalagoa.
|
|
Andaluziako Ingurumen Sailak, zeinaren mende baitago ugatza berriz sartzeko proiektua, uste du 2003 urtearen amaieran edo 2004 urtearen hasieran banatu eta askatu ahal izango direla gatibu jaiotako ugatzak, gero hazteko eta aske garatzeko. Erabaki da “Andaluzia” ez izatea lehen soltean parte hartuko
|
duen
aleetako bat. Fuensanta Coves Ingurumen sailburuak atzo prentsaurrekoan azaldu zuenez, Sierra Nevada eta Cazorla aukeratu dituzte lehen aldiz askatzeko.
|
2003
|
|
Zatiketa bidezko biderketarako garairik onena neguaren amaieran edo udaberriaren hasieran izaten da Teknika honek hainbat abantaila ditu. Lehenik eta behin, itxura ederra duen eta osasun ona
|
duen
ale bat izanez gero, informazio genetiko bera duten beste batzuk ere lor daitezke, zainketa berak eginez gero, erakargarriak eta osasungarriak. Beste abantaila bat da zatiketa prozesuak ere landarearentzako indartzaile gisa funtzionatzen duela.
|
2004
|
|
Betonika, zainketa berezirik behar ez
|
duen
alea
|
2005
|
|
Uda partean, alea heldua denean, lore eder eta zuriak ematen ditu, zurtoin luzekoak, eta hostoak ere oso luzeak dira. Ia inausi beharrik ez
|
duen
ale bat da, bere forma eta tamaina kontrolatzeko izan ezik, bere hosto handiek inguruko aleren bat enbarazu egin baitezakete, eguzki izpiak iristea eragotziz. Ale altu eta luzeegiak udaberrian inausiko dira.
|
2006
|
|
Babes materiala erabiltzea komeni da, jauzi egin dezaketen hondakinak saihesteko. Lehenik eta behin, ale lodiko paper bat pasatzea komeni da, azala leuntzen
|
duen
ale xeheko paperarekin amaitzeko. Material hori pintura hondarrak kentzeko ere erabil daiteke.
|
2007
|
|
Hala ere, lorategiaren muturrak inguratzeko eta barrualdea haizetik eta begirada diskretuetatik babesteko ere erabil daiteke. Ureztatzeko oso zain egon behar
|
duen
ale bat da, ez baita komeni substratua lehortzea edo urez betetzea. Onena astean behin ur bigunez ureztatzea da, ahal bada.
|
2009
|
|
haien pisua bi kilogramotik gorakoa ez izatea, ireki aurretik hozterik behar ez izatea, kontsumitzaileari zuzenean saltzea, eta, erabiltzen ez bada, haien zigilua ukitu gabe egotea. Itsasoko produktuei dagokienez, bidaiariek 20 kilogramo eraman edo bidal ditzakete, edo pisu hori gainditzen
|
duen
ale bakarra. Beste elikagai batzuk, hala nola eztia, ostrak, muskuilu biziak edo barraskiloak, EBra sartu edo bidali ahal izango dira, gehienez ere bi kiloko mugarekin.
|
|
Joan den astean, ezpata arrain bat jaso zuen Coruñako zentro ozeanografikoak. Duela bost urte, IEOko Grandes Pelagicos Oceánicos taldeak markatu zuen ezpata arrain hori, eta, beraz, denbora gehien eman
|
duen
alea da, markatzen zuten lekutik 2.000 kilometro baino gehiagora, joan den otsailean Ipar Atlantikoan dagoen namibioko arrantza ontzi batek markatu zuen arte. Institutuko ikertzaileek diote ale horrek informazio baliotsua emango duela, aztertzen hasiko dena.
|
2019
|
|
Beste era batera esanda, ogi integrala edo «osoko ogia% 100» izendatzeko, elikagaia irin integralarekin bakarrik egin behar da, gariaz, zekalez edo beste zereal batez. Aitzitik, irin integralaren edukia txikiagoa denean, ontziak barruan
|
duen
ale osoko irinaren edukia eta hori egiteko erabilitako zerealaren izena markatu behar ditu. Hala, ogiaren bilgarrian hau jarriko du:
|
2021
|
|
Era berean, animalien jabeek prestakuntza ikastaro bereziak jaso ditzatela proposatu du, txakurren prestakuntzan adituak diren hezitzaile eta adituen eskutik. Etorkizunean arazorik sortuko ez
|
duen
ale baten jabetza ziurtatzeko balioko lukeen formula.
|