2003
|
|
Zahi pusketa osoak ikusten dira batzuetan, irin zuri edo birfinduari artifizialki erantsi zaizkiolako, okindegietan saldu ohi
|
den
ogi sasi integral edo sasi zahizkoetan, benetakoak imitatzeko.
|
2005
|
|
adibidez, arroza, arraina edo gazta. Plater horiekin guztiekin batera “rieska”, gozo gozoa legamiarik gabe egiten
|
den
ogi lau finlandiarra. Etiketa janaria Tradiziozko plater horiez gain, Laponiak bisitariei benetako bazkaria edo afaria hartzeko aukera luxua.
|
|
gantz ase gutxiago eta kolesterolik ez. Ogiaren papera Hanburgesak laguntzeko erabiltzen
|
den
ogiak, bai eta erabiltzen diren zerealek edo lekaleek ere, karbohidrato konplexuen kopuru interesgarriak ematen dituzte, organismoarentzat energia iturri baitira. Ogia zekalezkoa edo zerealen nahasketa izan daiteke, zuntz asko duelako; moldekoa, testura bigunagoa duelako; edo mahaspasetakoa, errezetari ukitu gozoa eman nahi bazaio.
|
2006
|
|
Valentziako CSICeko ordezkaritzaren iturriek jakinarazi zuten osaera berri hori, patentea eskatu ondoren, zuzenean erabil daitekeela, formularen osagai gisa, okintzako, opilgintzako eta gailetagintzako produktuak fabrikatzeko. Kaloria gutxiko eta zuntz ugariko etiketak jartzeaz gain, ateratzen
|
den
ogiak zapore eta testura atseginak bermatzen ditu, ikerketaren egileek diotenez. Bi zientzialariek garatutako zuntzen konposizioaren kaloria ekarpena %45era murrizten da erreferentziako batezbestekoarekin alderatuta.
|
2007
|
|
Mahaspasa ogiaren kalorien beste zati bat Corintoko mahaspasetatik (osagai nagusia) eta fabrikazioan gehitzen den azukreetik datozen azukre sinple gehiago dituelako da. Mahaspasen zuntz edukiari esker, horiekin egiten
|
den
ogia libragarri ontzat hartzen da. Hala ere, zuntz kopurua ogi integralak duena baino txikiagoa da.
|
|
Merkatuan bada izoztuta saltzen
|
den
ogi mota bat, aurrez egositako ogia ere deitzen zaiona. Aurrez egositako ogien barietatea gero eta handiagoa da, baina ohikoena baguetea edo baguetina izoztua aurkitzea da.
|
|
Ogi tradizionalarekin alderatuz gero, bagueteek karbohidrato gehiago ematen dituzte beren osaeran, eta horrek handitzen du zertxobait kaloria balioa. Kontuan hartu behar da egin berri
|
den
ogi bat oso apetatsua dela, eta horrek ogi gehiago kontsumitzera eraman gaitzake. Gainera, laberatu berri dagoenez, gehiegi kontsumitzen bada, urdaila astun bihur daiteke.
|
|
labea berotu, ogia izozkailutik atera eta labean sartu 200 gradutara. 10 minutuan, egin berri
|
den
ogi zoragarri bat lortzen da, usain gozoa duena. Komeni da jan baino minutu batzuk lehenago itxarotea, ogiaren tenperatura jaisten den bitartean.
|
|
Eskualdeko sukaldaritza ohiturak Ezin da herrialdea utzi ‘khau sankañaa’ probatu gabe, kokoarekin prestatutako arroza mango zatitxoekin edo koko flanarekin. Otorduekin beti izaten
|
den
ogi moduko bat khao niaua da, arroz aglutinatuaren antzekoa. Barazki freskoak oso ugariak dira gastronomia honetan, eta entsaladak eratzen dituzte, papaia edo ubt mak hung modukoak.
|
|
Horrela, taloa oinarrizko elikagaia izatetik kasu berezietan soilik kontsumitzera igaro zen; horien artean, Santo Tomas azoka, abenduaren 21ean Euskal Herrian egiten dena. Zeliakoentzat egokia
|
den
ogia Taloei ematen zaien balio handia haien sinpletasunean datza. Arto, ur eta gatz irinez prestatutako opil moduko bat da.
|
|
Hanburgesak prestatzeko supermerkatuan saltzen
|
den
ogi komertzialak hanburgesategi gehienetan zerbitzatzen den itxura bera du. Horri esker, posible da pertsona orok bere etxean bere prestakuntzaz modu sortzaileagoan eta, kasu batzuetan behintzat, osasungarriagoan gozatzeko aukera izatea.
|
|
Hala ere, garai hartan bizi izan zirenei nolabaiteko higuina sortzen die, gerrako nekeak gogorarazten baitizkie. Okindegietan saltzen
|
den
ogi integrala, oro har, zahi ogia da. Zuntz asko duelako erosten ohitzen direnek jakin behar dute hori ez dela benetako ogi integrala.
|
2008
|
|
Etxera ustekabean etortzen direnean, otordu bat baino gehiago ere konpon ditzake. Aukeratu ogi mota Ogi motaren, osagaien, saltsen eta erabilitako koipearen arabera, sandwich begetalaren kaloria balioa gehiegizkoa izan daiteke Hasteko, osagaiak pixkanaka muntatzeko erabiliko
|
den
ogia aukeratu daiteke. Forma eta osaera nutritibo desberdinetakoak daude, baina guztiek dute ahosabaiaren loditasun biguna eta itsaskorra.
|
2009
|
|
Bi ikerketen emaitzekin, AESANek gatza nabarmen murrizteko helburuak betetzeko behar diren datuak ditu orain. Aldez aurretik, Agentziak ogiaren gatz edukia pixkanaka %26, 4 murriztea sustatu zuen, eta, ondorioz, Espainian saltzen
|
den
ogia Europar Batasuneko “gatz” gutxien dituenetako bat bihurtu da. Roberto Sabrido AESANeko lehendakariak gogorarazi zuenez, Espainian, 2004 urtean, “gaixotasun kardiobaskularrek eragindako 123.867 heriotza izan ziren, 56.359 gizonezkoetan eta 67.508 emakumezkoetan”, hau da, guztizko hilkortasunaren %33, 3 Gaixotasun kardiobaskularren ondoriozko heriotzen %5 “hipertentsio patologiak eragin zituen zuzenean”, esan zuen Sabridok.
|
2010
|
|
Bi behatz lodi
|
den
ogi xerra bat (20 gramo) jan beharrean, bi ogi txigortu har daitezke (15 gramo), eta ez da alde handirik izango ez elikadura balioan ez kaloriatan (zenbait etxetakoek, dena den, gantz gehiago eduki dezakete).
|
|
Beherapena %25, 9 jaitsi da. Aldi horretan, pixkanakako murrizketari esker, kontsumitzaileen gustua moldatzen joan da hain gazia ez
|
den
ogi batera, ia aldaketarik sumatu gabe. Gozagarri horrek eginkizun erabakigarria du ogiaren gustuan ez ezik, legamiaren jardueran, gluten sarea sendotzean eta, beraz, hartzi daitekeen masa gasa atxikitzean ere.
|
|
Oinarria eta egostea Ogi mota horrek azal oso arina du, eta, hori egiteko, uraren zati bat esnearen ordez, azukre pixka bat gehitzen zaio. Horrela, leun geratzen da, gehien erabiltzen
|
den
ogia sandwichak egiteko erabiltzen baita. Ez da moldea ireki behar ogia ia eginda egon arte Kilo bat indar erdiko irin, 40 g legamia, 30 g gatz, 10 g azukre, 15 g gurin eta litro bat esne eta beste bat ur.
|
2011
|
|
Oroitarazi behar da, gainera, egun egiten
|
den
ogiak askoz gatz gutxiago daukala, orain dela urte batzuetakoak baino: % 25,9 gutxiago, hain zuzen.
|
|
Ohiko ogiarekin duen alde bakarra gatzik ez izatea da. Gogoan izan behar da gaur egun egiten
|
den
ogi arruntak gatz gutxiago duela urte batzuk baino %25, 9 gutxiago. Ez da osasungarria ogi arruntaren ordez moldeko ogia erabiltzea beti Zer dago moldeko ogitik?
|
2012
|
|
Izoztu hondarrak: kontsumitu ez
|
den
ogia xerratan ebakita izoztu daiteke, eta elikagai egosiak, banakako errazioetan. Hondakinak berrerabiltzea landareetarako ongarria sortzeko, konposta egiteko ontziak eta konpost ontziak erabiliz.
|
|
Guztizko balio energetikoaren %35 (VET) otorduetarako eta %30eko VET afarietarako, 2.000 kcal eko dieta isokalorikoa erreferentziatzat hartuta. Makronutrienteen banaketa orekatua menu bakoitzean (menu bakoitzean sartzea gomendatzen
|
den
ogiaren ekarpena barne): karbohidratoetatik datozen kalorien %50, gantzen %30 eta proteinen %15 Zuntza:
|
2013
|
|
CONSUMER EROSKI Foiea bezala, patea ogitxo batzuekin zerbitzatzen da. Produktu mota honekin laguntzeko gehien gustatzen
|
den
ogia mahaspasena, xigortu xerra mehetan, nahiz eta merkatuan era askotako ogiak dauden fruta, piku eta fruitu lehorrekin, baita tipula ogiak ere, zaporeari kontraste atsegina ematen diotenak. Bai patea bai foiea ontzi txikitan, koilaratxotan, buztinezko edo pírexezko ontzi indibidualetan aurkeztu daitezke, fruta zatitxoekin edo onddo salteatua adibidez:
|
2016
|
|
darkina Integral eta finduak: desberdintasun nagusiak Hasteko, lehenik eta behin, ulertuko genuke zergatik
|
den
ogi integrala osasungarriena. Arrazoi nagusia da mantenugai eta konposatu onuragarri gehiago gordetzen dituela, fintzen badugu baino.
|
|
Ogiak izugarrizko garrantzia du ogitartekoan. Gehienetan, arreta handia jartzen zaie sartzen diren osagaiei, baina ez zaio kasu handirik egiten erabiliko
|
den
ogiari, eta hori akatsa da. Ogitarteko perfektua lortzeko, barrualdea eta kanpoaldea bezain garrantzitsua da.
|
|
Ogitarteko perfektua lortzeko, barrualdea eta kanpoaldea bezain garrantzitsua da. Erabiltzen
|
den
ogiaren arabera, testura eta zapore ezberdinetako ñabardurak lortuko dira. Gainera, oso garrantzitsua da ogi mota bat hautatzea betegarriaren arabera:
|
|
Gainera, oso garrantzitsua da ogi mota bat hautatzea betegarriaren arabera: Osagaietako bat saltsak edo zukuak dituzten elikagaiak badira (tomatea, barazkiak, perretxikoak, tipula edo piper sueztatua), komeni da azalez pixka bat erresistentea
|
den
ogia erabiltzea: hazi ogia, zereal anitzekoa edo txapata motako ogia.
|
2017
|
|
Ogi barrak ere antzekoak izaten ziren herrialde gehienetan, Mediterraneo inguruan izan ezik, non beti izan
|
den
ogi zapalak egiteko ohitura.
|
|
Arrautza nahaski bat edo tomate xerra batzuk joango badira, trinko samarra izango
|
den
ogia da: baserrikoa litzateke aukera onena, ama orearekin eta osoko zerealekin egina, eta haziekin aberastua.
|
2020
|
|
Gaur egun Stollen edo Alemaniako Kristoren ogia deitzen zaio, Italiako panettonea eta Pazko ogia edo kreolea Txilen. Kasu guztietan, batez ere Eguberrietan hartzen
|
den
ogia da. Errezetaren osagaien arabera aldatzen da zaporea; izan ere, batzuek fruta gehiago dute, eta beste batzuek, berriz, anis gehiago.
|
2021
|
|
Aukera osasungarria: %100 integrala
|
den
ogiaz gain, wasa ogia ere aukera ona da, hazidun ogi fina, oloz eta zekalez osatua. 12 Arto snack ak:
|
|
4 Ogia, neurrian Ogi zatia aukerakoa izatea, platerean edo erretiluan gera ez dadin. Hartu ez
|
den
ogia askarirako erabil daiteke, txokolatearekin, gaztarekin eta abarrekin. 5 Frutarekin, egin dezagun erraza!
|