2007
|
|
Eskuak garbitzeko, janaria prestatzeko, edateko, dutxa bat hartzeko, autoa garbitzeko… egunean zehar, askotan irekitzen dugu uraren kanila. Falta den arte ez dugu antzematen zeinen beharrezkoa
|
den
ura. Eta hala ere, gutxitan jakiten dugu etxera iristen zaigun ur hori nondik iristen den.
|
|
Euskal Herriko biztanle bakoitzak, 200 litro ur inguru erabiltzen du etxean, egunero, batezbeste. Etxean erabiltzen
|
den
urari, industrian edo nekazaritzan baliatzen dena gehitzen badiogu, Europa mendebaldeko herritar bakoitzak urtean 500.000 litro ur baino gehiago gastatzen du. Kontsumo altu horrek eta azpiegitura egokia ez egoteak ur eskasia ekartzen zuen euri gutxi egiten duen hilabetetan.
|
|
Herri batzuek zazpi edo zortzi toki ezberdinetatik hartzen dute kontsumorako ura. Horrek, etxera iristen
|
den
uraren kalitatea kontrolatzea zailagoa egiten du. Euri asko egiten duenean, esaterako, ura zikina iristen da zenbait herritako kaniletara, lokatz arrastoekin”, dio Ibiurko urtegiko lanen zuzendari den Imanol Pildainek.
|
|
Asteasun ere antzeko arazoak izan dituzte behin baino gehiagotan. Ibiurko azpiegitura osoa martxan jartzen denean, ur sarean jartzen
|
den
ur guztia tratamendu gune batetik pasako da eta horrelako arazoak ekidingo dira. Etxera iristen zaigun uraren kalitateaz gain, kantitatea ere garrantzitsua da.
|
|
Ura aurrezteko, ohitura txiki batzuk hartu besterik ez dugu. Modu horretan, ekonomikoki aldea nabarituko dugu uraren fakturetan eta gainera, errekurtso natural aberatsa
|
den
ura zaintzen lagunduko dugu. Etxean 1 Jarri etxeko kaniletan difusoreak, ur asko aurrezten dute.
|
2009
|
|
Ur galera larriak“Lan horiekin, herriak dituen ur galerak konpondu nahi genituzke. Gaur egun, depositutik ateratzen
|
den
uraren %50 baino gehiago bidean galtzen da. Uraren %20a galtzea normala litzateke, hodiak elkartzen diren puntuetan urak alde egiten duelako, baina Larraulgo hoditeria oso zaharra da eta arazo handiak dauzkagu.
|
2013
|
|
Uda partean gertatzen
|
den
ur emari eskasa probestu da obrari ekiteko, eta irailean amaituko da; presa segurtasun egoera onean utziko da 2014ko abuztuan ekingo zaion bigarrengo faserako. Urtebeteko epealdi horretan, eraisketak Leitzaran ibaiari eta bertako ekosistemari sor diezaiekeen eraginak aztertu ahal izango dira.
|
|
Eskualdeko informazio zabala eskuragarri ipini dute bertara hurbiltzen diren turistei begira. Urdaibain edota Piriniotan naturari eta kirolari loturiko egitasmoez arduratzen
|
den
Ur enpresak Andoaingo aurkezpenean adierazi zuenez, etorkizun hurbilean urarekin loturiko jarduerak eskaintzea ere ez dute baztertzen, hala nola, erreka jaitsierak piraguan egitea.Informazioa:943 300 929/ info@leitzaran.orgwww.leitzaran.orgwww.ur2000.comNaturan oinarritutako turismoari bultzadaJon Peli Uriguen Gipuzkoako Foru Aldundiko Berrikuntza Landa Garapen eta Turismoko diputatuak, Gipuzkoak... Denok ari gara elkarrekin lanean, mahai berean, Gipuzkoako Turismo Mahaian, hain zuzen.
|
2015
|
|
Maitanek, bere aldetik, argi utzi nahi du kanpaina ez dela botileratutako uraren kontra sortu, “Europako beste lurralde batzuetan hain normalizatuta dagoen iturriko ura edateko ohitura Euskal Herrian ere naturaltasunez bizitzea lortu nahiko genuke, baina inoren aurka egin gabe”. Taberna edo jatetxeetan iturriko ura lasaitasun osoz eskatzeko deia egin du, beraz, ekimenaren arduradunak, “tabernaren batera sartzerakoan, atarian kanpainako ikurra
|
den
ur tanta ikusitakoan are eta lasaiago eska dezatela iturriko ura, inolako beldurrik gabe”. Hasi berria da ekimena oraindik:
|