2008
|
|
Eusko Jaurlaritzako Ur Sailak egindako erreken azterketaren arabera, lursail horretan eraikitzeko zenbait lan egin beharra zegoen, Usarrabi erreka bertan egoteak uholde arriskua sortzen zuelako. Lehendabiziko proiektuaren aurrekontua igo egin zen eta berri bat egitea erabaki zen”, azaldu
|
du
Iñakik. “Inbertsioa 3 milioi eurotara igo zen.
|
2009
|
|
Eusko Labelaren barnean sartu ahal izateko, sei eta bederatzi zentimetro arteko luzera izan behar du piperrak, eta horrek, egunero biltzen aritzea eskatzen du. Landare handiak dira, adar eta hosto askokoak, eta pazientzia handia behar da landarea ondo miatu eta piper guztiak biltzeko”, adierazi
|
du
Iñakik. Eusko Labelen etiketapean saldu ezin daitezkeen piper eta tomateek ere badute irteerarik:
|
|
Agroaldearen etorkizuna2000 urtean sortu zen Asteasuko agroaldea. Hala azaldu
|
du
Iñaki Lasak: “Gipuzkoan oso zaila da lursailak eskuratzea eta horri irtenbidea emateko, Agroaldeak sortu zituen Foru Aldundiak.
|
|
Hamabi urterako kontratua sinatu genuen eta epea amaitzen ari da. Udalarekin bildu nahi genuke, euren asmoen berri izateko, baina bi urtetan ez dugu haien erantzunik jaso”, azaldu
|
du
Iñakik. “Lursailak industriarako behar badira, ni ez naiz kontra jarriko, baina lehen sektoreari ere irtenbidea eman behar zaio.
|
2016
|
|
Elkarrizketak, txisteak, lehiaketa, eskolako kontuak…, ordubeteko irratsaio osatua prestatzen dute Adunako herri eskolako kideek. Iñaki Pagola irakaslea izaten dute bidelagun prestaketa lan horietan, eta baita emanaldian bertan ere.Azken bi urteotan Adunan ari bada ere, eskola bat baino gehiago ezagutu
|
du
Iñakik bere lan ibilbidean: “Ataungo eskolan ezagutu nuen irratiaren proiektua.
|
|
Haurrek saiakera handia egiten dute etxean ere, irakurri behar duten hori ondo prestatzen”. Haurrengan garapen handia nabaritu
|
du
Iñakik hilabeteotan, eta argi du garapen hori are eta handiagoa izango dela: “Bat batekotasuna, entonazioa…, hori guztia hobetzen ari dira, eta ikasturteak pasa ahala, geroz eta hobeto egingo dute”.Lanean, gusturaPozik ari dira gaztetxoak irratigintzan:
|
|
Nekez gerturatuko da partida bat ikustera jokoa ulertzen ez duenak. Horregatik, partida baino egun batzuk lehenago, jokoaren nondik norakoak azaltzen dituen esku-orriak jarriko ditugu tabernatan”, azaldu
|
du
Iñakik. Partida egunean gainera, errebotea ezagutzen duten pertsonek azalpenak emango dizkiete bertaratzen direnei:
|
|
Leku egokia izatea ere garrantzitsua da eta etxea, garagardoa egiteko nahiko baldar geratzen dela dio, ez dela pauso guztiak eroso emateko lekurik aproposena. Baina ahal den lekuan moldatu beharra dagoela. PAUSOZ PAUSOGaragardoa egiteko, normalean 25 litroko bidoiak erabili ohi diren arren, 20 litrokoan egiten
|
du
Iñakik. Bi bidoi eta hozkailua behar beharrezkoak dira edari aparduna prestatzen hasi ahal izateko.
|
|
Baina orduantxe da aukera, nahi izanez gero, beste zerealen bat (oloa edo abena...) edota fruta ukituak emateko (laranja edo limoi azalarenak, esaterako). Ahal den azkarren hoztu behar du eta Iñakiren ustez, hori izaten da lanik handiena," 100 gradutan irakin ondoren, ahalik azkarren 20 gradura jaistea, legamia bota ahal izateko". Garagardoa hoztutakoan, beraz, legamia gehitu eta serpentinaren laguntzaz, ontzi garbi batera pasa. Hantxe astebetez geldirik edukita, edateko prest egongo da.Garagardoa egina dagoenean, beste ontzi batera pasa behar da, azpian geratutako zikinak kentzeko.Lehen aste hori igarota, garagardoa botilara daiteke dagoeneko, baina nahiko zikina geratzen denez, beste bizpahiru astez beste ontzi batean edukitzea gomendatzen
|
du
Iñakik. Bigarren hartzidura edo fermentazioa deitzen zaio horri.Garagardoa botilaratzekoan, gas gehiago izan dezan, azukre pixka bat sar daiteke botilan.
|
2017
|
|
“Nahasketa erabiliko da, tartean ogia egiteko Euskal Herrikoak diren hainbat barietate zahar. Bretaiñia aldeko beste gari mota batzuk ere bai”, zehaztu
|
du
Iñaki Aristeta ‘Txatarras’ kultur elkarteko kide eta ekimenaren antolatzaileetakoa denak. Urteak dira Adunan ez dela garirik erein eta jakin mina dute nola aterako den, baina ilusio biziz nabari dira, antzinako ohitura zaharra egunera ekarri eta lanbide hura ezagutu zuten herritarrengandik, irakaspena jasotzeko gogo biziz.
|
2018
|
|
Txapelketa hau antolatzeak baditu bere gastuak, eta laguntzaile horiek gabe, genioke aurre egin. Eskertzeko modukoa da haien babesa”, azpimarratu
|
du
Iñaki Lizasok.Pilotalekura hurbiltzeko gonbita luzatu die zaletuei Lizasok: “Bikoteak ahalik eta gehien orekatzen saiatu gara, partidak ere orekatuak izan daitezen.
|