2002
|
|
Elikadura alergiak dituzten kontsumitzaileek immunitate sistema desegokia izan ohi dute. Hau da, alergeno bat osatzen duen elikagairen batekin lehen kontaktua izatean, organismoan gehiegizko immunoglobulina E (IgE) sortzen da; eta, bigarren kontaktu baten ondorioz, erreakzioa areagotu egiten da eta substantzia askatuz jarraitzen du, hala nola histamina, eta substantzia horiek eragiten
|
dituzte
alergiaren sintoma klinikoak. Gure elikaduran genetikoki eraldatutako organismoetatik datozen produktuak gero eta gehiago erabiltzen dira, eta, beraz, komeni da galde iezaguzu horiek kontsumitzaileengan alergiak areagotu ote ditzaketen, edo are okerrago, alergiarik eragin ote diezaieketen horrelakorik ez dutenei.
|
2006
|
|
Horiek hesteetako floraren garapenean eta orekan parte hartzen dute, eta haien babes funtzioak sustatzen dituzte. Britainiar adituek diotenez, mikroorganismo horiek digestioari laguntzen diote eta digestio arazoak murrizten dituzte, eta, gainera, haurrak babesten
|
dituzte
alergien aurrean, eta koloneko minbizia izateko arriskua murrizten dute. Dieta arriskutsuak Ikerketak ohartarazten duenez, animalia gantzetan aberatsak diren eta zuntz gutxi duten mendebaldeko herrialdeetako dieta batzuek eragina izan dezakete bakterio ongileen murrizketan eta kaltegarrien gehikuntzan.
|
2012
|
|
Egia esan, herritarrek oso gutxitan egiten
|
dituzte
alergia azterketak gisa horretako erreakzioren bat antzematen dutenean, baina EuroPrevall izeneko ikerketaren datuek diote eskola adinean dauden haurren% 5ek daukatela alergiaren bat elikaduraren eraginez, eta helduen% 8k.
|
|
Europa erdialdean eta iparraldean, nagusiki sagarrak eta apioak eragiten
|
dituzte
alergia erreakzioak.
|
|
Erreakzio alergikoak dira albaitariaren kontsultarako arrazoi ohikoenak. Txakurrek katuek baino maizago izaten
|
dituzte
alergiak, eta zaila da haien jatorria atzematea. Beherakoak, alopezia edo azala gorritzea izan daitezke sintomak.
|
2013
|
|
Aditu horrek esku artean dituen datuak aintzat hartuta, honako elikagai hauek sortzen
|
dituzte
alergia gehien (hurrenkera honetan, gainera): arrautza, esnea, arraina, lekaleak, melokotoia eta beste zenbait fruta, fruitu lehorrak eta itsaskia.
|
2018
|
|
Udaberriko hilabeteetan, pertsona askok jasaten
|
dituzte
alergia udaberrikoa, urte sasoi honetan loratzen diren gramineoetatik, olibetatik eta beste landare batzuetatik datorren polenak sortua. Arnasbideei eragiten die, eta, diabetesa duten pertsonengan, patologia ongi kontrolatzea eragotz dezake.
|
2022
|
|
Medidas de seguridad en el trabajo. Bestelako alergiak Behi esnearen proteinekiko alergia duten haurrek beste elikagai batzuekiko alergia izateko aukera gehiago
|
dituzte
alergiarik gabeko haurrek baino, Sergio Quevedok, SEICAPeko zuzendaritza batzordeko kideak, dioenez. Eta ez elikagaiak bakarrik. Neurtutako IgE behi esnearen proteinekiko alergia arrisku faktore bat da etorkizunean alergia berriak garatzea, batez ere ingurumeneko alergenoekiko alergiak, asma edo errinitis alergikoa.
|