Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 34

2001
‎1996 GMHBI 1983 Elikagaien mikrobio ekologia. Bol. I. Elikagaietako mikroorganismoen biziraupenari eragiten dioten faktoreak. Akribia.
‎GMHBI 1983 Elikagaien mikrobio ekologia. Bol. I. Elikagaietako mikroorganismoen biziraupenari eragiten dioten faktoreak. Akribia.
2002
‎FAO Fisheries Technical Paper 334 zk. FAO, Erroma. 1994 GMHBI" Elikagaietako mikroorganismoen biziraupenari eragiten dioten faktoreak". Bol. I, Elikagaien mikrobio ekologia.
‎Munduko turismoari eragiten dioten faktoreei buruzko azterketa prestatzen ari da OMT
2003
‎Migrainari eragiten dioten faktoreak
‎Lanaren bidez, bizi kalitatea hobetu nahi da, hala nola, osifikatzeko zailtasunak (hezurren konponketa), osteoporosia, aldakako edo belauneko protesien inplanteak edo adinagatik birsorkuntza hori posible ez den egoeretan. Organismoari hezurrak birsortzea galarazten dioten faktoreak aztertzen ditu ikerketa talde honek, eta konponketan eragiten duten mekanismoak atzematen saiatzen da. Horregatik, helburu nagusia hezur birsorkuntzaz arduratzen diren zelula gehiago lortzea da.
‎Hala ere, kasu gehienetan, etorkinak Espainiako higiezinen sistemara “egokituz” joaten dira beren egoera erregularizatzen duten heinean. Prozesu horrek urte batetik zazpi urtera bitarte iraun dezake, gainerako biztanleriari eragiten dioten faktore ekonomikoen arabera. Bigarren egoitzari dagokionez, adituek uste dute atzerritarrek bi urte baino gutxiago behar dutela etxebizitza bat erosteko, herrialdea lehen aldiz bisitatu ondoren.
2004
‎Horrek informazioa aldaraz dezake, eta, beraz, kontsumitzailearen osasunari zuzenean eragin. Batez besteko kontsumitzailearen prestakuntzak eragiten ahal dioten faktore guztiak kontuan hartzeko egokia dela uste den arte, elikatze arriskuari buruzko erantzukizunaren esparruak fabrikatzaileari ere eragiten dio, kontuan hartu bailituzke bere produktuak kontsumitzen dituenaren profila eta egin ditzakeen jarduerak. Kasu horietan, batzuetan irudimentsua izatea komeni da, eta irtenbide praktikoak ematea borondatezko esparrutik, legezko araua hertsiki betetzetik haratago doan eginbidea egiaztatuz.
2005
‎Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziak (AESA) gomendatu du arrain gordinik ez jatea, ozpinetan, marinatuan edo ketuan, aldez aurretik izoztu ez bada; izan ere, lonjetan lagindutako arrainen %36 anisakisez kutsatuta dago, erreakzio alergikoak eragin ditzakeen parasitoz. AESAko zientzia batzordeak txosten bat egin du anisakisari alergia eragiten dioten faktoreak eta aplikatu beharreko prebentzio neurriak ezagutzeko. Organismo horretako zuzendari nagusi Ignacio Arranzen arabera, arraina izoztea da larbak desaktibatzeko metodo nagusia, zerotik 20 gradura eta astebetera gutxienez.
2006
‎Berotzearen uniformetasunaren kontrol egokirik ez dagoenean, «puntu hotzak» ager daitezke, non mikrobioen desaktibazioa ez baita erabatekoa, eta «puntu beroak», non gehiegizko degradazio termikoak gerta baitaitezke, eta horrek kalte egiten die elikagaiaren propietate sentsorialei eta nutrizio balioari. Horregatik guztiagatik, beroketari eragiten dioten faktoreak ezagutu eta kontrolatu behar dira, bai ekipoekin zerikusia dutenak (labe mota, maiztasuna, potentzia), bai elikagaiari dagozkion ezaugarriak (osaera, propietate fisikoak, tamaina, forma). Elikagai likidoen berotzearen uniformetasuna hobetzeko aukeretako bat fluxu jarraituko tratamenduak egitea da.
