2001
|
|
Eta... biziki maite ditu hegoaldekoon arrain freskoa eta haren lagun on
|
den
sagardoa. Eta sagardotegia!
|
2006
|
|
Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko. Aurtengo kanpainan 12 milioi litro sagardo ekoitzi dira Astigarragan, hau da, gure herrian ekoizten
|
den
sagardo ekoizpenaren erdiaâ? ¦
|
|
20 sagardogilerekin, 7.000 tona bertoko sagardorekin eta aurtengo kanpainan ekoitzitako 12 milio litro sagardorekin, Astigarraga dugu Euskadin ekoizten
|
den
sagardoaren erdiaren egile.
|
2008
|
|
Lehiaketa abian da. Eta emaitzak zeinahi direla izanda ere â?, eta horretarako ekain arte itxaron duguâ??, argi eta garbi geratuko da Gipuzkoan ekoizten
|
den
sagardoa kalitate handikoa dela.
|
|
Gipuzkoako eta Bizkaiko lurraldeetan egiten
|
den
sagardoa aste berezi baten protagonista izan da. Gipuzkoan joan den larunbatean â?. Donostiako Euskal Gastronomia Elkartearen egoitzanâ??
|
|
. 23 sagardogile izango dira Santiyo egunean, hilak 25, plazan egingo
|
den
Sagardo Lehiaketan. Aurtengoa XXXVI. edizioa da eta urteroko ohiturei jarraituz, aurten ere, hutsik egin gabe 12:00etan emango zaio hasiera.
|
2009
|
|
Gipuzkoan prestatzen
|
den
sagardoaren kalitatea hobetzea lehiaketaren beste helburuetako bat da, eta helburu hori berez lortuta dago, sektorean parte hartzen duten eragile guztien ahaleginari esker.
|
2011
|
|
Euskal Herrian egiten
|
den
sagardo gehiena Gipuzkoakoa da gainerako herrialde guztiena batuta baino askoz gehiago, baina Bizkaian eta Araban produkzioa handitzeko asmoa dute. Egun, lurralde guztietan bertako sagarra baino ez da erabiltzen, Gipuzkoan izan ezik.
|
|
Lehiaketak botilako sagardoaren kalitatea egiaztatzea du helburu eta interes handia piztu du sagardogileen artean, gero eta gehiago baitira lehiaketan izena ematen dutenak. Neguan eta udaberrian txotxean edaten
|
den
sagardoaz gain, botilako sagardoa gero eta gehiago saltzen da. Horregatik, lehiaketaren helburu nagusietako bat botilako sagardoaren kalitatea hobetzea da.
|
2012
|
|
Bestela, gaur egun eskuragarri ditu edonork Eusko Labelen botilak. Botilaratuko
|
den
sagardoari bakarrik emango zaio Eusko Label egiaztapena. Prozesua botilan amaitzen da, kupeletik botilara beste salto bat baitago; azken hartzidura botilan edukitzen du sagardoak.
|
2013
|
|
Usurbilen, aipatu moduan, larunbat eguerdiko 12:00etan Dema plazan. Igandean ospatuko
|
den
Sagardo Egunerako bestalde, elkarretaratzea eta elkartasun txotx berezia antolatu ditu Usurbilen Nahi Ditugu elkarteak, 13:00etan Mikel Laboa plazan kokatuko den karpan.
|
2014
|
|
Badira bost sei urte ez dudala kanpotik ekarri. Dastatu ordurako, berehala ikusten da hemengo sagarrarekin egiten
|
den
sagardoa dela, eta hori gustatzen zait.
|
|
«Nire aita izan zen sustatzaileetako bat, argi ikusi baitzuten sagardoak zabalkunde bat behar zuela, eta horretan jarraitzen dugu». Atzokoan iazko sagardoa dastatu ahal izan zuten bertaratu zirenek, baina sagardogileak ez daude geldirik, eta hemendik gutxira hasiko dira urtarriletik aurrera sagardotegietan dastatu ahal izango
|
den
sagardoa egiten. Eguzkitza baikor azaldu zen.
|
2015
|
|
Euskal Herriko I. Sagardo Txapelketa jokatuko da Azpeitian. Berdura Plazan egingo dute txapelketa, afalduz, eta afaltzera joaten direnek sagardo denak dastatu eta puntuatuko dituzte, eta bertan aukeratuko dute txapelduna.Azpeitia aukeratzeko orduan, bertako sagardozaletasuna eta Azpeitian Santio Egunez egiten
|
den
sagardo txapelketaren tradizioa izan dituzte kontuan; aurten Azpeitiko 48 Sagardo Txapelketa egin da. Afaltzera elkartutakoek, zortzinako taldeetan, sagardoak puntuatuko dituzte, eta aurrena zortzi onenak aukeratuko dituzte.
|
|
Hala nola Ordiziako Azokan ospatzen diren gainontzeko ospakizun eta jaiak ere ikusgai dira bertan: Santa Anako festetan ezkonberriek dantzatzen duten esku dantza, txupinazoa, Euskal Jaien barne ospatzen
|
den
Sagardo Eguna, hainbat musika kontzertu, txistularien alardea, etab.
|
|
Maiatzean sagarnoa egiteko prozedura hasi eta agorrilean prest zen sagarnoa, lehenengo aldi huntan 160 litro eginik. Gipuzkoako Oialume (Hernanin) sagarnotegikoak lagun ukan dituzte eta arrakasta ikusirik urri hastapenean berriz nahi dute ireki sagarnotegia, eta ondoren, geratzen
|
den
sagarnoa butilaratu, urtarrilean, San Sebastian eguneko danborrada gauan zerbitzatu ahal izateko.
|
2016
|
|
Jende gaztea erakarri nahi dugu sagardoaren kulturara.Gazteek sagardoaren inguruan duten kultura, ordea, garai bateko sagardozaleen oso bestelakoa da. Nola lortu erakartzea. Garrantzitsuena da gazteei erakustea zer
|
den
sagardoaren kultura. Horretarako aukera paregabea dira sagardo festak edo sagardo egunak, adibidez.
|
|
Dantzariek lagundurik sartu da Hernaniko Zelaia sagardotegira eta Maialen Lujanbio eta Amets Arzallus bertsolariek bertso bana kantatu diote. Kupeletik atera berri
|
den
sagarnoa dastatu du surflariak, eta erran du" ederra" dagoela. Lehenik, usaia den bezala, Astigarragako Sagardoetxearen kanpo aldean sagarrondo bat landatu du.
|
2017
|
|
" Begia XXI. mendeko kontsumitzailearengan dugu jarria. Kontsumitzaile horrek estimutan du era tradizionalean eta %100 hemengo sagarrarekin egiten
|
den
sagardoa".
|
|
Azpeitiko Loiolan sagardoa egiteko dagoen afizioa tarteko, lehen aldiz, Sagardo Eguna egin dute auzoan gaur eguerdian, Loiolako Festa Batzordeak antolatuta. Antolatzaileen arabera, lagun artean askotan jardun izan dute zeinena
|
den
sagardo onena eta zeinena txarrena eztabaidatzen" txantxetan", eta" saltsa horretatik" atera zen dastaketa antolatzeko ideia.
|
|
Ondotik Euskal pastela (Malkorra goxotegia), izozkia (Jauregia esnekiak), kafea eta pattarra. Ilunabarrean karpan egiten diren bokadiloetarako erabiliko duten gasna Kortariko Bordako gasna erabiliko dute eta ostatuan salgai egonen
|
den
sagardoa, berriz, Lekarozko Larraldea sagardoa izanen da.
|
|
Sagardotegietan esaten dute azpeitiarrak sagardotegietara asko joaten garela". Zaletasun horren adierazle da 1979tik aurrera herrian etengabe antolatzen
|
den
Sagardo Eguna.
|
|
Egitaraua holatsu izanen da: 11:00 ibilaldiaren abiatzea taldeka Ecogis elkarteko Rosannak animaturik; oihanaren bisita bakarka ere egin daiteke tokian emana izanen den seinaletika segituz; 12:30 zintzur bustitzea eskainia izanen
|
den
sagardo biologikoarekin eta ondotik bazkaria norberak ekarria; bazkari denboran eta ondotik animazioak haur kantuekin eta afrikano dantza batzuekin Asca elkartearen ganik. Egun osoan tailer ezberdinak proposatuak dira:
|
2018
|
|
Bertako sagarra baliatzeak ahalbidetzen du, esaterako, egun batean jaso eta biharamunean bertan zanpatzea eta, hartara, hartzidura prozesuan edota elaborazioan sor daitezkeen arazoak errazago saihestea. Dena den, gurean ekoizten
|
den
sagardo guztia ezin daitekeela bertako sagarrarekin egin azaldu digu Etxeandiak: " Sagarrondoek ale gehiago eman ditzakete, berriak landatuko dira… baina sagarren parte handi bat kanpotik ekarri dugu oraindik ere, Asturias, Galizia edo Normandiatik".
|
2019
|
|
sari ofiziala eta publikoarena. Hiru adituk osatutako epaimahaiak erabakiko du zein
|
den
sagardorik onena, eta era berean, bertaratzen diren herritarrek gustukoen duten sagardoaren aldeko botoa emateko aukera izango dute; horrela ebatziko dute nori banatu publikoaren saria. Txapelak eta oroigarriak banatuko dizkiete irabazleei.
|
2020
|
|
Euskal Herrian produzitzen
|
den
sagardoaren %86 botilatzen da; bestea, zuzenean kupeletik kontsumitzen da; txotx garaian, bereziki. Aurtengo uzta kontuan hartuta, gutxienez, 10,5 milioi litro komertzializatu dute; eta gehiago ere izan daitezke, sagardotegi garaiaren etena dela eta.
|
2021
|
|
Zergatik? «Egiten ari
|
den
sagardo bat delako. Koloreak ikusteko.
|
|
Txotx denboraldia zaila izango zela aurreikusita, sagardo gutxiago ekoiztu dute Oianumen, ondoren, ozpinetarako erabiltzen
|
den
sagardoa murritzagoa izateko. Hori ez ezik, beren jarduna ere asko baldintzatu dute neurriek, Iribarrek adierazi duenez:
|
|
Baldintza bakarra zen laguntza horiek jasotzen zituenak euskal jatorri izendapeneko sagardoa ekoiztea. Azken urteetan gorantz ari da bertako sagarrekin ekoitzitako sagardo kopurua, eta gure helburua Gipuzkoan ekoizten
|
den
sagardo guztia bertako sagarrondoek emandako sagarrekin lortzea litzateke. Ez da erraza, sagarrondoek hiruzpalau urte behar baitituzte fruitua ematen hasteko, eta legegintzaldi honetan zaila izango da helburu horretara iristea.
|
|
Otsailaren 5ean irekiko da ofizialki sagardo denboraldi berria, hala ere denek ez dute egin berean emango hasiera. Astigarragan kokatzen
|
den
Sagardoaren Lurraldeak, esaterako, otsailaren 3an emango dio hasiera.
|
|
Azkenean, kontzertuaren programaren ardatz nagusia lanaren eta festaren arteko lotura da, hortik dator Hatsaz eta hotsez izena. Esaterako, txalaparta nola pasatzen
|
den
sagardoa egiteko prozesu horretatik festa egitera. Musika tresna horren sorreratik abiatzen gara ardatz bat jarrita.
|
2022
|
|
Botilan sartu aurretik, kupeletik hartzen
|
den
sagardo onari eskatu beharrekoak:
|
2023
|
|
Bereziki Hego Euskal Herriko hiru probintzietan da sargarnoa ekoiztua, Unai Agirrek erraiten zaukun Gipuzkoan dela gehienik hedatua. " Euskal Sagardoa" apelazioaren pean ekoiztua
|
den
sagarnoa, kalitatea urtez urte hobetzera joan da, berretsiz sagarrak Euskal Herrikoak izaitea.
|