2001
|
|
Balio ekologiko handia dute eta milioi eta erdi hektarea baino gehiago arte eta artelatz larreetan. Iberiar produktu nobleak Iberiar urdaiazpikoak izan behar
|
dituen
kalitate eta markatze ezaugarriak definitzea da arauaren helburua (iberikoa, purua), Espainiako lurraldean egindako beso iberikoa eta solomo iberikoaren kanabera. Produktu bakoitzerako ezartzen diren baldintzak “gutxienekoak” dira.
|
2002
|
|
Irudia: Pablo Rodríguez Espainian egindako iberiar urdaiazpiko, paleta eta solomo kanabera izeneko produktuak arautu behar
|
dituen
kalitate araua 2002an hasi zen. Horren bidez, Administrazioak mugak jarri nahi dizkie merkatuan dagoen nahasmenari eta “iruzur alegalari”, txerri iberikoaren noble diren produktuei dagokienez.
|
2004
|
|
Arauak onartzen
|
dituen
kalitate akatsak baino larriagoak agertu dituzte zortzi laginek, baina dastatze proban kontsumitzaileek ez zituzten kontuan hartu
|
2008
|
|
Bestalde, irregulartasun posibleak erregistratu behar dira. Oso erabilgarria izango da zaintza erregistroko orri bat, jaki bakoitzak establezimendura iristean
|
dituen
kalitate parametro espezifikoak egiaztatzeko, hala nola itxura, ontziaren osotasuna, iraungitze datak, harrera tenperatura edo interesgarria izan daitekeen beste edozein datu. Era berean, ezinbestekoa da elikagaiak jasotzen direnean kontrolatzea.
|
2010
|
|
Azterketa horiek, prozedura zientifikoetan oinarrituak, produktu jakin bakoitzera egokitu behar dira, produktu bakoitza kontserbatu bitartean izan dituen aldaketak eta haren kalitatean eragina dutenak zehazteko. Ebaluazioa egiteko, kontuan hartzen dira bai kontsumitzaileak finkatzen
|
dituen
kalitate mugak, bai elikagaiari buruzko berariazko araudia. Kontsumitzaileak kalitate galera identifikatzen du produktuaren kolore, zapore, testura edo urruntasun aldaketekin.
|
2012
|
|
Luminarien kalitatea ere funtsezkoa da. Anfuum ek salatu duenez, «legeak eskatzen
|
dituen
kalitate estandarrak eta etiketak ez dituzten Gabonetako argiztapen aparatuak ugaritzen ari dira». Lehia desleiala izateaz gain, legez kanpoko produktu horiek kalitate onekoak baino askoz ere bizitza txikiagoa izaten dute, eta substantzia arriskutsuak eduki ohi dituzte.
|
2016
|
|
Kalitatea ere funtsezkoa da. Anfuum ek salatu duenez, «legeak eskatzen
|
dituen
kalitate estandarrak eta etiketak ez dituzten Gabonetako argiztapen aparatuak ugaritzen ari dira». Lehia desleiala izateaz gain, legez kanpoko produktu horiek kalitate onekoak baino askoz ere bizitza txikiagoa dute, eta substantzia arriskutsuak dituzte.
|
2020
|
|
Gaur egun, zigilu bat dago nazioartean onartutako produktu beganoak etiketatzeko: V Label Irizpide estandarizatuak
|
dituen
kalitate bereizgarri bakarra da, eta horri atxikitzen zaizkio enpresa batzuk. Europako Batasun Begetarianoak (EVU) sustatu du, eta begetarianismoan eta beganismoan aktibo dauden hainbat erakunde integratzen ditu.
|