‎Lurraldearen" erabilera txarra" eta klima aldaketa, Espainiako garapen jasangarriari gehien eragiten dioten faktoreak
‎Lurraldearen “erabilera txarra” eta klima aldaketa dira, oraindik ere, gure herrialdean garapen jasangarriari gehien eragiten dioten faktoreak, 2006ko Iraunkortasun Txostenaren arabera. Txosten horren ildo nagusiak Luis Jiménez Espainiako Iraunkortasunaren Behatokiko zuzendariak (OSE) aurreratu zituen atzo.
‎Gogoratu behar da 2003an astean bi ordu bakarrik ematen zirela Sarean. Bestalde, txostenak dio Interneten erabilerari eragiten dioten faktore nagusiak adina eta banda zabaleko sarbidea edo ez direla. Aztertutako herrialdeetatik, Frantziak banda zabaleko sarbiderik onena du, eta Interneteko eta Alemaniako kontsumo tasarik handiena du, txikiena.
2007
‎Oinarrizko sei gaitasun aipatzen dituzte ikertzailek: mugagabe banatzea, ehunak bertatik bertara eta urrutira inbaditzea (metastasia), oxigenoa eta elikagaia erdiesteko odol hodi berriak sortzea, beren heriotza saihestea (zelula normal orok noiz hil behar duen adierazten dion programaz hornitua dago), hazkuntza faktore hormonalak ekoiztea eta hazkuntza galarazten dioten faktoreak saihestea.
2008
‎Uraren kalitatea, arrainen dentsitatea, dieta eta sailkatzeko prozesua, arrainen tamainaren arabera, dira haien ongizateari eta, ondorioz, kontsumituko diren produktuen segurtasunari eragiten dioten faktore nagusiak. Animalien Osasun eta Ongizateari buruzko Batzorde Zientifikoaren arabera (AHAW), animalien arriskuez eta ongizateaz aholku ematen duen erakundea baita, bereziki elikadurara bideratutakoez, elementu horien guztien arteko elkarreragina funtsezkoa da izokin hazkuntzako sistemen eraginkortasunerako eta itsas espezie hori babesten laguntzeko.
2009
‎Hala ere, EAEko emakumeen kopurua txikiagoa da ikastetxeetako zuzendaritza postuetan: %40 eta ELGAren %45 TALISek ebaluatutako eguneroko irakaskuntza jarduerari eragiten dioten faktore nagusiak hauek dira: Espainian, laguntza pedagogikoa ez da nahikoa, 20 hezitzaileko laguntza bakarra ematen da Laguntza administratibo eta pedagogikoa:
2010
‎Aplikazio horien artean, hauek nabarmentzen dira: gazitze prozesuari eragiten dioten faktoreen azterketa, gazitze, atseden eta lehortze prozesuen optimizazioa, elikagaien segurtasunaren kontrola eta gatz gutxiko produktuen kalitatea, eta azken produktuaren kalitatearen ebaluazioa kasu guztietan. Urdaiazpiko onduaren gatz eta ur edukiak, bai eta uraren jarduera ere (aw), hau da, mikroorganismoak hazteko eta erreakzio kimiko desberdinak egin ahal izateko eskuragarri dagoen kantitatea, prozesu osoan aurresan daitezke, izpiekin bi energia banda desberdinetan egiten diren iragarpen ereduak erabiliz, eta errore portzentaje oso txikiko zenbatespenak lortzen dira.
‎prozesu fisikoei, kimikoei eta mikrobiologikoei, halako moldez non kalitate parametroren bat onartezintzat jotzen den unean, produktua bere bizitza baliagarriaren amaierara iritsiko baita. Gaur egun, tresna berriak garatu dira, hala nola mikrobiologia prediktiboa, elikagaiari eragiten dioten faktoreen aurrean mikroorganismoen hazkundeak duen erantzuna aztertzeko eta biltegiratzean zer gertatuko den aurresateko.
