Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 31

2003
‎Zahi pusketa osoak ikusten dira batzuetan, irin zuri edo birfinduari artifizialki erantsi zaizkiolako, okindegietan saldu ohi den ogi sasi integral edo sasi zahizkoetan, benetakoak imitatzeko.
2005
‎adibidez, arroza, arraina edo gazta. Plater horiekin guztiekin batera “rieska”, gozo gozoa legamiarik gabe egiten den ogi lau finlandiarra. Etiketa janaria Tradiziozko plater horiez gain, Laponiak bisitariei benetako bazkaria edo afaria hartzeko aukera luxua.
‎gantz ase gutxiago eta kolesterolik ez. Ogiaren papera Hanburgesak laguntzeko erabiltzen den ogiak, bai eta erabiltzen diren zerealek edo lekaleek ere, karbohidrato konplexuen kopuru interesgarriak ematen dituzte, organismoarentzat energia iturri baitira. Ogia zekalezkoa edo zerealen nahasketa izan daiteke, zuntz asko duelako; moldekoa, testura bigunagoa duelako; edo mahaspasetakoa, errezetari ukitu gozoa eman nahi bazaio.
2006
‎Valentziako CSICeko ordezkaritzaren iturriek jakinarazi zuten osaera berri hori, patentea eskatu ondoren, zuzenean erabil daitekeela, formularen osagai gisa, okintzako, opilgintzako eta gailetagintzako produktuak fabrikatzeko. Kaloria gutxiko eta zuntz ugariko etiketak jartzeaz gain, ateratzen den ogiak zapore eta testura atseginak bermatzen ditu, ikerketaren egileek diotenez. Bi zientzialariek garatutako zuntzen konposizioaren kaloria ekarpena %45era murrizten da erreferentziako batezbestekoarekin alderatuta.
2007
‎Mahaspasa ogiaren kalorien beste zati bat Corintoko mahaspasetatik (osagai nagusia) eta fabrikazioan gehitzen den azukreetik datozen azukre sinple gehiago dituelako da. Mahaspasen zuntz edukiari esker, horiekin egiten den ogia libragarri ontzat hartzen da. Hala ere, zuntz kopurua ogi integralak duena baino txikiagoa da.
‎Merkatuan bada izoztuta saltzen den ogi mota bat, aurrez egositako ogia ere deitzen zaiona. Aurrez egositako ogien barietatea gero eta handiagoa da, baina ohikoena baguetea edo baguetina izoztua aurkitzea da.
‎Ogi tradizionalarekin alderatuz gero, bagueteek karbohidrato gehiago ematen dituzte beren osaeran, eta horrek handitzen du zertxobait kaloria balioa. Kontuan hartu behar da egin berri den ogi bat oso apetatsua dela, eta horrek ogi gehiago kontsumitzera eraman gaitzake. Gainera, laberatu berri dagoenez, gehiegi kontsumitzen bada, urdaila astun bihur daiteke.
‎labea berotu, ogia izozkailutik atera eta labean sartu 200 gradutara. 10 minutuan, egin berri den ogi zoragarri bat lortzen da, usain gozoa duena. Komeni da jan baino minutu batzuk lehenago itxarotea, ogiaren tenperatura jaisten den bitartean.
‎Eskualdeko sukaldaritza ohiturak Ezin da herrialdea utzi ‘khau sankañaa’ probatu gabe, kokoarekin prestatutako arroza mango zatitxoekin edo koko flanarekin. Otorduekin beti izaten den ogi moduko bat khao niaua da, arroz aglutinatuaren antzekoa. Barazki freskoak oso ugariak dira gastronomia honetan, eta entsaladak eratzen dituzte, papaia edo ubt mak hung modukoak.
‎Horrela, taloa oinarrizko elikagaia izatetik kasu berezietan soilik kontsumitzera igaro zen; horien artean, Santo Tomas azoka, abenduaren 21ean Euskal Herrian egiten dena. Zeliakoentzat egokia den ogia Taloei ematen zaien balio handia haien sinpletasunean datza. Arto, ur eta gatz irinez prestatutako opil moduko bat da.
‎Hanburgesak prestatzeko supermerkatuan saltzen den ogi komertzialak hanburgesategi gehienetan zerbitzatzen den itxura bera du. Horri esker, posible da pertsona orok bere etxean bere prestakuntzaz modu sortzaileagoan eta, kasu batzuetan behintzat, osasungarriagoan gozatzeko aukera izatea.
‎Hala ere, garai hartan bizi izan zirenei nolabaiteko higuina sortzen die, gerrako nekeak gogorarazten baitizkie. Okindegietan saltzen den ogi integrala, oro har, zahi ogia da. Zuntz asko duelako erosten ohitzen direnek jakin behar dute hori ez dela benetako ogi integrala.
2008
‎Etxera ustekabean etortzen direnean, otordu bat baino gehiago ere konpon ditzake. Aukeratu ogi mota Ogi motaren, osagaien, saltsen eta erabilitako koipearen arabera, sandwich begetalaren kaloria balioa gehiegizkoa izan daiteke Hasteko, osagaiak pixkanaka muntatzeko erabiliko den ogia aukeratu daiteke. Forma eta osaera nutritibo desberdinetakoak daude, baina guztiek dute ahosabaiaren loditasun biguna eta itsaskorra.
2009
‎Bi ikerketen emaitzekin, AESANek gatza nabarmen murrizteko helburuak betetzeko behar diren datuak ditu orain. Aldez aurretik, Agentziak ogiaren gatz edukia pixkanaka %26, 4 murriztea sustatu zuen, eta, ondorioz, Espainian saltzen den ogia Europar Batasuneko “gatz” gutxien dituenetako bat bihurtu da. Roberto Sabrido AESANeko lehendakariak gogorarazi zuenez, Espainian, 2004 urtean, “gaixotasun kardiobaskularrek eragindako 123.867 heriotza izan ziren, 56.359 gizonezkoetan eta 67.508 emakumezkoetan”, hau da, guztizko hilkortasunaren %33, 3 Gaixotasun kardiobaskularren ondoriozko heriotzen %5 “hipertentsio patologiak eragin zituen zuzenean”, esan zuen Sabridok.
2010
‎Bi behatz lodi den ogi xerra bat (20 gramo) jan beharrean, bi ogi txigortu har daitezke (15 gramo), eta ez da alde handirik izango ez elikadura balioan ez kaloriatan (zenbait etxetakoek, dena den, gantz gehiago eduki dezakete).
‎Beherapena %25, 9 jaitsi da. Aldi horretan, pixkanakako murrizketari esker, kontsumitzaileen gustua moldatzen joan da hain gazia ez den ogi batera, ia aldaketarik sumatu gabe. Gozagarri horrek eginkizun erabakigarria du ogiaren gustuan ez ezik, legamiaren jardueran, gluten sarea sendotzean eta, beraz, hartzi daitekeen masa gasa atxikitzean ere.
‎Oinarria eta egostea Ogi mota horrek azal oso arina du, eta, hori egiteko, uraren zati bat esnearen ordez, azukre pixka bat gehitzen zaio. Horrela, leun geratzen da, gehien erabiltzen den ogia sandwichak egiteko erabiltzen baita. Ez da moldea ireki behar ogia ia eginda egon arte Kilo bat indar erdiko irin, 40 g legamia, 30 g gatz, 10 g azukre, 15 g gurin eta litro bat esne eta beste bat ur.
2011
‎Oroitarazi behar da, gainera, egun egiten den ogiak askoz gatz gutxiago daukala, orain dela urte batzuetakoak baino: % 25,9 gutxiago, hain zuzen.
‎Ohiko ogiarekin duen alde bakarra gatzik ez izatea da. Gogoan izan behar da gaur egun egiten den ogi arruntak gatz gutxiago duela urte batzuk baino %25, 9 gutxiago. Ez da osasungarria ogi arruntaren ordez moldeko ogia erabiltzea beti Zer dago moldeko ogitik?
2012
‎Izoztu hondarrak: kontsumitu ez den ogia xerratan ebakita izoztu daiteke, eta elikagai egosiak, banakako errazioetan. Hondakinak berrerabiltzea landareetarako ongarria sortzeko, konposta egiteko ontziak eta konpost ontziak erabiliz.
‎Guztizko balio energetikoaren %35 (VET) otorduetarako eta %30eko VET afarietarako, 2.000 kcal eko dieta isokalorikoa erreferentziatzat hartuta. Makronutrienteen banaketa orekatua menu bakoitzean (menu bakoitzean sartzea gomendatzen den ogiaren ekarpena barne): karbohidratoetatik datozen kalorien %50, gantzen %30 eta proteinen %15 Zuntza:
2013
‎CONSUMER EROSKI Foiea bezala, patea ogitxo batzuekin zerbitzatzen da. Produktu mota honekin laguntzeko gehien gustatzen den ogia mahaspasena, xigortu xerra mehetan, nahiz eta merkatuan era askotako ogiak dauden fruta, piku eta fruitu lehorrekin, baita tipula ogiak ere, zaporeari kontraste atsegina ematen diotenak. Bai patea bai foiea ontzi txikitan, koilaratxotan, buztinezko edo pírexezko ontzi indibidualetan aurkeztu daitezke, fruta zatitxoekin edo onddo salteatua adibidez:
2016
‎darkina Integral eta finduak: desberdintasun nagusiak Hasteko, lehenik eta behin, ulertuko genuke zergatik den ogi integrala osasungarriena. Arrazoi nagusia da mantenugai eta konposatu onuragarri gehiago gordetzen dituela, fintzen badugu baino.
‎Ogiak izugarrizko garrantzia du ogitartekoan. Gehienetan, arreta handia jartzen zaie sartzen diren osagaiei, baina ez zaio kasu handirik egiten erabiliko den ogiari, eta hori akatsa da. Ogitarteko perfektua lortzeko, barrualdea eta kanpoaldea bezain garrantzitsua da.
‎Ogitarteko perfektua lortzeko, barrualdea eta kanpoaldea bezain garrantzitsua da. Erabiltzen den ogiaren arabera, testura eta zapore ezberdinetako ñabardurak lortuko dira. Gainera, oso garrantzitsua da ogi mota bat hautatzea betegarriaren arabera:
‎Gainera, oso garrantzitsua da ogi mota bat hautatzea betegarriaren arabera: Osagaietako bat saltsak edo zukuak dituzten elikagaiak badira (tomatea, barazkiak, perretxikoak, tipula edo piper sueztatua), komeni da azalez pixka bat erresistentea den ogia erabiltzea: hazi ogia, zereal anitzekoa edo txapata motako ogia.
2017
‎Ogi barrak ere antzekoak izaten ziren herrialde gehienetan, Mediterraneo inguruan izan ezik, non beti izan den ogi zapalak egiteko ohitura.
‎Arrautza nahaski bat edo tomate xerra batzuk joango badira, trinko samarra izango den ogia da: baserrikoa litzateke aukera onena, ama orearekin eta osoko zerealekin egina, eta haziekin aberastua.
2020
‎Gaur egun Stollen edo Alemaniako Kristoren ogia deitzen zaio, Italiako panettonea eta Pazko ogia edo kreolea Txilen. Kasu guztietan, batez ere Eguberrietan hartzen den ogia da. Errezetaren osagaien arabera aldatzen da zaporea; izan ere, batzuek fruta gehiago dute, eta beste batzuek, berriz, anis gehiago.
2021
‎Aukera osasungarria: %100 integrala den ogiaz gain, wasa ogia ere aukera ona da, hazidun ogi fina, oloz eta zekalez osatua. 12 Arto snack ak:
‎4 Ogia, neurrian Ogi zatia aukerakoa izatea, platerean edo erretiluan gera ez dadin. Hartu ez den ogia askarirako erabil daiteke, txokolatearekin, gaztarekin eta abarrekin. 5 Frutarekin, egin dezagun erraza!
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia