2003
|
|
Azken urteotan, zeramika sukalde eta bainugeletan erabiltzetik etxeko beste gela batzuetako zoru eta paretak apaintzera igaro da. Zura, moketa eta estaldura gisa erabiltzen diren beste material batzuk ez bezala, zeramikazko zoladurek lurra eta ura osatzen
|
dituzten
lehengaiek kalitate handiko produktu naturala osatzen dute, erraz garbitu eta mantentzen dena. Koloreak, akaberak, tamainak eta prezioak askotarikoak dira, baina helburua bera da:
|
2007
|
|
Espazioa irabazteko aukerak Altzari fabrikatzaileak etxebizitzen ezaugarri berrietara —gero eta murritzagoetara— eta maizterren beharretara egokitzen ari dira azken urteotan. Ildo horretatik, altzari modernoek joera funtzionala dute, diseinua eta kostuak merkatzen
|
dituzten
lehengaiak konbinatzen dituena. Etxebizitza gero eta txikiagoak, lofts motako apartamentuak edo metro karratu gutxiko estudioak dira altzari funtzionalak erabiltzeko adibide batzuk.
|
2010
|
|
Lehengaien harrera eremua: hornitzaileek ekartzen
|
dituzten
lehengaiak hartzeko eremua da. Kanpotik sartzeko ate bat eduki behar du, handik banatzaileak sar daitezen, eta elikagaien biltegiaren ondoan egon behar da.
|
2011
|
|
“Ez zaitzatela erbi izan” esaldiak kontsumitzailearentzat eta administrazioentzat gehien errepikatzen den kezketako bat laburbildu lezake, baina baita elikagaien sektoreko fabrikatzaile eta ekoizleentzat ere, horiek oso zorrotzak izan behar baitute erabiltzen
|
dituzten
lehengaien purutasuna egiaztatzen dutenean. Iruzur ekonomikoa izateaz gain, aizunketak arrisku larria dira kontsumitzaileen osasunerako, elikagaiak substantzia kaltegarriak izan baititzake edo ezustean jokatzeagatik sor baititzake.
|
2013
|
|
Bi ardatz nagusi ageri dira: batetik, sistema kapitalistaren produkzio ereduaren jasanezintasuna salatzen dute, zentzurik ez baitauka milaka kilometro egin
|
dituzten
lehengaiak bertan ekoitzitakoak baino merkeago saltzeak. Bestetik, etiketa ekologikoarekin ere kritiko agertzen dira.
|
|
Tresna, tresna eta baxera asko daude sukaldaritzako trebetasunei buruz. Fosilen eta hezur sedimentuen ondoan, ingurune naturalak eskaintzen dituen ebidentziak eta labar pinturen lekukotza grafikoak erakusten
|
dituzten
lehengaiak argitara ateratzen dira. Izan ere, laborategietan, landare hondakinak aztertzen dituen paleobotanika izeneko diziplina garatzen da.
|
|
Mortena A. Mitchell Larød Munduko garapen ekonomikoa teknologia berrien mende dago gero eta gehiago. Teknologia horiek erabiltzen
|
dituzten
lehengaiak dituzten herrialdeek lehiatzeko abantaila handiagoa izango dute. Material «funtsezko» edo «kritiko» horiek, ekonomiarentzat eta ingurumenarentzat duten garrantziagatik eta hornidura eskasia izan dezaketenarentzat, 14 dira.
|
2015
|
|
Erabiltzen
|
dituzten
lehengai nagusiak burdina, altzairua
|
|
6 Aipa itzazu industria kimikoaren adarrak, eta aipa itzazu erabiltzen
|
dituzten
lehengaiak eta haietatik lortzen diren produktuak.
|
2016
|
|
idazle trebeenak haien obra aparatu kritiko ahalik eta estilizatuenaz inguratzen ikasi dutenak dira. Eta kritiko zoriontsuenak, aldiz, idazlearekin pribilegiozko harremana ezarri eta beste kritikoak baino informazio gehiago atera ahal izango diotenak, haien lanak osatzeko erabili
|
dituzten
lehengaiak lortzen dituztenak, adibidez, eleberria idazteko prozesuan erabili dituzten eskemak, aipu eta erreferentzia askoren edo guztien jatorria, etab.?: alde horretatik idazle batzuei nolabaiteko oheburuko kritikoak elkartu zaizkiela ematen du.
|
|
Erabiltzen
|
dituzten
lehengai nagusiak burdina, altzairua eta oinarrizko industriak ekoitzitako beste metal batzuk dira.
|
2020
|
|
Besteak beste, 2025erako ontzien hondakin guztien %65 birziklatzea bermatu behar da. Horretarako, Europako Batasunak (EB) bermatu nahi du hondakin horiek osatzen
|
dituzten
lehengaiak birziklatu eta berrerabili egiten direla, eta, horri esker, ekonomia zirkular batean aurrera egin daiteke, non baliabide naturalak zentzuz eta eraginkortasunez erabiliko baitira. EBko herrialdeak aurrerapausoak ematen ari dira helburu horiek lortzeko.
|
|
Zenbat eta handiagoa izan tokiko abere ekoizpen unitate lokalak, zenbat eta deskonektatuago izan lekuko hazkuntza industrialaren elikadura eta bertako lurra, orduan eta urrunagotik ekarri behar dira janari eta, batez ere, proteinak. Lekuan egina den txerriak edo oilaskoak edo oiloak ez du milaka kilometro eginen, baina beren hazkuntzarako beharrezkoak
|
dituzten
lehengaiek eginen dituzte milaka kilometro! Gainera, zenbat eta ekoizpen unitateak handiago, orduan eta distantzia gehiago (milaka kilometro, denak pilaturik) eskatzen dute ekoiztutako produktuek kontsumitzaileen platerera heltzeko (kantitate industrialetan ekoiztu guzia ez daiteke bertan kontsumitu!
|