‎Karraskarien portaera hori aztertu ondoren, ikertzaileek egiaztatu zuten arratoi arrek (koipe ugarikoak) ezohiko intsulina sortzen zuten beta zelulak sortzen zituztela. Lanaren egileek —“Nature” aldizkarian argitaratu zen, eta unibertsitate horretako Farmakologia Saileko Margaret Morrisek zuzendu du— uste dute aurkikuntza horiek adierazten dutela aitari eragiten dioten faktore ez genetikoek eragina izan dezaketela 2 motako diabetesaren garapenean ondorengoengan. Koipe askoko dieta duten arratoi arrek obesitatea eta glukosarekiko intolerantzia garatzen dituzte.
2011
‎“Kirolari batek hidratazio eta elikadura jarraibide egokiei jarraitzen ez badie, eragin negatiboa du errendimenduan” Ikerketa askok frogatzen dute elikadura egokiak eragin nabarmena duela kirol errendimenduan. Gaur egun badakigu errendimendu horri eragiten dioten faktoreen artean genetika, entrenamendua, motibazioa, egoera fisikoa edo ingurumena daudela, besteak beste, baina baita elikadura ere. Kirolari batek hidratazio eta elikadura jarraibide egokiak betetzen ez baditu, eragin negatiboa izan dezake errendimenduan.
2012
‎Landareen segurtasunari eragiten dioten faktoreak
2013
‎Zer egin etxeko katu batek sobran dauden kiloak gal ditzan eta osasunerako arazo larriak sor diezazkion? «Alda ditzakegun eta pisua galtzen lagunduko dioten faktoreak kontrolatzen saiatu behar dugu», gaineratu du albaitariak. Besteak beste, jolasa, elikadura aldaketak eta, lehenik eta behin, onartzea gure lagun iletsuak gehiegizko pisua duela.
‎Bakterio hazkundeari eragiten dioten faktore nagusiak denbora, tenperatura, mantenugaiak, ura eta pH-a dira. Azken hori elikagai baten azidotasun edo alkalinotasun neurria da, bakterio hazkundea kontrolatzeko faktore erabakigarria. pH baxu batekin (baldintza azidoak), bakterioen garapena gelditu egiten da.
2014
‎Amatasuna eta aitatasuna ez dira beti zoriontasunaren sinonimoak. Ez emakumeak ez gurasoak diren gizonak ez dira seme alabarik ez dutenak baino zoriontsuagoak, hainbat ikerketa esaten dituzte. Baina, zein da une zoriontsuena gurasoentzat eta zein dira familiari zoriontasuna kentzen dioten faktoreak. Hona hemen erantzun horiek:
‎Hala ere, duela gutxi egindako ikerketa batean Matthias Pollmann Schult ek, Berlingo Gizarte Zientzietako Ikasketa Zentroko psikologoak, dioenez, «onura horiei aurre egiten diete beste faktore batzuek, aita edo ama helduen ongizate psikologikoan eragin negatiboa dutenak». gurasoen zoriontasunari eragiten dioten faktore negatibo nagusiak bizi kostuak handitzearekin lotuta daude, eta ez bakarrik finantzarioak. Alemaniako psikologo honek azaltzen duenez, gorantz diru gastua familiari denboraren kostua gehitu behar zaio gurasoentzat. Haurrek dedikazio ordu asko eskatzen dituzte eta behar dituzte, eta etxeko lanak ugaritu daitezela, beraz, «gurasoek denbora gutxiago dute beste banakako edo taldeko plazerez gozatzeko eta bikotekidearekin pasatzeko».
