2004
|
|
Bakterio horrek listeriosia eragin dezake, eta gaixotasun hilgarria da, batez ere sistema immunologiko ahulak dituzten emakume haurdunei, haurrei eta helduei eragiten diena. Urtero, 2.500 pertsona inguru kutsatzen
|
ditu
bakterio horrek AEBetan, Cornelleko Unibertsitatearen arabera.
|
2007
|
|
Era eskematikoan esanda: gaixotasun bakoitzean, eritutakoen odolarekin gurutzatu
|
ditu
bakterio ohikoenak, bilatu nahian zein diren gizaki edo animalia eriak bere gorputzeko atalen batekin nahasten dituenak. Behi eroen kasuan Behien Entzefalopatia Espongiformea Ebringerrek uste du Acinetobacter dela erruduna Pseudomonak ere aipatzen ditu bere ikerketan Esklerosi Anizkoitzean eta ardien Scrapiean bezala.
|
2008
|
|
Hain handia izanik, harrapari gutxi
|
ditu
bakterio erraldoi horrek. Baina, normalean, handia izatea ez da ona bakterioentzat, ez baitituzte beste organismo batzuek dituzten sistemak elikagaiak garraiatzeko, eta, beraz, zenbat eta handiagoa izan, orduan eta zailagoa da bizirik irauteko behar dituen elikagaiak zelula osora eramatea.
|
2011
|
|
Oliba olio birjina estrak arrain olioak baino hobeto babesten
|
ditu
bakterio infekzioak
|
2012
|
|
Dukeko Unibertsitateko (AEB) zientzialari talde batek mikrobio kaltegarrien geneak identifikatzeko modu berri bat garatu du, bereziki laborategian aztertzeko zailak direnak. Metodo berri hori “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) lanean deskribatzen da, eta produktu kimikoak erabiltzen
|
ditu
bakterio mutanteak eta sekuentziazio genomikoa sortzeko, mutazio guztiak identifikatzeko. Ezaugarri jakin bat duten klamidia bakterioan gene mutante arruntak bilatuz, ikertzaileak gai izan ziren ezaugarri hori zuten geneak berehala identifikatzeko.
|
|
Irudia: little blue hen Edozein saltsa egiteko, hainbat osagaik hartzen dute parte, eta horietako bakoitzak behar eta berezitasun oso berariazkoak
|
ditu
bakterioen presentziari dagokionez, batez ere hozte tenperaturetan kontserbatzen ez badira. Saltsak bereziak direnez, kontu handiz prestatu, kontserbatu eta biltegiratu behar dira.
|
|
Azidotzea (limoia edo ozpina gehitzea), hozteko tenperaturak eta manipulatzeko jarraibide egokiak lagun ditzake. Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) badaezpadako neurriak ezarri
|
ditu
bakterioa kontrolpean mantentzeko. Hona hemen horietako batzuk:
|
2014
|
|
parte hartzen dute. Egoera normalean, sistema immunitarioak kontrolatu egiten
|
ditu
bakterio horiek; estres egoeran, aldiz, apaldu egiten dira defentsak, eta bakterioek eraso egiten diote urdail paretari.
|
2021
|
|
). Arrisku horietako batzuk kozinatutakoa ez den beste teknika batzuekin ezaba daitezke (adibidez, arraina behar adina denboraz izozten bada, anisakisa kendu egiten da), baina oso zaila da mikroorganismo patogenoak deuseztatzea, berotzea ez den beste metodo batzuk erabiliz (adibidez, izozteak ez
|
ditu
bakterioak ezabatzen, eta garbitzea kaltegarria da, kutsadura sakabanatu egin baitezake). Orduan, onurak ditu dieta gordinari jarraitzeak?
|
2023
|
|
Urdaileko ultzeren sorreran, nerbio sistema autonomoaren funtzionamendu desorekatuak ez ezik, bakterioak ere Helicobacter pylori, adibidez parte hartzen dute. Egoera normalean, sistema immunitarioak kontrolatu egiten
|
ditu
bakterio horiek; estres egoeran, aldiz, apaldu egiten dira defentsak, eta bakterioek eraso egiten diote urdail paretari.
|