2004
|
|
Elikagai horien etiketak, adibidez, produktuak duen mantenugai mota eta kopurua zehaztu behar ditu, eguneroko gomendioak gainditu ez ditzan. Prestatzen ari den arauak informazio zehatza eman nahi
|
du
propietate onuragarriei buruz, zientifikoki egiaztatu beharrekoak. Hala ere, adituek ohartarazi dute dieta orekatu batek arraina edo frutak bezalako elikagaiak sartu behar dituela.
|
|
Azterlanaren arabera, esperimentuan erabilitako ardo mota guztiak mahats berekoak direnez, Palomino izenekoa, “litekeena da mahatsaren osagai batzuk kolesterol mailaren aldaketen erantzule izatea”. Ildo horretatik, Félix Elorza azterlanaren koordinatzaileetako batek dioenez, “itxuraz hain desberdinak diren ardoek ondorio biologiko berberak izateak” pentsarazten
|
du
propietate horiek “Lurreko mantenugaien multzoaren eta Palomino mahats barietatearen erantzukizuna direla, hori baita Markoan zabalduena”. Ikerketaren arabera, Jerez eta Manzanilla ardoak “ondorio fisiologiko osasungarriak dituzten ardoen zerrendan sartu behar dira, neurriz kontsumituta”.
|
2006
|
|
Haragiak eta arrainak ez
|
du
propietaterik galtzen, praktikan, izozte prozesuak ez duelako eraginik izaten ez proteinetan, ez A eta bitaminetan ezta mineraletan ere.
|
|
OTA bezalako mikotoxinak modu naturalean hazten dira landare produktu jakin batzuetan, instalazioan bertan eta berariazko hezetasun eta tenperatura baldintzetan biltegiratzen eta garraiatzen direnean. Mikotoxina horrek frogatu
|
du
propietate kartzinogenikoak, beltzak, teratogenoak eta immunotoxikoak dituela orain arte aztertutako esperimentazio animalia guztietan. Zerri haragia eta erraiak ere aurkitu dira, animalien elikaduraren bidez kutsatu diren animalienak.
|
2007
|
|
Adituek ematen duten erantzunak funtsezko bi premisa ditu. Lehenik eta behin, nikotina ez da toxikoa eta ez
|
du
propietate kantzerigenorik; tabakoaren kearen beste osagai batzuk ez bezala (karbono monoxidoa, hidrokarburoak edo nitrosaminak). Eta bigarrena, nikotinaren mendekotasun ahalmena dosiarekin lotuta egongo litzateke, baina baita, modu esanguratsuan, hartzeko eta xurgatzeko bidearekin ere.
|
2009
|
|
1924/ 2006 Erregelamenduaren arabera, debekatuta daude elikagaien propietate osasungarriak adieraztea, Batzordeak baimendutakoak izan ezik. EFSAk, eskaera bat jaso ondoren, irizpena eman behar du, baina Batzordeak erabakiko
|
du
propietate osasungarrien deklarazioen onespenari buruz. Joan den urrian, erregelamenduak argitaratu ziren, produktu eta osagarri dietetikoen adierazpen baimendu eta ukatuekin, eta horietako batzuk haurrentzat ziren.
|
2020
|
|
Hala ere, bereizketa hori ez da ez baliagarria ez gomendagarria ikuspegi analitikotik, ez fisiologikotik, zenbait erreferentziako erakundek hala nola Institute of Medicine, Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundea (FAO), Osasunaren Mundu Erakundea (OME) eta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA). Adituen iritziz, zuntz baten disolbagarritasuna pH-aren (azidotasuna edo alkalinotasuna) araberakoa da hein handi batean, eta horrek zalantzazkoa egiten
|
du
propietate fisiologikoekin erlazionatzea, eta hori da gizakiari interesatzen zaiona. Azken horiek hobeto baloratuko lirateke zenbait adierazleren bidez, hala nola biskositatea eta zuntzak kolonean hartzitzeko duen gaitasuna bakterio floraren bidez. 3 Zertarako balio du zuntzak?
|
|
Osagaien eraginkortasuna aztertzeko, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak (EFSA) konposatu bakoitzari buruz dioena bilatu behar da. Osagai nagusiak ontzian nabarmentzen diren propietate osasungarriak ez baditu ere, legeak aukera ematen
|
du
propietate horiek sustatzeko, baldin eta azken konposizioan beste bitamina eta mineral batzuk badaude (gomendatutako eguneko kopuruaren %15), eta frogatuta dago propietate horiek dituztela. Beraz, produktu horiek legedia beteko lukete.
|