2015
‎1 Prezioa Juanjo Cáceres doktorearen ‘Kontsumo adimentsua’ liburuan adierazi bezala, produktuei prezioa jartzea oso lan konplexua da enpresentzat, eta bistakoa da, oro har, ez dakigula nola funtzionatzen duen. Cáceresek adierazten du, oro har, herritarrek gai horri buruz duten ezagutza eskasari ihes egiten dioten faktoreek baldintzatzen dutela azken zenbatekoa, eta «prezioekin lortu nahi diren bi helburu bakarrak enpresen irabaziak maximizatzea dela eta ahalik eta gehien saltzea prezio hoberenean». Antzeko iritzia dute Chandonek eta Wansinkek, eta horiek erakusten dute elikagaien kostuen aldaketek (elikagai oso kalorikoak eta, aldi berean, merkeak) eragina dutela erabakietan eta erosketetan.
2016
‎Dieta honen ahuleziak Irudia: ginasanders Gizentasunaren tratamendua eta prebentzioa modu zabal eta integralean landu behar dira, gorputzaren gehiegizko pisuari eragiten dioten faktoreak kontuan hartuta. Dadoen dietak arazoa partzialki aztertzen du, diziplina anitzeko talderik gabe (psikologoak, medikuak, dietista nutrizionistak, etab.).), parametro kopuru mugatu bat kontuan hartuta jokalariaren elikadura zehazteaz gain.
‎Sunscreenr UV polaroid. Zenbait orduz eguzkitan zuzenean esposizioaren arriskuari eragiten dioten faktoreetako bat UV izpiak dira. Erradiazio ultramorea are agresiboagoa izan daiteke hondartzan, itsasoak eta itsasoko urak izpi horiek islatzen baitituzte.
2017
‎Kredituen kostuari eragiten dioten faktoreek, interesez gain, modu arduratsuan finantzatzen eta gehiago ordaintzen ez laguntzen jakitea
2018
‎Eta kontua da, halaber, «Ez bat ez gutxiago, bizi nahi dugu» oihukatzen jarraitzea, emakumea familiako gizonen jabetza objektutzat har dadin, haiei lotuta egon behar baitu, itzalpean egon behar baitu, eta bere beharrak ase. 5 Amatasunari lekua ematea Espainiako jaiotze tasa munduko txikienetakoa da, eta amatasuna da emakumeek lan merkatuan parte hartzeari eragin negatiboa eragiten dioten faktoreetako bat. Emakume askok, ama izatean edo, ugaltzeko adinean egoteagatik, lan merkatuan diskriminazioa jasan dute:
‎Oro har, gatza ugariagoa da irin integralekin edo azukrerik gabe egindako gailetetan. Baliteke fabrikatzaileek zuntz gehiago edo azukre gutxi izatea (zaporeari modu negatiboan eragiten dioten faktoreak) gainerakoek baino gatz gehiago gehituta konpentsatu nahi izatea.
2020
‎Dietetika eta nutrizioari buruzko ikerketek frogatu dute etorkizuneko amaren elikatze ohiturak haurraren eta bere haurraren osasunari zuzenean eragiten dioten faktoreak direla. Oro har, haurdunaldian elikadura gomendioek helburu hauek dituzte:
2021
‎“Mikrobiotak immunitate sistemarekiko komunikazioa errazten du, eta egoera onean mantentzeko aukera ematen digu gaixotasun infekziosoei aurre egiteko, eta horrek patologia autoimmuneak edo alergiak saihesten laguntzen du”, azaldu du Sari Aripinek, Torrejongo Ospitaleko Barne Medikuntzako Zerbitzuko doktoreak. Mikrobiotari eragiten dioten faktoreak Esan dugu mikrobiotaren konposizioa hatz marka bezain pertsonala dela. Baina, zeren mende dago desberdintasun horiek izatea kopuruan eta aniztasunean?
2023
‎Zalantzarik gabe. Arrakasta tasa handiagoa da elkarri eragiten dioten faktoreak lantzen direlako eta horiei aurre egiteko behar diren profesionalek parte hartzen dutelako. Psikologo batek ez du beti parte hartu behar, baina batzuetan beharrezkoa da prozesuan sartzea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia