Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 35

2003
‎Hori ez da horrela izango lehengaia kalitate txarrekoa denean eta kutsadura handia dagoenean, hozketak eragindako atzerapena ez baita nabarmena izango. Produktu egosiei dagokienez, egosteak nabarmen murrizten du bakterio karga, eta, beraz, hozte horri esker, bizitza komertziala nabarmen handituko da. Zer gertatzen da patogenoekin?
‎Hala ere, honela dio: “komunitate zientifikoaren zati handi batek zalantzan jartzen du bakterio horiek giza hesteetako traktuan bizirik dirautela”, eta, gainera, propietate elikagarriak bakterio bizidun jogurtaren eta jogurt pasteurizatuaren antzekoak direla dio. Nolanahi ere, gogoratu behar da Codex Alimentarius en arauak ez direla lotesleak, nahiz eta haien gomendioak nazioartean onartzen diren eta berariazko legerik ez duten herrialdeetara esportatzeko oinarri gisa erabiltzen diren.
‎Lehengaia kalitate txarrekoa denean edo kutsadura handia duenean ez da horrela izango. Eta produktu egosiei dagokienez, egostearen beroaren aplikazioak nabarmen murrizten du bakterio karga, eta, beraz, hozte sistemak bizitza komertziala luzatzen lagunduko du. Zorionez, mikroorganismo patogenoak ez daude nagusiki elikagaietan, alderantziz baizik.
2005
‎EBk ohartarazten du bakterio erresistentziak handitu egiten direla botika horiek gehiegi erabiltzeagatik
2006
‎“Psoriasian, estreptokokoa oso hasierako aitzindari arrunta da. Sistema immunologikoa aktibatzen du bakterioari eraso egiteko. Baina estreptokokoen infekzioa kendu ondoren, sistema immunologikoa kaltetuaren larruazaleko zelulei erasotzen hasi zen”, gehitu zuen.
‎Kanal horiek izateak ez du esan nahi, ordea, biofilmean elikagai, pH edo oxigeno kontzentrazio desberdina duten ingurune desberdinekin topo egin dezakegunik. Egoera horrek handitu egiten du bakterioaren egoera fisiologikoaren gaineko heterogeneotasuna, eta zailagoa da hura aztertzea. Prestakuntza eta hazkundea Hori da mikroorganismo patogenoek azalera bat inbaditzeko duten ahalmenari eta hazkundeari gehien eragiten dienetako bat.
‎Dastamenaz gain, gatzak hainbat funtzio betetzen ditu. Prozesatutako haragi produktuetan, adibidez, gatzak eragina du bakterioen kontrako efektuak areagotzen dituzten proteinak aktibatzean. Irlandako adituek egin eta Meat Science n argitaratu duten ikerketa baten arabera, elikagaietako gatzaren murrizketa oztopo garrantzitsuak dira, bereziki teknologikoak, baina hori lortzeko ekimenak proposatzen dituzte, bereziki haragia bezalako elikagaietan.
2007
‎A. baumannii z kutsatutako gaixo kopurua ez da handia, baina infekzio horien hilkortasuna handia izaten da, batetik gaixoa jota egoten delako, eta, bestetik, A. baumannii antibiotiko askoren aurrean erresistentea delako. Gainera, tratamendu bat ezarrita, harekiko erresistentzia garatzeko erraztasuna du bakterioak.
‎Proeuhealth Duela urte batzuk frogatu zenez, bakterio azido laktikoen andui jakin batzuek ondorio positiboak izan zitzaketen osasunean, eta horietako batzuk elikagaietan erabili direla, hainbat ikerketa proiektu abiarazi dira EBn. Horietako batek, Proeuhealth izenekoak, frogatu du bakterio patogenoen kutsaduretatik babesten duela. Europako 16 herrialdetako adituek osatutako makroazterlanak beste azterketa batzuk biltzen ditu, hala nola Propath</ em.
2008
‎Paketea irekitzean eta haragia oxigenoaren eraginpean jartzean, oxigenoak jatorrizko kolore gorri distiratsua berreskuratzen du. Oxigenorik gabeko atmosferak atzeratu egiten du bakterioen eta onddoen eragina, eta, hala, elikagaiaren balio bizitza luzatu egiten da. Bestalde, egoera txarrean dagoen haragiaren kolorea marroi motela da, oxidazioagatik (zahartzea), denbora luzez egoten baita airean.
2009
‎Gogoratu behar da antibiotikoak ez direla eraginkorrak pneumonia biralak eta gripea tratatzeko, bakterioak bakarrik suntsitzen baitituzte, eta inoiz ez birusak. Sendagai horiek modu desegokian erabiltzeak eragin handia du bakterioek aldez aurretik suntsitzen zituzten antibiotikoei aurre egiteko. Adituek aholku praktikoak ere ematen dituzte, besteak beste, etxean tenperatura egonkorra mantentzea, kalera irtetean berotzea bat bateko tenperatura aldaketak saihesteko, berokuntza oso handia saihestea, giroa edo arnasbideak ez lehortzeko eta etxeak ondo aireztatzeko.
‎Hori dela eta, atmosfera aldatuan ontziratzean, ahalik eta maila txikienak ezabatzen edo murrizten dira. Salbuespenak ageri dira oxigenoa beharrezkoa denean frutak eta barazkiak arnasteko. co2 ak inhibizio efektua eragiten du bakterio hazkuntzan, batez ere kolorea galtzea eta usain txarrak eragiten dituztenak. co2 aren xurgapena produktuen hezetasunaren eta koipearen araberakoa da. Gainera, CO2 kontzentrazio handiek koloregabetzea eta zapore azido zorrotzak garatzea eragin dezakete.
‎Hala ere, salmonela hestearen paretara hurbiltzen denean, hesteetako estalduraren mikroileihoen artean dauden espazioetatik igarotzen da. Han, zelula jariakinaren mugimendutik babestuta geratzen da, eta nabarmen murrizten du bakterioaren kanpoko mintzaren pareten kontrako zizailatze efektua. Leku horretan, bakterio zelulak hestetik odol isurira pasa dezake infekzioa abiarazteko.
‎Izotz kristalen arteko zain likido, imi, oetan egon dela uste dute, eta haietan mugitu dela, isats itxurako flageloa erabiliz, elikagai urrien bila. . Elurrarekin, hauts, bakterio zelulak, onddo eta landare esporak eta mineralak izaten dira?, azaldu du bakterioa izotz azpitik atera eta identifikatu duen Pennsylvania State Universityko ikerlari taldeko Jennifer Loveland Curtzek.
2010
‎Animalia horien %60k positibo ematen du bakterio hori hiltegietan
2011
‎Ahabiek daukaten osagai batek, proantozianidinak (PAC), eragotzi egiten du bakterioak haz daitezen, eta horregatik da eraginkorra osagai hori daukaten konprimituak edo jarabeak hartzea.
‎PAC horiei esker, gernua azidoago bihurtzen da, eta azidotasun horrek lagundu egiten du bakterioak desagerrarazten, eta infekzioak eta errepikapenezko zistitisak murrizten.
‎Clostridium eta BacteroidesStaphylococcus aureus: inguruarekiko erresistentzia handia du bakterio honek. Germen saprofito gisa egon ohi da gizakien sudurrean eta larruazalean.
‎Adituen Taldeak gomendatzen du barazki egosiak ez direla giro tenperaturan gorde behar, nitratoa nitrito bihur baitaiteke zuzenean. Gainera, espezialista talde horrek uste du bakterio gastrointestinalen infekzioak dituzten haurrei ere ez zaiela espinakarik eman behar, infekzio horiek nitrato gehiago nitrito bihurtzen dutelako, eta horrek metahemoglobinemia arriskua handituko luke.
‎“Geneak, Estatu Batuetan, Mexikon, Brasilen, Espainian, Italian eta Irlandan ‘staphylococcus aureus’ eko anduietan aurkitu denez, bakterioak zazpi antibiotiko motekiko erresistente bihurtzen dira”, azaldu zuen Booker ek. Horrek erakusten du bakterio horiek “eboluzio abantaila desberdina” dutela gene horri esker, nahiz eta orain arte ez izan molekula mailan gertatzen zenaren irudi “argirik”. Bakterioek hainbeste antibiotiko “burlatzen” dituztela jakiteko, Booker ek eta bere ekipoak “Cfr” proteinaren metilazio prozesua aztertu zuten.
2012
‎Kobrezko gainazala patogeno batekin kontaktuan jartzen denean, bakterioaren kanpo mintza hautsi egiten da, bizitzeko beharrezkoak diren mantenugaiak galtzen ditu eta, ondorioz, ahultze orokorra gertatzen da, azkenean suntsitzen dena. Kobreak eragotzi egiten du bakterio batek bizirik irauteko beharrezkoak diren erreakzio biokimikoak gertatzea, hau da, ezin du “arnasa hartu, ez jan ez energia sortu”.
2013
‎Horiek bizidunen deskonposaketa eta desegitea eragiten dute, hau da, hildako izakiak ustelarazten dituzte, eta hori onuragarria da gainerako bizidunentzat. Gizakiak, bestalde, aspalditik jakin du bakterioen eragina baliatzen, esate baterako, esnekietan (jogurta, gazta&). Gaur egun araztegietako bakterioek hondakin urak garbitzen dituzte.
‎Tenperatura. Tenperaturak eragin handia du bakterioen hazkundean eta inaktibitatean. 5 ºc tik beherako tenperaturek patogeno mikrobioen erreplikazioa dute, eta elikagaien narriadura atzeratzen dute; 55 ºc baino tenperatura altuagoak, berriz, hilgarriak dira zenbait patogenorentzat.
2014
‎Gainera, Tolosan, entsegu kliniko batean parte hartu du, biziki kaltegarria zaien bakteria batekin. Nahiz ez den merkaturatua izan, ez du bakteria txar hori bildu. Ikerkuntza pista anitzetan barrena ari da.
‎Bestalde, kontuan izan behar da bakterioen populazioak askotarikoak eta zabalak direla, eta aldaketa handiak egiten dituztela. EFSaren azterketa baten arabera, E. coli ren genomak egunean hainbat aldiz «mutatu» egiten du, eta horrek esan nahi du bakterio populazioak sentikorrak direla ingurumen aldaketen aurrean, eta, beraz, antibiotikoen aurkako erresistentzia areagotu egiten dela.
‎Ikerketa horrek berretsi egiten du patogenoen transmisioari buruzko beste analisi batzuen emaitzak billeteen eta txanponen bidez. Diruan hazten diren patogenoak Billeteak higiene arau desberdinak aplikatzen dituzten pertsonek maneiatzen dituzte, eta era askotako higiene baldintzetan biltegiratzen dira. Paperezko diruak azalera zabala du bakterioak eta mikroorganismoak hartzeko, eta, beraz, ikerketa batzuek kezka sortzen dute gaixotasunak eragiten dituzten mikroorganismoen transmisioaren bektore bihur daitezen. Kutsatzaile horiek zuzenean transmiti daitezke, eskuz edo zeharka, elikagaien bidez. Ez dago argi nola bizirauten duten bakterioek paperean eta nola transferitzen diren; hala ere, arlo horretako lan zientifikoak hazten joan dira.
‎Baina azterketa gutxik aztertu dute txanponen poluzioa, bakterioen biziraupenerako faktore mugatzailea (kobrea) dutela uste baita. Paperezko diruak azalera zabala du bakterioak eta mikroorganismoak hartzeko Estatu Batuetako ikerkuntzari, Saudi Arabiako eta Frantziako adituek egindako beste azterketa bat gehitu zaio, apirilean Future Microbiology n argitaratua. Analisiak agerian uzten du Enterococcus spp bakterioak, besteak beste.
2015
‎Elikaduraren segurtasunak esan nahi du bakterioek non aurrera egin dezaketen, «eroso» sentitzeko aukera ez emateko. Elikagaien transmisio gaixotasunak eragiten dituztenak sukaldeko leku eta leku askotan bizi daitezke, baita tresnetan eta eskuetan ere.
2016
‎Honela sailkatzen ditu jogurtak: jogurt naturala, natural azukreduna, eztitzaileduna, frutaduna, zukuduna edo beste elikagairen bat duena; hartzitu ondoren lurrindua eta pasteurizatua (galdu egin du bakterio laktikoen bideragarritasuna).
‎Hala ere, konpondu gabeko mastitis ez infekzioso batek infekzioa eragin dezake. «Esnearen atxikitzeak lagundu egiten du bakterio gehiago izaten, eta giza esnean dauden defentsa faktoreen ahalmena gainditzen du, bularreko bularra kutsaduratik babesteko». Titietako arraildurak ere mastitisarekin lotuta daude.
2019
‎Horregatik dira horrelako gaixotasunekin lotzen diren elikagaiak. Kasu horretan, izoztea (gutxienez, hamar egun 24ºc) gai da parasitoak kentzeko, baina ez du bakterio patogenoekin amaitzen, hala nola Listeria monocytogenes. Hori da, zehazki, listeriosiaren eragilea, ez oso ohikoa baina oso larria, batez ere haurdun dauden emakumeen kasuan, abortuak eragin baititzake edo etorkizuneko haurtxoan ondorio larriak utzi baititzake.
2022
‎Gainera, azterlanak adierazten digu: metodo bakar batek ere ez du bakterio karga %60 baino gehiago murrizten. Zer egiten dugu baietekin. Oso zikinak edo oso erabiliak dauden baietak garbitzen saiatzeko, pertsona askok lixiban sartzen dituzte edo garbigailuan ur beroz garbitzen dituzte.
‎Ezabatu anisakisa Gezurra. Azido azetikoaren eraginez, ozpina kontserbagarri natural ona da, mikroorganismo batzuen hazkuntza eragozten laguntzen du, baina ezin du bakterio jakin batzuek sortzen dituzten esporen ekoizpena amaitu. . Era berean, ez ditu parasitoak ezabatzen, anisakisa antxoetan egon daitezke ozpinetan eta beste batzuetan, hala nola, sardinzarretan edo zebitxeetan.
‎Barnealdean nahiz kanpoaldean erabil daiteke, kanpoaldearekiko erresistentea baita eta isolatzaile termiko eta elektriko ona baita. Toxikotasun txikia du Bakterioak hazteko erresistentzia handia du eta lizuna agertzea mugatzen du. Sukaldeetan eta bainugeletan asko erabiltzen da:
‎Kasu batzuetan pertsona horien genetikak baldintzatzen du bakterio taldeen agerpena, eta, gainera, lotuta dago minbizia garatzearekin. Orduan, badaukagu nolabaiteko lotura ez zuzen bat arriskuarekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia