Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2001
‎Odolak alde egiten du urdailetik eta liseriketa prozesuak gorabeherak izaten ditu.
2002
‎Hala ere, kafeina eduki arren, oso kargatuta ez dagoen te kikara batek kafe kikara batek baino kafeina gutxiago ematen du, infusio bat prestatzeko behar den te kopurua kafea prestatzeko behar dena baino txikiagoa baita. Hartzidura luzea duenez, oso te txikia da azido tanikoetan, eta horrek esan nahi du urdail delikatua duten pertsonek arazorik gabe edan dezaketela. Te gorria, kafeina duten beste elikagai batzuk bezala, hala nola kafea, beste te mota batzuk, kola freskagarriak, etab. haurdunaldian edo edoskitzaroan har daiteke, baina kontuz, kantitate txikitan betiere.
2004
‎Egunean bederatzi g gatz kontsumitzeak urdaileko minbizia eragin dezake, berriki argitaratu den japoniar azterlan baten arabera. Tsuganek aurkeztutako azterlanaren ondorioetan berresten du urdaileko edo urdaileko minbizia dela munduan minbiziak eragindako heriotzen bigarren kausa ohikoena. «Japonian, tradizioz, elikagai gazi asko kontsumitzen dira, ozpinetan edo ketuetan kontserbatuak, eta ezaguna da dietan gatz gehiegi edukitzeak gastritis atrofikoa eragin dezakeela, minbizia eragin ohi duena», dio autoreak.
‎Horixe da ikertzaile talde multinazional batek atera duen ondorio nagusia; besteak beste, Madrilgo La Princesa ospitaleko Manuel López Brea eta Teresa Alarcón espainiarrak. Gaur “Science” lanean ageri den lan honen ondorioen arabera, mikroorganismo horrek ohiz kanpoko gaitasuna du urdaila egokitzeko eta “kolonizatzeko”. Zientzialariek “H. pylori” k Hego Amerikako biztanleen %60ri eraso egiten dio, zero odol taldea nagusitzen baita, “babA” proteinari esker; proteina horrek lagundu egiten dio bakterioari urdailera atxikitzen.
2005
‎Haurdunaldiko lehen eta azken hilabeteetan emakumeak digestio arazoak izaten ditu maiz. Azken hiruretan umetokiak presio handiagoa egiten du urdailean emakumearena, digestioak zailago egiten baititu. Fetuak egiten duen presio horrek digestio arazoak, idorreria eta aerofagia kasu, eta urdaileko azidoak hestegorrira igotzea eta azidotasuna.
2010
‎Ogi mota horiek onak izaten dira idorreria arazoak eduki ohi dituztenentzat, diabetesa dutenentzat, kolesterol arazoekin ibiltzen direnentzat edo argaltzeko dietak egiten dituztenentzat (zuntzak erraztu egiten du hesteetako igarotze prozesua, azukreak motelago xurgarazten ditu, odoleko kolesterola gutxitzen du eta atzeratu egiten du urdaila husteko denbora, eta, ondorioz, otordutik otordura gose gutxiago sentiarazten du).
2011
‎Medikuntzaren beste eremu batzuetan jada erabiltzen den teknologia elektroniko bat (adibidez, taupada markagailu kardiakoak) eta berriago bat (Internet) konbinatzen ditu sistemak. Pertsona lodietan sentsore bat jartzea teknika ez oso agresiboa, azkarra eta itzulgarria da, eta ez du urdailaren morfologia aldatzen. Obesitateari aurre egiteko erabiltzen diren beste metodo batzuen aldean, horren abantailetako bat agresibitate eskasa da, teknika itzulgarria izateaz gain, urdailaren morfologia aldatzen ez duena.
2012
‎Idorreria gogaikarria. Nikotinak bizkortu egiten du urdaila hustea, eta murriztu egiten du hesteetan hondakinak garraiatzeko behar den denbora. Erretzeari utzi dioten pertsonen idorreria arazoak ohikoak dira.
‎Landareak irensteak lagundu egiten du urdailetik kanpoko gauzak itzultzen eta kanporatzen, baina bere portaeraren gorabehera batzuk ere adierazten ditu.
2013
‎Zenbait azterketak erakutsi dutenez, zuntzak badu eragina odolean izaten den kolesterol mailan, glukosan eta intsulinan, lagundu egiten du hesteetako flora orekatzen, handitu egiten du gorozkien bolumena eta lagundu egiten du urdaila normal libratzen.
‎Bikarbonato (alkalino) pixka bat hartzeak berehala arindu ohi du urdaileko azidotasuna, nahiz eta ez duen horrek izan behar azidotasuna sendatzeko ohiko joera.
2014
‎Beherakoa eta okadak ez ezik, gasak, gastritisa edo gastroenteritisa ere sor daitezke, batez ere elikadura ohitura desegokiak mantentzen badira. Txakurraren eta arrazen elikadura aldatzea Zakur arrazak ere zehazten du urdailaren tolerantzia maila dieta aldaketetara. Batzuek aldaketa horiek jasaten dituzte.
‎Bizi fase honetan, txakurkume pentsu espezifiko bat behar du txakurrak, behar energetikoak asetzeko. Hala ere, gazteak gama altuko pentsu bat irensten badu, bere adinerako, oso digestiboa izatea, ez du urdaileko arazorik izango. «Kalitate handiko elikagai hauekin ez da beharrezkoa aldaketa progresiboa egitea, are gehiago, bere adinari egokitua eta beharrezkoa bada», azaldu du Arijak.
‎Nutrizio arloko egokitzapen bat egiteko unea da, dietan aldaketa berri bat eragiten duena. Hala ere, pixkanaka egiten bada, animaliak ez du urdaileko arazorik izan behar eta «elikagaiak prebentzio medikuntza gisa jardungo du», ziurtatu du albaitariak.
2019
‎Bere haziak, piperbeltz aleen tamainako gelatina gardenaz eta antzeko tamainaz inguraturik, ongailu gisa erabil daitezke lehortu eta birrindu ondoren, baina ahaztu egiten ditu propietate saneatzaileak, ia magikoak, ez eta papaiako mamiaren kontsumoa ere. Fruta honek ez du urdaila garbitzen, ez du gibel gantzatsua sendatzen, ez du giltzurrunetako gaixotasunik prebenitzen, ezta nerbio sistema erregulatzen eta aknea edo dermatitisa kentzen ere… Orduan, zer ematen digu papaiak, bitaminaren edukia handia da (60 mg/ 100 g), laranja baino gehixeago eta piper gorriaren erdia baino gehiago.
2021
‎Limoi zukuak ere balio du helburu horretarako, baina beste era batera jokatzen du: azido zitrikoak karbono dioxidoa (CO2) sortzen du urdailean, eta, organismoaren uraren aurrean, bikarbonato bihurtzen da, urdaileko azidotasunerako oso ezaguna den substantzia. 8 Hortzak garbitzeko sagarrak eta azenarioak Frutak eta, zehazki, sagarrak jatea oso osasungarria da, esaera klasiko batek gogorarazten duenez:
‎Gainera, diabetikoentzat ere egokia da, azukre sinpleen xurgapena murrizten baitu, baita odoleko kolesterol maila handia dutenentzat ere, zuntzak kolesterolaren zati bat arrastatu eta gorozkietatik kanporatzen baitu. Ogi mota horrek ere atzeratu egiten du urdaila husteko denbora, eta, ondorioz, gose sentsazioa murrizten da orduen artean. Onura horiei kontraindikazio bat gehitu behar zaie:
2022
‎f53a Otordu oparoetatik ihes egitea. Gehiegi jatea, gehiegi betetzea edo digestio zaileko elikagaiak aukeratzea zerikusi zuzena du urdaileko azidotasunarekin. Beti komeni da errezeta osasungarri, fresko eta neurrizkoagoak hautatzea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia